Boekreview: Catalyst

Boekreview: Catalyst
  • Titel:Catalyst: A Rogue One novel

  • Auteur: James Luceno

  • Release datum: 15 november 2016

4.0sterren

Catalyst review coverHet is een goede tijd om een Star Wars fan te zijn. Krap een maand geleden kwam Ahsoka uit (lees Roels review hier). Nu hebben we alweer de volgende pageturner om onze tanden in te zetten. Maar dat maakt Catalyst: A Rogue One novel niet minder speciaal. Sterker nog, door zijn connecties met de aankomende film is het misschien wel het meest geanticipeerde Star Wars boek van het jaar. In deze Catalyst review laat ik weten of het boek de verwachtingen ook waar maakt.

Catalyst is een boek over Galen Erso, de meest briljante wetenschapper in het heelal op het vlak van kristallen. Het is een boek over Orson Krennic, zijn oude schoolvriend die hem voor zijn eigen egoïstische doeleinde wil gebruiken. Het is een boek over Lyra Erso, Galens vrouw die Krennic hierin wil ondermijnen. Het is een boek over Has Obitt, een smokkelaar die ongewild verstrengeld raakt in dit web van intrige. Het is een boek over nog veel meer karakters, waaronder Tarkin, Mas Amedda, Poggle, en Saw Gerrera.

catalyst-rots-death-star

Maar vooral is het een boek over Project Celestial Power, oftewel de Death Star. We volgen het ruimtestation vanaf het begin als veroverde blauwdruk tot het vrijwel complete wapen dat we in Rogue One zien. Onderweg leren we precies hoe massief dit project is, en wat Palpatine heeft gedaan om de ware aard van het station geheim te houden. De Death Star is echt een karakter in dit boek.

Maar ook de menselijke personages raken de juiste snaar. Galen is een warmer persoon dan je van een Mads Mikkelsen-personage zou verwachten, en Lyra is iemand die je niet als vijand wil hebben. En nieuwkomer Has zal menig persoon terug naar de trailers sturen om te kijken of er niet toch een Dressellian valt te spotten…
Maar de echte ster van het boek is Orson Krennic. De man is ambitieus, dreigend, en in het bezit van een sadistisch gevoel voor humor. Vooral als hij tegenover Tarkin gezet wordt, springt hij zo van de pagina om dreigend in je oor te hijgen. Krennic was al een van mijn meest geanticipeerde karakters in de film, en na Catalyst is dat alleen maar toegenomen.

catalyst-review-krennic

Dat brengt ons bij het grootste minpunt van het boek. Het vertelt een compleet verhaal, maar het is wel duidelijk afhankelijk van de aankomende film. Dat is natuurlijk het punt, maar ik vraag me af hoe relevant het boek nog is na Rogue One. Ik raad iedereen die van plan is het boek te lezen dan ook aan om het zo snel mogelijk te doen.

Voor de langzamere lezer met meer oog voor detail klinkt een maand misschien weinig om een heel boek te lezen. Gelukkig leest Catalyst een stuk lekkerder weg dan Luceno’s eerdere werk, de boeken Darth Plagueis en Tarkin. Zelfs op momenten dat het verhaal even pauzeert, zullen de personages je geboeid houden tot de volgende plot-ontwikkeling.

Alles bij elkaar genomen is Catalyst een waardevolle toevoeging aan het Star Wars verhaal. Belangrijker, het boek zal helpen om de langste maand van het jaar door te komen. Zoals gezegd zit er echter een houdbaarheidsdatum op een deel van het genot van Catalyst. Smeed het ijzer daarom terwijl het heet is, en schaf dit boek vandaag nog aan!

Met dank aan uitgever Century, die een kopie van Catalyst: A Rogue One novel beschikbaar heeft gesteld voor deze review.

Over de auteur

Stripboekrecensent & Redacteur

A.k.a. BoxerlessBossk
Tien jaar geleden was hij nog een enorme nerd met veel te sterke meningen over Star Wars en comics.
Nu is hij een enorme nerd met veel te sterke meningen over Star Wars en comics die wel eens een artikel over Star Wars comics post op je favoriete website!

2 reacties

  1. Marko

    mooi geschreven geeft een goed beeld van wat te verwachten! ik ben erg benieuwd.
    Ga er nu snel achter aan want Plagueis is uit

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.