Boba Fett rocket firing vintage toy certificaat

Boba Fett action figure breekt record

Zeldzame antiek prototype levert bij veiling een half miljoen dollar op

Boba Fett rocket firing vintage toyHet Amerikaanse veilinghuis Heritage Auctions organiseerde afgelopen vrijdag voor het eerst een veiling die geheel in het teken stond van Star Wars. Dit hield in dat alle memorabilia iets met Star Wars te maken hadden, zij het wapens of kostuums die bij het maken van de films zijn gebruikt, prototypes, of merchandise. Één item viel heel erg op dankzij de zeldzaamheid: Een Boba Fett-figuurtje (action figure) met werkende raketschieter op zijn rug die meer dan $ 500.000 opbracht!

Boba Fett rocket firing vintage toy herkomstJe zult misschien denken: wat maakt zo’n figuurtje nu zo bijzonder? Welnu, het gaat hier om een figuurtje dat nooit te koop is geweest. Naar verluidt werden van deze Boba Fett met raket slechts 100 handgeschilderde prototypes gemaakt, voordat werd besloten dat het schietsysteem te gevaarlijk was voor kinderen. Hierdoor is het speelgoed nooit in massaproductie gegaan en daardoor heel zeldzaam en waardevol geworden. En dat terwijl je het figuurtje in 1979 gratis op bestelling zou kunnen krijgen wanneer je kon aantonen dat je in bezit was van vier andere Star Wars action figures.

Om je een beetje een idee te geven hoe zo’n figuurtje in prijs kan stijgen: Enkele jaren geleden bracht de enige andere bekende variant van deze Boba Fett action figure met raket nog 236.000 dollar (omgerekend zo’n € 216.700,-) op. Dit was destijds niet het meest waardevolle antieke speelgoed: die eer ging naar een in 2010 geveilde unieke Barbie-pop die $ 302.000,- (€ 277.400,-) opbracht.

Maar beide bedragen zijn in één klap getopt door het eindbod op de Boba Fett bij de Star Wars Signature Auction van Heritage Auctions: $ 525.000,-. Wat omgerekend in Euro’s net iets onder de half miljoen ligt: ongeveer € 482.300. Niet alleen is Boba Fett nu de meest beruchte Bounty Hunter van het universum, maar ook de meest waardevolle!

De Star Wars-veiling heeft in totaal meer dan anderhalf miljoen euro opgebracht. Enkele andere bijzondere items die van eigenaar wisselden:

  • Een daadwerkelijk in 1979 uitgebrachte Boba Fett action figure zónder raket, maar nog wel in de originele verpakking
  • Luke’s lightsaber uit The Last Jedi
  • Een oude versie van het Star Wars-filmscript (met als werktitel “The Star Wars: From the Adventures of Luke Starkiller”), gesigneerd door George Lucas en de hoofdrolspelers
  • Din Djarins originele helm uit het tweede seizoen van The Mandalorian.
Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!