Aftermath

Boekreview: Aftermath

3 Score
Score
AftermathTitel
Chuck WendigAuteur
4 september 2015Releasedatum

Aftermath CoverAftermath is het eerste canon Star Wars boek dat zich afspeelt na Return of the Jedi en het eerste boek in de Aftermath trilogie.

Het boek volgt grotendeels het verhaal van Norra Wexley, een Rebel Alliance/New Republic piloot die in haar Y-Wing, samen met Wedge Antilles en Lando Calrissian de tweede Death Star in vloog om deze te vernietigen. Na de overwinning bij de Battle of Endor keert ze terug naar haar thuisplaneet Akiva, om haar zoon Temmin te vinden. Ze liet hem drie jaar eerder bij haar zus achter zodat ze zich aan kon sluiten bij de Rebellen. De hereniging met haar zoon loopt echter anders dan ze gehoopt had, de inmiddels 15 jarige Temmin heeft zijn eigen leventje en handeltje opgezet en is niet bepaald verheugd om zijn moeder ineens weer te zien.

Het lot wil dat er op Akiva een bijeenkomst plaatsvind van hoogstaande figuren in de Empire. Wanneer piloot Wedge Antilles per toeval op deze planeet en een stel Star Destroyers stuit en gevangen genomen wordt, is het aan Norra en haar bijeengeraapte groepje strijders, bestaande uit de Zabrak bounty hunter Jas Emari, voormalig Imperial Loyalty Officer Sinjir Rath Velus, haar zoon Temmin en diens gemodificeerde B1 battledroid “Mr Bones”, om Wedge te redden en de Empire te verjagen.

Het idee van het boek is best aardig, de uitwerking jammergenoeg wat minder, in het verhaal zelf is Wedge min of meer overbodig, dit had elk ander willekeurige persoon kunnen zijn en zijn aanwezigheid voelt meer als een manier om lezers met behulp van een bekende naam naar het boek te lokken.

Het verhaal van Norra is niet heel spectaculair maar wel redelijk interessant, zowel Norra Sinjir en Jas hebben interessante herinneringen en flashbacks naar gebeurtenissen in Return of the Jedi, die we via deze weg van een geheel nieuwe kant meemaken.

Jammergenoeg wordt het verhaal constant onderbroken door Interludes, korte hoofdstukken die over compleet andere dingen gaan. De levens van andere mensen en hoe zij omgaan met de chaos die de dood van de Emperor met zich meebrengt. Een vader en zoon die na de Battle of Endor een standbeeld van Palpatine helpen vernielen, een vader die zijn Rebel zoon aangeeft bij de Empire maar daar spijt van krijgt, Han Solo die besluit om een New Republic Missie in de steek te laten om de Wookiees op Kashyyyk te gaan helpen, om er een paar te noemen. Iedere 2 of 3 hoofdstukken komt er een compleet losstaand verhaaltje tussendoor wat het volgen van het hoofdverhaal erg lastig maakt. Daarbij komt ook nog eens dat die Interludes op zichzelf bijna allemaal veel interessanter zijn dan het hoofdverhaal!

Ze waren wellicht beter op hun plek geweest als een verzameling achter het hoofdverhaal, zonder deze te onderbreken, of als iets verder uitgewerkte verhalen in een eigen verzamelboek.

Wendig’s schrijfstijl is verder redelijk vlot en prettig leesbaar. Ondanks de vele onderbrekingen vlieg je door het boek heen, maar het boek voelt meer aan als een sfeerimpressie van het universum na de val van Palpatine, dan als een enkel belangrijk verhaal na die gebeurtenis. Maar dat neemt niet weg dat die sfeerimpressie erg interessant is!

Verder had Wendig iets zuiniger mogen zijn met de referenties naar bekende teksten uit de films, die vliegen je om de oren, en dat had wat minder gemogen.

Zeker een aanrader voor fans, maar voor velen is het misschien beter om te wachten tot de volgende twee delen van de trilogie ook uit zijn en ze allemaal achter elkaar te lezen. Het verhaal in boek 1 voelt nog niet echt als een verhaal, het is meer sfeerimpressie en een opzet naar meer.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!