The Bad Batch review
The Bad Batch review

The Bad Batch S3 Aflevering 1-3 Review

Het laatste seizoen trapt af met de afleveringen "Confined", "Paths Unknown" en "Shadows of Tantiss"

De laatste weken van de final batch zijn aangebroken: woensdag ging het laatste seizoen van Star Wars: The Bad Batch van start met maar liefst drie afleveringen!

Al enkele weken staat de datum 21 februari omcirkeld in de agenda. ’s Middags had ik afgesproken met Dylan, een van onze vele communityleden, om bij mij thuis gezamenlijk de nieuwe afleveringen van The Bad Batch (door ons grappend De Slechte Productie-exemplaren genoemd) te kijken. Zoals jullie in de aankomende podcastaflevering zullen horen is Dylan een liefhebber van de serie en ben ikzelf op z’n zachtst gezegd gematigd enthousiast geweest tot nu toe. Ik ben blij te zeggen dat ik voor het overgrote deel van de kijksessie met een glimlach op de bank heb gezeten, want de start van dit derde seizoen gaf me genoeg redenen om blij te zijn.

Langzamere verhaalvertelling dan we gewend zijn

De eerste en derde aflevering vertellen ons het verhaal over hoe het Omega lukt om samen met Crosshair te ontsnappen van Mount Tantiss, waar ze door Dr. Hemlock aan het einde van het tweede seizoen werd gevangengenomen. Of nouja, daar zijn de meningen over verdeeld: haar ‘zus’ Emerie Karr denkt er bijvoorbeeld anders over.

Daarbij mag wat mij betreft meteen gezegd worden dat dit ook de meest interessante afleveringen waren – met name vanwege de implicaties die nieuwe ontwikkelingen voor een persoonlijk project van Emperor Palpatine himself met zich meebrengen. Project Necromancer werd voor de tot nu toe eerste en enige keer genoemd tijdens een meeting van de Shadow Council in seizoen 3 van The Mandalorian en vandaag zagen we weer nieuwe aanwijzingen voor wat dit project precies inhoudt: alles moet wijken voor de toekomst van de Empire, waarbij Palpatine in deze fase van de tijdlijn nog bezig is met het ontwikkelen van manieren om de dood te omzeilen.

Grand Admiral Thrawn’s return will herald in the reemergence of our military, and provide Commandant Hux enough time to deliver on Project Necromancer.” ― Captain Pellaeon in Chapter 23: The Spies van The Mandalorian

Het valt al vroeg in de eerste aflevering op dat het tempo van de serie een stuk lager ligt dan we gewend zijn; de manier waarop we stap voor stap door Omega’s dag op Mount Tantiss worden meegenomen lijkt passender voor de cinematische ervaring die we van films kennen. Mijn irritatie jegens het personage daargelaten is het wellicht goed om maar meteen met de deur in huis te vallen: Omega is inderdaad Force-sensitive! Wat al door velen werd vermoed natuurlijk, maar dit is nogal een ontdekking voor de kijkers in deze laatste fase van de serie. Biedt dit perspectief op Omega die wellicht ook ná The Bad Batch in nog meer Star Wars tevoorschijn komt? Ik kan haast niet geloven dat ik het zelf zeg, maar uit pure nieuwsgierigheid leun ik toch richting “kom maar op!”.

Dat Omega’s DNA goede elementen bevat zien we mogelijk ook terug in Emerie Karr, waarvan het nog steeds niet geheel duidelijk is aan wiens kant ze écht staat. Ze werkt natuurlijk voor de Empire en deinsde er ook niet voor terug om Omega tegen te houden tijdens haar ontsnapping, maar het feit dat ze Omega’s speelgoedpop ondanks strenge protocollen naar haar cel brengt toont aan dat Emerie niet in alles blind de regels van de Empire volgt. Een kort pleidooi van Omega om Emerie met hen mee te laten gaan was deze keer weliswaar niet succesvol, maar ik durf er wel geld op te wedden dat ze nog voor het einde van de serie zich tegen de Empire zal keren. Of zou ze op Dr. Hemlock’s baan uit zijn?

Horror-esque avontuur voor Hunter en Wrecker

Met Crosshair en Omega op de vlucht is het natuurlijk een kwestie van tijd voordat deze twee een hereniging met Hunter en Wrecker tegemoet gaan. Omega en Crosshair staan eindelijk weer aan dezelfde kant van het conflict, hoewel laatstgenoemde nog wel een en ander uit te praten heeft met zijn ‘broers’ om zijn redemption arc te voltooien. Over familie gesproken, Hunter en Wrecker beleven samen een geinig avontuurtje waarin ze Omega’s locatie proberen te vinden terwijl ze niet opgegeten proberen te worden door een ondergrondse ‘worm’ in deze donkere en horror-esque aflevering, maar waar er in de verhaallijn waarin Omega zich verkeert grotere vragen en antwoorden voor de Star Wars lore worden gesteld en gegeven, voelde deze aflevering voor mij een stuk minder interessant. Dat geeft niets, het kan eigenlijk ook niet anders, uiteindelijk is dit ook passend voor het type serie dat The Bad Batch en andere Star Wars animatieseries zijn geweest, maar daarom ben ik des te dankbaarder dat ervoor is gekozen om het seizoen te starten met drie afleveringen zodat het begin en einde van dit laatste seizoen sterk was en naar meer smaakt.

De entree van Emperor Palpatine, waarbij overduidelijk is gekeken naar de manier hoe dit in Return of the Jedi (1983) in beeld is gebracht, was er eentje om van te smullen en aangevuld met de voice-over van Ian McDiarmid ben ik wederom dankbaar dat we in een tijd leven dat dit nog mogelijk is zonder gebruik te hoeven maken van AI voice-overs. Star Wars: The Bad Batch trapt het jaar 2024 voor de franchise af met een sterke start en ik kan niet wachten om te zien waar de serie ons heen brengt de komende maanden.

Lijkt het je leuk om met ons mee te praten over de eerste drie afleveringen? Join ons dan in de (chat van) onze liveshow, op vrijdagavond 23 februari vanaf 20:00 te zien op o.a. YouTube en Twitch!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!