Rogue One Review

Rogue One: A Star Wars Story Review

8.8 Score
Rogue OneFilmtitel
14 december 2016Filmreleasedatum
Pluspunten
Duistere toon
Uitstekende muziek
Fantastisch einde
Verbeterpunten
Krennic valt tegen
Reshoots vallen op
Cijfer8.8

Rogue One review – spoilervrij

Wesley en ik zijn allebei naar de persscreening geweest, maar omdat we beiden anders de film in gingen leek het ons ook het beste om beiden een verschillende Rogue One review te schrijven; Deze review zal 100% spoilervrij zijn, waar Wesley – zonder teveel over het plot te verklappen – in zijn review hier en daar ingaat op enkele specifieke scènes. Als je het niet erg vindt om af en toe te lezen wat er in een scène gebeurt (zonder daarbij het plot uit de doeken te doen) check dan zijn artikel. Als je liever 100% spoilervrij de film in wil gaan ben je hier aan het goede adres.

Dramatisch, maar optimistisch

Rogue One: A Star Wars Story moet het spits afbijten voor de Star Wars Anthology films en heeft daarbij ook nog eens een moeilijke taak: een interessant verhaal in het Star Wars-universum vertellen zonder dat er een Skywalker aan te pas komt. Naar mijn mening is dit de film waar de Anthology serie bij valt of staat. Maar als alle toekomstige projecten net zo goed zijn als Rogue One, dan hoeven we ons nooit meer zorgen te maken. Regisseur Gareth Edwards heeft namelijk niet alleen een ontzettend gave film neer weten te zetten, maar ook een ontzettend gave Star Wars film.

Laten we beginnen bij het begin. Zodra de film start zal je meteen iets opvallen, namelijk de muziek. Componist Michael Giacchino had de misschien wel de onmogelijke taak om in de grote schoenen van John Williams te vullen, hoewel hij er zeker in geslaagd is. Al vanaf de eerste seconde (ja, letterlijk) speelde de muziek een veel grotere rol in Rogue One dan bij The Force Awakens. Niet dat het daar slecht was, maar het viel me een stuk minder op. Hier worden de beelden ondersteund door de bekende melodieën die we gewend zijn naast volledig nieuwe composities.

De themamuziek is zowel dramatisch als optimistisch, wat de toon van de film perfect ondersteunt. Rogue One is niet een standaard Star Wars film; het is een verhaal over een groep. Ik vond het geweldig hoe deze film het ‘good guy’ imago van de rebellen uit de originele trilogie een beetje verwatert. Het laat zien dat er ook in de Alliance mensen zijn die niet altijd juist handelen of zelfs immoreel handelen, allemaal uit complete toewijding voor waar ze in geloven. Richting het einde van de film is waar ik de smaak echt te pakken begon te krijgen. Alle puzzelstukken komen perfect samen in een climax waarbij ik echt op het puntje van mijn stoel zat. Het is moeilijk om het te omschrijven zonder in spoiler-gebied te komen, maar ik zeg dit: het heeft één van de beste ruimtegevechten van alle Star Wars films ooit.

Rogue One: A Star Wars Story Review

Tweede viool

Ik kwam met een goed gevoel de bioscoop uit lopen, maar dat betekent niet dat er een aantal dingen was waar ik me aan stoorde. Zo is er een aantal momenten in de film waar het voor mij duidelijk was (of leek) dat er reshoots geweest zijn. Ik geloof dat Gareth Edwards een visie had van een gritty en duistere film die nu niet helemaal waargemaakt is. Persoonlijk zou ik de film misschien nog wel beter gevonden hebben als dit wel het geval was, vooral omdat het soms duidelijk is.

De lichtere en humoristische elementen die aanwezig zijn zorgen ervoor dat de toon niet echt gelijk blijft. Je krijgt het idee dat op sommige momenten niet helemaal klikt, terwijl het op andere momenten weer wel past. Het verpest de film in geen geval, maar het maakt het uiteindelijk iets minder sterk dan het geweest kon zijn. Het tweede waar ik over viel is Orson Krennic. Er is niets mis met het acteerwerk van Ben Mendelsohn, maar het personage zelf valt vies tegen. Hij lijkt geen enkele motivatie te hebben voor wat hij doet, geen geschiedenis die we te weten komen en hij speelt tweede viool aan een tweetal andere slechteriken die ik niet nader noem.

Ondanks deze minpunten heb ik intens genoten van Rogue One: A Star Wars Story. Dit is een film waar ik als Star Wars fan echt van kon genieten, en nagenoeg alles liet zien wat ik wilde zien in een film als deze. Een duister verhaal, goede muziek en een fantastisch einde zorgen ervoor dat dit een film is die ik zonder twijfel in de toekomst meerdere keren kan kijken. Een dikke aanrader.

Kaartjes winnen voor de film? Of alvast kans maken op de DVD/Blu-ray? Bekijk onze lopende Rogue One acties!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!