Boardgame review: Star Wars – The Clone Wars (A Pandemic System Game)

Het bekende coöperatieve bordspel Pandemic is er nu ook in Star Wars-stijl!

Boardgame review: Star Wars – The Clone Wars (A Pandemic System Game)

De CLONE WARS woeden hevig. Separatistenleider COUNT DOOKU leidt zijn legers battle droids op meerdere fronten. De planeten TATOOINE en MANDALORE worden inmiddels overspoeld door de legers van het kwaad, aangevoerd door GENERAL GRIEVOUS. Rond ALDERAAN en KAMINO zijn inmiddels zelfs al blokkades gesignaleerd en ook MAUL en ASAJJ VENTRESS zouden hier volgens de laatste berichten strijden tegen de legers van de GALACTIC REPUBLIC.

Jedi masters YODA en MACE WINDU zijn inmiddels gearriveerd om de gestationeerde troepen op de geblokkeerde planeten bij te staan met hun gevechtsschepen en CLONE TROOPERS. Ondertussen zetten de helden ANAKIN SKYWALKER en AHSOKA TANO de achtervolging in op Dooku en Grievous, al lijken deze booswichten net zo snel tussen planeten te reizen als hun achtervolgers….

Star Wars - The Clone Wars - speldoosBovenstaand verhaal klinkt als een spannende aflevering van de Clone Wars animatieserie, nietwaar? Benieuwd hoe de Republic deze situatie tactisch zou aanpakken en wat de verschillende Jedi in dit geval zouden doen? En hoe tof zou het zijn als je hier met vrienden invloed op kon uitoefenen alsof je zelf Jedi bent die zich strategisch door de Galaxy Far, Far Away verplaatsen? Als dit je wel wat lijkt, dan is het bordspel The Clone Wars – A Pandemic System Game precies wat voor jou.

De geschiedenis van Pandemic

Om uit te leggen wat A Pandemic System Game inhoudt, moeten we even terug in de tijd: in 2008 werd het bordspel Pandemic uitgebracht. Dit was een coöperatief bordspel, wat inhield dat spelers niet tegen elkaar moesten spelen, maar juist met minstens twee spelers moesten samenwerken om een gezamenlijk doel te halen. Specifieker gezien namen de spelers verschillende rollen aan binnen een team dat als doel had om op een uitgebreide wereldkaart een aantal virussen te bestrijden en uit te roeien. Om het spel tot een goed einde te brengen diende men gezamenlijk vooruit te plannen en regelmatig strategisch overleg te voeren, al zat het spel zo in elkaar dat spelers ook een partij gezamenlijk konden verliezen. De diverse verschillende rollen, gebeurtenissen, locaties en hulpmiddelen zorgden ervoor dat het spel lang interessant bleef door het schijnbaar oneindig aantal mogelijke scenario’s.

Star Wars - The Clone Wars - Anakin Skywalker
Artwork van Anakin Skywalker uit de boardgame

Pandemic was bij de introductie niet het allereerste coöperatieve bordspel, maar door de unieke uitvoering werd het al snel een groot succes. Pandemic werd zelfs gezien als de beste coöp boardgame aller tijden. Dankzij het succes van het spel is het uiteraard niet bij de basisversie gebleven. Voor de originele Pandemic kwamen al diverse uitbreidingen uit die het basisspel verder uitdiepten. Ook verschenen er in de loop der jaren diverse spin-offs, nieuwe versies van het spel waarvoor je het origineel niet nodig hebt. Vooral Pandemic Legacy, een versie waarbij je het spel gedurende meerdere ‘seizoenen’ speelt volgens een doorlopend scenario, gooide hoge ogen. Ook verschenen er diverse opvallende Pandemic-versies met uiteenlopende themas. Opvallende hierbij zijn bijvoorbeeld “Reign of Cthulhu” (een versie met horror-thema), een “World of Warcraft”-versie en “Rising Tide” (met Nederland als strijdtoneel!). En nu is er dan ook eindelijk een Star Wars-versie, “The Clone Wars”!

Zoals je wellicht al uit de titel van het spel kon opmaken, is het Star Wars-tijdperk waarin de gebeurtenissen van dit bordspel zich afspelen de periode tussen Episode II en III. Je zou kunnen denken dat het kenmerkende uiterlijk van de originele trilogie of het actuele karakter van de sequel-trilogie meer voor de hand zou liggen, maar wanneer je het spel speelt zul je al snel merken dat deze stijlkeuze een zeer bewuste is geweest. Hierover later meer.

Star Wars - The Clone Wars - spelsituatie
Een typische The Clone Wars spelsituatie
Star Wars - The Clone Wars - Count Dooku
Artwork van Count Dooku uit de boardgame

Wat zit er allemaal in de doos?

Wanneer je het bordspel uitpakt valt direct een aantal spelonderdelen op. Als eerste is er natuurlijk het spelbord. Hierop staan een aantal bekende en minder bekende planeten uit het Star Wars-universum afgebeeld. Uiteraard herken je onder andere Mustafar, Alderaan en Kashyyyk uit de films, maar ook zijn er diverse locaties die alleen een belletje zullen doen rinkelen bij liefhebbers van de Clone Wars-animatieserie. Tussen de planeten op het spelbord zijn verbindingslijnen, waarmee verplaatsingsroutes worden aangegeven. Een erg leuk detail is dat de locaties van de planeten niet lukraak is, maar daadwerkelijk overeenkomt met de in-universe overzichtskaart van de ‘Galaxy far, far away’! Tatooine, Geonosis en Naboo liggen bijvoorbeeld dicht bij elkaar, en alledrie ver uit de buurt van Coruscant. Voor het spelplezier zou dit weinig uitmaken, maar het valt direct op dat dit spel met veel liefde voor het bronmateriaal is uitgevoerd.

Wat verder opvalt zijn de spelfiguren. Zeven Jedi, vier Dark Side figuren, plus een groot aantal Battle Droids. De Jedi-helden zijn de lichte poppetjes. Elke speler kiest aan het begin van een speelsessie één van de figuren. Dit is de held die de speler tijdens zijn beurten over het spelbord zal verplaatsen, elk met een eigen unieke eigenschap. Je kunt kiezen uit Anakin, Ahsoka, Obi-Wan, Aayla Secura, Yoda, Mace Windu en Luminara Unduli. Een gevarieerd aanbod, al zal het voor spelers die minder bekend zijn met het bronmateriaal wellicht wat lastig zijn deze uit elkaar te houden.

Star Wars - The Clone Wars - kaarten
In het spel speel je met diverse soorten kaarten en figuren
Star Wars - The Clone Wars - Asajj Ventress
Artwork van Asajj Ventress uit de boardgame

Strijd tegen de dark side

De figuren die wél duidelijk allemaal heel verschillend van elkaar zijn, zijn de vier Villains. Bij hen kun je duidelijk Count Dooku, General Grievous, Asajj Ventress en Maul onderscheiden. Deze spelfiguren en tevens de Battle Droids, zijn in een donkerdere kleur uitgevoerd. Hierdoor is voor iedereen direct duidelijk is wat de twee kampen zijn die tegen elkaar strijden. De Dark Side figuren zien er zo tof uit, dat het bijna jammer is dat er bij de meeste spelsessies maar van één gebruik hoeft te worden gemaakt.

Per speelsessie kies je namelijk een hoofdscenario door een Villain te kiezen. Voor beginnende spelers wordt aangeraden tegen Asajj Ventress te spelen. Elke tegenstander kun je als een verschillend uitdagingsniveau zien en elk heeft elk op eigen wijze invloed op het spelverloop. De schurken zorgen elk voor een heel eigen spelsituaties, waardoor de tegenstanders naast Ventress meer geschikt zijn voor sessies met ervaren spelers. Vooral Dooku is hierbij interessant, omdat hij als enige in sommige gevallen de hulp in kan schakelen van zijn trawanten. Dit is echter zeker alleen aan te raden wanneer je het al meer dan eens tegen Ventress, Maul en Grievous op hebt moeten nemen.

Star Wars - The Clone Wars - Ahsoka
Artwork van Ahsoka Tano uit de boardgame

De Jedi gaan op missie

De Villain is dus de ‘eindbaas’ tegen wie je het in de sessie op zult gaan nemen. Echter zijn er naast dit hoofddoel ook missies in het spel. Deze missies worden bepaald door het willekeurig kiezen van drie missiekaarten. Meer kaarten mogen ook, maar ook hier wordt voor beginners aangeraden om het makkelijkste niveau aan te houden. Wederom worden kenners van Clone Wars beloond, want elke missie is gebaseerd op een specifieke aflevering! Er is bijvoorbeeld een “Darkness on Umbara” missie waarbij Jedi extra schade zullen ondervinden en bij “The Box” zit de speler gevangen op Serenno, exact zoals in de afleveringen met deze titels. Persoonlijk vind ik dit een zeer goed detail.

De rest van de set-up van The Clone Wars bestaat uit het plaatsen van vijandelijke troepen op het spelbord. Wanneer vervolgens de speelsessie in gang wordt gezet, dienen de spelers het dus zoals gezegd tegen de hoofdvijand op te nemen en in de tussentijd missies te voltooien. Tijdens het spelen wordt er per beurt steeds een aantal fasen doorlopen waarbij de huidige speler acties mag doen. Deze acties bestaan onder andere uit het samenstellen van eigen legers door het verzamelen van squad cards. Deze legers kunnen worden ingezet voor gevechten en het verplaatsen over de kaart. Wederom een prachtig detail is dat elke squad card is gebaseerd op een uniek Clone Wars voertuig of personage. Je kunt dus Rex, Cody, Echo, Wolffe, een Jedi Starfighter, AT-TE of Venator in je leger hebben. Als je geluk hebt, kun je zelfs een kaart trekken met een speciaal personage in de vorm van Padmé, C-3PO of Hondo, die elk een unieke eigenschap hebben!

Star Wars - The Clone Wars - figuren
Alle hoofdkarakters uit het spel: vier Villains en zeven Heroes

Blokkades opheffen en de vijand verslaan

Per beurt kun je vanuit vijandelijke kant ook tegenacties verwachten. De Villain zal zich over het bord verplaatsen en afhankelijk van het personage op verschillende manieren tegenstand bieden. Het is echter mogelijk om je tegenstander tijdelijk van het bord af te werken. Maar deze zal na verloop van tijd altijd terugkeren. Vergelijkbaar aan de originele Pandemic gebeurt het verder ook dat de hoeveelheden kwade elementen per locatie langzaam oplopen. Hier zijn de virussen echter vervangen door Battle Droids. Het is zaak om een te hoog aantal droids per planeet te voorkomen, want dit veroorzaakt blokkades (in de vorm van Lucrehulk-class Battleships) en het verhogen van de bedreigingsgraad. Wanneer dit cijfer te hoog oploopt, is het ‘game over’.

Star Wars - The Clone Wars - The Bad Batch
Artwork van The Bad Batch uit de boardgame

Het zal echter vaak genoeg voorkomen dat er blokkades ontstaan. Dit is echter geen ramp, zolang je ook maar op tijd achter de missies aan gaat. Wanneer je deze gedurende een sessie namelijk allemaal voltooit, start (geheel in Star Wars-stijl) de finale! De instructiekaart van de Villain wordt omgedraaid en het dreigingsniveau wordt nog eens extra opgehoogd door een compleet nieuwe uitdaging! Deze situatie kan variëren van een all-out aanval op je tegenstander, tot een strak gecoördineerde operatie op meerdere fronten en in meerdere fases. Als team dien je dus extra goed je acties met elkaar af te stemmen. Maar wanneer het je vervolgens lukt om de Villain definitief te verslaan, geeft dit je een geweldig gevoel van overwinning, nog meer dan de originele Pandemic.

Wat betreft dit gevoel van euforie steekt The Clone Wars het originele Pandemic naar de kroon. Ook valt op hoe goed de makers het Pandemic-concept naar het Star Wars-universum hebben weten door te vertalen. Niet voor niets hebben ze hierbij de periode van The Clone Wars gekozen, want de legers van de Separatisten fungeren perfect als een soort virus wat het speelveld overrompelt. De Jedi van de Republic zijn hierbij de perfecte helden die hier in verschillende samenstellingen kunnen tegen optreden. Gecombineerd met de verschillende Villains en missies levert dit een schijnbaar oneindig scenario’s op. Iets waardoor het spel heel lang interessant blijft.

Star Wars - The Clone Wars - Battle Droids
Artwork van de Battle Droids uit de boardgame

Is The Clone Wars een geslaagd bordspel?

The Clone Wars is een geslaagde spin-off van Pandemic. Met veel oog voor detail, en da’s iets wat het spelplezier zeker verhoogt. Uiteraard hebben de makers met een spel als dit een moeilijke balans moeten weten te vinden tussen toegankelijkheid en uitdaging. Deze balans zit goed in elkaar, maar het wordt na een aantal potjes wel duidelijk dat er stijlkeuzes zijn gemaakt die niet altijd even voordelig zijn. De fysieke spelfiguren hadden wat groter mogen zijn. De figuren voelen door hun ielige uitvoering namelijk wat breekbaar aan. Dit geldt vooral voor de ontzettend dunne lightsabers die de figuren in hun hand houden. Ook de manier waarop de figuren in de doos dienen te worden opgeborgen had beter gekund. Qua detail zijn ze wel erg mooi uitgevoerd. Je kunt bijvoorbeeld goed zien dat de versie van Maul waarmee je speelt de Clone Wars versie is, te zien aan zijn mechanische benen. Ook bij Ventress zijn zelfs de ingewikkelde patronen op haar kleding te zien.

Een ander ding wat mij persoonlijk wat tegenviel, was dat de pionnen volledig kleurloos zijn. Of althans buiten hun factie-aanduiding (beige of blauw). Dit monotone kleurgebruik is waarschijnlijk gedaan uit kostenoverweging, maar zorgt er jammer genoeg wel voor dat dit deel van het spel erg uit de toon valt met de rest. De diverse kaartsoorten, het artwork en zelfs het spelbord zijn uitgevoerd in bonte kleuren, waar de pionnen maar saai tegen af steken. Je kunt dit natuurlijk als kans zien om de figuren met een likje verf te gaan customizen als ware het figuren uit een miniatures-game. Maar dit is uiteraard niet voor iedereen weggelegd. Zelf ben ik dit overigens wel van plan te gaan doen, samen met een vriend die hier meer ervaring mee heeft. Hierover kun je in de toekomst zeker meer Star Wars Awakens-artikelen tegemoet gaan zien!

Over het algemeen genomen lijkt het spelmechanisme van The Clone Wars wat simpeler dan dat van de originele Pandemic. Ik kan me voorstellen dat dit een bewuste keuze is geweest, vanwege de wat jongere doelgroep van de animatieserie. Voor gevorderde spelers van coöp-boardgames kan dit ervoor zorgen dat dit bordspel net wat te weinig uitdaging biedt. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er ergens een bepaalde extra spelmechaniek in had kunnen passen. Iets met het verdienen van credits om tactische extra hulpmiddelen aan te schaffen. Of iets dergelijks. Al past het wellicht niet bij de Jedi om zich druk te moeten maken over dit soort materialistische beslommeringen…

Star Wars - The Clone Wars - Artwork
Artwork van de boardgame

Ondanks deze kleine onvolkomenheden blijf ik onder de indruk hoe een ‘aards’ concept als Pandemic zich heeft weten te laten vertalen naar de wereld van Star Wars. En hoe het op zichzelf ook gewoon een heel toffe game is, want het is geschikt voor zowel Pandemic-kenners als nieuwelingen in het coöp-genre. De afwerking maakt het spel helemaal af. Alleen de artwork op de kaartjes al is prachtig. En verder zit het spel vol met toffe details. Al is dat eigenlijk de kers op de taart, want zelfs al was dit in mindere mate aanwezig, dan ben je met The Clone Wars nog steeds verzekerd van tientallen (zoniet honderden) uren spelplezier!

Win dit spel!

The Clone Wars komt op een goed gekozen moment uit. Het is namelijk een perfect cadeau voor onder de kerstboom. Na het uitpakken staat het garant voor avonden vol vermaak met familie en/of vrienden. Of in je eentje, want er is zelfs een solo mode! Lijkt dit spel je nu ook leuk? Dat komt goed uit, want we mogen van fabrikant Asmodee een exemplaar van The Clone Wars weggeven! Wat moet je hiervoor doen? In de Discord-server van Star Wars Awakens (waar de Nederlandse Star Wars fan community het met elkaar kan hebben over alles op het gebied van Star Wars, en meer!) hebben we een kanaal genaamd “giveaway”. Hier staat een multiple choice quizvraag. Wanneer je deze vraag goed beantwoordt, maak je kans op je eigen exemplaar van The Clone Wars.

Dus doe mee en win!

Veel succes en May The Force Be With You.

Written by
MACHIEL HULSBOSCH

Met dank aan Asmodee en Z-Man games voor het beschikbaar stellen van Star Wars – The Clone Wars voor deze review

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!