Ahsoka

Ahsoka Review: Part One en Part Two

Master and Apprentices en Toil and Trouble

Sinds de aankondiging van Ahsoka in 2020 hebben fans van The Clone Wars en Rebels gewacht op de terugkeer van onze geliefde rebellen op het kleine scherm. Vandaag, iets meer dan 15 jaar sinds het debuut van het personage in de animatiefilm The Clone Wars (2008), krijgt Ahsoka zowaar haar eigen live-action serie. Is deze serie vooralsnog een waardige voortzetting van Ahsoka’s saga? Absoluut.

Met een openingssscène die werd ingeleid door een rode crawl zet Filoni de toon voor de serie van ‘zijn’ personage Ahsoka. Hierin leren we dat Ahsoka op zoek is naar een kaart die haar naar Grand Admiral Thrawn en Ezra Bridger zou kunnen leiden, twee personages die we niet meer hebben gezien na hun verdwijning aan het einde van Rebels. Het acteerwerk van Rosario Dawson maakt een stoïcijnse indruk met haar handen die ze vaak over elkaar doet. Begrijpelijk ook, gezien de reis van dit personage door de jaren heen.

Meer Jedi-overlevenden

Twee gloednieuwe personages in het verhaal zijn Baylan Skoll (wijlen Ray Stevenson) en zijn leerling Shin Hati (Ivanna Sakhno). Van Skoll komen we tevens te weten dat Huyang zijn lightsaber herkent als zijnde een voormalige leerling bij de Jedi Temple op Coruscant. Het is een slimme zet om Huyang hier in het verhaal in te voegen. De afleveringen met de lightsaber-bouwer uit The Clone Wars gaven hem een uniek achtergrondverhaal in Star Wars en het is gaaf om te zien dat zijn wijsheid en expertise met Jedi-wapens hier ook echt van pas komen.

Het openen van de serie met deze twee personages die als boter door een New Republic-schip snijden om Morgan Elsbeth (Diana Lee Inosanto) te bevrijden voelt als klassiek Star Wars: het laat meteen zien hoe krachtig de schurken zijn en het zet de helden onmiddellijk op de achtergrond. Bovendien werd in onze community ook opgemerkt dat de introductie deed denken aan het begin van The Phantom Menace, toen Qui-Gon Jinn en Obi-Wan Kenobi het schip van de Trade Federation betraden. Zelf kreeg ik de TPM-vibes pas toen we Shin Hati met haar probe droid zagen, dat deed toch wel erg denken aan Darth Maul op Tatooine – zoals Machiel en Xander ook al opmerkten.

Een nieuwe galaxy in Ahsoka

Het plot van de serie tot dusver gaat dus om het vinden van een sterrenkaart die de weg naar Thrawn en hopelijk Ezra zou kunnen leiden. Dit voelde voor mij wel als een wat goedkope kaart-MacGuffin, eentje die we ook al in The Force Awakens (de kaart naar Luke) en The Rise of Skywalker (de Wayfinder naar Exegol) gebruikt zagen worden. Wat dit grotendeels goed weet te maken is dat het deze keer een kaart naar een andere galaxy betreft, wat het landschap van Star Wars potentieel voorgoed kan veranderen. Het is ook iets waarvan ik me al heel lang afvraag of ze het ooit zouden verkennen. En wie zou het beter kunnen doen dan Filoni? Het bestaan van deze kaart roept ook veel vragen op: werden Ezra en Thrawn daarheen gebracht door de purrgils of slaagde Thrawn er gewoon in een uitweg te vinden? Waarom verwijst er überhaupt een kaart naar Thrawn?

(Her)introducties van bestaande personages

Het zien van een bevrijde Lothal in live-action is een bijzonder moment, maar het is nog mooier om Clancy Brown zijn rol als Ryder Azadi opnieuw te zien vertolken (hij was tevens de stemacteur in de 12 afleveringen waarin het personage in Rebels te zien was). Ook Hera (Mary Elizabeth Winstead) als de zorgzame people manager van het team zoals we haar kennen is een fijn herkenningspunt.

Sabine (Natasha Liu Bordizzo) die de ceremonie in Lothal achter zich laat en op haar speederbike duikt terwijl ze een spreekwoordelijke middelvinger opsteekt naar autoriteit is ook weer een bijna perfect uitgevoerde karakter(her)introductie die precies aansluit bij de term ‘rebel’. Op dit punt wordt het duidelijk dat de show weet wat fans van deze geliefde personages willen. De show geeft kijkers die nog nooit de animatieseries hebben gezien daarmee net genoeg om te kunnen opmaken wat voor karakter ze hebben, zonder de kijker met droge informatie te overspoelen.

Ahsoka en Sabine: meester en leerling

Het sterkste aspect van de show tot nu toe, naast de rol van toegevoegde waarde voor Huyang, was de wrijving tussen Ahsoka en Sabine. De spanning die Dawson en Liu Bordizzo creëren is voelbaar en helpt enorm bij het maken van een connectie met de drama van deze show en de dynamiek die in Rebels tot stand is gekomen. Ahsoka die wegliep van Sabine’s training heeft laatstgenoemde duidelijk diep gekwetst en dat we gaandeweg deze eerste twee afleveringen op een punt komen dat ze beiden op een geloofwaardige manier besluiten om de ander weer te omarmen is hartverwarmend.

Wel vraag ik me daarbij af waarom Ahsoka in The Mandalorian weigerde om Grogu te trainen, want nu in haar eigen show durft ze het blijkbaar wel aan en noemt ze Sabine op het eind zelfs Padawan. Een theorie die in onze community hiervoor wordt genoemd door Jai is dat Ahsoka mogelijk Sabine traint omdat ze weliswaar nog steeds haar wijsheid en ervaring wilt doorgeven, maar dit niet durft/wilt bij iemand die sterk is in de Force. Dit klinkt als een mooie uitleg, aangezien Huyang expliciet tegen Sabine zegt dat ze van alle leerlingen die hij gekend heeft de minste aanleg zou hebben (auw!).

Vóór de verzoening van Ahsoka en Sabine was er het eerste, maar vrijwel zeker niet het laatste, lichtzwaardduel tussen Sabine en Shin. De choreografie, de belichting, de gezichtsuitdrukkingen, het gesprek met Ahsoka die zich haast om haar voormalige Padawan te redden… Er heerst hier een echt gevoel van gevaar dat ook resulteert in Sabine die een lichtzwaard door haar buik krijgt, maar dit vervolgens wel overleeft. Qui-Gon, let je op?

Nu was dit achteraf gezien niet een spannende cliffhanger voor de mensen die de trailers hadden gezien waarin we Sabine ook al met een kort kapsel en in haar Mandalorian-outfit voorbij hebben zien komen. Daardoor wist je meteen dat hier niets ernstigs met haar aan de hand kon zijn, wat de vraag opwerpt waarom zo’n einde nodig is geweest. Ik vraag me daarbij wel af hoe de puristen die nooit teasers en trailers kijken dit moment hebben beleefd.

Het bezoek van Ahsoka en Hera Syndulla aan de Corellia-scheepswerf voelt in eerste instantie een beetje als een van de minder interessante afleveringen van The Mandalorian. Het is natuurlijk altijd leuk om tijd door te brengen met beide personages, maar de hele interactie met het personage van Peter Jacobson speelt zich op de meest voorspelbare manier af. Wat daarna kwam was echter een fijne climax. Ahsoka die het tegen Marrok opneemt was kort, maar vermakelijk en de achtervolging van Hera en Chopper op het vluchtende schip is een voortzetting van hun dynamiek uit de animatieserie. Het is vooral tof dat Ahsoka daarmee een kenmerkende feel heeft die de vibes van Rebels evenaart en daardoor ook meteen anders aanvoelt dan de andere live-action series.

Veel potentie

De missie van Morgan, Baylan en Shin om de Eye of Sion te gebruiken om Thrawn op te sporen en hem weer aan de macht te brengen, is een verleidelijke tease voor wat komen gaat. Thrawn (Lars Mikkelsen) is een van de meest gelaagde villains in de Star Wars-canon, al moet je daarvoor in alle eerlijkheid ook wel wat boeken hebben gelezen. De serie Ahsoka belooft voor mijzelf in elk geval tot nu toe heel veel goeds en nu Thrawn en mogelijk Ezra op het punt staan om zich bij de strijd aan te sluiten heeft Ahsoka de komende weken een kans om zich naast Andor te meten als beste live-action Star Wars-serie tot nu toe.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!