Star Wars nieuws

Star Wars nieuws: HoloNet Gemist 12.02.2023

Het Star Wars nieuws van de afgelopen week

Welkom bij een nieuwe editie van HoloNet Gemist; elk weekend delen wij hierin het Star Wars nieuws van de afgelopen week dat onze voorpagina niet heeft gehaald. Volg Star Wars Awakens voor het laatste Star Wars nieuws!

Die keer dat Boba Fett het opnam tegen een Rancor…

Elke week op dinsdag verschijnt op ons kanaal op YouTube een nieuwe aflevering in de Gaming Holocron, een serie waarin Bas ingaat op alle Star Wars-games ooit gemaakt. Recentelijk is seizoen 2 gelanceerd waarin we naar elke game sinds de release van The Phantom Menace, tot aan de overname van Disney kijken. Abonneer je snel op ons kanaal om geen video te missen! Dit keer staat Bas stil bij Star Wars Demolition.

Star Wars is een concept dat zich makkelijk kan mengen met verschillende genres. The Mandalorian deed dat met de western, terwijl A New Hope zich meer richtte op space fantasy. Ook op het gebied van videogames weet de franchise vaak z’n voeten in andere wateren te dippen. Zo ook het car-combat genre. Want eigenlijk is Star Wars: Demolition gewoon Star Wars: Twisted Metal. Plezier gegarandeerd?

Nieuwe gasten aangekondigd voor Star Wars Celebration Europe

Van 7 t/m 10 april zal in Londen de Star Wars Celebration plaats gaan vinden. Uiteraard kunnen bekende gezichten uit de diverse producties hierbij niet ontbreken. We wisten al dat legendes als Anthony Daniels (C-3PO), Giancarlo Esposito (Moff Gideon), Hayden Christensen (Anakin Skywalker) en Mads Mikkelsen (Galen Erso) van de partij zouden zijn, maar alsof dat nog niet genoeg was, kwamen er afgelopen week nóg meer interessante namen bij!Begin van de week begon het met de aankondiging van Gwendoline Christie (Captain Phasma), Ming-Na Wen (Fennec Shand), Matthew Wood (General Grievous), Joonas Suotamo (Chewbacca), Silas Carson (Ki-Adi-Mundi) en Aidan Cook (Two Tubes) aangekondigd.

Vervolgens kwam een paar dagen later naar buiten dat een hoop acteurs uit Return of the Jedi (1983) acte de presence zullen geven, vanwege het veertigjarig jubileum van deze film: Michael Carter (Bib Fortuna), Sean Crawford (Yak Face), Tim Dry (J’Quille), Femi Taylor (Oola), Mike Edmonds (Logray), Mike Quinn (Nien Nunb), Tim Rose (Admiral Ackbar) en Caroline Blakiston (Mon Mothma) zijn van de partij. Daarbij zal er een panel plaatsvinden ter ere van veertig jaar Return of the Jedi. En net toen we dachten dat dat het wel zou zijn, werden we verblijd met het feit dat we ook niemand minder dan Ahsoka Tano en Lando Calrissian kunnen verwachten: Rosario Dawson en Billy Dee Williams gaan ons ook verblijden met hun aanwezigheid! Mocht je deze acteurs willen ontmoeten en een foto of handtekening van ze willen, dan is daar op Star Wars Celebration Europe zeker de mogelijkheid voor. Mits je van tevoren een momentje met ze reserveert via de site van Celebration. Vergeet ook niet om hiervoor genoeg geld opzij te zetten, want een dergelijk aandenken is niet goedkoop. De prijzen kunnen namelijk oplopen tot £269.99 (wat ‘Lando’ vraagt voor een foto).

Rick Famuyiwa regisseert eerste en laatste aflevering van seizoen 3 van The Mandalorian

Rick Famuyiwa, die meerdere afleveringen van The Mandalorian onder zijn hoede heeft gehad (Chapter 2, 6 en 15) keert terug om de eerste en laatste aflevering van dit derde seizoen te regisseren. In gesprek met The Virtual Cantina zegt Emily Swallow (The Armorer) volgens Bespin Bulletin het volgende:

“It was so incredible to work with such diverse directors who collaborated so well, and so generously. I worked with Rick more than anyone else, and I really appreciated that. He for season 3 directed our first and last episode – and that was really incredible. Seeing him start out the journey of the season, and end the season. Because we’re shooting completely out of order, we’re jumping back and forth between episodes, and to know he was taking care of where we were beginning and where we needed to end up. It was really good.“

Disney+ leden voor het eerst afgenomen vanwege Indiaas abonnement Hotstar

Het aantal abonnees van Disney+ is voor het eerst sinds het begin van de streamingdienst (november 2019) teruggelopen. In totaal zijn er bijna 2,5 miljoen abonnees verdwenen en dat gebeurde vooral in Aziatische landen. Deze daling is volgens Disney in zijn geheel toe te schrijven aan Disney+ Hotstar, de versie van Disney+ voor onder meer India, Thailand, Maleisië en Indonesië, die voortkomt uit de overname van Star in 2019. Disney+ Hotstar verloor in de laatste maanden van 2022 3,8 miljoen abonnees.

Of dit heeft meegespeeld in Disney’s beslissing om hun exclusieve content toegankelijk te maken voor mensen die geen abonnement hebben is niet duidelijk. Het besluit om op deze manier een breder publiek te bereiken met hun exclusieve series is niet voor het eerst: eerder liet Disney de eerste twee afleveringen van Andor al uitbrengen op FOX en deze maand verschijnt de eerste aflevering van The Mandalorian op de Amerikaanse zenders ABC, Freeform of FX. Het gaat hierbij om de allereerste aflevering van de serie, Chapter 1, dus niet de eerste aflevering van het nieuwe seizoen dat vanaf 1 maart te zien zal zijn.

Sinds de terugkeer van Bob Iger bij Disney is het bedrijf druk bezig met een interne herorganisatie; zo zijn recentelijk 7000 mensen (3.6% van het personeel) ontslagen om $5.5 miljard Amerikaanse dollar te besparen aan kosten. Dit past in de lijn van vele andere grote Amerikaanse bedrijven die momenteel druk bezig zijn met het drukken van de kosten.

Galaxy’s Edge gooit prijzen omlaag

Het leven blijft maar duurder worden. Toch gaan sommige prijzen ook omlaag. Waar eerder in Batuu West (Galaxy’s Edge in Disneyland Anaheim) de prijzen van enkele dingen werden aangepast, voert Disney de prijsveranderingen ook door in Galaxy’s Edge in Walt Disneyworld Florida. Wanneer je bij Savi’s Workshop je eigen lichtzwaard gaat maken ga je tegenwoordig dertig dollar minder betalen voor de ervaring. Ook wanneer je bij het Droid Depot je eigen droid maakt ga je twintig dollar minder betalen. Scheelt je toch meteen 50 dollar per persoon. Wil je meer van deze ervaringen weten? We hebben alles voor je getest en uitgebreid beschreven in ons Galaxy’s Edge reisverslag.

Veel nieuwe beelden van Star Wars Jedi: Survivor

IGN houdt deze maand, ongetwijfeld in aanloop naar de oorspronkelijke releasedatum van 17 maart, hun IGN First compleet in het teken van Star Wars Jedi: Survivor. Dit betekent dat wij in de komende weken veel meer gaan zien van Respawn’s aanstaande vervolg op het succesvolle Fallen Order. Zo verschenen afgelopen week de eerste gameplaybeelden en heeft IGN ook een artikel gepubliceerd waarin ze de vijandelijke droids die Cal Kestis tijdens zijn gloednieuwe avontuur kan tegenkomen nader bekijken. Overigens kunnen we de komende tijd veel meer beelden verwachten, want de game zal ook een rol gaan spelen op IGN Fan Fest.

Persoonlijke eigendommen van Peter Mayhew werden tot ongenoegen van weduwe bijna geveild

We weten allemaal dat Peter Mayhew (1944 – 2019) helaas niet meer onder ons is. Jarenlang bracht hij Chewbacca tot leven. Het ging al lange tijd niet goed met de gezondheid van Mayhew. Iets wat resulteerde dat hij niet meer op zijn zolder kon komen, waar hij zijn persoonlijke Chewbacca-spullen had liggen. Deze werden onlangs geveild, echter was Peter’s voormalige vrouw Angie het hier niet mee eens.

Peter en Angie Mayhew verkochten 25 jaar geleden hun huis in Noord-Engeland maar lieten dozen met memorabilia achter op zolder, omdat het Peter door fysieke ongemakken niet lukte om de scripts, gesigneerde foto’s en filmmemo’s naar beneden te halen. Inmiddels is de verkoop van de Star Wars-spullen van Mayhew door het veilinghuis afgeblazen.

Train de kleinste younglings met Star Wars: Young Jedi Adventures boeken

Deze week kondigde we de lancering van Star Wars: Young Jedi Adventures al aan. De serie verschijnt op vier mei. Situerende tijdens The High Republic is de geanimeerde serie bedoeld om de meest jonge kijker een heus Star Wars-avontuur te laten beleven. Om deze release bij te staan gaan er verschillende boeken verschijnen, met doelgroepen van 3 tot en met 5 jaar oude kinderen, en 3 tot en met 7 jaar. De avonturen uit de serie (welke voor het hele gezin leuk moeten zijn) gaan door in de boeken en leren kinderen waardevolle dingen terwijl ze geëntertaind worden. De boeken, met titels als Young Jedi Adventures: Jedi Training, Young Jedi Adventures: My First Comic Reader Level 1, Get Well, Nubs, Yoda’s Mission: World of Reading Level 1 Reader en The Young Jedi: World of Reading Level 1 Reader verschijnen tussen mei en september van dit jaar.

Klassieke prequel-comics opnieuw uitgegeven

Marvel Comics eert het verleden door regelmatig bundels uit te geven van eerder verschenen Star Wars-titels. Het gaat hier om de comics uit de tijd dat uitgeverij Dark Horse Comics als enige de Star Wars-licentie bezat (1991-2015). Deze originele Star Wars-verhalen worden inmiddels “Legends” genoemd, maar zijn nog immer populair. Daarom worden ze gebundeld in de Epic Collections van Marvel, een reeks waarin inmiddels het 45e deel is verschenen. Onder de noemer The Menace Revealed – Vol. 3 kun je een gebundelde verzameling in huis halen waarin de volgende comics uit de tijd vlak vóór de release van Attack of the Clones (2002) zijn opgenomen:

  • Star Wars 36 t/m 45 (2001-2002)
    Onderdeel van de populaire Star Wars/Republic reeks, die ten tijde van Episode I (1999) startte en eindigde rond de release van Episode III (2005). De in deze bundel opgenomen delen vertellen de verhalen The Stark Hyperspace War en Rite of Passage.
  • Jedi Quest 1 t/m 4 (2001)
    Deze miniserie gaat over een Anakin als jonge tiener en Padawan van Obi-Wan Kenobi. De comic sloot aan op een jeugdboekenserie met dezelfde titel.
  • Jango Fett (2002) en Zam Wesell (2002)
    Twee langere verhalen die destijds verschenen als paperback en gezamenlijk de (non-canon) voorgeschiedenissen van deze twee Bounty Hunters vertellen.


In totaal 448 pagina’s aan leesplezier, en het geld zeker waard! Volgende maand verschijnt de volgende Epic Collection, deze zal een aantal comics uit het tijdperk van de Old Republic bundelen.

Hidden Empire is halverwege (en andere comics die zijn verschenen)

Op de dag dat de dubbelaflevering van The Bad Batch verscheen, kwamen ook drie nieuwe delen in lopende Star Wars-comicreeksen uit. In de vijfdelige serie Hidden Empire is het derde deel verschenen, waarmee we nu over de helft van dit verhaal zijn. Naast deze serie waarin Darth Vader de main villain is, verschijnt er ook een nieuw deel in zijn eigen serie: Darth Vader #31. In deze comic zien we dat Vader nog steeds samenwerkt met handmaiden Sabé en het opneemt tegen de kleinzoon van Wat Tambor uit de prequels. Naast deze twee comics die zich beide afspelen in het tijdperk van de originele filmtrilogie, kunnen we ook nog een heel andere era bezoeken: In het vijfde deel van The High Republic krijgen we eindelijk de befaamde Battle of Jedha te zien.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!