Common Ground

The Bad Batch: “Common Ground”

Gisteren verscheen de tiende aflevering van Star Wars: The Bad Batch genaamd “Common Ground” op Disney+. In deze serie artikelen laat ik je weten hoe ik de serie beleef. Laat ons vooral ook weten wat jij ervan vond!

The Clone Wars, de spirituele voorganger van The Bad Batch, probeerde vaak een belangrijk element van het prequel-tijdperk te verkennen: er waren helden aan beide kanten van de oorlog. Deze nuance in een verhaal over goed tegen kwaad is iets wat we vaker terugzien de laatste jaren in films als Rogue One en nu dus ook The Bad Batch. De Separatisten werden in het verleden vaak afgeschilderd als hebzuchtig of corrupt. Maar het feit dat er mensen in de galaxy leven die zich oprecht willen afscheiden van de Republiek is niet nieuw: Padmé was in The Clone Wars zelfs bevriend met een van hen; Mina Bonteri.

In Common Ground wordt er op twee fronten ‘gevochten’

In deze aflevering staat de Empire op het punt om de planeet Raxus op te slokken en over te nemen. Senator Avi Singh spreekt zich hier uiteindelijk tegen uit tijdens zijn speech naar zijn volk en wordt ervoor opgesloten en gemarteld, terwijl zijn vertrouwde protocoldroid GS-8 Cid om hulp vraagt. Ondertussen gebruikt Omega haar tactische vaardigheden om Dejarik te spelen tegen Cids klantenkring voor een flinke pot geld.

Common Ground
Omega zet haar vaardigheden in om de financiële schuld van de Bad Batch af te lossen bij Cid.

Echo staat het meest sceptisch tegenover het helpen van een separatist en botst nog steeds een beetje met de rest van de Bad Batch. Hij is ook degene die het sterkst reageert op het feit dat hun cliĂ«nt de droid is, hoewel de anderen ook verrast zijn. Dat Echo problemen heeft met de Separatisten is natuurlijk goed verklaarbaar: hij was niet alleen een ‘reg’, maar hij werd ook gebruikt als een levend algoritme door de separatisten om hun tactische bewegingen te coördineren. Zoals we in het laatste seizoen van The Clone Wars zagen werd zijn lichaam uitgerust met de cybernetische jacks die hij nog steeds met zich meedraagt.

De audiovisuele pracht van Raxus

De planeet Raxus wordt niet veel verder verkend dan het overheidscomplex. Het kleurenpalet op deze planeet sprong er voor mij bovenuit, vooral omdat ik besefte dat grote delen van de serie tot nu toe redelijk donker zijn. De animatie blijft fantastisch en het is de moeite waard om te kijken wat de personages op de achtergrond doen: zie Echo verward naar Omega’s snacks turen, of Wrecker die de eerste is die Omega begroet bij hun terugkeer naar de bar.

Common Ground
Op Raxus voert de Bad Batch een snelle capture & rescue missie uit.

Nu de Bad Batch in “Common Ground” hun schuld aan Cid met dank aan Omega heeft afbetaald is er ruimte gecreĂ«erd om in de laatste afleveringen van dit seizoen weer hun eigen weg te gaan. Ik kan me voorstellen dat de groep op korte termijn gaat proberen om Crosshair levend terug te halen, daarnaast zullen bounty hunters zoals Cad Bane ook nog steeds op Omega jagen. En gaan we de eerste ontmoeting tussen Boba Fett en Fennec Shand nog te zien krijgen? Met het oog op The Book of Boba Fett later dit jaar zou dit geen onlogische keus zijn.

Waar denken jullie dat het verhaal heengaat en wat vond je van deze aflevering? Laat het weten in onze Star Wars chatroom!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!