Bad Batch
Omega, de vijfde clone genetisch afwijkende clone die zich bij de Bad Batch voegt.

The Bad Batch: “Aftermath”

Deze week verschenen maar liefst 2 afleveringen van de nieuwste Star Wars serie The Bad Batch. Wat waren de belangrijkste momenten uit de eerste aflevering en wat vond ik er van? Laat ons vooral ook weten wat jij ervan vond!

De eerste conclusie: The Bad Batch gaat verder waar The Clone Wars was gebleven. Dit werd nog eens onderstreept toen we aan het begin van de eerste aflevering genaamd “Aftermath” het logo van The Clone Wars zagen wegbranden en muteren in dat van The Bad Batch.

Order 66 heeft de Jedi verrast en grotendeels uit de weg geruimd en de Republic is omgevormd in de Galactic Empire, waarbij Palpatine zichzelf tot de ultieme heerser van de galaxy heeft verklaard. Heel tof dat hier de originele audio van Palpatine’s speech in Revenge of the Sith werd gebruikt!

Voor de Bad Batch, een team van clones met genetische mutaties, zal het leven nooit meer hetzelfde zijn.

Wie zijn de Jedi?

Tijdens het inleiden van de aflevering wordt Jedi Master Depa Billaba geïntroduceerd en wellicht dat ze er voor sommigen van jullie bekend uitziet. Dit kan kloppen, aangezien het personage voor het eerste te zien was in The Phantom Menace. Waarschijnlijk interessanter is haar jonge Jedi Padawan: Caleb Dume. Hun confrontatie met de Bad Batch was er eentje die hij nooit meer zal vergeten en tegen de tijd dat hij over een waterval springt en het besneeuwde bos inrent waar de clone troopers hem zoeken, is Caleb voorgoed veranderd.

Bad Batch
Depa Billaba in The Phantom Menace.

We ontmoetten Caleb natuurlijk voor het eerst als een verzetsstrijder genaamd Kanan Jarrus in Star Wars Rebels, een andere animatieserie die zich meer dan een decennium na The Bad Batch plaatsvindt. In die serie leren we dat Kanan werd gedwongen zijn naam te veranderen en onder te duiken, waarbij hij zijn Force-vaardigheden geheimhield om de Empire te ontwijken. Pas nadat hij een Force-sensitive jongen, Ezra Bridger, ontmoet begint Kanan zijn Jedi-verleden weer te omarmen. Zoals we inmiddels weten zou hij Ezra als zijn leerling aannemen en beleven de twee samen nog vele toffe avonturen – voordat het noodlot toeslaatMaar goed, daar gaat het vandaag even niet over. 😉

Persoonlijk vond ik het overigens wel een beetje vreemd om de stem van een volwassen Kanan Jarrus te horen (we horen opnieuw stemacteur Freddie Prinze Jr.) uit de mond van een jonge tiener, maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken.

We saw Gerrera… again

Een andere cameo die we voorbij zagen komen in deze aflevering is natuurlijk Saw Gerrera! De extremistische rebellenleider uit The Clone Wars, Rogue One en Jedi: Fallen Order had een kleine gastrol. Verder niet heel interessant, ik had meer van zijn aanwezigheid (zoals reeds te zien was in de trailer) verwacht. Het lijkt er echter op dat het hierbij blijft, er is geen reden om aan te nemen dat de Bad Batch nog een keer de paden met hem kruist. Het voelde daarom wel wat ’toevallig’ dat het uitgerekend Gerrera was die ze op Onderon (weliswaar de planeet waar hij vandaan komt) tegenkomen, het had immers net zo goed een nieuw personage kunnen zijn.

Ik snap dat dit leuk is voor de fans (en de mensen die hem niet herkennen hebben er natuurlijk ook geen last van), maar het maakt de wereld ook wel gelijk een stuk kleiner. Zeker aangezien zijn aanwezigheid verder niks bijdraagt aan zijn eigen of andere personage(s) had het van mij op deze manier niet gehoeven.

Admiral Tarkin en zijn keuze voor ‘normale’ troopers

Ook leren we in deze aflevering waarschijnlijk een deel van de redenen waarom de Empire (zoals we die kennen in de originele trilogie) in haar Imperial Army koos voor ‘normale’ menselijke troopers in plaats van clones. Ik vond de redenatie eerlijk gezegd wel wat zwak: Tarkin geeft aan dat reguliere rekruten veel goedkoper zijn dan clones en dat ze qua effectiviteit niet veel onderdoen voor de producten van Kamino.

Admiral Tarkin, begeleid door clone troopers.

Volgens mij kunnen we redelijk veilig vaststellen dat er met de effectiviteit van de clones weinig mis is. En lijkt het mij dat Tarkin dit ook wel moet kunnen zien. Aan de andere kant: nu de Separatisten weg zijn en er min of meer ‘vrede’ en stabiliteit is, hóeft de Empire ook niet de allerbeste soldaten meer te hebben.

Al zijn Stormtroopers dan weer wel gelijk een ander uiterste… (en ja, ik weet dat dit Scout Troopers zijn)

Omega en haar speciale kracht

De mysterieuze nieuwe clone Omega wordt geïntroduceerd als de medische assistent van Lana Se, maar het is vanaf het allereerste moment duidelijk dat ze bijzonder is. Het is je waarschijnlijk ook opgevallen dat Omega er heel anders uitziet dan de andere clones. Ze is dus de eerste vrouwelijke clone die we leren kennen en ze heeft blond haar. Daarmee is Omega, net als de oorspronkelijke vier Bad Batch leden, een genetisch afwijkende clone die qua uiterlijk, vaardigheden en persoonlijkheid anders is dan de rest van de clones – die allen vrijwel identiek zijn aan Jango Fett.

Omega bleek de laatste van de genetisch verbeterde klonen te zijn en past daardoor van nature bij de Bad Batch, die zelf ook het product zijn van mutaties. Maar hoewel we al de vaardigheden kennen die Hunter, Wrecker, Crosshair en Tech anders maken (Echo telt technisch gezien niet als een kloonmutatie omdat hij niet op die manier is geboren), blijft Omega’s speciale kracht een geheim.

Bad Batch
Omega, de vijfde genetisch afwijkende clone die zich bij de Bad Batch voegt.

Wel zien we dat Omega enkele keren lijkt te kunnen aanvoelen wat een ander denkt of van plan is om te gaan doen. Dit doet op het internet de suggestie rondgaan dat ze mogelijk gevoelig is voor de Force, maar tot nu toe is dat nog niet bevestigd. Het enige dat we wel weten, is dat Nala Se en Prime Minister van Kamino Lama Su de ware aard van Omega geheim willen houden.

Ik persoonlijk hoop overigens wel dat ze Force-sensitive is, want anders vind ik het maar vreemd dat een kind dat nog nooit een blaster heeft vastgehouden in staat is om een ervaren scherpschutter zoals Crosshair te slim af te zijn (daarover straks meer). Het Jar Jar-effect, zeg maar.

Logisch en verwacht dat de Bad Batch (in het bijzonder Hunter) haar wil meenemen, maar ergens ook weer wat geforceerd: is zij nu de Grogu van deze serie? Moet elke serie een jong kind hebben die meereist met de ‘hoofdpersonages’? Je zou terecht kunnen stellen dat zij zelf nu ook een hoofdpersonage is, maar ik voel persoonlijk nog weinig voor haar. Maar goed, wie had dat wel na 1 aflevering met Ahsoka of Ezra? Oké, Baby Yoda was natuurlijk een heel ander verhaal…

Verraad van Crosshair

Het was inmiddels geen verrassing meer: Crosshair die de Bad Batch de rug toekeert. In de trailers en tv spots zagen we beelden voorbij komen waarin de Bad Batch, exclusief Crosshair, te zien was en niet al te lang geleden bracht een lek de beschrijving van de Hasbro Black Series figure van Crosshair naar buiten waarin stond dat hij voor de kant van de Imperials koos. Gelukkig dat we dit al in de eerste aflevering kregen te zien, nu kunnen we ons in de overige 15 afleveringen richten op alles wat we nog niet weten!

Conclusie

Onze redacteur Bas, bij wie ik deze aflevering dinsdag keek, zei m.i. terecht dat zowel The Clone Wars als Rebels een wat stroeve start hadden, waarna de series in de loop der tijd alleen maar beter werden. Als je de eerste aflevering van The Bad Batch vergelijkt met hoe die series zijn begonnen, is het inderdaad een hele stap vooruit. Ik loop er nog steeds niet warm voor, maar ik moet de tweede aflevering (vanaf vandaag op Disney+ te zien) nog kijken. Laten we hopen dat The Bad Batch dezelfde lijn doorzet als de andere series en vanaf dit punt alleen maar beter wordt!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!