The Mandalorian

The Mandalorian Chapter 18: The Mines of Mandalore Review

Het tempo wordt opgevoerd!

Tempo, tempo tempo in deze achttiende aflevering van The Mandalorian. De snelheid van het plot is vrij atypisch voor wat we tot nu toe gewend zijn van de serie, ik ben in ieder geval redeemed en wederom fan geworden! Wat een aflevering.

Toen Din Djarin op Tatooine landde (nota bene op Boonta Eve-dag) en op zoek ging naar droid-onderdelen voor IG-11 was ik er alweer bang voor: om het gewenste onderdeel te krijgen moet hij vast iets voor Peli Motto en haar nieuwe kapsel terugdoen (how to write a quest for a videogame 101), de reis naar Mandalore zullen we daarom waarschijnlijk pas later in het seizoen zien. Tot mijn verbazing bleek hier niets van waar.

In datzelfde kader: later in de aflevering, wanneer Grogu terugkeert naar Bo-Katan om haar om hulp te vragen dacht ik bij mezelf: zo, dat was best cool, maar ik wil meer! Dat we daadwerkelijk meteen Bo-Katan samen met Grogu zien terugkeren naar Mandalore om Din Djarin te helpen voelde alsof The Mandalorian het tempo wat we van de serie gewend waren naar de elfde versnelling schakelde. Wat gebeurt hier, krijgen we de laatste acte van dit tussenverhaal ook nog te zien deze week? Wauw.

The Mandalorian maakt verwijzingen naar eerdere films

Dat het tempo van de aflevering hoog zou zijn werd stiekem (al dan niet bewust) naar gehint door het feit dat we voor het eerst sinds The Phantom Menace terugkeerden naar de podrace waar Anakin Skywalker ooit Sebulba te slim af was. Inmiddels natuurlijk vele jaren later, in een compleet ander tijdperk. Een callback, naar de eerste prequel-film. Met de bijrol van R5-D4 zat er ook een callback naar de eerste film uit de originele trilogie in. Nu ik er zo over nadenk, de manier waarop Bo-Katan de lightsaber naar zich toe trok deed me denken aan een scène in The Force Awakens, de eerste sequel trilogy film. Toeval? Misschien. Ik vind het opvallend. Stel dat het zo is: wat zou het kunnen betekenen? Het begin van een nieuw en groots avontuur? Sign me up!

Mandalore in live-action

Over dat hoge tempo gesproken, in de hele opmars naar dit derde seizoen wordt ons voorgehouden dat Din Djarin dit seizoen op zoek gaat naar de mijnen van Mandalore om te worden vergeven voor zijn zonden. Was ik de enige die ‘bang’ was dat dit pas vrij laat in het seizoen daadwerkelijk zou plaatsvinden? We zien hier nu al de restanten van Mandalore en voordat de credits over het scherm rollen lijkt het erop dat het hem is gelukt om te baden in de Levende Wateren van Mandalore. Waar gaan we dit seizoen dan nog heen, met nog zes afleveringen te gaan? Het legendarische beest, de Mythosaur, op het eind van de aflevering lijkt ons een kleine hint te geven.

Wat was het trouwens een visueel indrukwekkend plaatje: de mijnen die niet zo overdreven donker waren dat je niks meer kon zien (House of the Dragon, ik kijk naar jou) en de manier waarop het licht reflecteerde op de oppervlakte, het grottenstelsel en de ruïne van Sundari – de voormalige hoofdstad van Mandalore. Dit gepaard met een hoop context en getoonde karakterontwikkeling: Bo-Katan die vertelt over haar familie en voorgeschiedenis, Grogu die de Force gebruikt om het nieuwe ras – de Alamites – te verslaan, Bo-Katan die Din Djarin’s eed respecteert en hem zijn ding laat doen, maar zodra hij wordt meegesleurd in het water geen seconde twijfelt en achter hem (of wellicht de darksaber?) aanspringt… een hoop om te analyseren.

Deze aflevering was een van de beste live-action afleveringen die ik van Star Wars series heb gezien en dan heb ik het nog niet over onze vriend de spider-mech gehad. Zo’n bizar en intrigerend wezen, het leek op iets dat makkelijker thuis had gehoord in een animatieserie. Lucasfilm en ILM doen het toch maar even en brengen dit wezen tot leven in live-action. Ze zorgen er daarmee voor dat The Mandalorian de lat verlegt qua originaliteit in de actiescènes die we tot nu toe van deze serie gewend zijn.

Bo-Katan trapt kont in The Mandalorian op internationale vrouwendag

Over actie gesproken: hoewel ik geloof dat het meer toeval dan een bewuste actie is, was het vooral Bo-Katan die vandaag de show stal met haar vechtkunsten. De prinses die de held moest redden. Wanneer Grogu haar komt ophalen uit haar prinsessenkasteeltje, zegt ze in eerste instantie nog dat ze met rust gelaten wil worden. Echter raakt ze toch bezorgd om Din (of wellicht… inderdaad; de darksaber?) wanneer ze doorkrijgt dat het alleen Grogu is die in de N-1 Starfighter zit. Hoe tof is het trouwens dat Grogu zelf naar haar toe vloog? De geluiden die hij dit seizoen maakt klinken ook duidelijk als een net wat oudere baby dan in het vorige seizoen. Persoonlijk vind ik het wel gek dat hij als een generieke menselijke baby klinkt, maar het zal bij de kijkers thuis de nodige harten doen smelten.

Van wie is de darksaber nu?

Ook viel het mij op dat Bo-Katan eigenlijk minder moeite leek te hebben met het vechten met de darksaber dan Din zelf. En wie is op dit moment de rechtmatige eigenaar van de darksaber? Je zou er een lans voor kunnen breken dat Din Djarin de saber heeft verloren in een gevecht, vanuit Bo-Katan’s oogpunt kan ik me voorstellen dat ze dat zo ziet. Is dit waar het volgende conflict in het verhaal over zal gaan? Ik kan niet wachten tot The Mandalorian volgende week verdergaat!

 

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!