Hulp gezocht: een nieuw tijdperk voor Star Wars

Met de release van The Rise of Skywalker komt het eerste Star Wars tijdperk onder Disney tot een eind. Inmiddels heeft Disney een eigen streamingdienst gelanceerd, een die een aanzienlijk deel van de toekomst van het bedrijf dat eigenaar is van Lucasfilm zal dicteren. De start aan een nieuw tijdperk heeft echter ook gevolgen voor de koers van onze community. Daarbij doen wij voor het eerst in ons bestaan een oproep aan onze volgers.

Het einde van een tijdperk: het forum verdwijnt

De afgelopen periode is er veel veranderd in het Star Wars landschap. Met de komst van Disney+ breekt er tevens een nieuw tijdperk aan voor Star Wars fans. Onze community is ook veranderd: de activiteit van onze leden binnen onze Facebookgroep Lowlands Cantina is vrij goed te noemen met honderden reacties/berichten per dag. Het forum ziet er daarentegen uitgestorven uit en de groep gebruikers heeft (wellicht op een paar enkelingen na) nog nauwelijks bestaansrecht.

Daarom is er besloten om het forum op vrijdag 17 januari 2020 permanent te verwijderen. Mocht je er ooit memorabele anekdotes of foto’s hebben gezien of gedeeld; dit is het moment om deze lokaal op te slaan omdat álles op het forum zal verdwijnen! 

Dit doe ik met enige pijn omdat een forum m.i. nog steeds de meest optimale en overzichtelijke manier is om met elkaar online te discussiëren. Uiteraard blijft de Facebookgroep gewoon bestaan.

Een nieuw, groots Star Wars project: help us community, you’re our only hope

Tot eind 2022 zullen we het wat betreft Star Wars producties moeten doen met Disney+-series, waaronder The Mandalorian en de aankomende Cassian Andor en Obi-Wan Kenobi live-action series. Ongetwijfeld zullen er meer series volgen naarmate Disney+ zich verder ontwikkelt, wat ons de mogelijkheid gaf om met onze Engelstalige zusterwebsite TheMandalorian.net een groot bereik te creëren dat qua volgers en engagement op Facebook al gauw korte metten maakte met het bereik van vele reeds gevestigde en internationaal erkende Star Wars websites bij elkaar opgeteld.

Gezien de recente ontwikkelingen zijn wij tot het besluit gekomen om deze website om te dopen tot iets wat de gehele Star Wars franchise op Disney+ dekt in plaats van alleen The Mandalorian. Deze nieuwe website zal een internationaal karakter hebben en dus Engelstalig zijn. Het doel is om hiervoor dan ook een internationale redactie te werven, hier zijn wij inmiddels druk mee bezig. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe website zal lanceren of wat de exacte naam wordt (suggesties worden gewaardeerd).

Mocht het je interessant lijken om in het Engels het nieuws over Star Wars producties op Disney+ te onderhouden voor een groot Star Wars publiek, spreek ons dan aan op Facebook of stuur ons een e-mail op info AT starwarsawakens PUNT nl waarin je deze ambitie kenbaar maakt, jezelf voorstelt en deelt wat jij aan Star Wars hoopt te zien op Disney+ en waarom.

Helaas zul je niet voor je tijd en moeite worden betaald in de vorm van galactic credits of euro’s, wijzelf doen dit immers ook al jarenlang voor ons plezier en zonder salaris. Waarom zou je dan toch willen schrijven voor een internationale Star Wars Disney+ website en wat moet je weten? Laat ik beginnen met deze negen punten, één voor elke film in de Skywalker saga.

  1. Jouw artikelen worden gelezen door een zeer groot internationaal Star Wars publiek.
  2. Je maakt deel uit van een team dat ervaring heeft in het runnen van Star Wars websites. De nieuwe website zal immers deel uitmaken van het StarWars.community netwerk, waar zowel de zusterwebsites Star Wars Awakens als Star Wars Interviews onder vallen.
  3. Het is mogelijk om in overleg aanvragen in te dienen bij bijvoorbeeld bedrijven en organisators voor bv. het testen en recenseren van Star Wars producten (die je daarna meestal mag houden) en producties, gratis toegang tot conventies en exclusieve persevenementen. Ook kom je sneller in aanmerking om Star Wars cast- en crewleden te ontmoeten (onze Dennis doet wel de interviews).
  4. Met je nieuwe en eigen e-mailadres kun je makkelijk netwerken en contacten leggen op naam van de website en jezelf daarbij persoonlijk vestigen als naam binnen de internationale Star Wars gemeenschap. Denk daarbij immers ook aan het (mee helpen) beheren van de social media kanalen en groepen.
  5. De tijdsinvestering is flexibel; je bepaalt zelf hoeveel tijd je aan het schrijven van artikelen wil besteden en begrijpt daarbij dat persprivileges worden toebedeeld naar mate van inzet en betrokkenheid. Aangezien je waarschijnlijk (bijna) de enige redacteur binnen Nederland of België bent zul je namens de website wellicht regelmatig in aanmerking komen voor de lokale (pers)privileges!
  6. Je wordt zeker aangemoedigd om naast nieuwsberichten ook andere content te schrijven zoals bijvoorbeeld columns, achtergrondartikelen en recensies – maar dit is niet verplicht. We zijn overigens wel op zoek naar iemand binnen het nieuwe team die geïnteresseerd is in schrijven van episode reviews van aankomende Star Wars Disney+ series, maar dit hoeft natuurlijk niet telkens door dezelfde persoon te worden gedaan. Binnen het te formeren team zal hierin t.z.t. een verdeling worden gemaakt waarbij natuurlijk ook de redactie van Star Wars Awakens zelf beschikbaar zal zijn.
  7. Het is uiteraard belangrijk dat je schrijven leuk vindt en dit het liefst een passie van je is (al is een passie voor Star Wars vele malen belangrijker!). Mocht je nog niet eerder voor een website hebben geschreven kun je rekenen op uitgebreide hulp en begeleiding hierin (eerlijk gezegd valt het reuze mee als je al met een tekstverwerker zoals Word weet om te gaan).
  8. Zoals gezegd betreft het vrijwillig en dus onbetaald ‘werk’ (wij ervaren het niet als werk, vandaar de haakjes), echter hebben wij toevallig onlangs nog een opdracht van een bekende kledingzaak uitgevoerd waarbij enkele redactieleden wel degelijk een meer dan aardig zakcentje hebben verdiend. Wij stellen ons beschikbaar voor vergelijkbare samenwerkingen met bedrijven in de toekomst en wie weet kunnen we dan jouw inzet ook goed gebruiken. Dit wordt als een privilege beschouwd en wordt dus eveneens toebedeeld naar inzet en betrokkenheid.
  9. Hoewel je overal ter wereld met een internetverbinding voor de website kunt schrijven ben je bij wederzijdse klik ook welkom om deel te nemen aan de real-life (bord)spelmiddagen die de hoofdredacteur organiseert in de omgeving van Utrecht, maar dit is uiteraard zeker niet verplicht. 😉

Een stukje voorgeschiedenis: de ontwaking van Star Wars Awakens

In september 2015 begon ik deze community in aanloop naar The Force Awakens met een forum. Later dat jaar groeide dit forum uit tot een website en inmiddels kan ik met dank aan de inzet van onze redactie welgemeend zeggen dat Star Wars Awakens is uitgegroeid tot de grootste Nederlandstalige Star Wars website. Enkele jaren geleden mondde de samenwerking met redacteur (en inmiddels goede vriend) Dennis uit in de totstandkoming van StarWarsInterviews.com, de grootste collectie exclusieve interviews met Star Wars cast- en crewleden wereldwijd (hier werkte hijzelf al vanaf 2005 aan).

Deze samenwerking gaf zowel Star Wars Awakens als Star Wars Interviews binnen zowel de nationale als internationale community meer aanzien en bood mogelijkheden en ervaringen waar ik enkele jaren geleden alleen van durfde te dromen. Met de komst van Disney+ en de groei van onze websites is onze redactie op zoek naar extra handen die graag de mouwen willen opstropen om mee te helpen om de nieuwe Star Wars Disney+ website een internationaal succes te maken. Doe jij met ons mee?

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!