Star Wars merchandise

Star Wars merchandise om de hoek

Eerst zien, dan kopen.

Het vinden van merchandise van je favoriete franchise zoals Star Wars merchandise kan soms een hele taak zijn. In Nederland is het vaak niet zo makkelijk als even een winkel binnen lopen om daar een replica van een lichtzwaard te kopen, bijvoorbeeld. Waar vaak uitgeweken moet worden naar de online winkels, is het vaak toch net wat leuker om eerst te zien waar je voor gaat betalen. Gelukkig komen er steeds meer winkels in ons land waar dit een mogelijkheid is.

De ‘geek culture’, ‘pop culture’ en ‘nerd culture’ krijgen steeds meer een grote impact op de levens van vele Nederlanders. Waar jaren geleden je een beetje gek aangekeken werd wanneer je zei dat je graag verkleed ging als een personage uit je favoriete films, loopt menig persoon gehuld in toffe cosplay rond op diverse cons. Denk aan een Dutch Comic Con of een Elf Fantasy Fair, waarbij mensen de meest authentieke kleren aantrekken om zo dicht mogelijk bij hun geliefde personage te komen. Ook het verzamelen van merchandise is steeds belangrijker geworden.

Af en toe een action figure vinden bij de lokale speelgoedwinkel is nog goed te doen en met de komst van de LEGO Stores is ook dat gebied tegenwoordig wel gedekt voor mensen die niet alles alleen maar online willen bestellen. Maar voor de exclusievere items moet toch nog steeds net wat verder gezocht worden. Denk aan een Infinity Gauntlet op ware grootte, een helm van Boba Fett of juist een toverstaf van Harry Potter. Hoewel online bestellen bij redelijk wat webshopjes mogelijk is, haalt dit veel van het plezier weg. Om nog maar niet te spreken over de staat waarin sommige artikelen geleverd worden. Bij de post weten ze niet altijd heel zorgvuldig om te gaan met dat ene, dure pakket van je.

De opkomst van geekstores

Het is daarom goed dat steeds meer winkels inspringen op dit gegeven. Zo bezocht ik laatst in Breda nog Back to the Toys waar ik honderden Funko! Pops zag staan, aangevuld met standbeelden uit diverse games, kleding afkomstig uit Harry Potter en daadwerkelijk toffe Star Wars merchandise. Ineens stond ik oog in oog met het helm van hoofdpersonage Din Djarin uit The Mandalorian, bijvoorbeeld. Prijzige items voor in de collectie en zeker niet voor iedereen weggelegd. Ook daarom is het tof om deze producten even in het echt te zien, voordat een mogelijk aankoop gedaan kan worden.

4Geeks

Dit weekend opende in The Mall of The Netherlands 4Geeks, een winkel die al groot is in België maar nu voor het eerst haar deuren opende in ons land. En hoewel de winkel niet bijzonder groot is, was er genoeg te vinden. Tijdens mijn eerste tocht door de gang aan merchandise voelde ik mijn portemonnee dan ook branden bij het zien van het kasteel uit Walt Disney World, geheel in de stijl van Funko. De vele t-shirts die er hingen, de Loungefly tassen. Dat de muziek in de winkel behoorlijk in wist te spelen op de pop culture hielp hier goed aan mee. Want hoe vaak sta je nu in een winkel terwijl de muziek uit Super Mario, Lord of the Rings, Star Wars en Game of Thrones aan je voorbij trekt?

Bas staat op het punt om met een Boba Fett-helm tevreden de winkel uit te lopen.

Op zoek naar Star Wars merchandise

Waar alles netjes gesorteerd stond op franchise, was het uiteraard de Star Wars kast die mijn interesse wist te wekken. Een praatje met andere bezoekers (en personeel) over de vele merchandise, mijn komende reis naar Galaxy’s Edge en de passie voor het verzamelen van Star Wars, zorgde voor een bijster plezierige ervaring. Mijn vriend besloot dan ook ter plekke om een leuk bedrag neer te leggen voor een Boba Fett-helm. Boys and their toys…

Ik kan het toejuichen dat dit soort winkels langzaam maar zeker ook in Nederland hun voeten in de aarde krijgen. Er zijn er meerdere door het land, de trend is duidelijk zichtbaar. Waar dit jaren geleden amper te vinden was, koop ik nu een Darksaber om de hoek. Hoewel er nog altijd vraag is naar groei, zijn de beginselen duidelijk gelegd. Wat is jouw favoriete stukje Star Wars merchandise en waar schaf jij dit aan? Doe je het liever toch online of fysiek in een winkel? Praat er met ons over mee in de community van Star Wars Awakens!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!