Social Media

Solo

Eerste afbeeldingen ‘Solo: A Star Wars Story’ Blu-ray

Geplaatst

op

Solo

Nauwelijks vijf weken na de première van Solo: A Star Wars Story zijn de eerste afbeeldingen van de Amerikaanse Blu-ray al verschenen!

Het betreft de steelbook exclusive die winkelketen Best Buy zal aanbieden en de exclusive (met als extra een storybook) van Target.

Naast deze afbeeldingen is er helaas nog niets bekend over de releasedatum (in zowel de VS als de Benelux) en welke uitgaves er hier zullen verschijnen. Zodra er meer bekend is lees je het uiteraard op Star Wars Awakens!

 

Geboren toen de opnames van A New Hope van start gingen. George Lucas cultist en aanhanger van Legends (1976-2012). Voormalig assistent van Anthony Daniels. Vader van 2 Padawans. Auteur van de 'Star Wars Interviews' boekenreeks waarvoor hij 175+ cast en crewleden interviewde. Staat in de credits van de boeken The Making of Return of the Jedi, Stormtroopers: Beyond the Armor, The Star Wars Historical Sourcebook, The Star Wars Archives en Star Wars Icons: Han Solo.

Lees verder
Advertentie
Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solo

Solo gediskwalificeerd van Oscar wegens fout van Disney-medewerker

Geplaatst

op

Door

En dat is wanneer “Solo” groot in beeld komt, vergezeld door een nieuwe en frisse uitvoering van de muziek die we al tientallen jaren kennen.

Solo: A Star Wars Story maakt geen kans op een Oscar voor Best Original Score. Een medewerker van Disney vergat de inzending in te sturen.

(meer…)

Lees verder

Solo

Home release van Solo aangekondigd

Geplaatst

op

Door

Solo

Op StarWars.com is vandaag de aankomende release van Solo: A Star Wars Story op digitale en fysieke media voor thuisgebruik aangekondigd. 

Solo verschijnt in de Verenigde Staten op 14 september digitaal en op 25 september op (4K) Blu-ray, DVD en on-demand. Voorgaande jaren kwamen de Star Wars films een paar weken na hun release in de VS uit in de Benelux. Het is niet duidelijk of dit nu weer het geval is, het lijkt er namelijk op dat Solo vanaf 26 september geleverd wordt door bijvoorbeeld bol.com.

Verder meldt StarWars.com dat we de volgende bonuscontent, waaronder acht verwijderde scènes, bij de release kunnen verwachten:

 • Solo: The Director & Cast Roundtable — Sit down with director Ron Howard and the stars for an intimate and entertaining discussion of the film’s making.
 • Team Chewie — See what it takes to bring your favorite Wookiee to life in this lighthearted look behind the scenes.
 • Kasdan on Kasdan — Iconic Star Wars screenwriter Lawrence Kasdan and son Jonathan share what it was like to write the movie’s script together.
 • Remaking the Millennium Falcon –Track the transformation of the most famous ship in the galaxy, from Lando’s swank and impeccable pride and joy to Han’s stripped-down hot-rod freighter with “special modifications.”
 • Escape from Corellia — Get behind the wheel for the making of this high-octane chase through the streets of Corellia.
 • The Train Heist — Explore the challenges and thrills of creating this action-packed sequence, including its remote location and spectacular effects.
 • Becoming a Droid: L3-37 — Meet the newest droid—and the talented actor who helps bring her to life.
 • Scoundrels, Droids, Creatures and Cards: Welcome to Fort Ypso –Take an in-depth tour of the rough-and-tumble bar where strangers mix and gamblers risk all in the legendary card game, Sabaac.
 • Into the Maelstrom: The Kessel Run – Join Han and Chewie at the controls of the Millennium Falcon to see how this legendary moment in Star Wars history unfolds.
 • The Millennium Falcon: From Page to Park — In an exclusive bonus feature available as a digital code with the Target release, you can get a look at the history of the most famous ship in the galaxy, its origin and development, and how it will translate in one of the most anticipated expansions in Disneyland’s history.
 • And Deleted Scenes:
  • Proxima’s Den
  • Corellian Foot Chase
  • Han Solo: Imperial Cadet
  • The Battle of Mimban: Extended
  • Han Versus Chewie: Extended
  • Snowball Fight!
  • Meet Dryden: Extended
  • Coaxium Double-Cross

Lees verder

Solo

Solo easter eggs en verwijzingen

Geplaatst

op

Door

Het lange wachten is voorbij: Solo: A Star Wars Story draait in de bioscoop. En het is weer een waardige toevoeging aan het Star Wars universum geworden – lees Dennis’ review er maar op na. Waar de film echter in uitblinkt zijn de verwijzingen en verbindingen met de grotere Star Wars saga. Dat Solo easter eggs zou bevatten was van tevoren duidelijk, maar dat het er zoveel zouden zijn was een aangename verrassing. Net als met Rogue One en The Last Jedi hebben wij weer alles wat we konden vinden voor je op een rijtje gezet. Geen spoilers voor het verhaal van de film… Maar als je deze verrassingen zelf wil proberen te ontdekken, is het wijs om na je bioscoopbezoek terug te komen.

Wat: Corellia
Oorsprong: A New Hope
Voor het eerst zien we in een film hoe het er op Corellia aan toe gaat. Maar de planeet heeft een rijke historie in het Star Wars universum. Al sinds het begin van de franchise is de planeet één van de belangrijkste in het sterrenstelsel. Vooral de schipconstructie – waar Han’s vader een carrière in had – en pilotenopleiding staan hoog in het vaandel. Schepen als de Millennium Falcon, Ghost, Tantive IV, en een vloot aan Star Destroyers en TIEs zijn op deze planeet gebouwd. Tevens is het de thuisplaneet van belangrijke lui als Han Solo, Qi’ra, Wedge Antilles, Boshek, en Dengar. Tijd om Corellia een bezoek te brengen dus.

Wat: Han’s dobbelstenen
Waar: Overal waar Han is
Oorsprong: A New Hope
Han’s gouden dobbelstenen stammen al uit de oorspronkelijke film, waar ze in de cockpit van de Millennium Falcon hingen. In The Last Jedi werden ze al prominent gebruikt om Luke, Leia en Kylo aan Han te herinneren. Maar in Solo zien we eindelijk waarom ze zo belangrijk voor onze schavuit zijn.

Wat: C-ROC Gozanti-class cruiser
Waar: Corellia
Oorsprong: Star Wars Rebels
Na de Ghost in Rogue One is het de beurt aan nog een schip uit Rebels om zijn opwachting te maken in een Star Wars spinoff. De C-ROC cruiser, het schipmodel van schurken als Cikatro Vizago en Azmorigan, is te zien in de achtergrond als Moloch Han en Qi’ra achtervolgt richting de ruimtehaven van Corellia.

Wat: Crimson Dawn
Waar: Corellia, Vandor, Savareen
Oorsprong: Solo: A Star Wars Story
Hoewel de naam Crimson Dawn voor Solo is bedacht, is het wel degelijk een verwijzing. De criminele organisatie heeft namelijk qua naam leentjebuur gespeeld bij Black Sun, de bende van prins Xizor uit Shadows of the Empire.

Wat: Carida
Oorsprong: Dark Apprentice
Als Han zich inschrijft bij de Imperial Academy, wordt hij naar de academie op Carida gestuurd. Dit zal sommige mensen bekend in de oren klinken. Han’s verhaal mag dan niet precies hetzelfde zijn als in de Legends continuiteit, maar beide versies van Han hebben in ieder geval hun opleiding op Carida gemeen.

Wat: Mimban
Oorsprong: Splinter of the Mind’s Eye
Solo is de eerste keer dat we Mimban in een Star Wars film zien. Het was echter bijna al veertig jaar eerder gebeurd. Mimban is namelijk de hoofdlocatie in Splinter of the Mind’s Eye. Dit boek uit 1978 werd geschreven door Alan Dean Foster als mogelijk vervolg voor Star Wars, met een lager budget en zonder Harrison Ford. Star Wars werd echter een megahit, dus kon men terug naar de tekentafel voor een script voor Empire Strikes Back waarbij kosten noch moeite gespaard konden worden.
Ironisch genoeg waren het 40 jaar geleden Luke en Leia die Mimban bezochten, terwijl het nu de beurt aan Han Solo is.

Wat: AV-21
Waar: Corellia
Oorsprong: Star Wars Galaxies
Als Han Beckett wil overtuigen om hem mee te nemen, komt hij met een bijzonder wapenfeit: Als kind op Corellia stal hij al AV-21s. Wie ooit Star Wars Galaxies gespeeld heeft, zal misschien weten hoe indrukwekkend dit is. De AV-21 landspeeder was in deze MMORPG namelijk een van de zeldzamere voertuigen.

Wat: Vandor
Oorsprong: Jedi Apprentice
Net als Corellia en Mimban komt ook de naam Vandor niet geheel uit de lucht vallen. In het begin van deze eeuw waren er namelijk de Jedi Apprentice boeken. Hierin bezochten Qui-Gon Jinn en een jonge Obi-Wan Kenobi een aantal planeten, waaronder Vandor-3. De sneeuwplaneet in Solo is het nabij gelegen Vandor-1. Er is echter één duidelijk verschil tussen de planeet in Solo en zijn oude naamgenoot: Vandor ligt in de Outer Rim ipv in hetzelfde systeem als Coruscant.

Wie: Bossk
Waar: Kampvuur op Vandor
Oorsprong: The Empire Strikes Back
Bij het bespreken van de treinoverval vindt Val dat ze beter Bossk hadden kunnen vragen, in plaats van de groentjes Han en Chewbacca. Deze Trandoshan met zijn slechtzittende ruimtepak is in de boeken en Clone Wars uitgegroeid tot een van de meest beruchte premiejagers van het universum, dus misschien heeft Val een punt.

Wie: Chewbacca’s familie
Waar: Kampvuur op Vandor
Oorsprong: The Star Wars Holiday Special
Als de crew het heeft over wat men gaat doen met de buit van de treinoverval, is Chewbacca duidelijk. Hij wil op zoek gaan naar zijn familie, die hij verloren is toen ze tot slaaf gemaakt werden. Ze worden niet bij name genoemd, maar duidelijk worden hier zijn vrouw Mallatobuck en zoon Lumpawaroo bedoeld.

Wat: Glee Anselm
Waar: Kampvuur op Vandor
Oorsprong: Attack of the Clones novelisatie
Glee Anselm staat bekend als thuiswereld van de Nautolan, maar ook als populair vakantie-oord. Het is dan ook niet gek dat Beckett zegt dat hij later op deze planeet van zijn pensioen wil genieten. Vooral gezien de Official Guide ons leert dat hij hier ook geboren is.

Wat: Valachord
Waar: Vandor, Savareen
Oorsprong: Aftermath
De valachord is een instrument dat omschreven wordt als een soort keyboard. In het boek Aftermath deed het dubbele dienst als instrument en invoer voor het wachtwoord om in Snap Wexley’s geheime kelder te komen. In Solo komt het terug als doel wat Beckett voor zichzelf gesteld heeft om te leren spelen. Waarschijnlijk omdat het hem doet denken aan Val, die in-universe naar dit instrument genoemd is.

Wat: Mynocks
Waar: Op de barbecue op Ardennia
Oorsprong: The Empire Strikes Back
Tijdens het kampvuur-onderonsje op Vandor maakt Rio een verwijzing naar mynock roasts op Ardennia. Deze schijnbaar heerlijke snacks zijn dezelfde beesten die we in Empire al zagen. In die film vielen ze Han, Leia, Chewie en C-3PO lastig toen ze de Falcon in een gigantische ruimteslak geparkeerd hadden.

Wat: Cloud-Riders
Waar: Treinoverval op Vandor
Oorsprong: Star Wars 9: Showdown On a Wasteland World!
Terwijl onze hoofdpersonen de trein overvallen, krijgen ze te maken met de competitie: Enfys Nest’s Cloud-Riders. De naam Cloud-Riders stamt al uit een comic uit 1977, waarin Han en Chewie het opnemen tegen een bende die het leven op Aduba-3 zuur maakt. De Cloud-Riders in de film vliegen op Arrogantus-X Skyblade-221 swoop bikes. Dit is nog een verwijzing: In de originele strip was Arrogantus-X namelijk de leider van de bende.

Wat: Mandalorian pantser
Waar: Dryden Vos’ kantoor
Oorsprong: The Star Wars Holiday Special
Gangsterbaas Dryden Vos is duidelijk een verzamelaar. Tussen oude wapens en opgezette soorten staat zijn pronkstuk, een Mandalorian pantser in samurai-stijl. De basisvorm van dit pantser is natuurlijk berucht gemaakt door Boba Fett.
Dit rode pantser is extra relevant doordat het een hint is naar de echte leider van de Crimson Dawn organisatie. Deze heeft namelijk jaren eerder zijn eigen eskader roodgeverfde Mandalorians als onderlingen gehad…

Wat: Kristallen schedel
Waar: Dryden’s kantoor
Oorsprong: Han Solo and the Lost Legacy
Ook prominent aanwezig in Dryden’s kantoor is een kristallen schedel. Dit is niet een verwijzing naar die andere Harrison Ford franchise, maar naar de kaft van een oud Star Wars boek. De schedel stelt de schat voor van Xim de Despoot. In het boek blijkt de schat uiteindelijk een collectie technologie te zijn die inmiddels achterhaald is. De schedel in Solo is echter wel degelijk echt.

Wat: Scarif
Waar: Dryden’s kantoor
Oorsprong: Rogue One
Voordat besloten wordt om coaxium van Kessel te stelen, wordt een aantal andere mogelijkheden besproken. Een van de doelwitten? Scarif. Uiteindelijk besluit de crew dat Scarif te zwaar bewaakt is om te overvallen. Misschien maar goed ook, gezien wat er met de cast van Rogue One is gebeurd…

Wat: Sabacc
Waar: Vandor
Oorsprong: Lando Calrissian and the Mindharp of Sharu
Het kaartspel dat Han en Lando spelen zal de diehard fan niet onbekend voorkomen. Het is namelijk het bekendste kaartspel in het universum en komt in talloze boeken voor. Al in het oorspronkelijke script van Empire stond het (toen onder de naam sabacca) vermeld als het kaartspel waarin Han de Millennium Falcon heeft gewonnen.

Wat: VCX-100
Waar: Vandor
Oorsprong: Star Wars Rebels
Als inzet om de Falcon van Lando te kunnen winnen, verzint Han dat hij zelf ook een schip bezit: een VCX-100. De twee gokkers zijn het er mee eens dat het een van de beste schepen in het universum is. De Ghost, het schip van de hoofdpersonages in Star Wars Rebels, is ook een VCX-100.

Wie: Aurra Sing
Waar: Onderin een ravijn
Oorsprong: The Phantom Menace
Als Lando Beckett ontmoet, herkent hij hem als degene die Aurra Sing heeft gedood, en bedankt hem. Aurra was een achtergrondpersonage uit The Phantom Menace dat in boeken en Clone Wars neer werd gezet als beruchte premiejager. We kunnen wel gokken waarom Lando blij is dat zij er niet meer is…

Wat: Felucia
Oorsprong: Revenge of the Sith
Lando’s vorige smokkelklus bracht hem naar Felucia. Deze planeet is de plek waar Jedi-meester Aayla Secura werd neergeschoten tijdens Order 66. In vroege concepten voor Episode VII speelde Felucia ook de rol die in de uiteindelijke film door Takodana werd vervuld. Nu heeft de planeet zich dankzij een verwijzing toch weer in een nieuwe film vertoond.

Wie: Clint Howard
Waar: Vandor cantina
Clint Howard heeft een rol in iedere film die zijn broer Ron gemaakt heeft, en Solo is geen uitzondering. Als we voor het eerst L3-37 ontmoeten, zoekt ze ruzie met een gemene man met Clint’s gezicht. Interessant genoeg heet deze droid-drijver Ralakili, een duidelijk eerbetoon aan rancorhouder Malakili uit Return of the Jedi.

Wat: Dejarik
Waar: De Millennium Falcon
Oorsprong: A New Hope
Bijna net zo iconisch als de Falcon zelf is het holografische bordspel Dejarik. Beckett leert Chewbacca hoe het gespeeld wordt, maar hij heeft het spreekwoord over Wookiees laten winnen nog nooit gehoord. Chewie wordt boos en sloopt het bord.
In eerdere films werd het spel gespeeld met acht monsters op het bord. In Solo zien we echter alle tien de creaturen die oorspronkelijk voor het spel ontworpen waren. Is Chewbacca’s uithaal de reden dat het spel in latere films niet meer compleet is?

Wat: Kessel
Oorsprong: A New Hope
Al in de allereerste film meldt C-3PO de spijsmijnen van Kessel als een van de ergste plekken in het universum. En Han schept op over de legendarische Kessel run, die zijn Falcon in een record van 12 parsecs heeft afgelegd. 41 jaar later kunnen we ons eindelijk een voorstelling maken van hoe deze beruchte planeet eruit ziet.

Wat: Jabba’s Palace Guard uniform
Waar: Kessel
Oorsprong: Return of the Jedi
Als onderdeel van het plan op Kessel trekt Beckett een vermomming aan: Dezelfde vermomming die Lando jaren later gebruikt om Jabba’s paleis te infiltreren. Weten we ook meteen weer hoe hij daaraan kwam in Return of the Jedi.

Wat: Pyke Syndicate
Waar: Kessel
Oorsprong: The Clone Wars
Clone Wars lijkt een rijke bron voor inspiratie te zijn voor de huidige films. En met recht, gezien George Lucas’ betrokkenheid bij de serie. Waar Rogue One twee jaar terug Saw Gerrera terugbracht, krijgen we in Solo voor het eerst het Pyke Syndicate in een film. Deze criminele organisatie geleid door Pyke aliens heeft de touwtjes op Kessel in handen. De eerste persoon die crew van de Falcon begroet is dan ook de Pyke Quay Tolsite.

Wat: Teräs Käsi
Waar: Kessel
Oorsprong: Shadows of the Empire
Als dingen op Kessel dreigen mis te gaan, blijkt dat Qi’ra goed getraind is in Teräs Käsi. Deze antieke vechtkunst was in Legends ontwikkeld om normale mensen een kans te geven tegen Jedi. Toepasselijk genoeg zijn volgens The Last Jedi‘s Visual Dictionary zijn ook Snoke’s Praetorian Guards bedreven in de vechtsport.

Wat: Sharu
Waar: In Lando’s autobiografie
Oorsprong: Lando Calrissian and the Mindharp of Sharu
Als de rest van de crew hard aan het werk is op Kessel, doodt Lando zijn tijd met het opnemen van een autobiografie. Hij vertelt kort over zijn tijd op Sharu voordat zijn aandacht ergens anders op gevestigd wordt. Gelukkig hoef je niet op zijn biografie te wachten. Het hele verhaal is te lezen in Lando Calrissian and the Mindharp of Sharu, een boek uit 1983.

Wie: Anthony Daniels
Waar: Kessel
R2-D2 en C-3PO hebben tot nu toe in elke Star Wars film gezeten. In Solo is helaas geen plek voor het iconische duo, maar 3PO-acteur Anthony Daniels heeft wel een plaatsje gekregen. In de mijnen van Kessel ziet Chewbacca Sagwa, een soortgenoot van hem. Hij helpt Sagwa en zijn vriend Tak om de bewakers een kopje kleiner te maken. Tak zelf is niet lang in beeld, maar de vlugge vogel ziet duidelijk de tronie van Anthony Daniels in de rol.

Wat: The Maw
Waar: In de Kessel Run
Oorsprong: Jedi Search
De concentratie zwarte gaten die The Maw heet, en het Si’klaata cluster waar deze zich in bevinden, komen recht uit Legends. The Maw werd voor het eerst genoemd in Jedi Search uit 1994. Later werd het aangeduid als de plek waar de oorspronkelijke Death Star werd gebouwd. Tijdens Solo is de Death Star echter boven Geonosis of Scarif, want de kunstmatige maan is nergens te bekennen.

Wat: Savareen
Oorsprong: West End Games’ Star Wars Adventure Journal 9
De meest obscure planeet uit de film, waarbij eigenlijk alleen de naam is overgenomen. Het enige waar Savareen om bekend stond was de brandewijn. In Solo gebeurt er echter genoeg om de naam Savareen wat langer te laten hangen. Als hij even een momentje voor zichzelf heeft, kan Beckett het echter toch niet laten om naar de befaamde brandewijn te vragen…

Wat: Hutt Cartel
Waar: Savareen
Oorsprong: A New Hope
Een van de oppressieve criminele organisaties waar Enfys Nest zegt tegen te vechten is het Hutt Cartel. Het bekendste kopstuk van deze organisatie is natuurlijk Jabba the Hutt. Naar Jabba wordt ook gerefereerd door Beckett: Hij brengt Han en Chewie op het spoor van een grote klus die georganiseerd wordt door “een grote gangster op Tatooine”.

Wie: Weazel
Waar: Savareen
Oorsprong: The Phantom Menace
Enfys Nest’s crew bestaat uit leden van verschillende planeten. Een groot aantal ziet er bekend uit, maar er is er maar één die echt een oude bekend is. Enfys’ rechterhand Weazel, gespeeld door Warwick “Wicket” Davis, was een spectator bij de Boonta Eve Podrace. Schijnbaar heeft zijn gokverslaving hem ruzie opgeleverd met de Hutts en is hij op deze manier bij de anti-criminele organisatie van Enfys terecht gekomen.

Wat: Colo clawfish
Waar: Dryden’s kantoor
Oorsprong: The Phantom Menace
Een van de steeds groter wordende vissen die Qui-Gon, Obi-Wan en Jar-Jar aanvalt in The Phantom Menace. Blijkbaar is dit exemplaar op een ‘bigger fish’ gestuit, want het wordt aangeboden als hapje in Dryden’s kantoor.

Wie: Maul
Waar: Hologram
Oorsprong: The Phantom Menace
Tijdens de climax van de film wordt de grote baas van de Crimson Dawn organisatie onthuld: Niemand minder dan (voormalig Darth) Maul! Dit personage werd in zijn eerste film door Obi-Wan Kenobi in tweeën gehakt, dus voor sommige mensen zal dit een grote verrassing zijn. Wie Clone Wars of Rebels heeft gezien, wist echter al dat de Zabrak schurk het overleefd had. Ook zijn positie als opperhoofd van een criminele organisatie is niet nieuw: In Clone Wars had hij zichzelf al meester gemaakt van de Black Sun, Pyke Syndicate, en Mandalorian Death Watch.
Bonusverwijzingen: Hij onthult dat hij op Dathomir zit, en zijn lichtzwaard is hetzelfde wapen dat hij in Rebels gebruikt.

Wat: Starcave
Oorsprong: Lando Calrissian and the Starcave of ThonBoka
Als Han Lando weer opzoekt op het eind van de film, is deze natuurlijk weer aan het opscheppen… Hij vertelt over de prachtige Starcave Nebula, wat ons leert dat hij net als in dit boek uit 1983 ThonBoka heeft bezocht.

Wat: Galaxy’s Edge
Oorsprong: Disney World
Solo zit zo vol verwijzingen dat zelfs de aankomende uitbreiding van Disney-parken niet onberoerd blijft. De verzamelaar Dok-Ondar en Black Spire Station krijgen een vermelding. Allebei deze elementen zullen volgend jaar in Disney World en Disney Land US te zien zijn in het nieuwe parkdeel Galaxy’s Edge. Vaste klanten van Disneyland Parijs zullen helaas iets langer moeten wachten om deze verwijzingen tot leven te zien komen: De bouw van Galaxy’s Edge staat in Parijs voor 2021 gepland.

HURID-327, Milvayne Security, Rodians, en Twi’leks keren allemaal terug!

Wat: Terugkerende alien en droid designs
Waar: Door heel de film
Oorsprong: Heel de saga
Een van de dingen die een Star Wars film Star Wars maken is natuurlijk het toffe alien- en droid-design. Er is dan ook een aantal props uit de opslag getrokken om de illusie te bewaren dat het één groot universum. Per locatie:
Corellia: Twi’lek (Return of the Jedi), RA-7 “Death Star droid” (A New Hope), L-1 tactical droid (Rogue One), R2 astromech (A New Hope)
Mimban: 2-1B medical droid (Empire Strikes Back)
Vandor: Viper probe droid (Empire Strikes Back)
Dryden’s jacht: Twi’lek (Return of the Jedi), Decraniated (Rogue One)
Vandor cantina: Milvayne Authority agent (Rogue One), onbenoemde alien-soort met hoorns (The Last Jedi), verschillende aangepaste droids waaronder een GNK-droid (A New Hope) met een cirkelzaag.
Kessel: L-1 tactical droid (Rogue One) SN-1F4 miniature sifter droid (The Force Awakens), witte HURID (The Force Awakens), Wookiee (A New Hope), Gigoran (Rogue One).
Savareen: Rodian (A New Hope), Tognath (Rogue One).
Sabacc-locatie 2: Twi’lek (Return of the Jedi).

Tot zover alle verwijzingen waar we op gestuit zijn. Heb je er zelf nog een gevonden die er niet tussen staat? Laat het aub weten!

Solo: A Star Wars Story draait nu in de bioscoop. De film is geschreven door Lawrence en Jon Kasdan, en de regie wordt door Ron Howard op zich genomen. Het zal het debuut zijn van Alden Ehrenreich als de iconische smokkelaar Han Solo. Ook Donald Glover (Lando Calrissian), Woody Harrelson (Beckett), Emilia Clarke (Qi’ra), Thandie Newton (Val), Phoebe Waller-Bridge (L3-37) en Joonas Suotamo (Chewbacca) zullen in de film te bewonderen zijn.

Lees verder

Solo

Solo easter eggs and references

Geplaatst

op

Door

The wait is finally over. Solo: A Star Wars Story is out in theatres, and it’s another worthy addition to the Star Wars saga. Where it shines brightest isn’t the story or characters, though – it’s the connections to the greater Star Wars universe. I always knew I’d be typing something up about the Solo easter eggs, but the sheer amount of connections was a pleasant surprise. Just like I did for Rogue One and The Last Jedi, I’ve listed everything I could find here. I’ve tried to include as few plot spoilers as possible, but if you haven’t seen the film yet, I’d still recommend coming back at a later date. With that said, let’s get into it!

Where: Corellia
Origin: A New Hope
Solo is our first introduction to Corellia on the big screen. However, the planet’s already got a rich history in the Star Wars universe. Since the early days of the franchise, Corellia is famed for both its Corellian Engineering Corps – which gets a shout-out as Han’s father’s old job – and plethora of legendary pilots. Ships like the Millennium Falcon, Ghost, Tantive IV – as well as a fleet of Star Destroyers and TIEs – call the planet their home. As do major characters like Han Solo, Qi’ra, Wedge Antilles, Boshek and Dengar. Time to pay Corellia a visit.

What: Han’s dice
Where: Everywhere Han goes
Origin: A New Hope
Han’s golden dice have existed since the original film, where they can be seen in the Falcon’s cockpit. After being left on the cutting room floor for The Force Awakens, they finally rose to prominence in The Last Jedi. In that film, they were used to remind Luke, Leia, and Kylo of their late friend, husband and father. In Solo, we’ll finally get to see why these dice mean so much to Han.

What: C-ROC Gozanti-class cruiser
Where: Corellia
Origin: Star Wars Rebels
The Ghost already made its appearance in Rogue One, so now there’s room for a new Rebels ship to appear in an anthology film. The C-ROC cruiser can be seen in the background amongst some other ships while Moloch is chasing Han and Qi’ra to the Corellia spaceport. Could Cikatro Vizago or Azmorigan have business on Corellia?

What: Crimson Dawn
Where: Corellia, Vandor, Savareen
Origin: Solo: A Star Wars Story
While the name Crimson Dawn hadn’t popped up until the Solo tie-in materials, I’m still counting it as a reference. The name takes some obvious cues from a different criminal organisation first introduced in Shadows of the Empire: The Black Sun.

Where: Carida
Origin: Dark Apprentice
When Han enlists in the Imperial navy to get off Corellia, he is sent to the academy on Carida. This mirrors his Legends origin, where he also trained there.

Where: Mimban
Origin: Splinter of the Mind’s Eye
If things had turned out differently, we might have seen Mimban in a Star Wars film some 40 years earlier. That’s because it was the primary setting for Splinter of the Mind’s Eye. This 1978 book was originally written to serve as a low budget film sequel to Star Wars. However, as we all know, Star Wars was a massive, massive success, and so George Lucas was able to up the budget and the stakes for Empire Strikes Back. Ironically, since Ford reappearing for a sequel was up in the air, Han Solo never set foot on Mimban in the book. This time around though, the planet provides Han with a lifechanging experience.

What: AV-21
Where: Back on Corellia
Origin: Star Wars Galaxies
When Han is trying to convince Beckett to let him join Beckett’s crew, one of his arguments is his experience boosting AV-21s back on Corellia. Those of you have played Star Wars Galaxies will know how impressive this feat is, as the AV-21 landspeeder was a very rare vehicle in this old MMORPG.

Where: Vandor
Origin: Jedi Apprentice
Just like Corellia and Mimban, Vandor isn’t an entirely new planet. Around the turn of the century, the Jedi Apprentice series of books released. In these, a young Obi-Wan Kenobi and his master Qui-Gon Jinn visited a number of planets, with Vandor-3 chief among them. The snowy planet we see in Solo is the nearby Vandor-1. In Legends continuity, these planets were part of the Coruscant system, but that’s not be the case this time around – Vandor is a frontier world.

Who: Bossk
Where: Vandor campfire
Origin: The Empire Strikes Back
While planning the train heist, Val suggests the crew would have been better off asking Bossk to help out rather than involving rookies like Han and Chewbacca. This terrible Trandoshan with the ill-fitting space spuit has consistently been portrayed throughout novels and Clone Wars as one of the most capable bounty hunters in the galaxy. Maybe things would have gone differently if Beckett had only listened to Val…

Who: Chewbacca’s family
Where: Vandor campfire
Origin: The Star Wars Holiday Special
When the crew is discussing what they’ll do with their share of the heist, Chewbacca shares his ultimate goal. He wants to search the galaxy to find his family, who were taken from him when they were enslaved by the Empire. They’re not called out by name, but obviously Chewie’s talking about his wife Malla and son Lumpawaroo.

Where: Glee Anselm
Origin: Attack of the Clones novelisatie
Glee Anselm is known for being the Nautolan homeworld, but it’s also a popular tourist site. It’s no wonder, then, that this planet is where Tobias Beckett is planning to retire to.

What: Valachord
Where: Vandor, Savareen
Origin: Aftermath
The valachord is a musical instrument described similarly to a keyboard. In Aftermath, it’s the instrument Snap Wexley grew up practicing with his dad Temmin. Here, playing the valachord is a goal Beckett’s set himself to pursue after retiring. Interestingly, according to the Official Guide, Val is named after the valachord, adding to the meaning it has to Beckett.

What: Mynocks
Waar: Ardennia barbecues
Origin: The Empire Strikes Back
During the cozy campfire chat on Vandor, Rio makes reference to the famed mynock roasts of Ardennia. Apparently, the annoying critters that stalked the organic exogorth cave in Empire make for a delicious snack.

What: Cloud-Riders
Where: Conveyex train heist
Origin: Star Wars 9: Showdown On a Wasteland World!
While our main characters are attempting to rob the Conveyex train on Vandor-1, competition is looming. Enfys Nest and her gang of Cloud-Riders show up to try and steal the coaxium fuel as well. The Cloud-Riders are a reference to the swoop gang of the same name, who terrorize the citizens of Aduba-3. Bonus reference: The Arrogantus-X Skyblade-221 swoop bikes they ride are a reference to Arrogantus-X, the leader of the Cloud-Riders in their original appearance.

What: Mandalorian armour
Where: Dryden Vos’ office
OriginThe Star Wars Holiday Special
It’s obvious that mob boss Dryden Vos is a collector. His office is filled to the brim with ancient weapons and stuffed aliens. His most prominent possession is a red samurai-styled piece of Mandalorian armour, as made famous by notorious bounty hunter Boba Fett.
What makes this armour extra relevant is the hint it provides as to the identity of Crimson Dawn’s true leader. This particular character notably had his own squadron of red Mandalorians to do his bidding… Combined with the Sith holocron in another display, we really should have seen this cameo coming.

What: Crystal skull
Where: Dryden’s office
Origin: Han Solo and the Lost Legacy
Another prominent fixture in Dryden’s office is this crystal skull. This is not a reference to that other Harrison Ford franchise, but rather to the cover of an old Legends novel. In Han Solo and the Lost Legacy, Han and Chewie are looking for the treasure of the ancient Xim the Despot. The book ends on a sour note for the pair though, as the treasure consists of outdated technological revelations rather than untold riches. It seems the treasure was very much real in canon though, as evidenced by the expensive looking skull.

Where: Scarif
Origin: Rogue One
Before the decision is made to steal unrefined coaxium from Kessel, some other potential targets are discussed. The Imperial vault on Scarif is one of the possibilities, but it’s shot down because it’s too heavily fortified. Considering what happens to the Rogue One crew, that was probably a wise decision.

What: Sabacc
Where: Vandor
Origin: Lando Calrissian and the Mindharp of Sharu
The card game Han and Lando are playing will be familiar to a lot of fans. Sabacc happens to be the most infamous game in the universe and the favourite of many a gambler. Even out of universe, the game has a long history: The first draft of Empire claimed Han won the Falcon off of Lando in a game of ‘sabacca’.

What: VCX-100
Where: Vandor
Origin: Star Wars Rebels
To gamble for Lando’s Falcon, Han has to put up a ship of his own. Being the scoundrel he is, he has no qualms about lying, and so he claims to own a VCX-100 freighter. The two bond over the ship’s ingenious Corellian engineering, not knowing the role a VCX-100 called the Ghost would play in the Rebellion they would both lead one day.

Who: Aurra Sing
Where: At the bottom of a cliff
Origin: The Phantom Menace
Beckett’s reputation precedes him. When he meets Lando, the gambler recognizes him as the one who killed Aurra Sing, and thanks him for it. Aurra was a podrace spectator in The Phantom Menace and went on to make a number of appearances as a bounty hunting associate of both Boba Fett and Cad Bane. It doesn’t take long to guess why both Beckett and Lando would be glad to be rid of her.

Where: Felucia
Origin: Revenge of the Sith
Lando’s previous smuggling gig took him to Felucia. In Revenge of the Sith, this planet was the site of Jedi Master Aayla Secura’s death during Order 66. Early concepts for Episode VII also featured the planet, but it was eventually replaced with the new locale of Takodana. After that minor setback, it seems Felucia has wriggled its way into a second Star Wars movie after all.

Where: Oseon
Origin: Lando Calrissian and the Flamewind of Oseon
Lando mentions having won a small moon in the Oseon system that ended up being nothing but a financial moneypit. This refers to the book Lando Calrissian and the Flamewind of Oseon, though ironically Lando ends that novel a richer man than before.

Who: Clint Howard
Where: Vandor cantina
Clint Howard has been in every single one of his brother Ron’s movies, and Solo is no exception. When we first meet L3, she gets into a kerfuffle with a mean man played by Clint. Interestingly, the droid wrangler is credited as Ralakili as a tribute to the classic rancor keeper, Malakili.

What: Dejarik
Where: TheMillennium Falcon
Origin: A New Hope
The holographic chess-like game of Dejarik is almost as iconic as the Falcon itself. In Solo, Beckett teaches Chewbacca how it’s played. However, it seems he has never heard of letting the Wookiee win. Chewie gets mad and smashes the board.
All the movies that take place later show the game played with eight creatures. This time around, we see all ten creatures that were originally designed for its appearance in A New Hope. Did Chewbacca’s rage take its toll on the gaming table?

Where: Kessel
Origin: A New Hope
In the very first film, Kessel is named twice. C-3PO mentions the planet’s spice mines as a terrible place to wind up in, and Han brags about his recordbreaking Kessel Run. 41 years later, we’re finally introduced to Kessel’s mines and the legendary run… that may or may not have been actually done in the 12 parsecs Han once claimed.

What: Jabba’s Palace Guard uniform
Where: Kessel
Origin: Return of the Jedi
As part of the crew’s plan to infiltrate Kessel, Beckett dons a disguise. The guard uniform he wears bears a striking resemblance to the guards in Jabba’s Palace. Years later, this very outfit would be used again by Lando to infiltrate Jabba’s court. That’s one Return of the Jedi mystery solved.

What: Pyke Syndicate
Where: Kessel
Origin: The Clone Wars
Clone Wars seems to be a wealth of inspiration for the current string of movies. And rightly so, considering George Lucas’ involvement in the show. Two years ago, Rogue One translated the charcter of Saw Gerrera to live-action. Now it’s the Pyke Syndicate’s turn. This criminal organization, led by an alien species also called Pykes, runs the show on Kessel. Quay Tolsite, the adminstrator who greets the crew of the Falcon, is our first look at Pykes in the flesh.

What: Teräs Käsi
Where: Kessel
Origin: Shadows of the Empire
When things on Kessel start to go bad, we found out that Qi’ra is well-trained in the art of Teräs Käsi. This ancient martial art was originally devised as a way for regular people to counter Jedi techniques. Appropriately, Snoke’s Praetorian Guards have also received extensive Teräs Käsi training.

Where: Sharu
Origin: Lando Calrissian and the Mindharp of Sharu
While the rest of the crew is hard at work, Lando takes the time to record his autobiography. He gets started on an entry about his time on Sharu before his attention is drawn elsewhere. Do you want to know how the story goes? No worries, as you can read all about it in the 1983 novel Lando Calrissian and the Mindharp of Sharu.

Who: Anthony Daniels
Where: Kessel
R2-D2 and C-3PO have appeared in every Star Wars film… Until now. Unfortunately there wasn’t any room in Solo‘s script for the dynamic droid duo. However, that doesn’t mean we have to miss out on 3PO-actor Anthony Daniels’ voice. In the mines of Kessel, Chewbacca saves Sagwa, a fellow Wookiee, and his friends. Tak, one of Sagwa’s compatriots, speaks in a very familiar way. It’s a blink-and-you’ll-miss-it cameo, but Daniels retains his unique status as the actor who’s been in every major Star Wars movie.

Who: Needles
Where: Racing speeders on Corellia
Origin: Back to the Future II
To shake the last TIE that’s chasing the Falcon, Han performs a daring stunt that he learned from his pal Needles back on Corellia. Needles seems obviously inspired by Douglas J Needles, Marty McFly’s rival from Back to the Future II. He goaded Marty into racing their cars by calling him chicken, which ended up ruining Marty’s life after he crashed his car.
Let’s be real, Han might be goaded just as easily.

Where: The Maw
Origin: Jedi Search
The concentrations of black holes near Kessel called the Maw, and the Si’klaata cluster it’s in, is something that’s taken straight from Legends continuity. First referenced in 1994’s Jedi Search, its remote and near-impossible to navigate status made it the perfect hiding spot for the Death Star’s construction. Of course, seeing as we can’t see any artificial moons in Solo, the Death Star is likely hovering over Geonosis or Scarif at this point.

Where: Savareen
Origin: West End Games’ Star Wars Adventure Journal 9
The most obscure of the planetary references in Solo, Savareen is a planet that was only ever referred to as the place to get Savareen brandy. The events that go down in this movie, however, ensure its place in galactic history from now on.
Of course, that doesn’t stop Beckett from asking the locals for some brandy.

What: Hutt Cartel
Where: Savareen
Origin: A New Hope
One of the oppressive criminal organizations Enfys Nest is fighting is the Hutt Cartel. The Hutts are a well-known criminal enterprise, with Jabba the Hutt as its most notable honcho. The big slug also gets an indirect reference of his own: The big shot gangster putting together a crew that Beckett is talking about is from Tatooine. Must be our favourite slimey slave owner, eh?

Who: Weazel
Where: Savareen
Origin: The Phantom Menace
Enfys Nest’s crew includes a couple of familiar faces, but her lieutenant is actually a character we’ve met before. Weazel, played by Warwick Davis in both The Phantom Menace and Solo, was a spectator at the Boonta Eve Podrace. Presumably his gambling ways on Tatooine put him at odds with the Hutts, as he’s now part of Enfys’ anti-criminal gang.

Who: Benthic Two-Tubes
Where: Savareen
Origin: Rogue One
Another member of Enfys’ crew is equally familiar. Saw Gerrera’s right-hand Tognath, Benthic Two-Tubes, apparently wasn’t always running with the Partisans. With appearances in Solo, Rogue One and the comic arc Ashes of Jedha, Benthic is racking up quite the history for a relatively minor background character.

What: Colo clawfish
Where: Dryden’s office
Origin: The Phantom Menace
One of the continually bigger fish that Qui-Gon, Obi-Wan, and Jar-Jar encounter in the first prequel movie is the colo clawfish. It seems this particular specimen has indeed met its bigger fish, as Dryden offers Han and crew some clawfish as a light snack.

Who: Maul
Where: Hologram
Origin: The Phantom Menace
The climax of the film unveils (literally) the big shot gangster behind Crimson Dawn: Maul! This may come as a surprise to some, as he was bisected by Obi-Wan Kenobi at the end of his debut film. However, those who have seen Clone Wars and/or Rebels already knew the Zabrak supervillain survived this encounter. Even his status as the leader of a criminal organization is nothing new: In Clone Wars, we saw him rise to the top of the Black Sun, Pyke Syndicate, and Mandalorian Death Watch. There’s more story to be told about his time leading Crimson Dawn though, and I wonder if we’ll be getting it sooner rather than later.
Bonus references: He reveals his location as being the Zabrak/Nightsister homeworld of Dathomir, and the lightsaber he wields is the same one we see him use in Star Wars Rebels.

Where: Starcave Nebula
Origin: Lando Calrissian and the Starcave of ThonBoka
When Han goes to find Lando at the end of the movie, he finds the smuggler in a familiar situation: bragging. This time he’s boasting about having visited the Starcave Nebula. This refers to the Starcave of Thonbaka from the 1983 book of the same name, completing the references to the full Lando trilogy.

What: Galaxy’s Edge
Origin: Disney parks
Solo is so full of references that even the upcoming Disney World expansion isn’t left untouched. Both the collector Dok-Ondar (a guest on Dryden’s yacht) and Black Spire Station get shout-outs. You’ll be able to find out all about this Ithorian merchant and Batuu locale when they’re added to the new Galaxy’s Edge park expansion.

What: Indiana Jones
Where: In a museum
The crystal skull in Dryden’s study may not be an Indy reference, but there’s another item on that set that does pay homage to that other Lucasfilm property. Look closely and you’ll find the idol Indiana steals at the start of Raiders of the Lost Ark. Later, we hear one of Dryden’s guards’ names is Toht Ra, after the well-hatted creep from that same movie. What a bunch of facemeltingly cool easter eggs!

HURID-327, Milvayne Security, Rodians, and Twi’leks all return!

What: Recurring alien and droid designs
Where: Throughout the movie
Origin: Throughout the saga
One of the things that makes a Star Wars movie a Star Wars movie is the iconic alien and droid design. Over a thousand costumes were made for Solo, but to retain some continuity we also see some familiar faces throughout. Sorted by location:
Corellia: Twi’lek (Return of the Jedi)RA-7 “Death Star droid” (A New Hope), L-1 tactical droid (Rogue One), R2 astromech (A New Hope)
Mimban: 2-1B medical droid (Empire Strikes Back)
Vandor: Viper probe droid (Empire Strikes Back)
Dryden’s yacht: Twi’lek (Return of the Jedi), Decraniated (Rogue One)
Vandor cantina: Milvayne Authority cop (Rogue One), unknown horned alien species (The Last Jedi), a number of pimped up droids including a GNK-droid (A New Hope) with a circle blade.
Kessel: L-1 tactical droid (Rogue One), SN-1F4 sifter droid (The Force Awakens), white HURID (The Force Awakens), Wookiee (A New Hope), Gigoran (Rogue One).
Savareen: Rodian (A New Hope), Tognath (Rogue One).
Sabacc locatoin 2: Twi’lek (Return of the Jedi).

That concludes everything we’ve found so far. Have we missed anything? Please let us know in the comments or on social media!

Lees verder
Advertentie

© Star Wars Awakens. All rights reserved. Star Wars is the intellectual property of Lucasfilm. © 2019 Lucasfilm Ltd.