Social Media

The Force Awakens

The Force Awakens review (spoilervrij)

Geplaatst

op

Star Wars The Force Awakens

Ooit, in een ‘Galaxy NOT so far away’ zong Hennie Vrienten van de band Doe Maar de welbekende zin “‘t Is wel een beetje raar 32 jaar. Trillend op m’n benen…”. Beter had hij het niet kunnen verwoorden, want 16 december 2015 was de dag dat ik mijn helden Luke Skywalker, Han Solo en Princess Leia weer in de bios zou zien. Exact 32 jaar na hun laatste bioscoopfilm Return of the Jedi die ik in 1983 ook in de bioscoop zag. En ja: ik stond te trillen op m’n benen. Want zou het wel een goede film worden? Zonder spoilers te vermelden: Ja. Mijn conclusie is dat het een topfilm is. Wellicht zelfs de beste van de afgelopen 25 jaar. Of de film voor mij persoonlijk de status van de originele 3 (of titels als Indiana Jones) zal behalen zal de komende jaren gaan blijken; net als een goede wijn moet een film (helemaal een als deze) ‘rijpen’.

Qua design (op elk vlak, van Starship tot alien en van planeet tot kostuum) is het écht de Star Wars zoals we het kennen uit de originele reeks. Ditmaal geen CGI Gungans en glanzende chromen schepen van Naboo. Neen: de Starfighters zien er vuil en gebruikt uit en de aliens zijn ouderwetse acteurs in pak. De scènes waarin de helden bij Maz Kanata (een nieuwe alien die als enige wél wat tegenvalt, wellicht omdat ze deels CGI is?) een heus kasteel vol creaturen betreden mag in één adem met de klassieke Cantina en Jabba’s Palace scenes genoemd worden.

Het acteerwerk was ook bovengemiddeld goed. Oscar Isaac is als Poe Dameron direct mijn favoriet, Adam Driver (Kylo Ren) zet een unieke bad guy neer en John Boyega (Finn) is gemaakt voor zijn rol. Absolute uitschieters zijn Harrison Ford (Han Solo) en hoofdrolspeelster Daisy Ridley (Rey). Ford heeft er zichtbaar zin in (laat Indy 5 s.v.p. snel komen!) en Ridley is dé ontdekking. Het verhaal is bekend: voordat ze gecast werd was ze een nobody, niemand kende haar, maar na deze film zal ze de rollen voor het uitkiezen hebben.

Als laatste het verhaal. En daar waar ik tot nu toe enorm positief was ben ik dat hier wat minder. Ik heb namelijk 32 jaar lang een ander vervolg voor ogen gehad. Begin jaren 90 verscheen de Thrawn trilogy: 3 boeken die verder gingen daar waar Return of the Jedi ophield. Een fantastische reeks, maar zoals bekend heeft de Disney Company er voor gekozen om alle boeken (en dat zijn er veel!) niet meer als canon te beschouwen zodat ze met een schone lei zelf alles konden invullen. The Force Awakens leent wel wat elementen (waarvan er één zowat een 1-op-1 kopie is van een ingrijpende gebeurtenis uit een van de boeken) maar kiest verder voor een andere route. En daar zit mijn allergrootste punt van kritiek. In het script maakt men – in mijn ogen (en wellicht omdat ik een nostalgische Star Wars purist ben) – een enorme fout (niet in de zin van inconsistentie overigens). Ik heb beloofd om geen spoilers te vermelden en daar hou ik me ook aan, dus ik ga niet zeggen wat dit is. Ook ben ik zéér benieuwd of en hoe het anders was geweest als men de originele ideeën van bedenker George Lucas had gevolgd. Buiten dit heb ik amper aanmerkingen: het zit boordevol fantastische nieuwe locaties, personages en verwijzingen naar de oude films.

Mijn conclusie: vergeet alle andere films, dit is dé must see film van 2015. Op een schaal van 1 tot 10 geef ik een 10. Als men ‘dat ene’ nou niet had gedaan had ik een 12 gegeven.

Het wachten op Episode VIII (mei 2017) is zojuist begonnen… (al is er volgend jaar december eerst nog de spin-off Rogue One!)

Geboren toen de opnames van A New Hope van start gingen. Voormalig assistent van Anthony Daniels. Auteur van de 'Star Wars Interviews' boekenreeks waarvoor hij 180+ cast en crewleden interviewde. Trots op zijn vermeldingen in de credits van de boeken The Making of Return of the Jedi, Stormtroopers: Beyond the Armor, The Star Wars Historical Sourcebook, The Star Wars Archives en Star Wars Icons: Han Solo.

Lees verder
Advertentie
Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The Force Awakens

Nieuwe The Force Awakens Deleted Scene

Geplaatst

op

Door

TFA Deleted Scene

Entertainment Weekly brengt ons vandaag een nieuwe deleted scene uit Star Wars The Force Awakens. Dit is een van de nieuwe deleted scenes die op de aanstaande 3D Blu-Ray release van The Force Awakens te vinden zal zijn.

De scene die zich afspeelt in het kasteel van Maz Kanata op Takodana, draait om Rey en Unkar Plutt, de handelaar waar Rey en de andere scavengers op Jakku hun waren aan verkopen.

In de film zagen we Unkar voor het laatst toen hij boos naar buiten kwam rennen toen Rey, Finn en BB-8 er met “zijn” Millennium Falcon vandoor gingen.

Mensen die de novellisatie van The Force Awakens gelezen hebben weten al dat er in eerste instantie nog meer verhaal bedacht was voor Unkar. Hij zou onze helden namelijk volgen naar Takodana en daar de confrontatie aan gaan.

TFA Deleted Scene

TFA Deleted Scene

Plutt spreekt Rey aan waarna zij gelijk haar blaster trekt. Daar is Plutt helaas niet van onder de indruk. Hij is ook niet onder de indruk van Chewbacca, die Rey te hulp schiet.

Dat is alles dat we nu te zien krijgen, maar EW verteld ons dat de scene op de 3D Blu-Ray wel verder gaat. Net als in de novellisatie doet Chewie waar Han in A New Hope R2 en 3PO voor waarschuwde… hij rukt Plutt een arm van het lijf.

De nieuwe 3D Blu-Ray van The Force Awakens zal vanaf 2 november in Nederland te koop zijn.

 

Lees verder

The Force Awakens

The Force Awakens: Big Sleeve Edition!

Geplaatst

op

Eind deze maand verschijnt zoals bekend de langverwachte 3D versie van The Force Awakens op BluRay (meer hierover in dit oude nieuwsbericht). In november komt er wéér een andere versie van deze film, namelijk de ‘Big Sleeve Editie’.

In deze uitgave (die doet denken aan een LP/Laserdisc) zitten naast de BluRay ook enkele art prints.

Of deze ‘Big Sleeve’ ook in Nederland zal verschijnen is nog onbekend. Wél kunnen we melden dat hij op 28 november in Engeland verschijnt en je hem voor 20 Britse ponden (exclusief verzenden) bij Amazon.co.uk kunt bestellen.

Wat vind jij van deze (zoveelste) editie?

ld

 

Lees verder

The Force Awakens

The Force Awakens CGI Reel

Geplaatst

op

Door

Voorafgaand aan The Force Awakens werden we zoet gehouden met berichten dat de film veel echte sets en praktische effecten zou bevatten. Hier is geen woord van gelogen, want er is een gigantisch aantal sets en props gebouwd voor de film. Je zou bijna vergeten dat The Force Awakens CGI bevat. Laten we echter niet de bijdrage van ILM over het hoofd zien. Talloze artiesten hebben maandenlang gezwoegd om TFA er met computer-effecten zo goed mogelijk uit te laten zien.

ILM heeft recentelijk een The Force Awakens CGI Reel vrijgegeven, getiteld Behind the Magic: The Visual Effects of Star Wars: The Force Awakens. Dit Youtube-filmpje laat prachtig zien hoeveel werk er wel niet zit in ieder shot van deze blockbuster. Het vergelijkt bij iconische scènes hoe ze er vóór en na computer-bewerking uitzien.

ILM zal in de voorzienbare toekomst alle komende Star Wars-films blijven voorzien van CGI. We kunnen er dus naar uitkijken om het werk van deze magiërs de komende jaren veelvuldig te bewonderen. Bijvoorbeeld in Rogue One: A Star Wars Story komende december!

Lees verder

The Force Awakens

Star Wars: The Force Awakens op 3D Blu-ray!

Geplaatst

op

Afgelopen April (toen The Force Awakens op Blu-ray werd uitgebracht) kregen we meermaals de vraag of we wisten of er ook een 3D versie zou gaan verschijnen. Vandaag is bekend gemaakt dat deze vanaf 31 oktober in Nederland verkrijgbaar is.

Opvallend is dat deze uitgave enkele extra’s heeft die de eerdere editie niet heeft. Naast audiocommentaar van regisseur J.J. Abrams en 5 nieuwe featurettes zullen er ook nieuwe verwijderde scènes  te zien zijn. De nieuwe extras zijn als volgt (met dank aan EW.com)

  • A look at how sound technicians blend action with audio effects in the featurette Foley: A Sonic Tale.

  • Sounds of the Resistance, another audio themed doc showing how the sound designers blended real recordings into otherworldly effects in the film.

  • Deleted ScenesWhile there were a handful of deleted footage on the original Blu-ray, this one promises even more “never-before-shared” scenes.

  • Dressing the GalaxyA look at how wardrobe designs from the original trilogy were retooled by costume designer Michael Kaplan to fit the galaxy three decades later.

  • Daisy Ridley and John Boyega share a conversation in The Scavenger and the Stormtrooper, a featurette that was released only on the previous disc as an exclusive at Target stores.

  • Inside the ArmoryA tour of the various weapons and battle gear in the battle between the Resistance and The First Order.

    avco_3d_pack_shot

Lees verder