Dave Filoni

Dave Filoni gepromoveerd tot Chief Creative Officer bij Lucasfilm

De Clone Wars-bedenker wordt medeverantwoordelijk voor het creatieve proces

Ooit begon creatief genie Dave Filoni bij Lucasfilm met het maken van de Clone Wars-animatieserie. Inmiddels heeft hij met onder andere Rebels en Ahsoka zijn waarde bewezen en dat is niet onopgemerkt gebleven. Bij Lucasfilm is men zó tevreden over Filoni, dat hij binnen het bedrijf inmiddels is opgeklommen tot de functie van chief creative officer (CCO), de creatieve eindbaas dus.

Binnen bedrijfstermen is de CCO iemand die alleen verantwoording hoeft af te leggen aan de CEO/President van een bedrijf, in dit geval Kathleen Kennedy. Hierdoor is het aannemelijk dat Filoni meer vingers in de pap heeft dan voorheen wat betreft de creatieve richting die Lucasfilm op gaat, al heeft een CCO traditioneel gezien dan weer wel minder taken als regisseur/schrijver – hetgeen we Filoni natuurlijk vooral van kennen.

Hoe de functie door Dave Filoni zal worden ingevuld is echter iets tussen hem en Lucasfilm; daarover licht hij in een interview met Vanity Fair een tip van de sluier:

Mijn functie is nu wat men een chief creative officer van Lucasfilm noemt. Waar ik vroeger pas na de conceptfase bij een project werd betrokken (dus pas na de allereerste ontwikkelingen, ben ik er nu vanaf het begin bij. In mijn nieuwe rol ben ik betrokken bij vrijwel alles wat er speelt. Wanneer we toekomstplannen bespreken, ben ik daar voortaan ook vanaf de start bij betrokken.

Ik commandeer mijn collega’s niet, maar ik probeer ze te helpen de beste manier te vinden om hun verhalen te vertellen. Het voelt of ik klaarsta voor de hele galaxy, alsof ik lid ben van een Jedi Council. Dit heb ik geleerd van George Lucas en door de jaren die ik werkte aan The Clone Wars, Rebels en Ahsoka. Letterlijk, uren aan Star Wars-verhalen heb ik verteld…

Kijk, toen ik dat laatste zei klonk ik zelfs als Yoda.

In het interview komen ook Rosario Dawson (Ahsoka Tano), Hayden Christensen (Anakin Skywalker) en Natasha Liu Bordizzo (Sabine Wren) aan het woord, die allemaal vol lof zijn over Dave Filoni.

Oorspronkelijk geschreven door Machiel voor ons wekelijks nieuwsoverzicht, aangepast door Ramon

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!