Rogue One easter eggs en cameos!

Rogue One is een pracht van een film. Niet alleen omdat het een adrenaline-pompende thrill-ride is geworden. Dat weten we allemaal, lees de reviews van Wesley en Calvin maar. Wat niet iedereen meteen door zal hebben, is dat Rogue One easter eggs, cameos en verwijzingen genoeg bevat om een boek mee te vullen. Of in ieder geval een artikel. Laat me je meenemen op een reis langs alle verwijzingen die ik kon vinden!

Disclaimer: Dit artikel kun je beter bewaren tot je de film al hebt gezien. Sommige verwijzingen zijn namelijk onderhevig aan spoilers!

Wat: Blauwe melk
Waar: Lah’mu – het huishouden van de Ersos
Terwijl Galen, Lyra, en Jyn zich klaarmaken om te vluchten, blijft de camera hangen op een glas. Hierin zit een blauwe vloeistof. Een duidelijke verwijzing naar de blauwe melk die Beru in A New Hope voor Luke inschenkt.

juggernaut

Wat: Clone turbo tank
Waar: Wobani – Imperial werkkamp
Het voertuig waar Jyn uit wordt bevrijd hebben we eerder gezien. Het is namelijk een HAVw A6 Juggernaut, oftewel de clone turbo tank. Oorspronkelijk zouden we deze tanks zien in Empire, maar uiteindelijk werd voor de AT-AT gekozen. Later werd het ontwerp toch weer gebruikt in Revenge of the Sith en Clone Wars. Nu zien we dat de Empire ze toch nog in gebruik heeft.

Over Wobani gesproken… Het kan geen toeval zijn dat de naam van deze planeet een anagram is voor Obi-Wan.

Waar: Coruscant
Wanneer: Flashback
De thuisbasis van de Empire verschijnt ook kort in beeld. In een serie flashbacks zien we hoe Krennic de Ersos in een luxueus penthouse bezoekt. Degenen die Catalyst gelezen hebben, zullen de scène wellicht herkennen. En diegenen weten ook dat, als je uit het raam kijkt, je je zo weer in de prequels waant. Het apartement bevindt zich namelijk op Coruscant.

Wat: Biker scout helm
Waar: Jedha – buiten de stad
Star Wars hergebruikt graag rekwisieten en ideeën, net als de mensen in het Star Wars universum. Zo ook een van Saw’s rebellen die Bodhi naar Gerrera’s schuilplaats begeleidt. Hij draagt namelijk een zwarte helm die duidelijk van een biker scout uit Return of the Jedi gestolen is.

Wie: Dr Cornelius Evazan en Ponda Baba
Waar: Jedha – de straten van Jedha City
Als Jyn en Cassian hun weg door de straten van Jedha banen, lopen ze deze criminelen tegen het lijf. Jyn is klaar om te vechten, maar Cassian weet de situatie te sussen. Slechts enkele dagen later zullen deze twee hun weg naar Tatooine vinden. Ook hier zoeken ze ruzie, maar zoals we in A New Hope zien loopt dat minder goed af…

Wie: Guardians of the Whills
Waar: Chirrut en Baze
Zo’n veertig jaar nadat de naam Whills bedacht is, valt het woord eindelijk in een Star Wars film. Oorspronkelijk was het een andere benaming voor de Force. Nu is het de laatste in een serie oude termen die hun weg naar de nieuwe canon maakt. Ashla, Bogan, Bendu, the Force of Others, en nu Whills.. Allemaal termen die al zo oud als Star Wars zelf zijn.
Chirrut en Baze zijn Guardians of the Whills, bewakers van de Kyber Tempel op Jedha. En de Force is duidelijk met ze!

Wat: Dejarik
Waar: Jedha – Saw Gerrera’s schuilplaats
Dat Saw Gerrera’s schuilplaats doet denken aan de cantina uit A New Hope was je vast al opgevallen. Heb je echter ook gezien dat een stel aliens rond een tafel een spelletje speelt? En niet zomaar een spelletje – een fysieke versie van het holochess spel op de Falcon.

Wie: Generaal Hurst Romodi
Waar: Death Star
In A New Hope was Hurst Romodi ook al te zien als een achtergrondpersonage. Hij zat aan tafel met Tarkin, Vader, Motti, Tagge, en Yularen. In Rogue One keert het personage terug op de brug van de Death Star.
Leuk detail: In de originele film is er een lege stoel aan de tafel… Deze was hoogstwaarschijnlijk bedoeld voor Orson Krennic.

vaders-castleWat: Darth Vader’s kasteel
Waar: Mustafar (!)
Vooraf werd veel gespeculeerd over de scène met de bacta tank uit de eerste teaser. Maar we hadden het zo druk met ons afvragen wie we zagen, dat de vraag “waar?” niet gesteld werd. Het knielende personage is namelijk een willekeurige dienaar, genaamd Vanée. De locatie is echter interessanter: De tank bevindt zich in Vader’s kasteel op Mustafar. Vader’s kasteel is een concept dat al sinds de productie van Empire Strikes Back rondzwerft. Ook The Force Awakens heeft kort gespeeld met het idee om het kasteel te laten zien. Tot nu toe heeft het echter nooit een film gehaald. Het concept is echter nog nooit eerder geässocieerd met de planeet Mustafar. Dit maakt het alleen maar interessanter, gezien Mustafar de plek is waar Anakin stierf en Vader geboren werd.
In seizoen 1 van Rebels hoorden we al dat Mustafar is “waar Jedi naartoe gaan om te sterven”. Nu weten we dus waarom.

Mustafar brengt de teller voor locaties op tien. Op Revenge of the Sith (elf locaties) na de grootste variatie in een Star Wars film. We zien Lah’mu, de Ring of Kafrene, Jedha, Wobani, Coruscant, Yavin 4, de Death Star, Eadu, Mustafar, en Scarif.

Wie: Hera Syndulla
Waar: Yavin 4 en Scarif – luchtgevecht
Houd je oren gespitst na de drukke vergadering op Yavin 4. Een omroeper vraagt dan namelijk aan generaal Syndulla om zich te melden. Later, in het ruimtegevecht, is actrice Vanessa Marshall ook te horen. Het gaat hier hoogstwaarschijnlijk om Hera Syndulla, pilote uit Star Wars Rebels. Niet alleen bevestigt dit dat Hera voorlopig niet zal sterven in Rebels, ze heeft ook promotie gemaakt!

Wie: C2-B5
Waar: Scarif – in de basis
Technisch gezien geen easter egg of verwijzing… Maar deze droid is erg kort te zien voor een personage met een Funko Pop figuur. Als Jyn, Cassian en K-2SO door de drukke gang in de Scarif basis lopen, zie je de astromech in de achtergrond rijden.

Wat: T-15
Waar: Scarif – strand
We zien twee stormtroopers, vlak voordat Chirrut ze uitschakelt. Nietsvermoedend praten ze over een welbekend onderwerp… De een vraagt namelijk aan de ander of hij gehoord heeft dat de T-15 nu uit de productie is gehaald. Een duidelijke verwijzing naar A New Hope, waar twee troopers de nieuwe BT-16 bespreken.
Overigens werd eenzelfde verwijzing ook al gemaakt in The Force Awakens. Rey overhoort hier een gesprek over de nieuwe T-17s.

Wie: C1-10P, Chopper
Waar: Yavin 4
Als er een Alliance radio operator op Mon Mothma af rent om haar over Scarif te vertellen, let dan goed op. Aan de linkerkant van het scherm zie je namelijk de opstandige droid Chopper rijden! Na Hera hebben we dus nog een lid van de cast van Rebels die nog minstens een paar seizoenen meedraait.

Wie: R2-D2 & C-3PO
Waar: Yavin 4
Terwijl de rebellenvloot zich klaarmaakt om richting Scarif te vertrekken, zien we twee oude bekenden. R2-D2 en C-3PO! Natuurlijk kan 3PO het niet laten om zijn beklag te doen… Deze cameo zorgt dat de traditie niet gebroken wordt: het duo zijn de enige twee die in alle Star Wars films te zien zijn.

Wat: De Ghost
Waar: Yavin 4 en Scarif – ruimtegevecht
TV spot #26 verklapte het al een beetje, maar toch goed om te zien dat het de uiteindelijke film gehaald heeft. De Ghost, de thuishaven van de Star Wars Rebels crew, is meerdere keren te zien in Rogue One. We zien het geparkeerd op Yavin 4, en ook in de rebellenvloot vliegt het schip rond. Uit eerdere cameos weten we dat in ieder geval Hera en Chopper aan boord zijn om de Empire het leven zuur te maken…

garven-dreis-dutch-vanderWie: Garven Dreis and Jon ‘Dutch’ Vander
Waar: Scarif – ruimtegevecht
In het gevecht boven Scarif komt een groot aantal rebellendivisies samen. Twee van deze cellen zijn Red Squadron en Gold Squadron, die later in A New Hope de Death Star bevechten. Er kan aangenomen worden dat een groot deel van de piloten uit A New Hope ook in dit gevecht vliegt. Echter, de enige twee oude gezichten die we zien zijn Red Leader (Garven Dreis) en Gold Leader (Jon Vander). En het zijn ook echt oude gezichten – deze shots komen recht uit verwijderd materiaal uit de originele film. Opgepoetst om niet op te vallen tussen alle nieuwe piloten, natuurlijk. Dit maakt Tarkin niet het enige overleden gezicht wat is teruggehaald: Dreis’ acteur, Drewe Henley, is begin 2016 helaas overleden.

Wat: Karabast!
Waar: Pao’s stem
Als de rebellen op Scarif geflankeerd worden door AT-ACTs, horen we de alien Pao een bekende kreet uitslaan: “Karabast!”. Dit is de favoriete krachtterm van Garazeb Orrelios, een personage uit Star Wars Rebels.

Wat: Imperial codenamen
Waar: Scarif – datakluis
Op zoek naar de plannen voor de Death Star vinden Jyn en Cassian waar ze naar zoeken in het bestand Stardust. Het boek Catalyst liet ons al weten dat dit Galen Erso’s koosnaampje voor Jyn was. Dit is echter niet het enige bestand wat me de Death Star te maken heeft. Ze vinden namelijk ook de bestanden Stellar Sphere, Mark Omega, en Pax Aurora. Allemaal onderdelen van de operatie om de Death Star te bouwen.
De andere drie bestanden die genoemd worden (War-Mantle, Cluster-Prism, Black-Saber) hebben nog geen canon betekenis. Maar Black-Saber is wellicht een verwijzing naar de Darksaber uit Legends. Dit was een superwapen gebaseerd op de laser van de Death Star, zonder de bolvormige behuizing.

Wie: Red 5
Waar: Scarif – ruimtegevecht
Midden in het gevecht om de Shield Gate zien we een gezette piloot. Hij krijgt verdacht veel screentime voor hij wordt opgeblazen. Zijn codenaam? Red 5.
Dat verklaart waarom de titel Red 5 vrij was voor Luke om over te nemen in A New Hope

hammerheadWat: Hammerhead corvette
Waar: Scarif – ruimtegevecht
Naar mijn mening de beste verwijzing van allemaal. Het was al tof toen de Hammerhead cruiser – een ontwerp uit Knights of the Old Republic – in Rebels te zien was. Nu maakt Rogue One het cirkeltje helemaal rond. Tegen het eind van het gevecht leggen Y-Wings (ook al door de Rebels verzameld!) een Star Destroyer lam. Admiraal Raddus krijgt hierdoor een idee. Hij laat een Hammerhead cruiser in volle vaart op de dode Star Destroyer in rammen. De Destroyer knalt tegen een van zijn soortgenoten aan, en het geheel haalt zo de Shield Gate neer. Zo redt dit 15 jaar oude scheepje dat nog nooit eerder een film haalde de dag. En maakte ondertussen voor mij Rogue One helemaal af.

Wie: Captain Raymus Antilles
Waar: Tantive IV
De gelukkige die als enige de horrorverschijning van Darth Vader overleeft, geeft de plannen aan deze man. Raymus Antilles, de kapitein van Leia’s schip, de Tantive IV. Hij is dan ook degene die de film eindigt door haar de plannen te geven. We zien in A New Hope dat hij helaas niet veel langer zal ademen.
Raymus was ook al te zien in Revenge of the Sith, als werknemer van Bail Organa. In tegenstelling tot Bail en Mon Mothma weet ik niet of zijn RotS acteur – Rohan Nichol – terug is gekeerd om de rol te vertolken.

Wat: Klassieke droid modellen
Waar: Door heel de film
Nog een paar laatste bekenden: Droids uit de originele trilogie. Niet dezelfde droids waarschijnlijk, maar wel dezelfde modellen. Op Jedha zien we een Death Star droid en een probe droid. Op Yavin 4 zien we een hoop astromechs (waaronder bekenden natuurlijk) en een gonk power droid. En in de basis op Scarif rijdt een mouse droid rond. Allemaal welkome toevoegingen die Rogue One visueel in lijn trekken met de originele films.

Ik weet zeker dat er nog meer easter eggs en verwijzing in de film zitten… Maar dit waren ze voorlopig. Als je er een ziet die er nog niet tussen staat, laat het alsjeblieft weten.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!