Boekreview: Defy the Storm

Defy the Storm
Titel: The High Republic: Defy the Storm
Auteurs: Tessa Gratton, Justina Ireland
Cover: Corey Brickley
Publicatiedatum: 5 maart 2024
3.5

The High Republic: Defy the StormIn The High Republic: Defy the Storm van auteurs Tessa Gratton en Justina Ireland (en met een prachtige cover van de hand van Corey Brickley) volgen we verschillende personages uit Phase I van The High Republic, die elk een eigen missie hebben, maar elkaar nodig hebben om die missies te volbrengen. Gratton en Ireland nemen ons gedurende een goede 450 pagina’s mee op een avontuur vol spanning, emotie en twists dat menig lezer maar moeilijk weg zal kunnen leggen.

Het is een jaar na de val van Starlight Beacon en Jedi Knight Vernestra Rwoh heeft zich al die tijd afgezonderd, om – na het verlies van haar Padawan Imri Cantaros – haar verbinding met, en rol binnen, de Force terug te vinden. Nadat ze van Avon Starros leert dat Imri de val van Starlight Beacon overleeft heeft en gevangen zit in de Nihil Occlusion Zone is ze vastberaden om hem te vinden. Avon Starros studeert inmiddels onder een valse naam op Coruscant terwijl haar moeder haar rol als een van de ministers van Marchion Ro vervult. Avon wil wraak op de Nihil wetenschapper die haar onderzoek naar kristallen gestolen heeft en gebruikt voor de Stormwall van de Nihil. Ook volgen we Jordanna Sparkburn, die sinds ze Tiikae verlaten heeft samen met haar vriendin Sylvestri Yarrow klusjes opknapt voor Maz Kanata. Jordana’s familie heeft hulp nodig en Jordana en Sylvestri staan klaar om die te bieden. Geen van deze missies kunnen de betrokken personages geheel zelf oplossen, dus zijn ze op elkaar aangewezen voor hulp.

Het boek vertelt meerdere spannende verhalen die met elkaar verweven zijn, en daarmee volgen we ook meerdere personages die zich gedurende het boek op verschillende plekken, aan weerskanten van de Stormwall bevinden. Dat zorgt er voor dat je wel redelijk moet opletten om alles helder te houden, het is makkelijk om te vergeten wie waar ook alweer mee bezig was, of wie zich waar bevindt. Maar dat mag de pret niet drukken, als je een beetje oplet is het allemaal prima te volgen en wordt je beloond met een indrukwekkend verhaal vol spanning en emotionele achtbanen.

De grotere lijnen van het High Republic verhaal komen niet aan bod in Defy the Storm, aangezien dit Young Adult boek zich helemaal op de missies van de drie hoofdpersonages en hun vrienden richt, maar er worden wel wat aanwijzingen gegeven die doen vermoeden dat ons iets groots staat te wachten.

“Uh, no one is home right now,” Avon said before closing the channel.

De audio versie van het boek is ingesproken door Amber Lee Connors, die eerder ook al Quest for Planet X vertolkte. Ook hier zet ze weer een prima staaltje werk neer. Connors geeft niet de illusie van een grotere cast, maar ze weet de personages wel een uniek geluid te geven waardoor ze vrij makkelijk uit elkaar te houden zijn. Haar leestempo is prettig, en in combinatie met subtiele muziek en geluidseffecten is dit bijna elf uur durende audioboek een genot om naar te luisteren.

Het boek heeft zeker wat hordes die de lezer moet overkomen, er gebeurt ontzettend veel, we volgen erg veel personages en we vliegen in een rap tempo door de verschillende missies en locaties heen. Ergens had ik het niet erg gevonden als de verschillende missies elk wat meer ademruimte gekregen hadden in een eigen boek, maar het samenspel is op zich prima uitgewerkt. Vernestra blijft een indrukwekkend personage, al is het jammer dat we weinig meegekregen hebben van haar tijd tussen de val van Starlight en nu. Deze donkere periode waarin ze dacht Imri verloren te hebben kan ontzettend indrukwekkend zijn om mee te maken. Wellicht dat we daar ooit dieper in duiken dan de paar korte opmerkingen die we in Defy the Storm gekregen hebben. Hoe dan ook mogen Vern fans dit boek niet overslaan! Avon wordt in dit boek een stuk dieper uitgewerkt dan ze was, en ik vond haar hier een stuk interessanter en geloofwaardiger dan in de eerdere verhalen waar ze in voor kwam.

Alles bij elkaar is Defy the Storm dus wat mij betreft een prima aanvulling aan The High Republic. Het is net als de overige Middle Grade en Young Adult boeken geen verplichte kost, maar zeker een waardige toevoeging aan het grotere geheel. Het heeft de honger naar meer in ieder geval aangewakkerd en ik kan niet wachten op wat de rest van Phase III voor ons in petto heeft!

Met dank aan Audible voor het beschikbaar stellen van The High Republic: Defy the Storm voor deze review.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!