Een terugblik op Dutch Comic Con

Toen we tegen het einde van dag 2 op Dutch Comic Con door de grote hallen liepen zei ik tegen mijn SWA-collega’s dat dit evenement me wéér versteld deed staan. De grootte, de hoeveelheid verklede bezoekers, de variëteit aan activiteiten, maar vooral de drukte. Minder dan 10 jaar geleden waren conventies in Nederland uitgestorven nadat de evenementen die in de jaren ervoor georganiseerd werden klein (doch knus en gezellig) waren en slechts een fractie van de 32.000 die afgelopen weekeinde in de Jaarbeurs aanwezig waren. Wat maakt dat men nu wél in groten getale komt? Wat is de magie van Dutch Comic Con?

Die eerste vraag kan ik niet beantwoorden, de tweede deels. Hét meest magische moment van het weekend vond plaats recht voor onze stand, waar de door onze eigen Roel gemaakte BB-8 stond. Een life size, levensechte replica die vele harten heeft gestolen, waaronder die van een meisje wat nog geen 2 jaar geweest zal zijn. Vanaf een afstandje zag ze BB-8 en liep (gevolgd door haar vader met buggy) vrolijk giechelend op de droid af om er vervolgens minutenlang bij te zitten, omheen te lopen en tegen te brabbelen. Het werd nog mooier toen ze BB-8 haar knuffeldoekje gaf. In tijden van hoogoplopende discussies over de kwaliteit van The Last Jedi was dit een mooi en puur moment.

Inzake dit laatste vond ik het opvallend dat diverse bezoekers en exposanten me vroegen naar mijn mening over de sequels en de Disneyficatie van Star Wars. Zoals bekend prefereer ik de ‘Legends’ boeken (Mara Jade, Jaina & Jacen Solo…) en gaf dit ook steeds aan. Ik vond het toch wel een verrassing dat men ook steeds mijn mening deelde. Met ‘wildvreemden’ een gesprek over Star Wars aangaan; ook daarvoor ga je naar DCC.

Ook magisch: ik trof bij een stand een flinke stapel 25+ jaar oude Star Wars source books van West End games aan. Destijds zijn deze niet allemaal door me aangeschaft (maar stonden wel jarenlang op mijn wishlist). Toen ik de vraagprijs per stuk hoorde (1/6e van wat ze op eBay en Amazon marketplace kosten) voelde ik me als een Jawa tussen verloren droids: graaien! Zo’n mooie deal is magisch toch?

En wat te denken van de life size X-Wing voor onze stand? Iemand die bij onze stand langs kwam en jaren in Disneyland heeft gewerkt zei dat ze zich weer even in The Magic Kingdom waande. Nog meer magie!

Zonder dollen: Dutch Comic Con was zeer geslaagd voor ons. BB-8 is met massa’s fans op de foto gegaan, velen hebben met onze augmented reality bril Jedi Challenges kunnen spelen en de Star Wars Legion demotafel (waar onze gasten Pepijn en Rodger het weekend demo’s gaven) trok ook veel bekijks. Het blijft lastig, als nieuwssite zijnde jezelf fysiek presenteren op een conventie en de bezoekers iets (inter)actiefs bieden, maar naar onze mening is dat gezien de vele leuke reacties (waarvoor dank!) tijdens en na het evenement zeker gelukt. Ik kijk nu al uit naar 24 en 25 november als ik hopelijk wéér versteld ga staan tijdens de wintereditie.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!