Boekreview: FaCPoV: Return of the Jedi

From a Certain Point of View: Return of the Jedi
Titel: From a Certain Point of View: Return of the Jedi
Auteur: 40 auteurs
Publicatiedatum: 29 augustus 2023
4

From a Certain Point of View: Return of the JediFrom a Certain Point of View: Return of the Jedi zet de traditie voort die in 2017 begon met From a Certain Point of View, en zich voortzetten met From a Certain Point of View: The Empire Strikes Back. 13 oktober van dit jaar was het 40 jarig jubileum van Return of the Jedi en dat wordt gevierd met een verhalenbundel bestaande uit 40 verhalen, geschreven door 40 bekende en minder bekende auteurs. Het is vast geen geheim dat ik deze boeken erg kan waarderen, het is een leuke manier om de films opnieuw te beleven en wat extra diepte te geven aan gebeurtenissen die we daar zien gebeuren en vooral aan achtergrondpersonages. Ook deze keer gaan we weer vooral met die achtergrondpersonages op avontuur, al duiken we deze keer ook wat meer in hun achtergrond. We gaan in flink wat verhalen terug naar momenten net voor de film, of zelfs jaren eerder in het verleden van personages als Max Rebo en Malakili. Ook zien we deze keer wat verhalen van personages die we in de film helemaal niet zien, zoals Dexter Jettster!

‘She shot vibrodaggers with her eyes at Max and leaned close to Droopy. “That idiot wouldn’t know his ass crack from his armpit,” she said, a classic Ortolan insult that Sy was apparently familiar with.’

Zoals te verwachten met dit soort boeken zien we ontzettend veel variatie in schrijfstijl, tempo en genre. In From a Certain Point of View: Return of the Jedi springen we heen en weer tussen serieuze contemplatie van Dexter over zijn rol in de oorlog en daarmee de vorming van de Empire, een komische vertelling van het leven van de – bij voorkeur vegetarische – Sarlacc in de Dune Sea, naar de filosofische reis die Anakin maakte van de acceptatie van zijn dood tot toetreding in de Force naast zijn mentoren Obi-Wan en Yoda, tot door Star Wars Battlefront geïnspireerde Ewok horror.

‘More powerful in the Force than anyone alive save the Emperor; capable, no doubt, of ripping men’s limbs from their bodies with a thought, of striking them down with his lightsaber, of crushing them into compacted fists of meat and bone and wringing blood from the stone of them—and what did he do, instead?
He obstructed a single airway between his thumb and forefinger. Like playing a flute.’
~ Gedachten van Moff Jerjerrod over Darth Vader

Het is veilig om te stellen dat dit boek voor ieder iets wils bevat, maar aan de andere kant van die munt zal het boek voor een ieder ook genoeg verhalen bevatten die de plank een beetje mis slaan, maar dat mag de pret niet drukken. Er is echt voor ieder wat wils.

Een aantal hoogtepunten voor mij waren het verhaal van Gloria Chao over de Imperial Red Guards die de kamer uitgestuurd werden toen Darth Vader Luke naar de Emperor bracht. Het was erg interessant om te zien hoe deze elite getrainde en toegewijde krijgers het absoluut niet leuk vonden om Palpatine alleen te laten, en langzaam tot de realisatie komen dat dit ook een grote fout was. Ook het verhaal van Mike Chen, waarin we Anakins reis door de Force volgen is ontzettend indrukwekkend. Het verhaal van Sarah Kuhn vertelt over Nanta, een Ewok die zijn draai niet echt weet te vinden, tot duidelijk wordt dat verhalen vertellen helemaal zijn ding is. Dit verhaal geeft een hele leuke kijk in de Ewok cultuur en raakt de gevoelige snaar best hard.

‘Three faces floated above him, staring down. A Gamorrean, Max Rebo the Ortolan, and a … whatever Droopy McCool was.’
~ Gedachten van Bib Fortuna

Het 19 en een half uur durende audioboek is net zo indrukwekkend als de verhalen zelf. Er zijn geen 40 voorlezers, maar de cast is ook zeker niet klein, Sean Kenin Elias-Reyes, Jon Hamm, January LaVoy, Saskia Maarleveld, Scott Adams, Marc Thompson en Sam Witwer vertolken de verhalen elk op hun eigen manier. Zoals altijd vergezeld door de nodige geluidseffecten en muziek. Ze geven met zijn allen elk verhaal een eigen stijl en ik durf te wedden dat verhalen die op papier niet helemaal klikken met sommige lezers, ze in audiovorm ineens wel aanspreken. Wat mij betreft zijn de audioboeken voor deze reeks een geweldige manier om van de grote hoeveelheid variatie aan verhalen te genieten.

‘Underneath the booming insults, he was just a giant ball of love, the best cuddler in town. He was Salacious’s protector, his family, his big friend; the monkey-lizard was his confidant, his right-hand man, his little friend.’
~ Gedachten van Salacious B. Crumb over Jabba the Hutt.

From a Certain Point of View: Return of the Jedi is wat mij betreft een erg leuk boek waar menig fan van zal genieten. Zoals gezegd, wellicht niet van elk verhaal, maar dat is niet erg, bij dit soort verzamelingen is het helemaal prima om er enkel de verhalen uit te pikken die je aanspreken, en met 40 opties moet dat zeker lukken.

‘The one handpicked by the Emperor himself to protect him.
And I’d failed. I’d been outside the room when he’d been killed.’

De grote vraag is nu of we 16 jaar moeten gaan wachten op From a Certain Point of View: The Phantom Menace of dat Random House Worlds het format aanpast om die eerder uit te kunnen brengen. Al heb ik er ook geen problemen mee als die ook gewoon 40 verhalen krijgt maar met een paar jaar al in mijn boekenkast te vinden is.

De complete lijst auteurs:

Saladin AhmedPatricia A. Jackson
Charlie Jane AndersAlex Jennings
Tom AnglebergerMary Kenney
Kristin BaverJarrett Krosoczka
Olivie BlakeSarah Kuhn
Akemi Dawn BowmanDanny Lore
Emma Mieko CandonSarah Glenn Marsh
Olivia ChadhaKwame Mbalia
Gloria ChaoMarieke Nijkamp
Mike ChenDanielle Paige
Adam ChristopherLaura Pohl
Paul CrilleyK. Arsenault Rivera
Amal El-MohtarDana Schwartz
M. K. EnglandTara Sim
Jason FryPhil Szostak
Adam Lance GarciaSuzanne Walker
Lamar GilesHannah Whitten
Max GladstoneFran Wilde
Thea GuanzonSean Williams
Ali HazelwoodAlyssa Wong

Met dank aan Random House Worlds en Audible voor het beschikbaar stellen van From a Certain Point of View: Return of the Jedi voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!