Cut and Run

The Bad Batch: “Cut and Run”

Eerder vandaag besprak ik hier de eerste aflevering van de nieuwe Star Wars serie The Bad Batch en nu komt alweer de tweede aflevering genaamd “Cut and Run” aan bod. Laat ons vooral ook weten wat jij ervan vond!

The Bad Batch verbergt niet dat het een voortzetting wil zijn van The Clone Wars. Fans die op zoek zijn naar iets nieuws zullen het hier waarschijnlijk niet vinden.

In “Cut and Run” keren we terug naar personages uit een aflevering van The Clone Wars, te weten “The Deserter” uit seizoen 2. We ontmoeten dus opnieuw de gedeserteerde clone genaamd Cut, zijn vrouw Suu en hun kinderen. Hoewel het plot van deze aflevering gaat over het helpen van het gezin om van de planeet af te komen, zien we ook hoe snel en effectief de overgang naar het keizerlijke regime in werking wordt gezet.

Cut and Run
Cut en Suu, beiden van plan om de planeet te verlaten.

Chain codes en een The Force Awakens déja vu

Aan het eind van aflevering 1 gaat de Bad Batch op zoek naar een vriend, iemand die weet hoe hij buiten de oorlog moet leven: wie anders dan Cut? Cut probeert van de planeet Saleucami af te komen om de Empire zoveel mogelijk te kunnen ontwijken, maar er is een probleem. De Empire heeft chain codes ingesteld voor iedere burger en iedereen heeft er een nodig om te kunnen reizen. Als Cut het op de legale manier aanpakt, zal hij worden gearresteerd omdat hij een deserteur is. Ondertussen ziet Omega voor het eerst een planeet die niet de waterwereld Kamino is.

Cut and Run
Omega ervaart voor het eerst hoe het voelt om zand door haar vingers te laten glippen.

Het moment dat Omega voor het eerst uit het schip van Hunter en co stapt en het zand uit de aarde plukt deed me veel denken aan de scène in The Force Awakens wanneer Rey samen met Han, Chewie en Finn op Takodana landt en ze voor het eerst in haar leven groen om haar heen ziet. Zij had natuurlijk haar hele leven op de hete woestijnplaneet Jakku doorgebracht, ditzelfde kunnen we zeggen voor Omega; die weet ook niet beter dan de klinische, witte hallen van de clonefabriek op Kamino.

Cut houdt van moeilijk doen als het makkelijk kan?

Als je het mij vraagt maken Cut en Suu het zichzelf onnodig moeilijk, aangezien de Bad Batch hun schip letterlijk vlakbij hun huis heeft geparkeerd. Hunter zegt ook nog tegen Cut dat ze hen makkelijk kunnen meenemen, maar dit aanbod werd afgeslagen omdat het te ‘onveilig’ zou zijn om te reizen met gezochte clones. Daar kan ik enigszins inkomen. Al had je volgens mij best een jump kunnen maken naar de dichtstbijzijnde planeet met goede uitwegmogelijkheden, maar oké.

Zeker op het moment dat ze erachter komen dat de chain codes de zaken wel wat moeilijker maken is het toch de meest voor de hand liggende oplossing om in het schip van de Bad Batch mee te reizen? Zal wel aan mij liggen.

Focus op Omega en haar keuzes

Ondertussen doet de serie zijn best om de nog enigszins ongemakkelijke ouder-kindrelatie tussen Hunter en Omega te illustreren: wanneer Omega door de kinderen van Cut en Suu wordt meegesleurd om samen buiten te spelen, kijkt ze nog even naar hem terug om te checken of dat oké is. Hunter knikt subtiel en laat Omega voor het eerst in haar leven echt een kind zijn. Niet dat ze goed weet hoe dat moet, overigens.

Cut and Run
Omega wordt meegenomen om buiten te spelen, terwijl ze nonverbaal om toestemming vragend naar Hunter terugkijkt.

Terwijl ik dit schrijf besef ik dat The Bad Batch mij eigenlijk nog geen overtuigend argument heeft gegeven waarom Omega wil wat ze wil. Ze voelt zich hoe dan ook aangetrokken tot de leden van de Bad Batch, Hunter in het bijzonder, vanwege hun gemeenschappelijke afwijkende genetische aard. Ik snap dat Kamino niet meer veilig was en dat ze daar weg wilde. Maar wat wil ze bereiken door permanent bij de Bad Batch te blijven, is ze van plan om zich om te scholen tot soldaat? Het leven van Clone Force 99 is nu ook niet bepaald ‘veilig’ te noemen.

In het laatste gedeelte van de aflevering eist Omega opnieuw de hoofdrol op door op eigen initiatief de disks bij Cut’s gezin te krijgen. Aan de ene kant is de focus op Omega in deze serie niet verwonderlijk: ze is tenslotte in alle promo zoals trailers en tv spots geweest. En misschien is het in deze fase van de serie nodig om aan te tonen dat Omega wel degelijk keuzes heeft en bewust voor de Bad Batch kiest. Kinderen raken snel gehecht aan mensen, zeker een kind dat nooit relaties heeft gehad en voor het eerst een groep vindt waarmee ze iets gemeenschappelijks heeft.

Cut and Run
De band tussen Hunter en Omega blijft centraal in het verhaal.

Conclusie

“Cut and Run” is een aflevering die binnen het grotere verhaal van in totaal 16 afleveringen nodig is om enerzijds de relatie tussen de Bad Batch en Omega te ontwikkelen en anderzijds te laten zien hoe de planeten in de galaxy veranderen na het uitroepen van de eerste Galactic Empire. Vermakelijk, maar niet veel meer dan dat.

Na twee afleveringen moet ik nog steeds gepakt worden door het gevoel dat ik naar een Star Wars serie kijk, maar dat had ik in alle eerlijkheid ook bij The Mandalorian (zeker het tweede seizoen). Waar die serie het met 8 afleveringen per seizoen moest doen, heeft The Bad Batch twee keer zolang de tijd om iets neer te zetten wat hopelijk onmisbaar zal zijn in een Star Wars marathon. Tot het zover is, ben ik gematigd optimistisch.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!