De iconische dobbelstenen uit A New Hope, The Last Jedi, en The Force Awakens deleted scenes gaan een opvallende rol spelen in Solo.

Solo easter eggs en verwijzingen

Het lange wachten is voorbij: Solo: A Star Wars Story draait in de bioscoop. En het is weer een waardige toevoeging aan het Star Wars universum geworden – lees Dennis’ review er maar op na. Waar de film echter in uitblinkt zijn de verwijzingen en verbindingen met de grotere Star Wars saga. Dat Solo easter eggs zou bevatten was van tevoren duidelijk, maar dat het er zoveel zouden zijn was een aangename verrassing. Net als met Rogue One en The Last Jedi hebben wij weer alles wat we konden vinden voor je op een rijtje gezet. Geen spoilers voor het verhaal van de film… Maar als je deze verrassingen zelf wil proberen te ontdekken, is het wijs om na je bioscoopbezoek terug te komen.

Wat: Corellia
Oorsprong: A New Hope
Voor het eerst zien we in een film hoe het er op Corellia aan toe gaat. Maar de planeet heeft een rijke historie in het Star Wars universum. Al sinds het begin van de franchise is de planeet één van de belangrijkste in het sterrenstelsel. Vooral de schipconstructie – waar Han’s vader een carrière in had – en pilotenopleiding staan hoog in het vaandel. Schepen als de Millennium Falcon, Ghost, Tantive IV, en een vloot aan Star Destroyers en TIEs zijn op deze planeet gebouwd. Tevens is het de thuisplaneet van belangrijke lui als Han Solo, Qi’ra, Wedge Antilles, Boshek, en Dengar. Tijd om Corellia een bezoek te brengen dus.

Wat: Han’s dobbelstenen
Waar: Overal waar Han is
Oorsprong: A New Hope
Han’s gouden dobbelstenen stammen al uit de oorspronkelijke film, waar ze in de cockpit van de Millennium Falcon hingen. In The Last Jedi werden ze al prominent gebruikt om Luke, Leia en Kylo aan Han te herinneren. Maar in Solo zien we eindelijk waarom ze zo belangrijk voor onze schavuit zijn.

Wat: C-ROC Gozanti-class cruiser
Waar: Corellia
Oorsprong: Star Wars Rebels
Na de Ghost in Rogue One is het de beurt aan nog een schip uit Rebels om zijn opwachting te maken in een Star Wars spinoff. De C-ROC cruiser, het schipmodel van schurken als Cikatro Vizago en Azmorigan, is te zien in de achtergrond als Moloch Han en Qi’ra achtervolgt richting de ruimtehaven van Corellia.

Wat: Crimson Dawn
Waar: Corellia, Vandor, Savareen
Oorsprong: Solo: A Star Wars Story
Hoewel de naam Crimson Dawn voor Solo is bedacht, is het wel degelijk een verwijzing. De criminele organisatie heeft namelijk qua naam leentjebuur gespeeld bij Black Sun, de bende van prins Xizor uit Shadows of the Empire.

Wat: Carida
Oorsprong: Dark Apprentice
Als Han zich inschrijft bij de Imperial Academy, wordt hij naar de academie op Carida gestuurd. Dit zal sommige mensen bekend in de oren klinken. Han’s verhaal mag dan niet precies hetzelfde zijn als in de Legends continuiteit, maar beide versies van Han hebben in ieder geval hun opleiding op Carida gemeen.

Wat: Mimban
Oorsprong: Splinter of the Mind’s Eye
Solo is de eerste keer dat we Mimban in een Star Wars film zien. Het was echter bijna al veertig jaar eerder gebeurd. Mimban is namelijk de hoofdlocatie in Splinter of the Mind’s Eye. Dit boek uit 1978 werd geschreven door Alan Dean Foster als mogelijk vervolg voor Star Wars, met een lager budget en zonder Harrison Ford. Star Wars werd echter een megahit, dus kon men terug naar de tekentafel voor een script voor Empire Strikes Back waarbij kosten noch moeite gespaard konden worden.
Ironisch genoeg waren het 40 jaar geleden Luke en Leia die Mimban bezochten, terwijl het nu de beurt aan Han Solo is.

Wat: AV-21
Waar: Corellia
Oorsprong: Star Wars Galaxies
Als Han Beckett wil overtuigen om hem mee te nemen, komt hij met een bijzonder wapenfeit: Als kind op Corellia stal hij al AV-21s. Wie ooit Star Wars Galaxies gespeeld heeft, zal misschien weten hoe indrukwekkend dit is. De AV-21 landspeeder was in deze MMORPG namelijk een van de zeldzamere voertuigen.

Wat: Vandor
Oorsprong: Jedi Apprentice
Net als Corellia en Mimban komt ook de naam Vandor niet geheel uit de lucht vallen. In het begin van deze eeuw waren er namelijk de Jedi Apprentice boeken. Hierin bezochten Qui-Gon Jinn en een jonge Obi-Wan Kenobi een aantal planeten, waaronder Vandor-3. De sneeuwplaneet in Solo is het nabij gelegen Vandor-1. Er is echter één duidelijk verschil tussen de planeet in Solo en zijn oude naamgenoot: Vandor ligt in de Outer Rim ipv in hetzelfde systeem als Coruscant.

Wie: Bossk
Waar: Kampvuur op Vandor
Oorsprong: The Empire Strikes Back
Bij het bespreken van de treinoverval vindt Val dat ze beter Bossk hadden kunnen vragen, in plaats van de groentjes Han en Chewbacca. Deze Trandoshan met zijn slechtzittende ruimtepak is in de boeken en Clone Wars uitgegroeid tot een van de meest beruchte premiejagers van het universum, dus misschien heeft Val een punt.

Wie: Chewbacca’s familie
Waar: Kampvuur op Vandor
Oorsprong: The Star Wars Holiday Special
Als de crew het heeft over wat men gaat doen met de buit van de treinoverval, is Chewbacca duidelijk. Hij wil op zoek gaan naar zijn familie, die hij verloren is toen ze tot slaaf gemaakt werden. Ze worden niet bij name genoemd, maar duidelijk worden hier zijn vrouw Mallatobuck en zoon Lumpawaroo bedoeld.

Wat: Glee Anselm
Waar: Kampvuur op Vandor
Oorsprong: Attack of the Clones novelisatie
Glee Anselm staat bekend als thuiswereld van de Nautolan, maar ook als populair vakantie-oord. Het is dan ook niet gek dat Beckett zegt dat hij later op deze planeet van zijn pensioen wil genieten. Vooral gezien de Official Guide ons leert dat hij hier ook geboren is.

Wat: Valachord
Waar: Vandor, Savareen
Oorsprong: Aftermath
De valachord is een instrument dat omschreven wordt als een soort keyboard. In het boek Aftermath deed het dubbele dienst als instrument en invoer voor het wachtwoord om in Snap Wexley’s geheime kelder te komen. In Solo komt het terug als doel wat Beckett voor zichzelf gesteld heeft om te leren spelen. Waarschijnlijk omdat het hem doet denken aan Val, die in-universe naar dit instrument genoemd is.

Wat: Mynocks
Waar: Op de barbecue op Ardennia
Oorsprong: The Empire Strikes Back
Tijdens het kampvuur-onderonsje op Vandor maakt Rio een verwijzing naar mynock roasts op Ardennia. Deze schijnbaar heerlijke snacks zijn dezelfde beesten die we in Empire al zagen. In die film vielen ze Han, Leia, Chewie en C-3PO lastig toen ze de Falcon in een gigantische ruimteslak geparkeerd hadden.

Wat: Cloud-Riders
Waar: Treinoverval op Vandor
Oorsprong: Star Wars 9: Showdown On a Wasteland World!
Terwijl onze hoofdpersonen de trein overvallen, krijgen ze te maken met de competitie: Enfys Nest’s Cloud-Riders. De naam Cloud-Riders stamt al uit een comic uit 1977, waarin Han en Chewie het opnemen tegen een bende die het leven op Aduba-3 zuur maakt. De Cloud-Riders in de film vliegen op Arrogantus-X Skyblade-221 swoop bikes. Dit is nog een verwijzing: In de originele strip was Arrogantus-X namelijk de leider van de bende.

Wat: Mandalorian pantser
Waar: Dryden Vos’ kantoor
Oorsprong: The Star Wars Holiday Special
Gangsterbaas Dryden Vos is duidelijk een verzamelaar. Tussen oude wapens en opgezette soorten staat zijn pronkstuk, een Mandalorian pantser in samurai-stijl. De basisvorm van dit pantser is natuurlijk berucht gemaakt door Boba Fett.
Dit rode pantser is extra relevant doordat het een hint is naar de echte leider van de Crimson Dawn organisatie. Deze heeft namelijk jaren eerder zijn eigen eskader roodgeverfde Mandalorians als onderlingen gehad…

Wat: Kristallen schedel
Waar: Dryden’s kantoor
Oorsprong: Han Solo and the Lost Legacy
Ook prominent aanwezig in Dryden’s kantoor is een kristallen schedel. Dit is niet een verwijzing naar die andere Harrison Ford franchise, maar naar de kaft van een oud Star Wars boek. De schedel stelt de schat voor van Xim de Despoot. In het boek blijkt de schat uiteindelijk een collectie technologie te zijn die inmiddels achterhaald is. De schedel in Solo is echter wel degelijk echt.

Wat: Scarif
Waar: Dryden’s kantoor
Oorsprong: Rogue One
Voordat besloten wordt om coaxium van Kessel te stelen, wordt een aantal andere mogelijkheden besproken. Een van de doelwitten? Scarif. Uiteindelijk besluit de crew dat Scarif te zwaar bewaakt is om te overvallen. Misschien maar goed ook, gezien wat er met de cast van Rogue One is gebeurd…

Wat: Sabacc
Waar: Vandor
Oorsprong: Lando Calrissian and the Mindharp of Sharu
Het kaartspel dat Han en Lando spelen zal de diehard fan niet onbekend voorkomen. Het is namelijk het bekendste kaartspel in het universum en komt in talloze boeken voor. Al in het oorspronkelijke script van Empire stond het (toen onder de naam sabacca) vermeld als het kaartspel waarin Han de Millennium Falcon heeft gewonnen.

Wat: VCX-100
Waar: Vandor
Oorsprong: Star Wars Rebels
Als inzet om de Falcon van Lando te kunnen winnen, verzint Han dat hij zelf ook een schip bezit: een VCX-100. De twee gokkers zijn het er mee eens dat het een van de beste schepen in het universum is. De Ghost, het schip van de hoofdpersonages in Star Wars Rebels, is ook een VCX-100.

Wie: Aurra Sing
Waar: Onderin een ravijn
Oorsprong: The Phantom Menace
Als Lando Beckett ontmoet, herkent hij hem als degene die Aurra Sing heeft gedood, en bedankt hem. Aurra was een achtergrondpersonage uit The Phantom Menace dat in boeken en Clone Wars neer werd gezet als beruchte premiejager. We kunnen wel gokken waarom Lando blij is dat zij er niet meer is…

Wat: Felucia
Oorsprong: Revenge of the Sith
Lando’s vorige smokkelklus bracht hem naar Felucia. Deze planeet is de plek waar Jedi-meester Aayla Secura werd neergeschoten tijdens Order 66. In vroege concepten voor Episode VII speelde Felucia ook de rol die in de uiteindelijke film door Takodana werd vervuld. Nu heeft de planeet zich dankzij een verwijzing toch weer in een nieuwe film vertoond.

Wie: Clint Howard
Waar: Vandor cantina
Clint Howard heeft een rol in iedere film die zijn broer Ron gemaakt heeft, en Solo is geen uitzondering. Als we voor het eerst L3-37 ontmoeten, zoekt ze ruzie met een gemene man met Clint’s gezicht. Interessant genoeg heet deze droid-drijver Ralakili, een duidelijk eerbetoon aan rancorhouder Malakili uit Return of the Jedi.

Wat: Dejarik
Waar: De Millennium Falcon
Oorsprong: A New Hope
Bijna net zo iconisch als de Falcon zelf is het holografische bordspel Dejarik. Beckett leert Chewbacca hoe het gespeeld wordt, maar hij heeft het spreekwoord over Wookiees laten winnen nog nooit gehoord. Chewie wordt boos en sloopt het bord.
In eerdere films werd het spel gespeeld met acht monsters op het bord. In Solo zien we echter alle tien de creaturen die oorspronkelijk voor het spel ontworpen waren. Is Chewbacca’s uithaal de reden dat het spel in latere films niet meer compleet is?

Wat: Kessel
Oorsprong: A New Hope
Al in de allereerste film meldt C-3PO de spijsmijnen van Kessel als een van de ergste plekken in het universum. En Han schept op over de legendarische Kessel run, die zijn Falcon in een record van 12 parsecs heeft afgelegd. 41 jaar later kunnen we ons eindelijk een voorstelling maken van hoe deze beruchte planeet eruit ziet.

Wat: Jabba’s Palace Guard uniform
Waar: Kessel
Oorsprong: Return of the Jedi
Als onderdeel van het plan op Kessel trekt Beckett een vermomming aan: Dezelfde vermomming die Lando jaren later gebruikt om Jabba’s paleis te infiltreren. Weten we ook meteen weer hoe hij daaraan kwam in Return of the Jedi.

Wat: Pyke Syndicate
Waar: Kessel
Oorsprong: The Clone Wars
Clone Wars lijkt een rijke bron voor inspiratie te zijn voor de huidige films. En met recht, gezien George Lucas’ betrokkenheid bij de serie. Waar Rogue One twee jaar terug Saw Gerrera terugbracht, krijgen we in Solo voor het eerst het Pyke Syndicate in een film. Deze criminele organisatie geleid door Pyke aliens heeft de touwtjes op Kessel in handen. De eerste persoon die crew van de Falcon begroet is dan ook de Pyke Quay Tolsite.

Wat: Teräs Käsi
Waar: Kessel
Oorsprong: Shadows of the Empire
Als dingen op Kessel dreigen mis te gaan, blijkt dat Qi’ra goed getraind is in Teräs Käsi. Deze antieke vechtkunst was in Legends ontwikkeld om normale mensen een kans te geven tegen Jedi. Toepasselijk genoeg zijn volgens The Last Jedi‘s Visual Dictionary zijn ook Snoke’s Praetorian Guards bedreven in de vechtsport.

Wat: Sharu
Waar: In Lando’s autobiografie
Oorsprong: Lando Calrissian and the Mindharp of Sharu
Als de rest van de crew hard aan het werk is op Kessel, doodt Lando zijn tijd met het opnemen van een autobiografie. Hij vertelt kort over zijn tijd op Sharu voordat zijn aandacht ergens anders op gevestigd wordt. Gelukkig hoef je niet op zijn biografie te wachten. Het hele verhaal is te lezen in Lando Calrissian and the Mindharp of Sharu, een boek uit 1983.

Wie: Anthony Daniels
Waar: Kessel
R2-D2 en C-3PO hebben tot nu toe in elke Star Wars film gezeten. In Solo is helaas geen plek voor het iconische duo, maar 3PO-acteur Anthony Daniels heeft wel een plaatsje gekregen. In de mijnen van Kessel ziet Chewbacca Sagwa, een soortgenoot van hem. Hij helpt Sagwa en zijn vriend Tak om de bewakers een kopje kleiner te maken. Tak zelf is niet lang in beeld, maar de vlugge vogel ziet duidelijk de tronie van Anthony Daniels in de rol.

Wat: The Maw
Waar: In de Kessel Run
Oorsprong: Jedi Search
De concentratie zwarte gaten die The Maw heet, en het Si’klaata cluster waar deze zich in bevinden, komen recht uit Legends. The Maw werd voor het eerst genoemd in Jedi Search uit 1994. Later werd het aangeduid als de plek waar de oorspronkelijke Death Star werd gebouwd. Tijdens Solo is de Death Star echter boven Geonosis of Scarif, want de kunstmatige maan is nergens te bekennen.

Wat: Savareen
Oorsprong: West End Games’ Star Wars Adventure Journal 9
De meest obscure planeet uit de film, waarbij eigenlijk alleen de naam is overgenomen. Het enige waar Savareen om bekend stond was de brandewijn. In Solo gebeurt er echter genoeg om de naam Savareen wat langer te laten hangen. Als hij even een momentje voor zichzelf heeft, kan Beckett het echter toch niet laten om naar de befaamde brandewijn te vragen…

Wat: Hutt Cartel
Waar: Savareen
Oorsprong: A New Hope
Een van de oppressieve criminele organisaties waar Enfys Nest zegt tegen te vechten is het Hutt Cartel. Het bekendste kopstuk van deze organisatie is natuurlijk Jabba the Hutt. Naar Jabba wordt ook gerefereerd door Beckett: Hij brengt Han en Chewie op het spoor van een grote klus die georganiseerd wordt door “een grote gangster op Tatooine”.

Wie: Weazel
Waar: Savareen
Oorsprong: The Phantom Menace
Enfys Nest’s crew bestaat uit leden van verschillende planeten. Een groot aantal ziet er bekend uit, maar er is er maar één die echt een oude bekend is. Enfys’ rechterhand Weazel, gespeeld door Warwick “Wicket” Davis, was een spectator bij de Boonta Eve Podrace. Schijnbaar heeft zijn gokverslaving hem ruzie opgeleverd met de Hutts en is hij op deze manier bij de anti-criminele organisatie van Enfys terecht gekomen.

Wat: Colo clawfish
Waar: Dryden’s kantoor
Oorsprong: The Phantom Menace
Een van de steeds groter wordende vissen die Qui-Gon, Obi-Wan en Jar-Jar aanvalt in The Phantom Menace. Blijkbaar is dit exemplaar op een ‘bigger fish’ gestuit, want het wordt aangeboden als hapje in Dryden’s kantoor.

Wie: Maul
Waar: Hologram
Oorsprong: The Phantom Menace
Tijdens de climax van de film wordt de grote baas van de Crimson Dawn organisatie onthuld: Niemand minder dan (voormalig Darth) Maul! Dit personage werd in zijn eerste film door Obi-Wan Kenobi in tweeën gehakt, dus voor sommige mensen zal dit een grote verrassing zijn. Wie Clone Wars of Rebels heeft gezien, wist echter al dat de Zabrak schurk het overleefd had. Ook zijn positie als opperhoofd van een criminele organisatie is niet nieuw: In Clone Wars had hij zichzelf al meester gemaakt van de Black Sun, Pyke Syndicate, en Mandalorian Death Watch.
Bonusverwijzingen: Hij onthult dat hij op Dathomir zit, en zijn lichtzwaard is hetzelfde wapen dat hij in Rebels gebruikt.

Wat: Starcave
Oorsprong: Lando Calrissian and the Starcave of ThonBoka
Als Han Lando weer opzoekt op het eind van de film, is deze natuurlijk weer aan het opscheppen… Hij vertelt over de prachtige Starcave Nebula, wat ons leert dat hij net als in dit boek uit 1983 ThonBoka heeft bezocht.

Wat: Galaxy’s Edge
Oorsprong: Disney World
Solo zit zo vol verwijzingen dat zelfs de aankomende uitbreiding van Disney-parken niet onberoerd blijft. De verzamelaar Dok-Ondar en Black Spire Station krijgen een vermelding. Allebei deze elementen zullen volgend jaar in Disney World en Disney Land US te zien zijn in het nieuwe parkdeel Galaxy’s Edge. Vaste klanten van Disneyland Parijs zullen helaas iets langer moeten wachten om deze verwijzingen tot leven te zien komen: De bouw van Galaxy’s Edge staat in Parijs voor 2021 gepland.

HURID-327, Milvayne Security, Rodians, en Twi’leks keren allemaal terug!

Wat: Terugkerende alien en droid designs
Waar: Door heel de film
Oorsprong: Heel de saga
Een van de dingen die een Star Wars film Star Wars maken is natuurlijk het toffe alien- en droid-design. Er is dan ook een aantal props uit de opslag getrokken om de illusie te bewaren dat het één groot universum. Per locatie:
Corellia: Twi’lek (Return of the Jedi), RA-7 “Death Star droid” (A New Hope), L-1 tactical droid (Rogue One), R2 astromech (A New Hope)
Mimban: 2-1B medical droid (Empire Strikes Back)
Vandor: Viper probe droid (Empire Strikes Back)
Dryden’s jacht: Twi’lek (Return of the Jedi), Decraniated (Rogue One)
Vandor cantina: Milvayne Authority agent (Rogue One), onbenoemde alien-soort met hoorns (The Last Jedi), verschillende aangepaste droids waaronder een GNK-droid (A New Hope) met een cirkelzaag.
Kessel: L-1 tactical droid (Rogue One) SN-1F4 miniature sifter droid (The Force Awakens), witte HURID (The Force Awakens), Wookiee (A New Hope), Gigoran (Rogue One).
Savareen: Rodian (A New Hope), Tognath (Rogue One).
Sabacc-locatie 2: Twi’lek (Return of the Jedi).

Tot zover alle verwijzingen waar we op gestuit zijn. Heb je er zelf nog een gevonden die er niet tussen staat? Laat het aub weten!

Solo: A Star Wars Story draait nu in de bioscoop. De film is geschreven door Lawrence en Jon Kasdan, en de regie wordt door Ron Howard op zich genomen. Het zal het debuut zijn van Alden Ehrenreich als de iconische smokkelaar Han Solo. Ook Donald Glover (Lando Calrissian), Woody Harrelson (Beckett), Emilia Clarke (Qi’ra), Thandie Newton (Val), Phoebe Waller-Bridge (L3-37) en Joonas Suotamo (Chewbacca) zullen in de film te bewonderen zijn.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!