The Bad Batch: alles wat je moet weten

Zoals bekend verschijnt op 5 mei (internationaal 4 mei) de nieuwste Star Wars serie op Disney+; The Bad Batch. Te beginnen met een extra lange aflevering van maar liefst 75 minuten! Wat moet je weten voordat je aan de nieuwe serie begint?

Hopelijk heb je het laatste seizoen van The Clone Wars al gezien (spoiler alert!), want in dit artikel help ik je graag op weg om goed voorbereid deze nieuwe Star Wars serie te kunnen kijken.

Wie zijn ‘The Bad Batch’?

The Bad Batch draait natuurlijk om de inmiddels welbekende Clone Force 99: in eerste instantie een groep van vier genetisch gemuteerde clone commandos. In de eerste afleveringen van het laatste The Clone Wars seizoen maakten we kennis met deze ‘buitenbeentjes’. Clone Force 99 bestaat uit:

  • Hunter; de sergeant van de groep met versterkte zintuigen.
  • Crosshair; de scherpschutter met nagenoeg perfect gezichtsvermogen.
  • Wrecker; de roekeloze krachtpatser die liever eerst vecht en daarna pas vragen stelt (en last heeft van hoogtevrees, of eigenlijk zwaartekracht zoals hij het zelf stelt).
  • Tech; de intelligente nerd die een hoop gadgets tot zijn beschikking heeft.

Van Echo – een voormalig lid van de 501st Legion – werd aan het eind van seizoen 3 van The Clone Wars gedacht dat hij is gestorven, echter bleek in seizoen 7 niets minder waar.

Aan het einde van de Bad Batch arc (S07E04) zien we dat Echo – voorgoed veranderd na zijn jarenlange gevangenschap – zich bij Clone Force 99 voegt omdat hij zich daar inmiddels meer thuis voelt dan bij zijn oude legermaten. Daarover straks meer!

The Bad Batch
V.l.n.r.: Crosshair, Echo, Hunter, Tech en Wrecker in gesprek met een kind genaamd Omega.

De oorsprong van Clone Force 99 (The Bad Batch)

Clone Force 99 ontstond uit een idee van de Kaminoans om een groep supersoldaten van de Clones te maken. Dat was niet helemaal een succes te noemen; de enige vier geslaagde experimenten werden uiteindelijk de leden van Clone Force 99.

De naam van deze kleine divisie is een eerbetoon aan 99, een ‘mislukte’ clone met genetische mankementen die zijn hele leven op Kamino heeft gewerkt en zich dus nooit bij een legerdivisie heeft gevoegd. Uiteindelijk is 99 ondanks de hulp van Rex en Echo overleden tijdens een invasie van de Separatisten (onder leiding van General Grievous) op Kamino.

99
99, de enige clone die achterbleef op Kamino.

De Kaminoans poogden hun clones te verbeteren door gewenste mutaties door te voeren, dit resulteerde er ook in dat de clones van Clone Force 99 allemaal een uniek uiterlijk en stemgeluid hebben – in tegenstelling tot alle andere clones. De Bad Batch heeft als enige divisie een doodshoofd op hun armor staan, wat hun uiterlijk uniek en herkenbaar maakt.

Clone Force 99 staat verder bekend om hun 100% missie-slaagkans en de door hen vaak gehanteerde term ‘reg(s)‘ (afkorting van regular(s)) die ze gebruiken om andere clones dan henzelf mee aan te duiden. De ‘normaaltjes’ dus!

Achter de schermen was het overigens George Lucas die met het concept voor de Bad Batch kwam aanzetten: hij wilde het idee verkennen dat er (genetisch) verbeterde clones zijn die wat unieker zijn van elkaar dan wat we tot nu toe waren gewend. Deze zouden volgens hem als een special forces troepencommando moeten fungeren.

The Bad Batch in The Clone Wars

Aan het begin van de arc biedt Hunter commander Cody gelijk zijn excuses aan; de Bad Batch verschijnt wat later dan verwacht vanwege een uitgelopen missie op Yalbec Prime. Dit gesprek wijst er wel op dat Cody ervaring heeft met Clone Force 99 en hen vaker om hulp vraagt wanneer de Republic iets voor elkaar moet krijgen – buiten het boekje om, uiteraard!

Bad Batch
Clone Force 99 – oftewel de Bad Batch – arriveert op Anaxes.

Clone Force 99 wordt gevraagd om samen met Cody en andere clones een infiltratiemissie uit te voeren op een Separatist Cyber Center. Zoals verwacht loopt uiteraard niet alles van een leien dakje: ze worden omsingeld door droids van de Separatisten en dit dwingt Clone Force 99 om ‘Plan 82’ in werking te stellen. Hier zien we dat deze kleine groep clones zeer sterk op elkaar zijn ingespeeld; ze weten precies wat ze van de ander kunnen verwachten en alle tactische interventies worden tot in de puntjes nauwkeurig uitgevoerd.

Na enkele schermutselingen komen de clones erachter dat er een signaal wordt verzonden die de Separatisten tactische voordelen biedt in gevecht met de clone troopers. Rex herkent dit signaal en vermoedt dat het om zijn verloren gewaande vriend en collega Echo gaat. Het is niet makkelijk voor hem om de anderen hiervan te overtuigen, maar desalniettemin wordt er een missie ingezet om tenminste de bron van het signaal te vinden en te deactiveren.

Het vinden en bevrijden van Echo

Bad Batch
Clone Force 99, Anakin Skywalker en Rex zijn op zoek naar Echo.

Met behulp van Anakin Skywalker en Rex reist de Bad Batch af naar Skako Minor, een planeet onder de Techno Union (een factie die geallieerd is met de Separatisten). Na een avontuur met grote vliegende reptielen (de keeradaks) en de kidnapping van Anakin Skywalker komen de troepen uiteindelijk terecht bij de basis van de Techno Union. Het is daar waar onze helden uiteindelijk de kamer vinden waar Echo gevangen wordt gehouden.

Dankzij Echo’s kennis lukt het de clones en generaal Skywalker om een ontsnappingsroute te vinden, maar niet voordat de groep nog tegenover driepotige Octuptarra tri-droids (oorspronkelijk te zien op Utapau in Revenge of the Sith) komt te vechten.

Zoals gezegd koos Echo er aan het eind van deze vier episodes voor om zich bij Clone Force 99 te voegen. Het was voor Rex niet makkelijk om te accepteren dat Echo zich daar meer thuis voelt, maar hij zei daar wel gelijk bij dat Echo op zijn steun kan rekenen. De arc eindigt met een saluut van de nu vijfkoppige Bad Batch.

Bad Batch
Tech, Crosshair, Hunter, Echo en Wrecker geven Rex een laatste saluut.

The Bad Batch op Disney+

We weten dat deze nieuwe serie verdergaat waar The Clone Wars eindigde, waarmee we de eerste periode van de Galactic Empire vanuit het perspectief van deze unieke groep clones te zien zullen krijgen. The Bad Batch speelt zich dus ná Order 66 en Revenge of the Sith af.

De eerste aflevering van The Bad Batch verschijnt in Nederland op 5 mei (internationaal op 4 mei) en duurt 75 minuten. Daarna verschijnt wekelijks op vrijdag een nieuwe aflevering:

  1. 5 mei: Aftermath (75 minuten)
  2. 7 mei: Cut and Run (31 minuten)
  3. 14 mei: Replacements (28 minuten)

De officiële trailer

Op basis van de trailer kunnen we concluderen dat de groep wordt opgejaagd door de clones van de Galactic Empire onder leiding van Admiral Tarkin. Ook komt de Bad Batch in aanraking met een meisje genaamd Omega, maar wat haar exacte rol in de serie wordt is nog onbekend. Verder zien we een aantal bekende personages hun terugkeer maken, waaronder een animatiedebuut voor een inmiddels bekend live-action personage uit The Mandalorian.

Admiral Tarkin, begeleid door clone troopers.

Terugkerende personages

In de bovenstaande trailer van The Bad Batch horen en zien we al gelijk Admiral Tarkin, uiteraard oorspronkelijk bekend gemaakt door Peter Cushing in A New Hope. Maar ook Fennec Shand (Ming-Na Wen) uit The Mandalorian en Saw Gerrera (met de stem van Andrew Kishino zoals in The Clone Wars) uit The Clone Wars, Star Wars Rebels, Jedi: Fallen Order en Rogue One zien we voorbij komen.

Fennec Shand, bekend uit The Mandalorian.

De poster

Bad Batch poster
De poster voor Star Wars: The Bad Batch.

Star Wars: The Bad Batch verschijnt in Nederland vanaf 5 mei op Disney+! Kijk jij uit naar de serie? Laat het ons weten op Discord en voeg je bij de Star Wars community van de Benelux!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!