Star Wars boeken

Star Wars boeken en comics lezen doe je samen

Een jaar na het begin van de Star Wars Awakens leesclubs

Star Wars boeken lezen. Volgens de media lezen we steeds minder. Het boek en het stripboek zijn in de jaren steeds meer vervangen door series en sociale media. Er zijn alleen heel veel Star Wars boeken die ontzettend mooie verhalen bieden aan ons fans. Daarom hebben we begin 2022 onze boekenclub opgericht, wat later leidde tot twee extra leesclubs. In dit artikel ga ik in op waarom ik alle Star Wars fans zou aanraden om met ons het lezen (weer) op te pakken en hoeveel meer een leesclub kan zijn dan alleen een plek om een verhaal te bespreken.

Dit gastartikel is geschreven door communitylid Dirk Boijmanns

Zijn er trouwens mensen die het leuk lijken om anders eens met een groepje een Star Wars boek te lezen?

Op 6 januari 2022 plaatste ik dit simpele berichtje in de Discord-server van Star Wars Awakens in de hoop dat ik drie, misschien zelfs vier mensen bij elkaar kon krijgen om het eens in een video call te hebben over mijn favoriete niche in de Star Wars fandom: Star Wars boeken. Daar werd tot mijn vreugde enorm positief op gereageerd. Zo positief zelfs dat we een jaar later inmiddels drie leesclubs binnen Star Wars Awakens hebben; de reguliere boekenclub, de comicsclub en de High Republic club, die specifiek gericht is op alles van Star Wars: The High Republic.

Maar deze clubs bleken veel meer dan alleen maar leesclubs te zijn. De leesclubs zouden voor een deel van onze gemeenschap, inclusief mijzelf, zelfs het steuntje in de rug worden om veel meer naar elkaar te groeien, met nieuwe vriendschappen en een veel hechtere gemeenschap als gevolg. Ik heb dit artikel geschreven omdat ik wil vertellen waarom ik iedereen aan zou raden om eens mee te doen met een van onze leesclubs. Ook is dit een mooi moment om te reflecteren op één jaar Star Wars Awakens leesclubs en wat die leesclubs zo fijn voor onze gemeenschap in het algemeen maakt.

Ik wil graag iedereen die dit jaar heeft meegedaan aan de boekenclub, High Republic club of de comicsclub, bedanken voor de besprekingen dit jaar en de motivatie om weer te lezen. Ik heb dit jaar begin januari het eerste boek Bloodline besteld toen Dirk kwam met het idee voor een boekenclub en inmiddels heb ik 15 boeken op de plank van staan over Star Wars en daarvoor had ik er nog niet 1 gelezen. Bedankt voor de leuke besprekingen, de motivatie en het opzetten van een gezellig clubje. Laten we volgend jaar vooral zo doorgaan.
Guido

Waarom meedoen met Star Wars boeken lezen in de leesclubs?

Star Wars is zoveel meer dan alleen maar films en series. Sterker nog; wanneer je je beseft dat er sinds 1976 alleen al zo’n vierhonderd boeken (stripboeken nog uitgesloten) zijn uitgekomen, zou je zelfs kunnen zeggen dat het universum bestaat uit verschillende verhalen waarin de films en series slechts een speld in een enorme hooiberg aan content zijn. Of je nou vooral geïnteresseerd bent in Disney’s canon van het Star Wars verhaal, of dat je ook openstaat voor Legends content (voorheen de Expanded Universe) die het verhaal van het universum uitbreidt naar een zo’n honderdduizendjarige geschiedenis; voor iedereen is er iets. Aan de ene kant kan dat heel gaaf zijn. Aan de andere kant is het ook iets wat je onwijs veel stress kan geven als je niet weet waar je moet beginnen.

Met onze leesclubs proberen wij elkaar daar wegwijs in te maken door boeken te nomineren en uit te kiezen. Op die manier kun je kijken of een verhaal je boeit en kun je de beslissing maken of je met ons mee wilt lezen.
Met de High Republic club ligt dat natuurlijk net iets anders. De High Republic is opgebouwd uit drie fases. Het begin van iedere fase is een mooi instappunt voor die leesclub. Wij hebben inmiddels een gestructureerde planning gemaakt, zodat de enorme hoeveelheid content ook behapbaar wordt en jij kunt kiezen wat je leuk lijkt om bij aan te sluiten. Dus of het nou alleen de manga’s, comics of boeken zijn die je interesseert; alles is mogelijk.
Naast dat het lezen zelf natuurlijk heel leuk kan zijn, is het sociale aspect van de leesclubs ook ontzettend leuk. We kunnen samen hypen over een niche in de fandom waar veel van onze vrienden die casual fans zijn vaak niet instappen. Met de leesclubs heb ik mensen leren kennen die dezelfde interesses hadden binnen de Nederlandstalige Star Wars gemeenschap, wat geleid heeft tot waardevolle vriendschappen.

Dit is mijn eerste leesclub ervaring en dan ook nog met boeken die mij erg aan het hart liggen. Ik ken Star Wars al van kinds af aan, waar ik samen met mijn vader de films op video heb gekeken, en in mijn begin tienerjaren kwamen daar enkele boeken bij. Sommige in het Nederlands die ik voor mijn verjaardag kreeg en een serie in het Engels die in de boekenkast van mijn vader stond. De boeken heb ik altijd alleen gelezen, soms wel kort met een vriendin of mijn vader kunnen bespreken als ‘een leuk boek’, maar nooit samen gelezen of besproken.
Dat dit er nu is op Star Wars Awakens is een genot. Iedereen heeft zijn eigen invalshoek waarmee de boeken gekeken worden, dingen die ik over het hoofd heb gezien, vallen juist bij anderen op en door zo de boeken te bespreken krijgen ze zoveel meer diepgang. Het is ook een hele fijne boekenclub, die iedereen de ruimte geeft om zijn of haar mening te delen. Of je het boek nou geweldig vond of een karakter achter het behang kan plakken, dit wordt allemaal in de groep besproken op een relaxte en respectvolle manier. De groep helpt ook om af en toe de hobby in de focus te zetten: door de bespreekmomenten wil je ook het boek uithebben zodat je erbij kan zijn.
Hanneke

Een korte reflectie op een jaar leesclubs

De boekenclubs hebben mij meer motivatie, plezier en discipline gegeven bij het lezen van een fictief universum waar ik al enorm van houd. Die liefde voor Star Wars en onze community zal alleen maar groeien met elke bespreking.
Sidney

Wat mij het afgelopen jaar ontzettend opviel, was de wil binnen onze gemeenschap om het boek op te pakken. Voor veel mensen is lezen echter een discipline die zij tijdens of na de middelbare school verloren zijn, of iets waarvan ze denken dat ze er te weinig tijd voor hebben. Doordat we samen deadlines kiezen voor de (strip)boeken die we samen lezen, hebben we een deel van de leden van onze leesclubs dat nodige steuntje in de rug kunnen bieden om vol te houden met het lezen en af te maken waarmee ze begonnen zijn. Dat mensen op die manier hun liefde voor het lezen (terug)gevonden hebben, maakt mij minstens zo blij als de gezelligheid en vriendschappen die ik hier zelf gevonden heb.
Ik was ook erg nieuwsgierig naar hoe de leden zelf op het afgelopen jaar terugblikten. Dit is wat een deel van hen over het afgelopen jaar te zeggen had:

Boekenclub

De boeken van Star Wars zijn voor mij altijd een enorm belangrijk onderdeel geweest van het fan zijn. Ik ben opgegroeid met de oude Expanded Universe boeken zoals Heir to the Empire trilogie en The Jedi Academy trilogie. Ook al zijn dit nu officieel Legends, ik heb nog steeds ontzettend veel liefde voor deze boeken.
Toen Dirk met het idee kwam om een Star Wars boekenclub te beginnen hoefde ik daarom niet lang na te denken om aan te sluiten. Vanaf het eerste boek is het een prachtige ervaring om mijn Star Wars boeken liefde nu te kunnen delen met anderen. Vaak zitten we redelijk op één lijn maar af en toe blijken de meningen ook flink uit elkaar te liggen, wat zorgt voor discussie en nieuwe inzichten. Ik kijk nu al uit naar het nieuwe jaar en de nieuwe boeken die we langs de meetlat gaan leggen.
Marti

Comicsclub

Toen ik de bespreking joinde en de comic gelezen had, werd al gelijk duidelijk dat het lezen beloond had. Het samen kunnen praten over comics die we zo tof vonden voelde weer een beetje als de eerste films zien en dat bespreken met vrienden toen ik klein was. Ik merkten ook gelijk dat mijn Star Wars kennis voor het eerst beloond werd omdat we zo uitgebreid in konden gaan op hoofd en bijzaken in de comic. Ook motiveerden het mij om alle Aurebesh van Star Wars te gaan vertalen. Van comics, tot series, en merchandise tot pretparken; zonder de comics club zou ik denk ik niet zulke fijne vrienden en zo’n mooie community gevonden hebben.
Anton

Voor mij zijn de besprekingen waardevol. Niet alleen had ik eindelijk een stok achter de deur voor het lezen van mijn back log aan Star Wars verhalen (zo heb ik deze zomer voor een bespreking eindelijk Doctor Aphra gelezen, waar ik die comicreeks al enkele jaren in mijn bezit had). Ook zorgden de verschillende perspectieven tijdens het analyseren van de tekeningen, de personages en het plot ervoor dat ik verrast werd door wat anderen juist wel of niet uit de comics konden halen en waarom.
Ramon

High Republic club

In de tijd van de zomer begon Dirk steeds over de High Republic. Ik als fanaat van de verhalen in Star Wars wilde dit ook lezen en na even wachten kwamen we met een nieuwe boekenclub. De High Republic boekenclub. Een boekenclub die alles van de High Republic bespreekt; stripboeken, boeken en audiodrama’s. We zijn nog steeds bezig met fase 1 van de High Republic op het moment dat dit geschreven wordt. Mijn ervaring met deze boekenclub is anders. Ik ben enorm blij, trots en tevreden over deze club. Dit komt omdat ik dit deels heb opgericht. Het grote plan kwam van Dirk zelf, maar ik ben er altijd bij. We hebben ook vaste leden die meedoen met verschillende besprekingen. Community-lid Guido doet alleen mee met de boeken en audiodrama’s. Laatst kwam website-schrijver Bas van Dun aanschuiven bij het audio drama Tempest Runner. Ook heb je community-leden zoals: Dirk, Hanneke en ikzelf. Die ALLES lezen en aan elke bespreking meedoen.
Sidney

Hoe de leesclubs onze community verrijkt hebben

Voor de community zijn de leesclubs naar mijn een hele mooie stap in de goede richting geweest. Het bood ons een manier om elkaar te spreken buiten de gewone chatrooms om. Er werd destijds al wel wat gegamed met elkaar, maar dit was ook pas net opkomende. Doordat we elkaar ineens op een veel ‘echtere’ manier gingen spreken, leerden we elkaar op een veel persoonlijkere manier kennen. Dit leidde uiteindelijk zelfs tot vriendschappen voor sommigen. Voor anderen bood dit ook de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen over hoe andere activiteiten georganiseerd konden worden en dit werd ook alleen maar aangemoedigd door het team van Star Wars Awakens.

Sinds onze eerste bespreking heb ik het al enorm naar mijn zin. Toen ik deze server binnenkwam had ik geen Star Wars boek fysiek in de kast liggen. Ik kende alleen de films, series, de legends guide books en had 1/2 comics uit de legends. Nu 8 maanden later heb ik een gehele kast vol fase I High Republic boeken met fase II boeken in de winkelmand. Heb ik fysieke High Republic comics en de gehele Alphabet Squadron trilogie. Ik wil iedereen bedanken voor dit geweldige initiatief. Hier heb ik nieuwe vrienden gemaakt waarmee je tot diep in de nacht kan lullen over Star Wars en beyond. We are all Star Wars Awakens. For Light and Life!
Sidney

Sinds het ontstaan van de boekenclubs heb ik een verschuiving in het platform mogen aanschouwen waar ik onwijs trots op ben. Waar vroeger vooral de initiatieven vanuit Star Wars Awakens zelf kwamen, is de gemeenschap in het afgelopen jaar onwijs veel bezig geweest met zichzelf te organiseren en komen initiatieven vooral nog vanuit ons, met de eventuele steun vanuit het Star Wars Awakens team waar nodig.

Ik kom heel ergens anders vandaan, namelijk al jaren (soms meer, soms minder) Star Wars lezer, een hobby die ik altijd in m’n eentje beleefde. Vind het wel echt een verrijking om dit nu op deze manier te kunnen delen. Aan alle boeken-, comics- en High Republic-leesclubleden bedankt hiervoor!
Machiel

Dit gastartikel is geschreven door communitylid Dirk Boijmanns. Lijkt het je ook leuk om een keer mee te doen aan de (strip)boekenclub? Join de Star Wars Awakens community!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!