Essential Legends Collection juni 2024

De nieuwe Essential Legends: Lando en Imperial Commando

Drie klassieke Star Wars-titels in de Essential Legends Collection

Wellicht heb je al eens eerder gehoord van de Essential Legends Collection (ELC). Dit is een reeks heruitgaves van Star Wars-boeken die oorspronkelijk verschenen tussen 1977 en 2015. In deze tijd was er nog geen sequel-trilogie en werden alle verhalen buiten de films om onder de noemer Expanded Universe geschaard. Ondanks dat deze verhalen na de Lucasfilm-overname door Disney tot non-canon werden verklaard, zijn de boeken nog steeds de moeite waard. Uitgeverij Del Rey is daarom al sinds een aantal jaar bezig de boeken opnieuw als Essential Legends uit te geven. In deze reeks verschijnen de volgende ‘nieuwe’ titels:

Essential Legends Collection: Lando Calrissian“The Lando Calrissian Adventures” door L. Neil Smith

Een bijzondere uitgave, om verschillende redenen. Het is voor het eerst dat er een verzameling van korte verhalen als ELC-uitgave verschijnt. De “Adventures” uit de titel zijn namelijk drie in 1983 verschenen Lando-paperbacks van elk minder dan 200 pagina’s. Het gaat hier om “Lando Calrissian and the Mindharp of Sharu”, “Lando Calrissian and the Flamewind of Oseon” en “Lando Calrissian and the Starcave of ThonBoka”, waarin de oorspronkelijke bezitter van de Millennium Falcon allerlei avonturen beleeft.

Een andere bijzonderheid is de cover-illustratie: Waar voor elke ELC-uitgave altijd een nieuwe cover-illustratie wordt gecreëerd, vond Del Rey de originele covertekening van “Lando Calrissian and the Mindharp of Sharu” door William Schmidt zó goed, dat men die heeft opgepoetst en hergebruikt. Wat ons betreft geen verkeerde keuze!

Essential Legends Collection: 501st“501st: An Imperial Commando Novel” door Karen Traviss

De Clone Commando’s in dienst van The Empire zijn nog steeds hot, gezien hun optreden in het laatste seizoen van The Bad Batch. Maar wist je dat ze ooit zijn bedacht voor een videogame? In 2005 kwam het spel Republic Commando uit. Dit was een shooter waarin je de Clone Wars beleefde door de ogen van een elite-eenheid Clones: de Commando’s. Het spel was zo’n succes dat er ook een reeks boeken op werd gebaseerd: vier Republic Commando-titels (welke onlangs ook al als ELC zijn uitgebracht) en deze Imperial Commando-titel uit 2009. Net als de voorgaande titels, werd ook voor deze heruitgave een nieuwe cover-illustratie gemaakt door Deena So’Oteh.

Essential Legends Collection: Iron Fist“Iron Fist: Book 2 of the Wraith Squadron series” door Aaron Allston

Dit boek verscheen oorspronkelijk in 1998 als “X-Wing: Iron Fist” en werd aangeduid als het zesde boek in de X-Wing-reeks. Omdat Allston’s humoristische schrijfstijl en focus op een andere groep piloten zo afweek van de reguliere Rogue Squadron-verhalen, heeft Del Rey ervoor gekozen om de Wraith-romans als aparte serie te beschouwen. Met “Iron Fist” (vernoemd naar de Super Star Destroyer van de bad guy in dit verhaal) dus als tweede deel. Verwacht een hoop gekkigheid in deze uitgave, waaronder een genetisch gemodificeerde Gammorean als piloot! Deze “Piggy” is door illustrator Doaly op de cover vereeuwigd.

Naast de overige boeken in de Commando– en X-Wing-series, verschenen eerder ook al de Thrawn-trilogie, de Old Republic-boeken, de Darth Bane-trilogie, Darth Plagueis, Kenobi, en nog meer titels in de Essential Legends Collection. De nieuw aangekondigde boeken zullen op 4 juni 2024 uitkomen. Welke van deze nieuwe titels zullen worden vergezeld door een nieuwe luisterboek-versie is nog niet bekend, al vermoeden we dat net als het vorige Wraith Squadron-boek ook “Iron Fist” een audioversie zal krijgen.

Heb jij ooit één of meer van deze boeken gelezen? Of ben je van plan deze aan te schaffen? Laat het ons weten en klets mee met andere Nederlandse Star Wars-boekenliefhebbers in onze Discord-server!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!