Lego vs. Lepin – Episode II: Minifiguren

In oktober vorig jaar schreef ik een artikel over Lepin, het Chinese merk dat 1 op 1 LEGO sets kopieert. Ik bestelde een set, testte deze en schreef over mijn bevindingen (wat door Lepin fans niet bepaald in dank werd afgenomen, maar dat is een ander verhaal). Ondanks (of juist dankzij?) alle controverse groeide het artikel uit tot een van onze best gelezen stukken ooit. Een sequel kon dus eigenlijk niet uitblijven. Vandaar dit artikel waarin ik deze keer geen namaak LEGO set ga uittesten, maar de losse figuren!

Naast LEGO sets is er een heuse markt voor losse LEGO figuren. Bekijk de site Bricklink (een internationale marktplaats voor LEGO waarop naast sets ook losse onderdelen en figuren te koop zijn) maar eens. Sommige zijn maar een paar euro waard op de verzamelaarsmarkt terwijl er ook (de Cloud City Boba Fett bijvoorbeeld) voor meer dan € 100 van eigenaar wisselen. Niet iedereen kan of wil dit soort bedragen voor een los figuur betalen én er zijn genoeg personen die geen LEGO sets willen aanschaffen maar het wél leuk vinden om wat losse figuren te hebben.

‘Speciaal’ voor al deze mensen maken fabrikanten als Pogo, Sheng Yuan (SY), Bela, DeCool en Kopf losse figuren na. Schending van copyright? Jazeker! Kwalitatief goed? Lees verder!

Zoeken en bestellen

Om een en ander goed te testen plaatste ik enkele bestellingen op de welbekende site AliExpress. Juist: enkele. De figuren kosten vaak minder dan $ 1 per stuk, dus qua kosten valt het enorm mee. De keuze is werkelijk enorm: van Darth Vader tot Batman en van Buzz Lightyear tot Harry Potter, in het verre oosten hebben de kopieermachines overuren gedraaid. Ook mooi: de verzendkosten zijn vaak gratis (al is het wel mogelijk om tegen extra kosten voor verzenden met track & trace te kiezen).

Verzenden en levering

Nadat ik mijn keuze gemaakt had besloot ik om wat te spelen met de verzendmethodes. Conclusie: hier is niets zinnigs over te zeggen.

Enveloppen met gratis verzending kwamen de ene keer al na 2 weken aan…en op een andere wacht ik nog steeds (meer dan 6 weken!). Andere bestellingen (die ik voor $ 1,50 met tracking had laten verzenden) deden er 2, 3, 4 of meer dan 6 weken over en waren de ene keer wél en dan weer niet traceerbaar met de trackingcode. Oftewel: gewoon afwachten en je laten verrassen.

Toen de eerste exemplaren arriveerden kon het echte werk beginnen: het testen van de kwaliteit!

Testen!

Allereerst een 1 op 1 vergelijking van ’s werelds bekendste schildpadden: de Teenage Mutant Ninja Turtles! Op onderstaande foto’s is links de originele van LEGO te zien en rechts de namaak.

Wat mij direct opviel is de kleur. Bij LEGO is deze net wat frisser. De paintjob is bij de namaak ook wat minder net afgewerkt en bovendien: zoals bij arme Michaelangelo te zien is vervaagt deze al snel zodra er kinderhanden mee spelen (terwijl bij de echte versie er niets aan de hand is).

Bij Master Splinter (de derde afbeelding) is wederom het kleurverschil goed zichtbaar. Daarnaast blijft ook hier de paintjob in gebreke, met name bij de ogen is dit duidelijk te zien. Wat niet zichtbaar (maar wel voelbaar) is, is het feit dat het hoofd van het origineel van een soort flexibel rubber is gemaakt terwijl de namaak van hard plastic is.

Verder met Cloud City Boba Fett. Dit figuur is behoorlijk gewild bij verzamelaars aangezien hij alleen in de Cloud City set uit 2003 zat en vrij zeldzaam is.

Dit figuur (die net als alle anderen met losse armen en losse handen wordt geleverd –in tegenstelling tot echte LEGO waarbij de armen en handen al in het lijfje zitten geklikt-) heeft één groot probleem: een van de armen is niet goed uit de printer gekomen waardoor deze slecht in de torso klikt en er uit schiet zodra je de arm beweegt. Geen groot probleem als je het figuurtje alleen wil displayen, maar voor kinderen is dit niet bepaald handig. Dit probleem is overigens niet specifiek aan Boba gerelateerd maar kan in principe bij elk namaak figuur voorkomen.

Op de afbeeldingen staat naast Fett de chrome C-3PO, nog zo’n zeldzaam figuur waar er ‘maar’ 10.000 van gemaakt zijn. Prima minifig waar ik alleen maar over kan opmerken dat de armpjes en beentjes enorm stroef zijn; ze lijken bijna vastgeroest te zijn. 3PO zei in A New Hope al toe te zijn aan een oliebad, zijn Chinese versie heeft dat óók nodig.

De Tanktrooper tot slot dan. Links de echte LEGO versie, rechts de versie van Pogo. Zo op het eerste oog lijkt het enorm op elkaar, maar de verschillen zijn goed merkbaar wanneer je ze vasthoudt. De helm van de Chinese trooper blijft iets minder goed klemmen, maar nogmaals: voor de display maakt zoiets weinig uit.

Conclusie

De voors en tegens op een rijtje! Allereerst de positieve punten:

  • Voor casual fans die niks om LEGO geven, nooit sets kopen en de prijzen op Bricklink te hoog vinden maar toch een figuurtje willen van een specifiek personage is dit dé manier om er goedkoop een te bemachtigen.

Dan de negatieve punten:

  • Allereerst de verzamel-/restwaarde. Deze is (in tegenstelling tot de originelen) nihil.
  • Er wordt copyright geschonden.
  • De kwaliteit is gewoon minder, maar als het puur gaat om te figuurtje te displayen valt dit minder op.

Het mag geen verrassing zijn dat deze knockoff figuren het kwalitatief afleggen tegen het origineel. De Chinese fabrikanten spelen zoals gezegd slim in op de wens van veel consumenten die alleen maar wat losse LEGO figuren willen en geen complete sets. Hier pakken ze LEGO op een zwakke plek: LEGO mag namelijk geen losse Star Wars minifiguren verkopen, alleen HASBRO heeft dit recht. Hopelijk gaat dit in de toekomst nog eens veranderen!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!