Before the Awakening

Boekreview: Before the Awakening

4.5 Score
Score
Before the AwakeningTitel
Greg RuckaAuteur
18 december 2015Releasedatum

Before the AwakeningBefore the Awakening is een verzameling van drie korte verhalen. Eén over Finn, één over Rey en één over Poe Dameron, de drie nieuwe gezichten uit Star Wars The Force Awakens. De drie verhalen beschrijven hun levens in de dagen, weken en maanden voor de gebeurtenissen uit de film.

We volgen FN-2187, Finn, tijdens een aantal trainingen, we zien hem samenwerken met een groepje collega’s en vrienden, we zien hoe hij al geruime tijd moeite heeft met de regels en instelling van de First Order, maar zich heel goed beseft dat hij hier niets tegen kan doen. In dit verhaal leren we ook drie andere stormtroopers beter kennen, waaronder FN-2003, Slip, de stormtrooper die tijdens de aanval op het dorp op Jakku voor Finn’s ogen sterft en zijn helm besmeurt met bloed, ook leren we FN-2199, Nines, kennen, de trooper die Finn voor het kasteel van Maz Kanata te lijf ging met zijn Z-6 Riot Control Baton en door de fans al snel de bijnaam ”TR-8R” kreeg vanwege zijn reactie wanneer hij Finn ziet.
Het boek geeft deze scenes een veel grotere emotionele lading en het maakt Finn’s beslissing om de First Order te verlaten een stuk minder onlogisch. Waar de beslissing in de film uit het niets komt vallen en erg onbezonnen lijkt, blijkt uit dit verhaal dat Finn al geruime tijd twijfelt aan zijn positie en de First Order.
Ook krijgt Captain Phasma wat aandacht, waardoor we een beter beeld krijgen van haar als persoon en hoe zij de wereld en haar taak in de First Order ziet.

In Rey’s verhaal zien we hoe zij haar tijd op Jakku doorbrengt, hoe ze dagelijks door oude scheepswrakken struint, op zoek naar waardevolle spullen die ze aan Unkar Plutt kan verkopen voor voedsel om te overleven. Hoe ze een oude computer die ze gevonden heeft gebruikt om onder anderen vliegsimulaties mee te spelen, waardoor ze bekend is met een groot aantal schepen. We zien ook hoe ze altijd al moeite heeft gehad om anderen te vertrouwen, en de scene in de film waar ze aan een wastafel in Niima Outpost zit te werken en een schip ziet wegvliegen krijgt dankzij dit verhaal ook een stuk meer emotionele diepgang. Dit verhaal maakt het heel duidelijk hoe moeilijk het leven op Jakku is en hoe sterk en vaardig Rey geworden is in de ±14 jaar dat ze daar voor zichzelf gezorgd heeft.

Poe’s verhaal dekt het grootste tijdvak, we krijgen wat informatie over zijn jeugd op Yavin IV, we zien Poe als piloot in de New Republic Navy, waar hij meer dan eens tegenover zijn meerdere staat omdat hij het niet eens is met de lakse manier waarop de New Republic omgaat met de dreiging van de First Order. En we komen te weten hoe Poe in de Resistance terecht gekomen is. En uiteraard brengen we de nodige tijd met hem door in de cockpit, waar nog eens goed duidelijk gemaakt wordt wat een geweldige piloot hij is.

Stuk voor stuk zijn het leuke verhalen, waarvan dat van Poe de meeste achtergrond over de huidige stand van zaken in het universum geeft. Het boek is gericht op jongere lezers en is dus vrij eenvoudig geschreven, maar komt nooit kinderlijk over. Het zijn drie serieuze verhalen die voor jong en oud leuk zijn om te lezen en ze geven elke Star Wars fan interessante stukjes informatie.

Op de omslag van het boek, aan het begin en ongeveer halverwege elk verhaal vinden we ook wat prachtig tekenwerk van Phil Noto. De werken zijn allemaal zwart-wit met rode accenten en Noto is er in geslaagd om de gezichten van zowel John Boyega, Daisy Ridley en Oscar Isaacs geweldig uit te beelden.

Before the Awakening is zeker een boek dat de fans niet mogen missen!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!