Social Media

Columns

Rogue One easter eggs en cameos!

Geplaatst

op

Rogue One is een pracht van een film. Niet alleen omdat het een adrenaline-pompende thrill-ride is geworden. Dat weten we allemaal, lees de reviews van Wesley en Calvin maar. Wat niet iedereen meteen door zal hebben, is dat Rogue One easter eggs, cameos en verwijzingen genoeg bevat om een boek mee te vullen. Of in ieder geval een artikel. Laat me je meenemen op een reis langs alle verwijzingen die ik kon vinden!
Disclaimer: Dit artikel kun je beter bewaren tot je de film al hebt gezien. Sommige verwijzingen zijn namelijk onderhevig aan spoilers!

Wat: Blauwe melk
Waar: Lah’mu – het huishouden van de Ersos
Terwijl Galen, Lyra, en Jyn zich klaarmaken om te vluchten, blijft de camera hangen op een glas. Hierin zit een blauwe vloeistof. Een duidelijke verwijzing naar de blauwe melk die Beru in A New Hope voor Luke inschenkt.

juggernaut

Wat: Clone turbo tank
Waar: Wobani – Imperial werkkamp
Het voertuig waar Jyn uit wordt bevrijd hebben we eerder gezien. Het is namelijk een HAVw A6 Juggernaut, oftewel de clone turbo tank. Oorspronkelijk zouden we deze tanks zien in Empire, maar uiteindelijk werd voor de AT-AT gekozen. Later werd het ontwerp toch weer gebruikt in Revenge of the Sith en Clone Wars. Nu zien we dat de Empire ze toch nog in gebruik heeft.

Over Wobani gesproken… Het kan geen toeval zijn dat de naam van deze planeet een anagram is voor Obi-Wan.

Waar: Coruscant
Wanneer: Flashback
De thuisbasis van de Empire verschijnt ook kort in beeld. In een serie flashbacks zien we hoe Krennic de Ersos in een luxueus penthouse bezoekt. Degenen die Catalyst gelezen hebben, zullen de scène wellicht herkennen. En diegenen weten ook dat, als je uit het raam kijkt, je je zo weer in de prequels waant. Het apartement bevindt zich namelijk op Coruscant.

Wat: Biker scout helm
Waar: Jedha – buiten de stad
Star Wars hergebruikt graag rekwisieten en ideeën, net als de mensen in het Star Wars universum. Zo ook een van Saw’s rebellen die Bodhi naar Gerrera’s schuilplaats begeleidt. Hij draagt namelijk een zwarte helm die duidelijk van een biker scout uit Return of the Jedi gestolen is.

Wie: Dr Cornelius Evazan en Ponda Baba
Waar: Jedha – de straten van Jedha City
Als Jyn en Cassian hun weg door de straten van Jedha banen, lopen ze deze criminelen tegen het lijf. Jyn is klaar om te vechten, maar Cassian weet de situatie te sussen. Slechts enkele dagen later zullen deze twee hun weg naar Tatooine vinden. Ook hier zoeken ze ruzie, maar zoals we in A New Hope zien loopt dat minder goed af…

Wie: Guardians of the Whills
Waar: Chirrut en Baze
Zo’n veertig jaar nadat de naam Whills bedacht is, valt het woord eindelijk in een Star Wars film. Oorspronkelijk was het een andere benaming voor de Force. Nu is het de laatste in een serie oude termen die hun weg naar de nieuwe canon maakt. Ashla, Bogan, Bendu, the Force of Others, en nu Whills.. Allemaal termen die al zo oud als Star Wars zelf zijn.
Chirrut en Baze zijn Guardians of the Whills, bewakers van de Kyber Tempel op Jedha. En de Force is duidelijk met ze!

Wat: Dejarik
Waar: Jedha – Saw Gerrera’s schuilplaats
Dat Saw Gerrera’s schuilplaats doet denken aan de cantina uit A New Hope was je vast al opgevallen. Heb je echter ook gezien dat een stel aliens rond een tafel een spelletje speelt? En niet zomaar een spelletje – een fysieke versie van het holochess spel op de Falcon.

Wie: Generaal Hurst Romodi
Waar: Death Star
In A New Hope was Hurst Romodi ook al te zien als een achtergrondpersonage. Hij zat aan tafel met Tarkin, Vader, Motti, Tagge, en Yularen. In Rogue One keert het personage terug op de brug van de Death Star.
Leuk detail: In de originele film is er een lege stoel aan de tafel… Deze was hoogstwaarschijnlijk bedoeld voor Orson Krennic.

vaders-castleWat: Darth Vader’s kasteel
Waar: Mustafar (!)
Vooraf werd veel gespeculeerd over de scène met de bacta tank uit de eerste teaser. Maar we hadden het zo druk met ons afvragen wie we zagen, dat de vraag “waar?” niet gesteld werd. Het knielende personage is namelijk een willekeurige dienaar, genaamd Vanée. De locatie is echter interessanter: De tank bevindt zich in Vader’s kasteel op Mustafar. Vader’s kasteel is een concept dat al sinds de productie van Empire Strikes Back rondzwerft. Ook The Force Awakens heeft kort gespeeld met het idee om het kasteel te laten zien. Tot nu toe heeft het echter nooit een film gehaald. Het concept is echter nog nooit eerder geässocieerd met de planeet Mustafar. Dit maakt het alleen maar interessanter, gezien Mustafar de plek is waar Anakin stierf en Vader geboren werd.
In seizoen 1 van Rebels hoorden we al dat Mustafar is “waar Jedi naartoe gaan om te sterven”. Nu weten we dus waarom.

Mustafar brengt de teller voor locaties op tien. Op Revenge of the Sith (elf locaties) na de grootste variatie in een Star Wars film. We zien Lah’mu, de Ring of Kafrene, Jedha, Wobani, Coruscant, Yavin 4, de Death Star, Eadu, Mustafar, en Scarif.

Wie: Hera Syndulla
Waar: Yavin 4 en Scarif – luchtgevecht
Houd je oren gespitst na de drukke vergadering op Yavin 4. Een omroeper vraagt dan namelijk aan generaal Syndulla om zich te melden. Later, in het ruimtegevecht, is actrice Vanessa Marshall ook te horen. Het gaat hier hoogstwaarschijnlijk om Hera Syndulla, pilote uit Star Wars Rebels. Niet alleen bevestigt dit dat Hera voorlopig niet zal sterven in Rebels, ze heeft ook promotie gemaakt!

Wie: C2-B5
Waar: Scarif – in de basis
Technisch gezien geen easter egg of verwijzing… Maar deze droid is erg kort te zien voor een personage met een Funko Pop figuur. Als Jyn, Cassian en K-2SO door de drukke gang in de Scarif basis lopen, zie je de astromech in de achtergrond rijden.

Wat: T-15
Waar: Scarif – strand
We zien twee stormtroopers, vlak voordat Chirrut ze uitschakelt. Nietsvermoedend praten ze over een welbekend onderwerp… De een vraagt namelijk aan de ander of hij gehoord heeft dat de T-15 nu uit de productie is gehaald. Een duidelijke verwijzing naar A New Hope, waar twee troopers de nieuwe BT-16 bespreken.
Overigens werd eenzelfde verwijzing ook al gemaakt in The Force Awakens. Rey overhoort hier een gesprek over de nieuwe T-17s.

Wie: C1-10P, Chopper
Waar: Yavin 4
Als er een Alliance radio operator op Mon Mothma af rent om haar over Scarif te vertellen, let dan goed op. Aan de linkerkant van het scherm zie je namelijk de opstandige droid Chopper rijden! Na Hera hebben we dus nog een lid van de cast van Rebels die nog minstens een paar seizoenen meedraait.

Wie: R2-D2 & C-3PO
Waar: Yavin 4
Terwijl de rebellenvloot zich klaarmaakt om richting Scarif te vertrekken, zien we twee oude bekenden. R2-D2 en C-3PO! Natuurlijk kan 3PO het niet laten om zijn beklag te doen… Deze cameo zorgt dat de traditie niet gebroken wordt: het duo zijn de enige twee die in alle Star Wars films te zien zijn.

Wat: De Ghost
Waar: Yavin 4 en Scarif – ruimtegevecht
TV spot #26 verklapte het al een beetje, maar toch goed om te zien dat het de uiteindelijke film gehaald heeft. De Ghost, de thuishaven van de Star Wars Rebels crew, is meerdere keren te zien in Rogue One. We zien het geparkeerd op Yavin 4, en ook in de rebellenvloot vliegt het schip rond. Uit eerdere cameos weten we dat in ieder geval Hera en Chopper aan boord zijn om de Empire het leven zuur te maken…

garven-dreis-dutch-vanderWie: Garven Dreis and Jon ‘Dutch’ Vander
Waar: Scarif – ruimtegevecht
In het gevecht boven Scarif komt een groot aantal rebellendivisies samen. Twee van deze cellen zijn Red Squadron en Gold Squadron, die later in A New Hope de Death Star bevechten. Er kan aangenomen worden dat een groot deel van de piloten uit A New Hope ook in dit gevecht vliegt. Echter, de enige twee oude gezichten die we zien zijn Red Leader (Garven Dreis) en Gold Leader (Jon Vander). En het zijn ook echt oude gezichten – deze shots komen recht uit verwijderd materiaal uit de originele film. Opgepoetst om niet op te vallen tussen alle nieuwe piloten, natuurlijk. Dit maakt Tarkin niet het enige overleden gezicht wat is teruggehaald: Dreis’ acteur, Drewe Henley, is begin 2016 helaas overleden.

Wat: Karabast!
Waar: Pao’s stem
Als de rebellen op Scarif geflankeerd worden door AT-ACTs, horen we de alien Pao een bekende kreet uitslaan: “Karabast!”. Dit is de favoriete krachtterm van Garazeb Orrelios, een personage uit Star Wars Rebels.

Wat: Imperial codenamen
Waar: Scarif – datakluis
Op zoek naar de plannen voor de Death Star vinden Jyn en Cassian waar ze naar zoeken in het bestand Stardust. Het boek Catalyst liet ons al weten dat dit Galen Erso’s koosnaampje voor Jyn was. Dit is echter niet het enige bestand wat me de Death Star te maken heeft. Ze vinden namelijk ook de bestanden Stellar Sphere, Mark Omega, en Pax Aurora. Allemaal onderdelen van de operatie om de Death Star te bouwen.
De andere drie bestanden die genoemd worden (War-Mantle, Cluster-Prism, Black-Saber) hebben nog geen canon betekenis. Maar Black-Saber is wellicht een verwijzing naar de Darksaber uit Legends. Dit was een superwapen gebaseerd op de laser van de Death Star, zonder de bolvormige behuizing.

Wie: Red 5
Waar: Scarif – ruimtegevecht
Midden in het gevecht om de Shield Gate zien we een gezette piloot. Hij krijgt verdacht veel screentime voor hij wordt opgeblazen. Zijn codenaam? Red 5.
Dat verklaart waarom de titel Red 5 vrij was voor Luke om over te nemen in A New Hope

hammerheadWat: Hammerhead corvette
Waar: Scarif – ruimtegevecht
Naar mijn mening de beste verwijzing van allemaal. Het was al tof toen de Hammerhead cruiser – een ontwerp uit Knights of the Old Republic – in Rebels te zien was. Nu maakt Rogue One het cirkeltje helemaal rond. Tegen het eind van het gevecht leggen Y-Wings (ook al door de Rebels verzameld!) een Star Destroyer lam. Admiraal Raddus krijgt hierdoor een idee. Hij laat een Hammerhead cruiser in volle vaart op de dode Star Destroyer in rammen. De Destroyer knalt tegen een van zijn soortgenoten aan, en het geheel haalt zo de Shield Gate neer. Zo redt dit 15 jaar oude scheepje dat nog nooit eerder een film haalde de dag. En maakte ondertussen voor mij Rogue One helemaal af.

Wie: Captain Raymus Antilles
Waar: Tantive IV
De gelukkige die als enige de horrorverschijning van Darth Vader overleeft, geeft de plannen aan deze man. Raymus Antilles, de kapitein van Leia’s schip, de Tantive IV. Hij is dan ook degene die de film eindigt door haar de plannen te geven. We zien in A New Hope dat hij helaas niet veel langer zal ademen.
Raymus was ook al te zien in Revenge of the Sith, als werknemer van Bail Organa. In tegenstelling tot Bail en Mon Mothma weet ik niet of zijn RotS acteur – Rohan Nichol – terug is gekeerd om de rol te vertolken.

Wat: Klassieke droid modellen
Waar: Door heel de film
Nog een paar laatste bekenden: Droids uit de originele trilogie. Niet dezelfde droids waarschijnlijk, maar wel dezelfde modellen. Op Jedha zien we een Death Star droid en een probe droid. Op Yavin 4 zien we een hoop astromechs (waaronder bekenden natuurlijk) en een gonk power droid. En in de basis op Scarif rijdt een mouse droid rond. Allemaal welkome toevoegingen die Rogue One visueel in lijn trekken met de originele films.

Ik weet zeker dat er nog meer easter eggs en verwijzing in de film zitten… Maar dit waren ze voorlopig. Als je er een ziet die er nog niet tussen staat, laat het alsjeblieft weten.

A.k.a. BoxerlessBossk Tien jaar geleden was hij nog een enorme nerd met veel te sterke meningen over Star Wars en comics. Nu is hij een enorme nerd met veel te sterke meningen over Star Wars en comics die wel eens berichten over Star Wars post op je favoriete website!

Lees verder
Advertentie
Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Columns

Star Wars comics: geef ze een kans

Waarom Star Wars stripboeken de moeite waard zijn en hoe je het beste kunt beginnen

Geplaatst

op

Door

Star Wars comics

Dit artikel is voor die mensen die zich nog nooit in Star Wars comics hebben verdiept, zoals ikzelf tot enkele weken geleden. Ben jij ook iemand die misschien weleens een Star Wars boek heeft gelezen maar die nog nooit een Star Wars comic heeft aangeraakt? Of is lezen niet helemaal je ding, maar had je wel graag meer avonturen gewild rondom de originele trilogie met de personages waar we allemaal van houden? Lees dan vooral verder en stel je geest open…

Han Solo, Luke Skywalker, Leia Organa. Drie iconische personages die de hoofdrol speelden in drie minstens even iconische films. Een paar decennia later zijn zoals bekend drie vervolgfilms door Disney’s Lucasfilm ontwikkeld, maar helaas hebben we deze drie personages nooit meer samen in één scène mogen zien. Vind je dat zonde en had je graag meer gewild van het gemekker tussen Leia en Han, de heroïsche Luke Skywalker en Vader die met zijn nieuwe bondgenoten in hun nek hijgt? Dan zijn de comics zeker de moeite waard!

Een comic is veel meer een film dan een boek

Ik hoor je al gelijk denken: een comic is toch niet hetzelfde als een film?! Daar heb je natuurlijk gelijk in. Mijn stelling is echter wel dat een comic veel meer een film is dan een boek. En daarmee kunnen comics mij absoluut raken op manieren die mij doen denken aan emotioneel prikkelende scènes die ik vanuit een theaterstoel op het witte doek heb mogen aanschouwen. Daarmee wil ik natuurlijk niet beweren dat een boek dat niet kan, maar hear me out en begrijp me niet verkeerd: ik wil hier geen pleidooi houden over waarom comics beter zouden zijn dan boeken (dat is onzinnig), ik wil hier enkel een lans breken voor de mensen die om wat voor reden dan ook de comics nooit een echte kans hebben gegeven. Zoals ikzelf dus, tot voor kort. Ik wil je mijn fout in deze besparen. Star Wars comics zijn de moeite waard.

Star Wars comics

Nog meer avonturen met de geliefde personages van weleer

Meer mentale ruimte voor verbeelding dan bij een boek

Soms staar ik wel bijna een minuut langer naar een panel (één tekeningvak op een bladzijde van een stripboek) dan nodig zou zijn, om de art volledig in me op te nemen en er in mijn hoofd een driedimensionale ruimte van te maken. Waar boeken veel leunen op visueel voorstellingsvermogen van de lezer is dat bij comics van nature veel minder, omdat je vrijwel alle visuele input op een presenteerblaadje krijgt.

Doordat je een deel van je verbeeldingsvermogen al (bijna) niet meer nodig hebt om het verhaal te visualiseren ontstaat er meer mentale ruimte om de omgevingen op de panels mentaal aan te vullen met bijvoorbeeld omgevingsgeluiden en stemmen. Het gevolg hiervan is dat comics in mijn ogen makkelijker een bepaalde sfeer of setting neer kunnen zetten dan boeken, al is dat natuurlijk zeer sterk afhankelijk van de schrijfkunsten van de auteur in kwestie. Comics zijn daarom misschien wel de beste manier om Star Wars te beleven als je de films en series hebt gezien en doen daarbij in ieder geval zeker niet onder voor de boeken. Mind you, dit komt van iemand die iets meer dan een maand geleden nog nooit een Star Wars comic had gelezen!

Star Wars comics zijn misschien wel de beste manier om Star Wars te beleven nadat je de films en series hebt gezien

Het lezen van Star Wars comics – ook al ben ik er rijkelijk laat mee begonnen – is voor mij alsof ik nieuwe episodes of tv-series van de oude trilogie mag kijken met daarin de personages zoals ze toen waren. Compleet nieuwe verhalen met nieuwe werelden, lore en zelfs een aantal zeer leuke characters die ik niet meer zou willen missen in mijn Star Wars. Bovendien is het allemaal canon, op hetzelfde niveau als dat de films, series en boeken dat ook zijn.

Het lezen van een comic gaat vrij vlot (met 10-15 minuten heb je een comic issue wel uit) en de meeste verhalen duren meerdere issues, waarbij er soms ook sprake is van een cross-over met andere comics.

Stel nu dat je geïnteresseerd bent geraakt om Star Wars comics te gaan lezen, waar zou je moeten beginnen? Er zijn nogal wat verschillende comics in omloop, graag maak ik van deze gelegenheid gebruik om je een klein beetje op weg te helpen.

Star Wars comics

In de comics leer je de personages beter kennen en word je getrakteerd op spectaculaire artwork.

Waar te beginnen met Star Wars comics?

Ikzelf ben begonnen bij de Darth Vader reeks uit 2015 die zich kort na A New Hope afspeelt. Het leuke hieraan is dat deze grotendeels parallel loopt met de Star Wars comic uit datzelfde jaar, zo wordt er meerdere keren naar gebeurtenissen uit de andere comicreeks verwezen en krijg je het hele verhaal pas echt mee als je beiden tegelijkertijd leest. Ik zou lezers die aan Star Wars comics willen beginnen dan ook zeker aanraden om met deze twee comics te beginnen. Dit is namelijk ook de beste manier om Dr. Aphra – een personage dat tot op heden nog maar enkel in de comics bestaat (en inmiddels haar eigen audioboek heeft dat gebaseerd is op deze eerste comics waarin ze verscheen) – te leren kennen, aangezien dit personage vrij vroeg in de Darth Vader (2015) comicreeks wordt geïntroduceerd.

Niet veel later kreeg zij haar eigen comicreeks, wat volgens veel fans als de beste Star Wars comic wordt gezien. Mijns inziens zijn de Darth Vader (2015-2016), Star Wars (2015-2019) en Doctor Aphra (2016-2019) reeksen dus de beste manier om aan Star Wars comics te beginnen: de verhalen lopen regelmatig in elkaar over in cross-overs en voelen aan als een verlengstuk van de originele trilogie. Dr. Aphra in het bijzonder is een interessant nieuw personage die we nog niet eerder in Star Wars hebben gezien.

De Darth Vader comicreeks van 2017-2018 is ook een absolute aanrader; deze speelt zich na Revenge of the Sith af en is geschreven door Charles Soule (Light of the Jedi).

De natuurlijke opvolgers hiervan zijn de derde comicreeks van Darth Vader en de nieuwe Star Wars en Doctor Aphra comicreeksen (allen 2020). Deze comics spelen zich allemaal na The Empire Strikes Back af en continueren het verhaal dat in de vorige comicreeksen is verteld. Deze stripboekenreeksen zijn op het moment van schrijven nog lopende, hier verschijnen elke maand nog nieuwe delen van.

Is dat alles?

Zeker niet; er zijn ook genoeg andere comicreeksen die populair zijn en de nodige lof mogen genieten zoals Darth Maul, Poe Dameron, Lando en het alom geprezen Shattered Empire (Journey to The Force Awakens). Omdat de Star Wars, Darth Vader en Doctor Aphra comics echter meerdere series hebben, meermaals naar elkaar verwijzen en een hoop interessante characters voor het eerst introduceren noem ik deze in dit artikel als de ideale startplek om Star Wars comics te gaan lezen.

Maar ik lees liever Star Wars comics die verder weg staan van de originele trilogie…

Laat je echter zeker niet weerhouden door je eigen persoonlijke voorkeur: als je liever comics van het sequel tijdperk leest kun je bv. met Captain Phasma en The Rise of Kylo Ren ook prima uit de voeten. En voor prequel-fans hebben we Obi-Wan and Anakin. Of wat te denken van de in 2020 gestarte comic over Bounty Hunters?

Mocht je je vooral willen verdiepen in de nieuwe verhalen over The High Republic: er is eerder deze maand een comic gestart die zich in dit tijdperk afspeelt en welke raakvlakken zal hebben met de nog uit te komen High Republic boeken. En natuurlijk zijn er tot slot ook nog steeds comics uit de oude Expanded Universe beschikbaar!

De Star Wars comics zijn de perfecte aanvulling en verrijking van de films.

Conclusie: Star Wars comics verdienen een kans

Het moge duidelijk zijn dat ik inmiddels behoorlijk liefhebber ben geworden van de Star Wars comics en ik zou ze aan iedereen willen aanraden die iets dieper Star Wars in willen duiken. Hoe kwam Darth Vader aan zijn rode lightsaber, hoe wist hij dat Luke Skywalker zijn zoon was en wat deed hij op de planeet Exegol toen hij de Sith Acolytes uit The Rise of Skywalker aldaar confronteerde? Of wist je dat Han Solo getrouwd was voordat hij Leia ontmoette en dat deze twee femme fatales oog in oog met elkaar komen te staan? Wat voor avonturen beleefde Obi-Wan op Tatooine toen hij over Luke waakte, hoe heeft Snoke Kylo Ren getraind en waarom hadden we kunnen weten dat Ben Solo nog niet dood was toen Palpatine hem door die opening smeet in The Rise of Skywalker?

Zulke vragen en nog veel meer worden beantwoord in de comics, waarbij je getrakteerd wordt op prachtige kunstwerkjes die jouw favoriete personages van weleer doen herleven in omgevingen waarvan we niet wisten dat Star Wars ze had. Wat te denken van kastelen met Gothische en Victoriaanse invloeden waarbinnen elitaire burgers elkaar het hof maken en het voeren van een dans dezelfde politieke lading met zich kan meebrengen als het neerhalen van een vlaggenschip?

Star Wars comics zijn je tijd waard en komen dichterbij de films en met name de geliefde personages dan welk ander medium dan ook. Heb je altijd meer avonturen willen zien van Han, Luke en Leia? Maak niet dezelfde fout als ik en gun jezelf de kans om Star Wars comics te lezen; ze verdienen het. En jij ook.

Lees verder

Columns

Hey developers, waar blijft die Mandalorian videogame?!

Geplaatst

op

Door

Mandalorian videogame

Het moge duidelijk zijn; het tweede seizoen van The Mandalorian doet het bijzonder goed. Het weet de gesprekken goed op gang te houden en menig Star Wars-fan (en nieuwkomer) kippenvel te geven en te laten juichen op de bank. Het verhaal van Din Djarin en zijn missie om The Child bij de Jedi te krijgen heeft enorme potentie. Ik zie die potentie dan ook enorm in een videogame. Maar waar blijft die?

Het idee rondom een ‘The Mandalorian videogame’ is niet vreemd. De serie heeft als opzet een narratief wat heel makkelijk over te zetten is naar dit stukje digitaal entertainment. Mando heeft een hoofdmissie. Om deze te voltooien vliegt hij van planeet naar planeet om informatie te verzamelen en aldaar een personage te vinden. Dit personage helpt Mando, mits Mando iets voor hem doet. Een secundaire missie is een feit. Of, zoals gamers dat graag noemen, een side mission. De vele missies die aan de zijkant toegevoegd worden brengen Mando steeds dichterbij dat wat hij nodig om zijn hoofdmissie te voltooien.

De serie vertaalt zich perfect naar een Mandalorian videogame

Daarnaast verkrijgt Mando tijdens de serie steeds nieuwe stukken Beskar waarmee we al zagen dat hij zijn armor kan versterken. Iets wat ook in elke game terug komt tegenwoordig. De perfecte dekmantel voor een Mandalorian videogame. De mogelijkheid om jezelf te versterken met objecten die je wint door (zij)missies te voltooien, of door objecten die je in de wereld vindt. Een sterker harnas. Een paar uur later de mogelijkheid tot een jetpack om daarmee op plekken te komen waar je eerder niet gaan kon. Door vijanden te verslaan genoeg ervaringspunten verzamelen om upgrades vrij te spelen, zoals kleine raketjes die uit je armor komen om een grote groep vijanden in één keer aan te vallen. En wanneer je echt voldoende punten hebt weten te verzamelen is het zelfs mogelijk om een hele sterke raket in je jetpack te stoppen. De game schrijft zichzelf, toch?

Het verhaal van de serie hoeft hierbij niet eens tot op de letter gevolgd te worden. Games hebben de creatieve vrijheid om meer te doen dan een aflevering van een serie. In drie uur gameplay kun je meer doen dan in een dertig minuten durende episode. Het spel kan dan ook dienen om de werelden verder uit te diepen, de personages nog beter te verkennen en om als spelers zelf relaties aan te gaan met NPC’s (niet speelbare personages) zoals Cara Dune en Greef Karga. Misschien is het zelfs mogelijk om wel met ze te spelen in speciale missies die je online doet met vrienden, waarbij jij misschien The Mandalorian bent, terwijl je vrienden de overige personages onder de knoppen hebben. Dit kan epische schoot-outs veroorzaken online die visueel een lust voor het oog zullen worden. Vooral met de kracht van de Xbox Series X en PlayStation 5 moet dit een intens, prachtig stukje software worden.

The devs speak!

Gelukkig zijn er meer mensen die hier zo over denken. Onlangs plaatste Corey Balrog, de grote man die ons enkele jaren terug de prachtige God of War-game gaf op PlayStation 4, een tweet waarin hij duidelijk aangaf dat het bizar is dat dit plan nog niet opgepakt is.

Vele gamers hebben op deze tweet gereageerd met hun hoop op een dergelijke game. Een game die zich focust op het verhaal, op de personages, zoals Jedi: Fallen Order dat een jaar geleden ook deed. Een game die iets toevoegde, zonder de essentie te vergeten. Celia Hodent was een van de personen die reageerde, echter niet in blije verwachting van wat komen gaat maar met een bedroevende boodschap. Hodent werkt inmiddels bij Epic aan de immens populaire game Fortnite, maar zat eerder in haar carrière bij LucasArts. Daar werkte ze aan de titel Star Wars 1313, een titel die bij veel gamers een euforisch moment op zal roepen, gevolgd door een traan.

De tragedie die Star Wars 1313 heet

Star Wars 1313 was een game die zich af zou gaan spelen op level 1313 op Coruscant. Hoewel er nooit veel van de game naar buiten werd gebracht, wisten we wel dat we als Boba Fett aan de slag zouden gaan. Met hem hadden we heftige schoot-outs op dynamische werelden. Er was een nieuw verhaal, een reden om Boba van stal te halen. Het zou het personage uitdiepen, de wereld interessanter maken en het zag er visueel (zeker in die tijd) fantastisch uit. Ik ben één van de personen die de game in levende lijve heeft mogen zien tijdens een afspraak bij LucasArts. Wat ik daar zag was niets minder dan fantastisch. Het is daarom zo bijzonder jammer dat die game nooit verschenen is, maar juist geannuleerd werd toen Disney de franchise overnam.

Star Wars 1313: de game die nooit heeft mogen zijn.

Wat ook enorm knaagt is dat The Mandalorian momenteel juist wel zijn intrede doet in de grote videogames die speelbaar zijn op de nieuwe systemen. Ik haalde net Celia Hodent al aan, de oud-werknemer van LucasArts. Ze doet nu haar ding met Fortnite. Fortnite is mogelijk de grootste game die onze planeet ooit gekend heeft. Met miljoenen dagelijkse spelers weet dat spel de gemoederen goed bezig te houden. Wat die game goed doet, is het feit dat het vaak in contact gaat met andere franchises om gethematiseerde seizoenen aan de spelers voor te schotelen. Zo was het recent mogelijk om het met de Avengers op te nemen tegen Thanos. Maar momenteel is het aan de spelers om met Din Djarin, The Mandalorian, hun volgende prooi te vinden. En uiteraard is The Child ook aanwezig.

The Mandalorian en The Child in Fortnite.

Waar blijft de The Mandalorian videogame?

Zelf speel ik Fortnite niet. En daarom is het extra pijnlijk om niet van Mando te kunnen genieten. De Bounty Hunter schreeuwt gewoon om een Mandalorian videogame. En misschien is die wel in ontwikkeling bij een ontwikkelaar. Want EA heeft de rechten op Star Wars nog steeds in handen. Vorig jaar bracht het het fantastische Jedi: Fallen Order (waarvan je de review hier kunt vinden) terwijl enkele maanden geleden het intensieve Star Wars Squadrons nog verscheen (welke we uiteraard ook hebben voorzien van een review). Er gaan geruchten dat de studio achter die laatste game (Motive) momenteel bezig is met het vervolg op Jedi: Fallen Order, terwijl de originele studio achter die game (Respawn Entertainment) een andere Star Wars-titel in ontwikkeling heeft. Zou het dan toch?

Mocht je nu, net zoals ik, zin hebben om als Bounty Hunter op pad te gaan om je verhaal te beleven, dan is dat echter mogelijk. Niet als The Mandalorian, maar er zijn alternatieven. Zo verscheen in 2002 de game Star Wars: Bounty Hunter. Een titel waarbij je met Jango Fett achter een ‘Dark Jedi’ aanzit. Hierdoor reis je ook door het bekende universum, doe je bekende gebieden aan en leer je meer over het personage zelf. De game verscheen origineel voor de PlayStation 2 en Nintendo Gamecube, maar is in de PlayStation Store momenteel gewoon te koop in een verbeterde versie voor de PlayStation 4. Het is niet The Mandalorian, maar toch een beetje wel. Is dit niet je ding, dan kun je altijd de Bounty Hunter klasse kiezen in de MMORPG Star Wars: The Old Republic. Ben je wel meteen honderden uren bezig…

Of we die Mandalorian videogame ooit gaan krijgen? Geen idee, maar het zou raar zijn als Disney niet inziet welke enorme potentie hier ligt. Wanneer developers op Twitter zelf uit gaan spreken dat deze game gemaakt moet worden, dan weet je dat het een project is waar aan gewerkt moet worden. Vooralsnog moeten we het doen met Mando en the Child in Fortnite…

Lees verder

Artikelen

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Geplaatst

op

Door

The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.
(meer…)

Lees verder

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Door

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten. (meer…)

Lees verder

Star Wars Awakens is not affiliated, associated, authorized, endorsed by, or in any way officially connected with STAR WARS, Lucasfilm Ltd., The Walt Disney Company, Disney Enterprises Inc., or any of its subsidiaries or its affiliates.