Meerdere “originele” Star Wars-props onder de hamer voor honderdduizenden dollars

Veilinghuis Profiles in History veilt op 11, 12 en 13 december meerdere originele Star Wars-props voor prijzen tot 300.000 dollar. De term “originele” staat echter open voor discussie. Soms beweren meerdere mensen namelijk het originele object te hebben.

Profiles in History verkoopt onder meer een First Order stormtrooperhelm met handtekeningen van Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Daisy Ridley en andere castleden. De helm is op beeld gebruikt voor The Force Awakens. De verwachting is dat de helm tussen de 80.000 en 120.000 euro zal opleveren.

Ook zullen een Scout Trooper helm uit Return of the Jedi en een TIE-Fighter pilotenhelm uit A New Hope onder de hamer gaan. Deze laatste heeft de hoogst geschatte waarde, namelijk 200.000 tot 300.00 dollar.

Een van ‘goedkopere’ objecten is een set van handen van C3PO, met een geschatte prijs van 40.000 tot 60.000 dollar.

Waar Profiles in History ook mee prijkt, is ‘de originele’ lightsaber van Luke Skywalker, gebruikt voor A New Hope. Het is echter niet de eerste keer dat iemand claimt de ‘originele’ lightsaber van Luke in A New Hope te hebben.

NRA claimt ook originele saber te hebben

De National Rifle Association (NRA) in de Verenigde Staten claimde namelijk hetzelfde in 2008. Zij zouden de originele saber in hun museum tentoon te stellen. Jason Debord van het Original Prop Blog schreef er een artikel over, en ontving daarop een reactie van Roger J. Christian. Christian was Set Decorator voor A New Hope en nam hier een Acadamy Award voor in ontvangst.

Hij maakte zeven tot acht originele handvatten en was ten tijde van de reactie bezig met het fabriceren van een aantal sabers zoals de originele. De prop waarvan de NRA claimde dat het een originele was, was volgens Christian een standaard handvat van een Graflex-cameralamp, waar de sabers van werden gemaakt.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!