“Originele” lightsaber uit veiling gehaald wegens verwarring over authenticiteit

Veilinghuis Profiles in History heeft een “originele” lightsaber uit A New Hope uit de veiling gehaald wegens twijfels over authenticiteit.

Eerder deze week schreef ik over een veiling van Profiles in History, waarbij meerdere Star Wars-memorabilia zouden worden geveild voor prijzen oplopend in de honderdduizend dollar. Eén van die spullen was een “originele” lightsaber uit A New Hope. De jonge Mark Hamill zou de saber hebben gehanteerd voor de camera, zo prijsde het veilinghuis de saber aan.

De geschatte prijs voor de saber bedroeg 200.000 dollar. Originele set decorator Roger Christian had er zelfs een certificaat van authenticiteit bij gegeven. Echter besloot het veilinghuis dinsdag om de saber uit de veiling te halen, dat meldt Reuters. Volgens het veilinghuis is er onduidelijkheid over de oorsprong van de saber.

Lightsaber mogelijk een prototype of replica

Het is onzeker of het bijvoorbeeld een “screen-used”-prop is, of bijvoorbeeld een prototype of een replica. Profiles in History wil afwachten tot Roger Christian duidelijkheid kan bieden tot het object weer in de verkoop gaat.

Deel van de verwarring is afkomstig van Jason Debord, de schrijver van de blog originalprop.com. Hij bekeek social media-posts van Christian, waarin hij sprak over nieuwe prototypes van de saber die hij recentelijk heeft gemaakt. Christian heeft nog geen commentaar gegeven.

Foto afkomstig van Profiles in History

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!