Social Media

Artikelen

Lego vs. Lepin: de andere ‘Clone Wars’

Geplaatst

op

In een ‘Galaxy Far, Far Away’ streden Obi-Wan, Yoda en Anakin Skywalker in de Clone Wars. Dichter bij huis, in Denemarken en China, is er echter een échte Clone War gaande…

Lego, het bekende Deense blokjesmerk heeft namelijk het Chinese merk Lepin aangeklaagd. Lepin is het Chinese alternatief voor Lego. In China is echte Lego enorm duur en Lepin maakt hier gebruik van door Lego sets 1 op 1 te kopiëren en tegen veel lagere prijzen aan te bieden. Dat dit is in strijd met elke copyright wet is boeit ze verder niet…maar Lego uiteraard wel dus heeft de Deense firma nu een aanklacht ingediend.

Maar is de kwaliteit wel goed? Dit was slechts een van de vragen waar ik (als fervent Lego Star Wars verzamelaar) graag het antwoord op wilde weten. Want ook al had ik veel gehoord en gelezen over Lepin (en andere Chinese clone merken) kun je pas echt een goed oordeel vellen als je het gezien en ervaren hebt! Ik ging dus (speciaal voor StarWarsAwakens.nl uiteraard) op onderzoek uit!

Zoeken en bestellen

Nep Lego als Lepin (en andere clone merken als bijvoorbeeld Decool en Bela) zijn op de steeds populairder wordende site Aliexpress te koop. De verkopers zitten in China en kunnen de producten goedkoop aanbieden. Mijn oog viel op de Star Wars set Captain Rex’ AT-TE. De echte Lego set heeft een adviesprijs van maar liefst € 139,95! (Al is deze via Nederlandse Lego webshops en Amazon voor iets meer dan € 100 ook te koop) De Lepin versie (men gebruikt niet de naam Star Wars maar Star Wnrs) werd voor € 32 aangeboden op Aliexpress met gratis verzenden! Ik kon ook (bij een andere aanbieder) voor verzending via DHL kiezen, dan was het totaalbedrag € 52. Daar ik begreep dat het via DHL een paar dagen kan duren voordat de set binnen is en met de gratis verzending pakweg 3 weken koos ik voor de laatste optie. Iets langer wachten maar wel € 20 goedkoper uit.

Naast deze AT-TE zie je op Aliexpress enorm veel sets voorbij komen. Star Wars, Ninja Turtles, City, Marvel…bedenk het maar en je vind er een namaak-versie van. Soms met een groot prijsverschil zoals bij de AT-TE, soms scheelt het een stuk minder.

Verzenden en levering

Nadat ik besteld en betaald (kan gewoon via o.a. iDeal) had werd de set snel verzonden en na 2,5 week kreeg ik bericht dat ik hem kon afhalen op het postkantoor (veel Chinese pakketten die via Postnl gaan worden niet aan huis bezorgd). De manier van verpakken is iets anders dan zoals Lego het doet: de set kwam (zoals de verkoper aangaf) niet in een doos maar in een soort vuilniszak met een halve rol ducttape eromheen.

Uitpakken!

Nadat alle tape was verwijderd kwamen er 22 aparte, ongenummerde zakjes tevoorschijn. Ja, in tegenstelling tot echte Lego ONgenummerd. Dit maakt het bouwen lastiger (en frustrerender) daar je meer aan het zoeken dan bouwen bent. Tel daarbij op dat de instructies soms vage kleuren hebben (is dat onderdeel nou donkergrijs of lichtgrijs?) én het feit dat er in Lepin sets weleens onderdelen ontbreken! In mijn set ontbraken een paar onderdelen (iets wat bij Lego zelden voorkomt en als het gebeurd is er een goede klantenservice) die ik eenvoudig kon vervangen vanuit mijn Lego collectie. Wat vreemd was dat in het zakje met de figuren (Lepin verpakt deze in een apart zakje) de helm van de Fifth Brother ontbrak. Een uniek onderdeel en dus niet vervangbaar. Deze bleek in een andere zak te zitten. Vreemd, daar verder alles van de figuren zoals gezegd in een en dezelfde zak zat.

lepin1

De bouw

Zoals gezegd vond ik het een minpunt dat de zakjes niet genummerd zijn. Je bent veel tijd met zoeken kwijt. (Dit was een redelijk grote set van bijna 1000 onderdelen) Persoonlijk zou ik me niet willen wagen aan een megaset van een paar duizend onderdelen, helemaal niet als deze grotendeels dezelfde kleur hebben (zoals de grijze UCS Falcon). Daarnaast is er dus de kans dat je een onderdeel mist wat (als je niet direct vervanging hebt) ook voor irritatie kan zorgen.

De kwaliteit van de onderdelen viel me niet tegen, maar het is verre van Lego kwaliteit. Technic onderdelen die niet helemaal lekker passen, steentjes die niet volledig recht zijn, tussen sommige blokjes blijft net wat ruimte zitten…allemaal zaken waar je rekening mee dient te houden.

De figuren dan: deze voldoen gewoon prima. De Fifth Brother heeft men (hoewel deze mij het lastigst leek om na te maken) goed weten te ‘clonen’. Bij enkele andere figuren zie je dat de beentjes niet geheel waterpas zijn.

Het resultaat

lepin2

Captain Rex, Gregor en Wolffe in hun ‘mobile home’: de AT-TE met daaronder de Fifth Brother en een Stormtrooper

Conclusie

Zoals gezegd was dit mijn allereerste Lepin set…en vermoedelijk mijn laatste. Ik vond het zeker geen weggegooid geld (ik heb nu zelf ervaren wat Lepin is) , maar er zijn diverse redenen waarom ik er persoonlijk zo over denk:

 • Allereerst de verzamel-/restwaarde. Daar waar Lego behoorlijk waardevast is (soms worden sets zelfs meer waard in de jaren nadat ze niet meer in de winkel liggen) zullen echte verzamelaars nauwelijks interesse hebben in Lepin.
 • Moreel gezien is het verwerpelijk dat Lepin copyrights schendt.
 • De kwaliteit is gewoon minder en er kunnen onderdelen ontbreken.
 • De hele presentatie. In plaats van naar een Lego speciaalzaak of een officiële Lego store te gaan, in die unieke Lego sfeer te zijn, met personeel te praten over sets en met een fraaie set huiswaarts te keren krijg je nu alles in een vuilniszak met tape geleverd.
 • Als laatste: jaren geleden ben ik begonnen met het verzamelen van Star Wars Lego. Voor mij is Lepin e.d. iets heel anders. Een verzamelaar van Coca-Cola spullen zal geen River Cola (of 3S) spullen in de collectie willen; dit komt qua smaak wat in de buurt, maar het is niet the real deal. Een dag nadat ik deze set gebouwd had heb ik de nieuwe Lego Star Wars: Rogue One sets aangeschaft en had er een totaal ander gevoel qua beleving bij.

Aan de andere kant: Ja, de prijs is veel lager. Ja, dankzij Lepin zijn bepaalde sets (de UCS Millennium Falcon bijvoorbeeld) opeens betaalbaar. Vanuit dat perspectief snap ik dat Lepin zo populair is. Van sommige van deze sets is de Lepin versie echter nog steeds vrij prijzig. De UCS Falcon kost bijvoorbeeld +- $ 185. (De adviesprijs was destijds $ 500 en er wordt momenteel +-$ 2000 voor deze set op de 2e hands markt betaald) $ 185 is dan uiteraard veel minder, maar het is (hoe je het ook wendt of keert) niet echt én het is nog steeds een behoorlijk hoog bedrag! Daarnaast blijft het zoals gezegd een schending van copyright. Je kunt zeggen van Lego wat je wil (ja, ze vragen soms hoge bedragen) maar ze zijn enorm creatief, steken veel tijd in hun designs, brengen van steeds meer films en series sets uit en investeren daar ook veel in, terwijl Lepin alleen maar kopieert.

Ik ben in ieder geval zeer benieuwd wat de rechter gaat doen in de zaak Lego vs. Lepin. Hierop moeten we nog even wachten want naar verwachting duurt het een jaar voordat er een uitspraak is! In de tussentijd blijft de Lepin fabriek in China gewoon open…

Wil je meer over Lego vs Lepin lezen? Bekijk dan dit artikel waarin ik losse (LEGO en namaak) minifiguren vergelijk!

Geboren toen de opnames van A New Hope van start gingen. Voormalig assistent van Anthony Daniels. Auteur van de 'Star Wars Interviews' boekenreeks waarvoor hij 180+ cast en crewleden interviewde. Trots op zijn vermeldingen in de credits van de boeken The Making of Return of the Jedi, Stormtroopers: Beyond the Armor, The Star Wars Historical Sourcebook, The Star Wars Archives en Star Wars Icons: Han Solo.

Lees verder
Advertentie
5 Comments

5 Comments

 1. marko

  7 oktober 2016 at 14:17

  Mooi, inhoudelijk beschouwend, artikel.
  Hiermee bevestig je wat ik al vermoedde, ik heb wel eens wat kleine scheepjes besteld. Namelijk dat door alle gedoe, dat al begint met bestellen en wachten tot ?, geen mooie doos, de net wat minder passende stukken, de hele beleving gewoon ontbreekt.
  En ik kan je verzekeren dat gevoel blijft, want waar de originele lego StarDestroyer (75055) van mijn Junior nog regelmatig naloop en compleet houd, liggen de geclonede Jedi fighter en Vulture Droid in een hoekje

 2. Pieter

  10 oktober 2016 at 09:12

  Bullshit.
  Lepin is kwalitatief bijna net zo goed als Lego.
  Misschien omdat het een b merk is van Lego?
  Iets afkraken omdat jij bang bent voor je lego investering is wel erg sneu. Er zijn zeker merken die waardeloos zijn.
  Maar daar is Lepin dus niet 1 van.
  Grappig dat jij dan ook uit elke Lepin groep word geflikkerd omdat jij hierover loopt te liegen

  • Dennis

   10 oktober 2016 at 12:52

   Aangezien ik niet graag van leugens wordt beschuldigd:
   *Allereerst geef ik mijn persoonlijke mening in het artikel. Ik onderstreep dit zelfs in het stuk.
   *Verder zou ik dus liegen over het feit dat Lepin slecht is. Zoals gezegd: mijn persoonlijke ervaring is dat het van mindere kwaliteit is. De minifiguren zijn niet geheel waterpas. (ik verzeker je: dit heb ik niet zelf gedaan), sommige zaken waren stroef/klikten niet lekker en er ontbraken een paar onderdeeltjes (en nee, deze zijn niet per ongeluk verloren geraakt). Ik las dat dit bij de Death Star ook al het geval is, dus ik ben niet de enige met deze ervaring. E.e.a. neemt niet weg dat er best sets zullen zijn waarbij wel alles compleet is en goed aansluit.
   *Tevens (dit is dan weer geen mening maar een feit) is het zo dat Lepin copyrights schendt. Niemand kan dit ontkennen. Hierover is nu zelfs een rechtszaak. Als tegenargument hoor ik vaak: “Maar iedereen download dingen en dat is hetzelfde”. Zoiets kan natuurlijk nooit een rechtvaardiging zijn en het zo goed te praten. (mijn mening).
   *Waar exact zeg ik dat ik bang ben dat mijn sets minder waard worden? Ik zeg dat Lepin sets (in tegenstelling tot Lego) nauwelijks restwaarde zullen hebben. Echte verzamelaars zullen voor het origineel gaan, of het nu een postzegelverzamelaar of iemand die voetbalshirts spaart betreft. (Ok, dit hele punt is een aanname van me)
   *Ik ben inderdaad uit 1 Lepin groep ‘geflikkerd’; uit de andere ben ik zelf vertrokken. Jammer dat men geen discussie kan/wil voeren en iedereen met een afwijkende mening zo weg zet. Als jouw mening is dat Lepin wel goed is: prima!

 3. René

  2 augustus 2017 at 14:40

  Beetje late reactie maar ik lees hem nu net :),
  Klopt Lepin is in veel gevallen minder in kwaliteit, en Dennis heeft in mijn mening ook gelijk, ik heb toevallig deze week de lepin UCS millenium falcon besteld, omdat ik graag de UCS sets zou willen hebben en gewoon niet de bedragen er voor over heb die gevraagd worden voor Lego en op zich ben ik blij dat lepin bestaat, Lego heeft verder totaal geen concurrentie in deze markt, ik hoop dat lepin of soortgelijk bedrijf hier iets in kan betekenen zonder dat er rechten geschonden worden, dit geld trouwens voor alle bedrijven met een monopoly positie.

 4. Ronald

  18 januari 2018 at 14:47

  Goed verhaal. Overigens is het wel zo dat het octrooi op het systeem van de bouwsteentjes zelf inmiddels is verlopen, dus iedereen mag de blokjes namaken. Maar het wordt inderdaad wel een andere zaak als men legosets 1:1 gaat kopiëren. Ben zelf verzamelaar van de Creator Modular Buildings en die worden door Lepin ook voor grofweg 1/3 de van officiële Legoprijs aangeboden. Ze maken ook nog de eerste sets van pakweg 10, 15 jaar geleden die bij Lego allang uit productie zijn en waar zeker MISB examplaren inmiddels duurbetaalde verzamelobjecten zijn geworden. Dan is het op zich wel leuk dat je (zeker als je een kleinere beurs hebt) voor een grijpstuiver aan een nieuw exemplaar kunt komen, maar waar inderdaad de kwaliteit en beleving ver achterblijft bij het origineel. En het blijft een inbreuk op copyright, ik verwacht dan ook dat de rechter het 1:1 kopiëren van bestaande legosets zal verbieden. Zag op de website van Lepin (qua logo en look en feel ook al een (minder geslaagde) kopie van de officiele Lego shop) dat ze ook wel zelf unieke sets a la Modular maken en dat is dus op zich niet verboden. Maar ik houd het als Lego liefhebber ook liever (zowel vanuit kwaliteit als moreel) bij the real thing 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Canto Bight: het mekka van gokken in het Star Wars universum

Geplaatst

op

Door

In 1977 introduceerde George Lucas de Star Wars-fans de sociale kant van zijn magische universum toen Luke Skywalker en Obi Wan Kenobi de beruchte Mos Eisley Cantina bezochten. Hier hadden de fans ook hun eerste ontmoeting met Han Solo. Het gaf het publiek inzicht in de smerige onderwereld van het drinken en socialiseren in het Star Wars universum.

De nieuwe casinostad Canto Bight lijkt losjes op het decor van Monte Carlo. Er ligt focus op rijkdom en privilege met een vleugje invloed van de James Bond-franchise. Regisseur Rian Johnson verklaarde een verlangen te hebben gehad om een luxueus deel van het Star Wars universum te creëren dat zo vaak beperkt is tot desolate en zanderige omgevingen.

Fans zijn getuige van een kleurrijke mix van willekeurige buitenaardse wezens en obscuur uitziende soorten die ook allemaal op dit gokparadijs neerdalen.

Canto Bight wordt door velen gezien als het eerbetoon aan de Mos Eisley Cantina. Hoewel Maz Kanata’s Cantina in The Force Awakens wel een knipoog naar de Cantina-cultuur bevat, is het gevoel dat de aanwezigheid van zoveel unieke buitenaardse wezens in de Canto Bight-scene de kijkers het gevoel geeft dat ze iets zien wat ze nog nooit eerder hebben gezien.

Dit was een van de belangrijkste redenen waarom de oorspronkelijke Star Wars trilogie zo succesvol was. Het was allemaal nieuw.

Star Wars en casino’s

Door het gezinsvriendelijke thema van de Star Wars-films hebben casino’s nooit een grote rol gespeeld in de films, maar ze zijn wel een integraal onderdeel geworden van de franchise. Casino’s zijn in een aantal spin-off materialen opgedoken om te laten zien hoe gokken een vitaal onderdeel is van het Star Wars universum. Voorbeelden hiervan zijn onder andere het Aerie Casino, Balance Casino, Casino Kuari, Coruscant Crown Casino, Daystar Casino, Iego Casino, Star Cluster Casino en nog veel meer.

Deze casino’s boden gokkers de kans om een aantal spellen te spelen. In het tijdperk van de Old Republic waren spellen zoals Pazaak, Dejarik, Holochex en Ratts Race populair. En gedurende het Keizerlijke tijdperk werden spellen zoals Binspo, Compmatch, Sabacc en Tregald vaak gespeeld.

Verwijzingen naar gokken in het Star Wars universum

Het belang van gokken in casino’s binnen het Star Wars universum is zo groot dat de saga een eigen geschiedenis heeft ontwikkeld met betrekking tot de praktijk. Fansites ontsnappen aan het feit dat, hoewel gokken grotendeels verboden was in de Old Republic, het nog steeds toegestaan was om te opereren in sommige gebieden van het melkwegstelsel. Tijdens de Clone Wars heeft Senator Simon Greyshade een wet aangenomen die het mogelijk maakte om gokken op grote schaal te legaliseren in het hele universum.

Er is ook een aantal keren naar het gokken verwezen in de Star Wars films.

Het was een spel van Sabacc dat Han Solo won tegen Lando Calrissian om hem eigenaar te maken van de Millennium Falcon. Dit werd onthuld in The Empire Strikes Back toen Han Lando in Cloud City bezocht. In 2018 zagen we in de film Solo hoe het potje Sabacc van de grond kwam.

In de prequel-trilogie stond ook veel op het spel toen Anakin Skywalker deelnam aan podrace weddenschappen. Zijn eigenaar Watto wedde vaak tegen Anakin, hij waardeerde zijn talenten als podracer maar was in de veronderstelling dat het hem ontbrak aan de ervaring die nodig was om te winnen. Vergeet ook niet dat Jedi Master Qui-Gon Jinn Anakin’s vrijheid won in de Boonta Eve podrace in The Phantom Menace.

Ook een aantal boeken heeft het gokken binnen het Star Wars universum behandeld. Rebel Rising, Star Wars Rebels, Battlefront II: Inferno Squad, en Aftermath hebben allemaal verwezen naar gokken binnen het Star Wars universum. Het is ook een onderwerp dat herhaaldelijk aan de aandacht van de karakters door C3-PO wordt gebracht die opmerkingen maakt over wat de kansen op succes in een bepaalde situatie zijn. Han Solo reageert dan met zijn klassieke lijn “Never tell me the odds!”.

Lees verder

Artikelen

Moet je nu (opnieuw) beginnen aan Star Wars Battlefront II?

Geplaatst

op

Door

Je mag het huis niet uit. Buiten lijkt een coronabesmetting op de loer te liggen. We moeten in isolatie in onze eigen huizen. Buiten lijkt ver weg. Gelukkig is er binnen genoeg te doen. Dit is de perfecte tijd om Star Wars Battlefront II (opnieuw) te starten. 

 

Er is geen game die ik meer heb moeten verdedigen dan Star Wars Battlefront II. Waar ik sinds de aankondiging van het spel enorm uitkeek naar de release (het eerste deel werd mijn meest gespeelde spel op mijn Xbox One ooit), werd de launch van het spel volledig onderuitgehaald doordat er lootboxen in de game zouden gaan zitten.  Electronic Arts had hun gretige handjes om de game geplaatst om het geniale werk van gameontwikkelaar DICE teniet te doen door de game te doorspekken met boxen die spelers konden kopen met echt geld. Normaliter is dat geen probleem wanneer het puur om cosmetische items gaat. Maar in Battlefront II lag het net wat anders. En iedereen wist de game massaal te negeren. De game is inmiddels meer dan twee jaar oud, is voor een spotprijs te koop en heeft alle problemen vervangen door bijzonder veel extra content. Geloof me, dit is het moment om met z’n allen terug te keren!

Battlefront II: wat Battlefront (2015) had moeten zijn

De eerste Battlefront van EA (2015) was een heerlijke shooter die geplaagd werd door het gebrek aan content. De basisgame was vrij kaal en alle uitbreidingen waren prijzig waardoor de community verdeeld werd. Deel twee zou het anders gaan doen. Er waren beloftes voor gigantische gevechten, grafische prachten die het realisme aan zouden tikken en er moest veel meer content komen dan in het eerste spel. Meer dan drie keer zoveel zelfs. Ook kwam er een volledige singleplayer, iets wat in het eerste spel compleet miste. Dit gaf een nieuw verhaal vanuit de ogen van The Empire. Want wat is de impact op mensen die The Emperor dienen wanneer de tweede Death Star boven de bosmaan van Endor ontploft, met Palpatine daarbij? Daarnaast zou de Season Pass verdwijnen en alle content na release gratis zijn. Als toefje op de taart werd studio Criterion (van Burnout) ingeschakeld om de vliegmissies voor hun rekening te nemen om meer snelheid toe te voegen. De belofte was gigantisch en nooit eerder keek ik zo enorm uit naar de release van een game.

 

 

Lootboxen

Iedereen had het over lootboxen toen de game verscheen. Het was mogelijk om behoorlijk wat extra’s vrij te spelen (at random, dat wel) door lootboxen te openen. Nieuwe en sterkere wapens, betere krachten, dat soort dingen. Dingen die best wat impact hebben op het spel. Wanneer je de digitale portemonnee trok had je dus duidelijk een voorsprong op gamers die dat niet deden. Pay to win, een drama. Elke website had het er over en vergat dat er, onder de lootboxen, een verdomd toffe game zat. Ja, de verhalende stand was misschien niet zo diepgaand als dat we hadden gehoopt, maar de multiplayer was van een bijzonder hoog niveau. Nooit eerder konden we als gamers het Star Wars-universum beleven zoals hier. Grafisch zag het er zo bizar goed uit en elk geluidje klopte met onze herinneringen uit de films. De actie knalde van het scherm, de geluiden lieten menig geluidsinstallatie bewijzen waarom ze zo duur waren. Er was een flink aantal locaties aanwezig, bekende personages, het speelde fantastisch. Maar niemand zag het, want lootboxen.

 

Echter, wat deze huidige generatie spelcomputers ons heeft geleerd, is dat games met een valse start vaak sterker terug kunnen komen. Omdat ontwikkelaars toch door gaan, steeds aan de game kan blijven sleutelen en feedback vanuit de fans van harte mee wil nemen in het proces. Dit zagen we al bij titels als Ghost Recon: Wildlands, For Honor en Rainbow Six: Siege. De oplettende lezer merkt dat Ubisoft dus als bedrijf bijna synoniem staat voor deze aanpak. Maar ook Battlefront II heeft deze tactiek toe weten te passen. Zo bracht DICE al een maand na de originele release de eerste grote update voor de game, gelinkt aan de release van The Last Jedi in de bioscopen. Met nieuwe maps en modi, Finn en Captain Phasma speelbaar en nieuwe voertuigen. De map op Crait is grafisch een lust voor het oog. Net zoals in de film spatten de rode korrels in het rond bij elke impact van een laser blast. Ook werd het verhaal uitgebreid voor de eenzame speler met Resurrection. Enkele nieuwe levels gingen verder waar de originele game ophield. En alles was uiteraard gratis.

 

 

Gratis uitbreidingen

Helaas vonden de bioscoopgangers The Last Jedi niet de beste Star Wars-film ooit (om het maar even zacht uit te drukken). De complete fanbase werd uit elkaar gedreven. Je vond de film geweldig of helemaal ruk. Wanneer je marketing van je game dan draait om zo’n film… yikes. Gelukkig bracht DICE niet veel later de mode Ewok Hunt, waarin je in de nacht op Endor met Ewok op Stormtroopers kon jagen. Het voelde haast als Star Wars-horror maar was een grote hit. Season 2 bracht content rondom de film Solo. Wederom nieuwe levels, modi, en mogelijkheden om te spelen. Lightsabergevechten werden opnieuw uitgerold om ze cinematischer te maken, er verscheen een offline Star Fightermodus en waren er meer manieren om jouw soldaat aan te passen. En, jawel, het bracht een hele hoop Clone Troopers. Je gaat nooit de fout in met Clone Troopers wanneer je het mij vraagt. Daarnaast werden Solo en Lando uit de film toegevoegd als speelbare personages. Een hele sterke update, maar ook Solo deed het in de bioscopen niet bijzonder goed. Wederom omdat de fanbase zo verstrooid was door The Last Jedi besloten veel fans de film te negeren. Als statement richting Disney. Heel jammer, want hierdoor werd de film een flop. En dat is zonde, wat Solo is awesome. En die content in de game? Volledig gratis, wederom.

 

Season 3 werd later toegevoegd en is tot op heden nog steeds mijn meest favoriete stukje DLC voor de game. Want jawel, eindelijk werd het mogelijk. We mochten eindelijk in deze grafische pracht de Clone Wars beleven vanaf de bekende slagvelden. Stap in de schoenen van een Clone en betreed het gevecht op Geonosis. Dice wist hier echt uit te pakken en bracht gevechten groter dan ooit. Daarnaast combineerde ze verschillende speelmodi in een enkele mode. Wanneer je ronde A wint, verplaatst het gevecht naar een andere locatie. Het brengt een grotere schaal naar de game. Ook werden Obi-Wan Kenobi, Grievous, Anakin Skywalker en Dooku speelbaar. DICE bracht meer balans in de game, meer offline manieren van spelen en nieuwe mogelijkheden qua gameplay. En geloof me, je hebt Battlefront II pas echt gespeeld wanneer je de Clone Wars gevochten hebt. Geonosis bleek een geweldig theater te zijn voor vieze, stoffige oorlogsvoering waarin de ontploffingen rijk zijn. En je raadt het al, ook de Clone Wars zijn volledig gratis te downloaden. 

 

Season 4 bracht een nieuwe map op Felucia en een zogenaamde’Large Scene singleplayer mode’ die geïnspireerd werd op de originele Battlefront II. Het was ook de intrede voor de Clone Commando’s. Iets wat spelers van Star Wars Republic Commando best kunnen waarderen gok ik zo. Snel werd dit opgevolgd met content uit de derde Star Wars-film sinds de release van de game. The Rise of Skywalker is ook volledig in de game te vinden. En dat brengt je zelfs de mogelijkheid om als BB-8 te spelen, iets wat compleet nieuwe manieren van spelen met zich mee weet te nemen. Het is allemaal wederom compleet gratis.

 

 

Nee, Battlefront II is niet meer die game die geteisterd werd door lootboxen. Het is ook niet meer de game die iets meer dan twee jaar geleden verscheen. Het is een gigantische bulk aan content, met enorm veel manieren van spelen, gecombineerd met alle momenten uit de Star Wars Saga. En het verdient het om gespeeld te worden. Dus pluk die game van een digitale winkel en geef het (opnieuw) een kans. Buiten is Corona te vinden, je moet toch binnen gaan blijven de komende tijd. DICE heeft Battlefront II niet laten vallen. En dat moeten wij ook niet doen.

Lees verder

Artikelen

Star Wars in 2020

De Skywalker saga kwam in 2019 ten einde, wat kunnen we in 2020 verwachten op Star Wars gebied?

Geplaatst

op

Door

Star Wars in 2020

Het einde van een tijdperk: eerder deze maand is de sequel trilogy van Disney’s Lucasfilm geëindigd met de release van The Rise of Skywalker. Met de komst van Disney+ is er voor de megastudio echter de mogelijkheid om grote Star Wars producties naar het ‘kleine scherm’ te brengen en inmiddels weten we ook dat dit de komende jaren de tendens zal zijn. Maar wat kunnen we allemaal aan Star Wars content verwachten in 2020?

Voor het eerst sinds 2014 zal er in 2020 (overigens ook in 2021) geen Star Wars film in de bioscoop verschijnen. Dit betekent echter zeker niet dat aankomend jaar geen nieuwe Star Wars content zal brengen.

Januari: de Star Wars film van 2022 en Project Luminous

Hoewel we geen nieuwe content verwachten in januari wordt het wel een maand met enkele nieuwe aankondigingen. Zo weten we al langer dat er vanaf december 2022 nieuwe Star Wars films zullen verschijnen. Naar alle waarschijnlijkheid zal Lucasfilm in de komende weken bekendmaken wie deze film gaat schrijven en/of regisseren.

Gezien het opstappen van Colin Trevorrow (oorspronkelijk schrijver/regisseur van Episode IX) en de ontslagen van Lord en Miller (oorspronkelijke schrijvers/regisseurs van Solo: A Star Wars Story) is het inmiddels duidelijk dat een dergelijke aankondiging weinig hoeft te betekenen. Toch zal Lucasfilm president Kathleen Kennedy – wiens contract in 2021 afloopt – niet opnieuw de plank willen misslaan met deze belangrijke regisseurskeuze. Hopelijk komen we bij deze aankondiging ook te weten of de film een losstaande spin-off gaat worden of dat deze toch weer deel gaat uitmaken van een trilogie. Dit laatste lijkt echter onwaarschijnlijk, gezien de recente uitspraken van Kennedy in een interview met de LA Times. Daarin noemde ze trilogieën per definitie ‘beperkend’ in het creëren van nieuwe verhalen en wil ze deze traditionele structuur van drie acts ondergeschikt maken aan het verhaal. Daarmee lijkt het erop dat de drie toekomstige Star Wars films (2022, 2024 en 2026) geen deel zullen uitmaken van een trilogie.

“I think it gives us a more open-ended view of storytelling and doesn’t lock us into this three-act structure,” zei Kennedy. “We’re not going to have some finite number and fit it into a box. We’re really going to let the story dictate that.”

Verder verwachten we in januari meer te horen over Project Luminous. Dit aanstaande project omvat een samenhangend geheel van verhalen die zullen worden verteld in de vorm van stripboeken en boeken. Op zichzelf klinkt dit misschien nog niet heel spannend, toch is er binnen de fanbase die zich in de verhalen verdiept genoeg reden om enthousiast te zijn. Dit heeft enerzijds te maken met de namen die zijn verbonden aan dit project, maar vooral ook wat het thema bij de aankondiging van Project Luminous lijkt te impliceren. Is de Force in gevaar?

Project Luminous

De aankondiging van Project Luminous vond plaats op Star Wars Celebration Chicago.

Februari: The Clone Wars krijgt een slotseizoen

In februari verschijnt het langverwachte laatste seizoen van de animatieserie The Clone Wars exclusief op Disney+. Dit seizoen zal onder leiding van bedenker Dave Filoni hopelijk eindelijk een passend en bevredigend einde bieden. Op dit moment zijn de eerste zes seizoenen van de serie beschikbaar op Disney+, dus er is nog tijd om de serie te kijken voordat je in het nieuwe seizoen duikt! Het laatste seizoen zal twaalf afleveringen tellen, waarbij o.a. de Siege of Mandalore als verhaal de revue zal passeren.

Lente: een nieuwe LEGO game en de UHD Blu-ray set?

Hoewel de releasedata van de nieuwe LEGO game en de 4K Blu-ray set van de Skywalker saga niet officieel zijn onthuld, lijkt een release in de lente voor beiden waarschijnlijk.

De laatste LEGO Star Wars game die is uitgekomen was gebaseerd op The Force Awakens. De aanstaande nieuwe game zal alle Skywalker sagafilms omvatten, zoals de titel en trailer ook aantonen. LEGO Star Wars: The Skywalker Saga wordt door vaste ontwikkelaar TT Games ontwikkeld in een nieuwe engine en zal zoveel mogelijk originele stemacteurs bevatten, waaronder Billy Dee Williams als Lando Calrissian. In de game zul je zelf kunnen kiezen in welke volgorde je de sagafilms wil doorlopen, waarbij elke film vijf missies zal hebben met daarmee dus een totaal van 45 missies in de game. Het vechten zal naar eigen zeggen diepgaander zijn dan in voorgaande LEGO games en uiteraard verwachten wij ook weer de nodige grappen die tegelijkertijd zowel de belangrijkste momenten uit de saga parodiëren als dat deze worden geëerbiedigd.

Onlangs verscheen de 4K Blu-ray set van de Skywalker Saga op verschillende Amerikaanse webshops, waaronder Amazon en Best Buy. Het ligt in de lijn der verwachting dat The Rise of Skywalker medio april fysiek uit zal komen (in navolging van een digitale release eind maart), waarbij kort daarna tevens de volledige Skywalker Saga zowel op DVD, Blu-ray en 4K Blu-ray als set zal verschijnen. De week van Star Wars dag (4 mei 2020) of ergens rondom de verjaardag van de franchise (25 mei 2020) lijkt mij persoonlijk geen slechte gok voor de release van deze sets, al is het op dit moment nog koffiedik kijken wanneer de set exact zal verschijnen.

Juni: de opnames van de Cassian Andor en Obi-Wan Kenobi Disney+ series

Vrijdag 27 december verscheen de laatste aflevering van het debuutseizoen van The Mandalorian op Disney+. Gelukkig is men al sinds oktober druk bezig met het produceren van het tweede seizoen, maar in de tussentijd is het wachten op meer nieuws en aankondigingen omtrent andere Star Wars Disney+ series. Twee series waarvan we nu al weten dat ze eraan komen gaan over Cassian Andor en Obi-Wan Kenobi. We verwachten echter niet dat deze series al in 2020 zullen lanceren, het jaar daarop is waarschijnlijk een meer realistische inschatting. Op dit moment ziet het ernaar uit dat beide series in juni zullen beginnen met filmen, waarna we waarschijnlijk mondjesmaat meer nieuws gevoerd zullen krijgen in de vorm van o.a. gelekte foto’s en beelden. Voor officieel en groot Star Wars nieuws zullen we echter tot eind augustus moeten wachten.

Obi-Wan Kenobi

Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi) en Kathleen Kennedy (president van Lucasfilm) bij de aankondiging van de Kenobi-serie op de D23 Expo in augustus 2019. Beeld: StarWars.com

Augustus: Star Wars Celebration in Anaheim

Eind augustus vindt opnieuw het grootste internationale Star Wars evenement ter wereld plaats in Anaheim, Californië. Niet toevallig vlak naast Disneyland en dus ook Galaxy’s Edge. Nu de toekomst van Star Wars films en series relatief open ligt hopen we op dit evenement meer te horen over de toekomstplannen van de franchise in de vorm van nieuwe aankondigingen en andere verrassingen.

Het lijkt wat vroeg om hier al beelden van de Cassian Andor- en Kenobi-serie te kunnen zien, maar mogelijk heeft men toch een korte teaser of behind the scenes beelden paraat voor de aanwezige fans. Verder verwachten we meer te horen over de film die in 2022 gepland staat te verschijnen, met mogelijk ook een tipje van de sluier over wat er daarna volgt.

Star Wars Celebration Anaheim

Star Wars Celebration vindt plaats op 27-30 augustus in Anaheim, Californië (Verenigde Staten).

De kans is echter groter dat de focus van Star Wars Celebration – gezien het feit dat we dan nog steeds lange tijd van de films uit 2024 en 2026 verwijderd zijn – vooral op Disney+ series ligt. We verwachten sowieso een trailer voor het tweede seizoen van The Mandalorian, dat in de herfst van 2020 zal verschijnen. Momenteel zullen de mensen van Lucasfilm en Disney tevens hard aan het werk zijn om ideeën uit te werken en nieuwe series binnen het Star Wars universum vorm te geven. Waar Marvel op de D23 Expo van augustus 2019 vele nieuwe live-action series aankondigde bleef Star Wars toch wat achter met enkel The Mandalorian, een Cassian Andor- en een Kenobi-serie op Disney’s eigen streamingdienst. Onze hoop is dan ook dat Lucasfilm op Celebration een vierde en misschien ook wel een vijfde serie aankondigt voor Disney+ om de tijd naar en tussen de aankomende films te overbruggen.

Herfst: het tweede seizoen van The Mandalorian

Op de dag dat het eerste seizoen van The Mandalorian eindigde, maakte bedenker en schrijver Jon Favreau bekend dat we in de herfst van 2020 het tweede seizoen tegemoet kunnen zien. Naar verwachting zullen in het tweede seizoen opnieuw verschillende regisseurs rouleren om de serie op de juiste manier in beeld te brengen, waaronder dit keer ook Jon Favreau zelf en Carl Weathers (in de serie te zien als Greef Karga). De enige hint die Favreau verder kon geven was deze foto op zijn Instagram, waarop we een Gamorrean zien.

View this post on Instagram

Season 2 of #TheMandalorian coming Fall 2020

A post shared by Jon Favreau (@jonfavreau) on

Star Wars in 2020: een nieuw decennium, een nieuw begin

Tot zover de verwachte Star Wars releases in 2020: zijn wij nog iets vergeten of heb jij een specifieke release waar je het meest naar uitkijkt? Laat het ons weten!

Lees verder

Artikelen

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Geplaatst

op

Door

The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.
(meer…)

Lees verder