Bomber Command Cover

Boekreview: Bomber Command

4 Score
Score
Bomber CommandTitel
Jason FryAuteur
15 december 2017Releasedatum

Bomber Command CoverBomber Command is een nieuw deel in de Star Wars reeks van Studio Fun waarin we eerder al onder anderen Rey’s Survival Guide en Poe’s Flight Log zagen verschijnen. Het boek is een aanvulling op Cobalt Squadron van Elizabeth Wein en gaat veel dieper in op een aantal onderwerpen die hierin maar kort behandeld worden. Maar in Bomber Command zien we deze vanuit het oogpunt van Paige in plaats van Rose.

Bomber Command is opgemaakt als het dagboek van Paige Tico, de oudere zus van Rose, die we in het begin van The Last Jedi aan boord van de MG-100 StarFortress SF-17 Bommenwerper Cobalt Hammer zagen. Het dagboek waar Paige altijd in schrijft als ze gedurende een hyperspace jump niets te doen heeft, staat boordevol verhalen over hoe zij en Rose hun jeugd doorbrachten op de planeet Hays Minor in het Otomok systeem. We komen veel meer te weten over hun familie en de manier van leven op het bijna levenloze Hays Minor. Paige vertelt waarom zij en Rose hun thuis moesten verlaten en hoe ze uiteindelijk bij Leia Organa en de Resistance terecht gekomen zijn en zich daarbij aansloten. Daarnaast krijgen we ook hele duidelijke uitleg over het leven van een lid van Cobalt Squadron. Paige vertelt tot in detail hoe men zich klaar maakt voor een missie, hoe de StarFortresses gecontroleerd en geladen worden, in welke formaties de bommenwerpers vliegen en waarom dat zo is. We krijgen een goed beeld van al het personeel aan boord van de bommenwerpers en hun taken tijdens een missie. En we krijgen zelfs uitleg over de veiligheid en noodplannen voor de crew. Wat zou elk crewlid moeten doen wanneer een StarFortress ten onder gaat om iedereen in veiligheid te brengen?

Net als de andere boeken in deze reeks zit Bomber Command ook vol tekeningen, knipsels uit andere boeken en posters. Ook zitten er weer een aantal uitvouwbare pagina’s tussen met schematische tekeningen van schepen, kaarten of handleidingen. Net als de eerdere delen is ook Bomber Command gericht op jongere lezers, de teksten van Jason Fry lezen dus vrij makkelijk weg maar zijn zeker vermakelijk voor iedereen. Het feit dat het barstensvol interessante informatie over Cobalt Squadron en de Resistance zit maakt het een aanrader voor iedere fan die snakt naar meer informatie. Uiteraard is deze informatie niet van belang om de films te begrijpen, maar enkel extra achtergrond voor wie daar interesse in heeft. De illustraties van Cyril Nouvel zijn op zichzelf haast de moeite al waard, deze geven de woorden van Paige meer diepgang en kracht. Ook  verduidelijken de illustraties haar uitleg over het schip sterk.

Het boek is een mooie aanvulling op Cobalt Squadron, maar let wel dat je eerst Cobalt Squadron leest voor je aan Bomber Command begint, deze staat namelijk vol spoilers voor het boek van Elizabeth Wein.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!