Social Media

The Last Jedi

Vanity Fair ‘The Last Jedi’ artikelen

Geplaatst

op

Vanity Fair

Gisteren werden we door Vanity Fair al getrakteerd op een berg nieuwe Last Jedi foto’s van topfotograaf Annie Leibovitz, en vandaag gooit Vanity Fair daar nog eens een flinke schep bovenop. Ze publiceren vandaag elk uur een nieuw artikel met The Last Jedi informatie, dit varieert van informatie over de foto shoot tot de vele interesses van Mark Hamill. We zullen hier na elke publicatie de links naar de artikelen plaatsen, alsmede ook een korte samenvatting van wat er in het artikel te lezen is. Kom vandaag en morgen dus nog even regelmatig op deze pagina terug om niets te missen!

 

12:00 uur

Behind the Scenes of Annie Leibovitz’s Perilous and Poignant The Last Jedi Cover Shoot

David Kamp geeft in dit artikel wat informatie over de photoshoot van Annie Leibovitz. Hij vertelt dat Annie vrij ver ging voor de mooie plaatjes die we gisteren voorgeschoteld kregen. Zo zat ze voor de locatie op Skellig Michael aan een veiligheidsharnas vast om niet van de rotsen af te vallen.

Ook is het leuk om te weten dat het geweldige portret van Mark en Carrie bijna niet genomen was. Het was op het laatste moment een idee van photography producer Kathryn MacLeod om het portret van de Skywalker tweeling te maken, een van de laatste foto’s die ooit van de twee samen gemaakt zou worden.Ik denk dat een heleboel fans heel blij zijn dat deze geweldige foto nog gemaakt is voor het vroegtijdig overlijden van Carrie Fisher.

 

13:00 uur

Star Wars: Inside the Troubled Past and Exciting Future of Rey’s Lightsaber

In het tweede artikel geeft Joanna Robinson ons een klein beetje geschiedenis van Lightsabers, en Rey’s lightsaber in het bijzonder. Ze verteld dat Luke’s tweede lightsaber oorspronkelijk blauw geweest zou zijn, maar dat George Lucas hem later groen maakte zodat hij beter zichtbaar was tegen de fel blauwe lucht en het gele zand van Tatooine. Ook geeft ze wat quotes van Pablo Hidalgo die het heel duidelijk maken dat het Lightsaber dat door velen tot op vandaag nog beschouwd wordt als ’Anakin’s Lightsaber’ door Lucasfilm op dit moment gezien wordt als dat van Rey.

Anakin maakte het wapen tussen Attack of the Clones en Revenge of the Sith. Obi-Wan nam het aan het einde van die film mee en bewaarde het zodat hij het in A New Hope aan Luke kon geven, die het een film later (samen met zijn hand) kwijt raakte in Cloud City. In The Force Awakens krijgt Rey het in handen tijdens haar gevecht met Kylo Ren, en vanaf dat moment werd het beschouwd als háár lightsaber. We kunnen er dus vanuit gaan dat Luke hem in The Last Jedi niet terug neemt, maar zij hem, al dan niet voorlopig, mag houden. Voorlopig dus geen gele Lightsaber pike voor Rey.

 

14:00 uur

Star Wars: The Last Jedi: So, About That Title . . .

Dit artikel bestaat uit twee stukjes uit interviews met Kathleen Kennedy (directeur van Lucasfilm) en Rian Johnson (schrijver en regisseur van The Last Jedi), waarin David Kamp ze vraagt wat de titel van de film betekend. Uiteraard geven beide daar geen antwoord op, hoewel Rian wel aangeeft dat het woord Jedi hier in zijn hoofd enkelvoud is.

 

15:00 uur

Star Wars Nerds, Mark Hamill Is One of You

In dit artikel verteld David Kamp ons dat Mark een grote passie voor Pop Culture heeft, hoewel de titel wat neutraler gemogen had, is het wel leuk om wat over de passies van Mark te lezen. Zo heeft hij een kamer in zijn woning helemaal ingericht met collectibles, van Beatles memorabilia tot bordspellen uit de jaren 60 en Simpsons beeldjes.

 

16:00 uur

Here’s How Seriously Adam Driver Takes Playing Kylo Ren

In dit artikel geeft David Kamp ons een idee van de manier waarop Adam Driver werkt. Hoe serieus hij zijn rol neemt en dat hij zich op een andere manier voorbereidt dan zijn medespelers. Driver is op dat gebied min of meer het compleet tegenovergestelde van John Boyega.

 

17:00 uur

What’s in Star Wars: The Last Jedi—and What’s Not

In dit artikel worden 5 dingen die we wel, en vijf dingen die we niet gaan zien in de film uiteengezet. Zo krijgen we een nieuwe “cantina scene”, deze keer geen oude en uitgeleefde bar zoals we gewend zijn, maar een luxueuze setting, een casino met onderanderen de aliens die we op de foto’s van gisteren te zien kregen. Wat we niet gaan zien is een groot alien personage zoals Yoda of Maz. Volgens Rian Johnso zit de film vol met aliens, maar is er deze keer geen belangrijke rol een dergelijk wezen weg gelegd.

Wat gaan we niet zien/horen? Nieuwe muziek van Lin-Manuel Miranda, hoewel Jabba Flow uit The Force Awakens een geweldig nummer was, dat bij mij persoonlijke nog regelmatig in de shuffle lijst voorbij komt, heeft hij voor The Last Jedi geen muziek geschreven. John Williams heeft deze keer weer elk stukje muziek op zich genomen, dus ook deze keer zullen veel fans met spanning uitkijken naar de sound track. Wat gaan we wel zien? Een groot aantal praktische sets, net als in TFA zal ook deze keer weer een groot aantal van de sets fysiek op werkelijke schaal gebouwd zijn, zoals we eerder al zagen in foto’s van de sets in Ierland en Dubrovnik.

 

18:00 uur

Kathleen Kennedy on Carrie Fisher’s Death and the Future of Star Wars

Dit artikel is een stukje van een interview met Kathleen Kennedy, over de toekomst van Star Wars. Kennedy bevestigd dat ze zeker van plan zijn verder te gaan met films, dat er voor een Stand Alone een keus gemaakt moet worden tussen twee opties die op tafel liggen. Ook maakt ze duidelijk dat de vroegtijdige dood van Carrie Fisher geen invloed gehad heeft op The Last Jedi, maar dat het verhaal voor Episode IX heel erg veranderd moet worden. Colin Trevorrow (schrijver en regisseur van Episode IX) diende begin december nog een script in waar Leia een grote rol in het verhaal had, maar helaas moet hij het roer flink omgooien.

 

19:00 uur

40 Things That Happened Because of Star Wars

Dit artikel is een leuke opsomming van dingen die geïnspireerd zijn door Star Wars. Wat hadden we zonder deze geweldige Space Opera nooit gehad? De lijst oppert dingen van Space Invaders, de carrière van Weird Al Yancovic tot Photoshop.

Levenslange Fan. Leest veel boeken en comics. Maakt replica props in zijn vrije tijd.

Lees verder
Advertentie
2 Comments

2 Comments

 1. Marko

  26 mei 2017 at 15:22

  Hamill een grote beatles fanaat, nu moet ik toch echt een keer gaan bellen voor een drankje, alhoewel ik dan vrees, of toejuich natuurlijk,dat de SWA crew ook aansluit vanwege die andere passie…..bordspellen.

  • Roel

   26 mei 2017 at 19:16

   Als jij de datum en locatie regelt, zorg ik dat ik er ben!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The Last Jedi

Omschrijvingen/afbeeldingen 5 deleted scenes uit The Last Jedi

Geplaatst

op

Op 27 maart is het zover: dan zal The Last Jedi op BluRay en DVD verschijnen. Bij de vele extra’s zullen maar liefst 14 deleted scenes staan en zoals wel vaker had Entertainment Weekly een primeur: omschrijvingen én afbeeldingen van 5 van deze scenes.

Via onderstaande links kun je op hun site alles hierover lezen en bekijken:

Lees verder

The Last Jedi

Academy geeft The Last Jedi Oscar nominaties

Geplaatst

op

Door

John Boyega en Daisy Ridley staan te dansen op wat lijkt op de Crait set. Finn lijkt een gedeelte van zijn First Order vermomming te dragen, terwijl Daisy ons een goed beeld geeft van haar nieuwe Jedi achtige outfit. Rey cosplayers kunnen weer aan de slag!

Vanmiddag zijn de nominaties voor de 90e editie van de Academy Awards bekend geworden. Zoals altijd zijn de grote nominaties als Beste Film/Regisseur/Acteur voor de meer kunstzinnige films van het jaar. Toch heeft ook The Last Jedi Oscar nominaties te pakken. De nieuwste telg in de Star Wars familie is namelijk vier keer genomineerd. Voor Sound Editing, Sound Mixing, Original Soundtrack, en Visual Effects.

De categorieën en de tegenstand die meestrijdt om de felbegeerde beeldjes:

Best Visual Effects

 • Blade Runner 2049
 • Guardians of the Galaxy Vol. 2
 • Kong: Skull Island
 • Star Wars: The Last Jedi
 • War for the Planet of the Apes

Best Sound Mixing

 • Baby Driver
 • Blade Runner 2049
 • Dunkirk
 • The Shape of Water
 • Star Wars: The Last Jedi

Best Sound Editing

 • Baby Driver
 • Blade Runner 2049
 • Dunkirk
 • The Shape of Water
 • Star Wars: The Last Jedi

Best Original Score

 • Dunkirk
 • Phantom Thread
 • The Shape of Water
 • Star Wars: The Last Jedi
 • Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

De volledige lijst kun je vinden op de officiële site van de Oscars. De uitreiking zal plaatsvinden in de nacht van 4 op 5 maart.

Lees verder

The Last Jedi

Amerikaanse releases ‘The Last Jedi’ Blu-Ray

Geplaatst

op

Zoals we hier eerder mededeelden zal vermoedelijk op 27 maart de DVD/Blu-Ray release zijn van The Last Jedi.

Inmiddels zijn er afbeeldingen opgedoken van de exclusieve amerikaanse uitgaves van BestBuy en Target:

Met name de Target editie is enorm fraai met een klein boekwerk erbij:

“40-page booklet includes an inside, behind-the-scenes look at the making of Star Wars: The Last Jedi with exclusive images, facts and personal insights from the filmmakers.”

Verder wordt er over de uitgaves nog dit gezegd:

“Includes over two hours of bonus footage, including deleted scenes & more.”

Dit mag geen grote verrassing zijn daar elke andere Star Wars release overladen was met extra’s.

Of de definitieve uitgaves exact zullen zijn zoals op de afbeelding én of we in Nederland soortgelijke uitvoeringen zullen krijgen moeten we nog even afwachten!

Lees verder

The Last Jedi

The Last Jedi easter eggs en cameos

Geplaatst

op

Door

The Last Jedi is een goudmijn voor nieuwe toffe Star Wars momenten. Dat hebben we in onze review al duidelijk gemaakt. Het is echter ook een film die verwijst naar een hoop andere media. Callbacks naar eerdere films en Star Wars boeken worden afgewisseld door verwijzingen naar andere films en cameos van bekende acteurs. Vorig jaar deden we al een boekje open over alle verwijzingen in Rogue One. Nu is de tijd aangebroken om zo veel mogelijk The Last Jedi easter eggs en cameos uit te lichten.

SPOILERS VOOR THE LAST JEDI VANAF HIER

Wat: Hyperspace tracking
Waar: Rogue One
Om een mooi bruggetje met Rogue One te slaan: Als Jyn in Rogue One door de archieven van de Empire bladert, komt ze een project tegen dat vitaal is voor het plot van The Last Jedi.

Wat: De Raddus
Waar: Door heel de film
Het wordt in de film helaas nooit bij naam genoemd, maar het pronkstuk van de Resistance vloot heeft een naam met veel historie. Admiraal Ackbar heeft het schip namelijk genoemd naar zijn voorganger, Admiraal Raddus. Deze vissenkop kennen we nog uit Rogue One, waarin hij de leiding had over de schepen boven Scarif.

Wat: “I have a bad feeling about this”
Waar: BB-8
Oplettende fans zullen het al gemerkt hebben: De iconische woorden worden voor het eerst niet hoorbaar ge-uit. Regisseur Rian Johnson heeft echter al gemeld hoe dit komt. BB-8 is namelijk degene die ze spreekt, tegen Poe aan het begin van de film. Happy beeps, buddy, het komt wel goed.

Wat: Terugkerende minor characters
Waar: Overal in de Resistance
De originele films deden veel goed, maar de continuiteit in de Rebel Alliance was ver te zoeken. Buiten onze grote helden was Wedge Antilles de enige rebel die in meerdere films zijn opwachting maakte. Dit keer is het echter anders. Admiral Ackbar, Nien Nunb, Vober Dand, Bollie Prindel, C’ai Threnalli, Pamich Nerro Goode, en Caluan Ematt zijn allemaal achtergrondpersonages die terugkeren uit The Force Awakens. Kaydel Ko Connix, gespeeld door Carrie Fisher’s dochter Billie Lourd, heeft zelfs een promotie en een grotere rol gekregen.

Wat: First Order dreadnaught
Waar: Battlefront II DLC
Het gigantische nieuwe gevaarte dat de Resistance basis op D’Qar verwoest is de Mandator IV Siege Dreadnought. Het schip krijgt een koekje van eigen deeg met een aantal goedgeplaatste bommen uit een Resistance Bomber. De campaign DLC van Battlefront II leert ons hoe de piloten van de Resistance de zwakke plek van het schip wisten te vinden. In de DLC vindt Battlefront II protagonist Iden Versio namelijk de plannen voor de dreadnought en we zien hoe deze in handen van Leia komen.

Wat: Luke’s kompas
Waar: Luke’s hut op Ahch-To
Nog een link met Battlefront II is dit kompas. In het spel speelt men een missie als Luke Skywalker op de planeet Pillio, waar Luke een kluis van de Emperor openbreekt om dit instrument te vinden. Was dit kompas wat hij nodig had om de tempel op Ahch-To te vinden?

Wat: Groene melk
Waar: Ahch-To
Als jongeman had Luke het maar makkelijk. Zijn tante Beru schotelde hem dagelijks zijn portie blauwe melk voor, maar hij hoefde zich nooit af te vragen waar het vandaan kwam. In misschien de minst smakelijke scene van The Last Jedi zien we echter hoe Luke zelf een thala-siren melkt om zijn schijf van vijf te voltooien.

Wat: Speervissen
Waar: Ahch-To
Luke’s andere manier om voedsel te winnen is een lange speer om mee te vissen. In het boek Legends of Luke Skywalker konden we al lezen hoe Luke deze vaardigheid heeft geleerd op de planeet Lew’el.

Wat: Leia hologram
Waar: R2’s databank
In een “cheap move” om Luke over te halen om Rey te trainen, laat R2 iets zien uit zijn geheugen dat Luke aanspoort tot actie: Het originele hologram van Leia waarin ze Obi-Wan Kenobi om hulp smeekt. Dit is direct uit A New Hope overgeheveld.

Wie: Darth Sidious
Waar: Uit Luke’s mond
Waar The Force Awakens het tam hield met verwijzingen naar de prequels, laat Luke in The Last Jedi een grote naam vallen: Darth Sidious. Deze naam werd in de originele trilogie nooit genoemd. Het feit dat Luke de naam kent, betekent dus dat hij zijn huiswerk goed gedaan heeft…

Wie: Noah Segan
Waar: X-wing cockpit
Deze man zat tot nog toe in al Rian Johnson’s films, en The Last Jedi is daar geen uitzondering op. Zijn personage, Starck, is een X-wing piloot. Hij is het best te zien als hij op zijn ruit tikt om mede-piloot Tallie Lintra een goede vlucht te wensen… vlak voor Kylo Ren heel de hangar opblaast. RIP Noah Segan.

Wat: Leia’s Force krachten
Waar: De brug van de Raddus
Als Kylo’s wingmates de brug van de Raddus opblazen, ziet het er slecht uit voor de Resistance. Admiraal Ackbar en de rest van de leiders worden allemaal het vacuum van de ruimte in gezogen. Gelukkig heeft Leia met haar Skywalker-bloed enigszins talent in de Force en weet ze zich in veiligheid te brengen.
Dit is echter niet de eerste keer dat de Force haar redt. In Empire Strikes Back wist ze Luke al te vinden na zijn gevecht met Darth Vader. In Leia: Princess of Alderaan weet een jonge Leia zichzelf en klasgenoot Kier Domadi al van een lelijke val te behoeden tijdens bergbeklimmen. En in een ander boek, Bloodline, gebruikt ze haar talenten om een onmogelijk schot te maken. Leia mag dan wel niet getraind zijn, speciale krachten heeft ze zeker.

Wie: Vice admiraal Amilyn Holdo
Waar: Leia: Princess of Alderaan
Een van de grote nieuwe personages in The Last Jedi is Amilyn Holdo, gespeeld door Laura Dern. We zien in de film dat ze een van Leia’s oudste vrienden is. En het plan om een final stand te maken op de planeet Crait komt ook van dit personage. Lezers van Claudia Gray’s boek Leia: Princess of Alderaan zal dit bekend in de oren klinken. In dit boek zien we namelijk de vriendschap tussen deze twee personages ontstaan, en leren we ook hoe de twee dames in aanraking komen met de rebellenbasis op Crait.

Wat: Alderaan
Waar: Canto Bight
Alderaan zelf kan natuurlijk geen cameo meer maken. De planeet is immers zo’n 35 jaar voor The Last Jedi opgeblazen door de Death Star. Een deel van de planeet leeft echter voort: Het boek Canto Bight vertelt ons namelijk dat de bomen in deze stad van weelde afkomstig zijn van zaadjes van Alderaanse plantanen. Andere dingen uit het boek die we terugzien zijn de kunstmatige (!) oceaan en een groot aantal van de hoofdrolspelers uit het boek. Anglang Lehet, Ubialla Gheal, Derla Pidys, de Grammus zusters, Kaljach Somner, en de Lucky Three zijn allen in beeld, al is het maar een seconde.

Wie: Joseph Gordon-Levitt
Waar: Canto Bight
Als Finn en Rose illegaal parkeren op het strand van Canto Bight, is er een alien die ze meteen verlinkt bij de politie: Slowen Lo. Deze alien wordt gespeeld door acteur Joseph Gordon-Levitt, die tot nu toe in al Rian Johnson’s films heeft gezeten.

Wie: De familie Hamill
Waar: Canto Bight
Mark Hamill’s rol in The Last Jedi is al stukken groter dan zijn aandeel in The Force Awakens. Toch was het niet genoeg voor de acteur, en heeft hij een tweede rol weten te strikken. Hij spreekt namelijk ook Dobbu Scay in, de kleine alien die BB-8 aanziet voor een gokautomaat. Later horen we hem nogmaals een Joker-achtige lach uiten als de fathiers door het casino razen en Dobbu meer casino-muntjes bij elkaar kan rapen dan hij kan dragen.
Ook Marks zoons Nathan en Griffin zijn te zien in de film, als Resistance soldaten op Crait.

Wie: Gary Fisher
Waar: Canto Bight
Naast dochter Billie Lourd heeft nog een familielid van Carrie Fisher zijn weg naar het witte doek gevonden. Haar vrolijke hondje Gary, dat ze altijd bij zich had in interviews en op de set, is ook in The Last Jedi vereeuwigd. Voor deze shot is er een animatronische pop gemaakt met Gary’s gelijkenis.

Wie: Warwick Davis
Waar: Canto Bight
Nog een oude bekende is incognito op Canto Bight. Warwick Davis, bekend als de Ewok Wicket, maakt zijn zoveelste opwachting onder een masker. Na Wicket, Wald, Weazel, Wollivan, en Weeteef Cyubee speelt hij traditiegetrouw weer een personage dat met een W begint: Wodibin.

Wie: Yoda
Waar: Ahch-To
Missed you, have I. Grootmeester Yoda keert terug om Luke een laatste les te leren. Poppenspeler en stem Frank Oz brengt Yoda terug op ons beeldscherm op dezelfde manier waarop het decennia geleden ging: Met niets anders dan een pop en een gek stemmetje. Denk echter niet te licht over de oude Jedi, want hij laat meteen zien dat Force ghosts wel degelijk hun omgeving nog kunnen beinvloeden.

Wat: Hardware Wars
Waar: De Supremacy
Als Rose, Finn, BB-8 en DJ de Supremacy infiltreren, stelen ze eerst kleding uit een washok. Deze scene opent met een shot van een strijkijzer, waardoor het lijkt alsof er een heel raar gevormd schip landt. Buiten dat dit gewoon grappig is, is het meteen een verwijzing naar Hardware Wars, een korte film uit 1978. In deze recreatie van A New Hope speelt het strijkijzer de rol van de Millennium Falcon. Linkje voor de nieuwsgierigen: https://youtu.be/0ymFxkFfIhU

Wat: Een afgehakte hand
Waar: Snoke
In goede Star Wars traditie wordt er in de tweede film van de trilogie weer een lichaamsdeel hardhandig verwijderd. Als Kylo Ren Rey’s lichtzwaard gebruikt om Snoke mee te doden, hakt hij de grote gemenerik niet alleen in tweeën… Hij maakt in een vloeiende beweging ook zijn handen los van de rest van zijn spoedig levenloze lichaam.

Wat: Crait
Waar: Een sterrenstelsel hier ver vandaan
Zoals hierboven vermeld is dit niet de eerste keer dat de naam Crait valt. In het boek Leia: Princess of Alderaan brachten prinses Leia en Amilyn Holdo de planeet al een bezoek. Ook een soldaat uit de Rogue One visual dictionary was gestationeerd op de basis. En eind deze maand verschijnt er een comic waarin Luke, Leia, de basis moeten verdedigen tegen Imperial stormtroopers.

Wie: Gareth Edwards, Edgar en Oscar Wright, Joe Cornish
Waar: Crait
Al deze regisseurs zijn goed bevriend met Rian Johnson, en hebben het daarmee verdiend om afgeknald te worden door de First Order. Ze zijn allemaal met goed zoeken te vinden op Crait. Rogue One regisseur Gareth Edwards is het makkelijkst te spotten. In de loopgraven op Crait is het de soldaat naast hem die het zout op de grond proeft.

Wat: De dobbelstenen
Waar: De Millennium Falcon
Je moet je best doen om ze niet in de film te zien, maar ik vond het toch waard om ze in de spotlight te zetten. Dit paar dobbelstenen hangt namelijk als sinds A New Hope boven de pilotenstoel van het iconische ruimteschip. 40 jaar later dienen ze echter op briljante wijze het plot. Ze herinneren Luke aan zijn vriend Han, en op het einde van de film laten ze zien dat Leia al wist waar wij nog achter moesten komen: Luke is helemaal niet op Crait.
Verwacht deze dingen over een paar maanden weer terug te zien. Het zijn immers dezelfde dobbelstenen waarmee Han Solo zoveel jaar eerder zijn Millennium Falcon mee gewonnen heeft.

Wat: De Jedi boeken
Waar: De Millennium Falcon
Knipper en je mist het, maar de laatste scene op de Falcon brengt nog even belangrijke informatie over. Als Finn uit een lade een deken voor Rose pakt, zien we de Jedi boeken uit de boom op Ahch-To. Rey heeft dus alle intentie om deze te gebruiken om meer te leren. Luke zei het al: Hij zal niet de laatste Jedi zijn.

Wat: Een ode aan Carrie Fisher
Waar: Credits
Als de credits beginnen te rollen, is de film afgelopen. Er komen verder geen teasers voor vervolgen zoals bij menig Marvel-film. Het loont echter om te blijven zitten. De credits betonen namelijk eer aan de vorig jaar overleden Carrie Fisher. The Last Jedi is dan ook aan haar opgedragen.

Er zijn zeker nog meer easter eggs en verwijzingen in The Last Jedi aanwezig. Mocht je nog tips hebben, schroom je niet om contact op te nemen!

Lees verder

Star Wars Awakens is not affiliated, associated, authorized, endorsed by, or in any way officially connected with STAR WARS, Lucasfilm Ltd., The Walt Disney Company, Disney Enterprises Inc., or any of its subsidiaries or its affiliates.