Nieuwe Darth Vader comic-serie aangekondigd

Een bijzondere vertelstijl in "Darth Vader - Black, White & Red"

Darth Vader - Black, White & Red 1 - cover van Alex Maleev
De cover van het eerste deel, getekend door Alex Maleev

Darth Vader is nog steeds mateloos populair. Sinds Marvel Comics weer Star Wars-titels uitgeeft, zijn er al diverse Darth Vader-titels verschenen. Uiteraard zijn daar de langer lopende reeksen uit 2015, 2017 en de serie uit 2020 waar nog steeds nieuwe delen van verschijnen. Hiernaast verschijnen om de zoveel tijd ook speciale kortere series met de naam van de Dark Lord in de titel, zoals Vader Down, Vader – Dark Visions en Target: Vader. Aan dit rijtje kan binnenkort ook Darth Vader – Black, White & Red worden toegevoegd.

Een ongebruikelijke titel voor een Star Wars-verhaal. Maar als je Marvel buiten de Star Wars-titels om een beetje kent, klinkt het wellicht enigszins bekend. Uiteraard staat de uitgever voornamelijk bekend om zijn superheldenstrips, en dat is dan ook waar de kleurrijke subtitel oorspronkelijk vandaan komt. Een korte geschiedenisles:

Bijna iedereen kent superheld Wolverine. Het beroemde Marvel-personage maakte zijn debuut in 1974 en bleek al snel zo populair dat er talloze comic-series van hem verschenen. In 2020 kwam daar de vierdelige miniserie Wolverine – Black, White & Blood bij. De serie viel op door de vertelstijl en het kleurgebruik: in elke comic werden meerdere korte verhalen opgenomen, die enkel in zwart, wit en rood waren uitgevoerd. Deze stijl werd ingezet om het bloedige karakter van de held te benadrukken en dit bleek in de smaak te vallen bij lezers.

De serie werd zo goed ontvangen, dat de subtitel Black, White & Blood ook zijn intrede deed bij andere (anti-)helden van Marvel. Carnage was een logische volgende keus vanwege de kleurstelling en het karakter van het personage. Vervolgens kwamen ook Deadpool, Elektra en Moon Knight in aanmerking voor hun eigen miniseries met dezelfde subtitel. Allen uitgevoerd in zwart-wit, met een vleugje rood, dan wel flink wat emmers bloed die van de pagina’s druipen.

Darth Vader - Black, White & Red 1 - cover van Jim Cheung
De cover van een variant-uitgave van het eerste deel, getekend door Jim Cheung

En nu is niemand minder dan de Dark Lord of the Sith aan de beurt. Het is eigenlijk niet meer dan logisch dat Marvel zijn focus met deze stijl verlegt van hun superhelden-universum naar de Galaxy Far, Far Away. Darth Vader staat er uiteraard om bekend dat hij een duister figuur is, met een belangrijke connectie naar de light side. Wanneer je zijn bloedrode lichtzwaard erbij denkt, is het bijna gek dat zijn karakter niet eerder is overwogen voor een Black, White & Blood-doorvertaling.

Maar dan wel iets meer familievriendelijk. Het blijft natuurlijk Star Wars en daar passen geen bloedige slachtingen in. Vandaar dat er voor Vader een kleine aanpassing zal worden gemaakt. Het bloed uit de titel wordt vervangen door het letterlijk noemen van de kleur rood. Darth Vader – Black, White & Red dus. Een iets minder pakkende titel, maar we kunnen ons goed voorstellen dat het wat minder afschrikwekkend werkt.

Natuurlijk wordt van de kleurstelling en vertelstijl niet afgeweken. Dit betekent dat in deze aankomende Darth Vader-titel, vergelijkbaar aan de superhelden ook korte verhalen zullen worden verteld. Inmiddels is ook al bekend wie deze voor Marvel gaan maken. Allereerst is het leuk om te zien dat een oude bekende terugkeert naar de wereld van Star Wars: Jason Aaron, bekend van zijn werk voor de Star Wars-comicreeks uit 2015, zal in elk geval een deel voor zijn rekening nemen dat over de vier delen verdeeld wordt. Dit doet hij samen met tekenaar Leonard Kirk, van wie je al eerder artwork kon zien in Star Wars-titels als Age of Resistance en Han Solo – Imperial Cadet.

Darth Vader - Black, White & Red 1 - cover van Gabrielle Dell'Otto
De cover van een variant-uitgave van het eerste deel, getekend door Gabrielle Dell’Otto

Een ander talent van wie je werk in deze nieuwe serie kunt gaan zien is Peach Momoko. Deze tekenares verzorgde eerder covers voor diverse Star Wars-titels, waaronder Star Wars Adventures (voor uitgeverij IDW Publishing), The High Republic, en speciale uitgaves van het tijdschrift Star Wars Insider. Zij gaat nu voor het eerst aan de slag als tekenares van een comic. Verder maakt schrijfster Torunn Grønbekk (Thor, X-Men) haar Star Wars-debuut in het eerste deel. Er zijn al enkele covers bekend, getekend door Alex Maleev (Lando, Vader Down, Princess Leia), Jim Cheung (Darth Vader uit 2017) en Gabriele Dell’Otto (Age of Rebellion, Chewbacca).

We zijn erg benieuwd hoe de gestileerde verhalen uit de Marvel-superheldenstrips zich laat doorvertalen naar het Star Wars-universum, maar verwachten dat het iets heel speciaals gaat worden. In elk geval iets om naar uit te kijken. En wellicht zien we net als in het Marvel-universum dat de lijn zich voortzet naar series over andere karakters. Of is het nog te vroeg om alvast te dromen over een mogelijke Darth Maul: Black, White & Red?

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!