Lego vs. Lepin: de andere ‘Clone Wars’

In een ‘Galaxy Far, Far Away’ streden Obi-Wan, Yoda en Anakin Skywalker in de Clone Wars. Dichter bij huis, in Denemarken en China, is er echter een échte Clone War gaande…

Lego, het bekende Deense blokjesmerk heeft namelijk het Chinese merk Lepin aangeklaagd. Lepin is het Chinese alternatief voor Lego. In China is echte Lego enorm duur en Lepin maakt hier gebruik van door Lego sets 1 op 1 te kopiëren en tegen veel lagere prijzen aan te bieden. Dat dit is in strijd met elke copyright wet is boeit ze verder niet…maar Lego uiteraard wel dus heeft de Deense firma nu een aanklacht ingediend.

Maar is de kwaliteit wel goed? Dit was slechts een van de vragen waar ik (als fervent Lego Star Wars verzamelaar) graag het antwoord op wilde weten. Want ook al had ik veel gehoord en gelezen over Lepin (en andere Chinese clone merken) kun je pas echt een goed oordeel vellen als je het gezien en ervaren hebt! Ik ging dus (speciaal voor StarWarsAwakens.nl uiteraard) op onderzoek uit!

Zoeken en bestellen

Nep Lego als Lepin (en andere clone merken als bijvoorbeeld Decool en Bela) zijn op de steeds populairder wordende site Aliexpress te koop. De verkopers zitten in China en kunnen de producten goedkoop aanbieden. Mijn oog viel op de Star Wars set Captain Rex’ AT-TE. De echte Lego set heeft een adviesprijs van maar liefst € 139,95! (Al is deze via Nederlandse Lego webshops en Amazon voor iets meer dan € 100 ook te koop) De Lepin versie (men gebruikt niet de naam Star Wars maar Star Wnrs) werd voor € 32 aangeboden op Aliexpress met gratis verzenden! Ik kon ook (bij een andere aanbieder) voor verzending via DHL kiezen, dan was het totaalbedrag € 52. Daar ik begreep dat het via DHL een paar dagen kan duren voordat de set binnen is en met de gratis verzending pakweg 3 weken koos ik voor de laatste optie. Iets langer wachten maar wel € 20 goedkoper uit.

Naast deze AT-TE zie je op Aliexpress enorm veel sets voorbij komen. Star Wars, Ninja Turtles, City, Marvel…bedenk het maar en je vind er een namaak-versie van. Soms met een groot prijsverschil zoals bij de AT-TE, soms scheelt het een stuk minder.

Verzenden en levering

Nadat ik besteld en betaald (kan gewoon via o.a. iDeal) had werd de set snel verzonden en na 2,5 week kreeg ik bericht dat ik hem kon afhalen op het postkantoor (veel Chinese pakketten die via Postnl gaan worden niet aan huis bezorgd). De manier van verpakken is iets anders dan zoals Lego het doet: de set kwam (zoals de verkoper aangaf) niet in een doos maar in een soort vuilniszak met een halve rol ducttape eromheen.

Uitpakken!

Nadat alle tape was verwijderd kwamen er 22 aparte, ongenummerde zakjes tevoorschijn. Ja, in tegenstelling tot echte Lego ONgenummerd. Dit maakt het bouwen lastiger (en frustrerender) daar je meer aan het zoeken dan bouwen bent. Tel daarbij op dat de instructies soms vage kleuren hebben (is dat onderdeel nou donkergrijs of lichtgrijs?) én het feit dat er in Lepin sets weleens onderdelen ontbreken! In mijn set ontbraken een paar onderdelen (iets wat bij Lego zelden voorkomt en als het gebeurd is er een goede klantenservice) die ik eenvoudig kon vervangen vanuit mijn Lego collectie. Wat vreemd was dat in het zakje met de figuren (Lepin verpakt deze in een apart zakje) de helm van de Fifth Brother ontbrak. Een uniek onderdeel en dus niet vervangbaar. Deze bleek in een andere zak te zitten. Vreemd, daar verder alles van de figuren zoals gezegd in een en dezelfde zak zat.

lepin1

De bouw

Zoals gezegd vond ik het een minpunt dat de zakjes niet genummerd zijn. Je bent veel tijd met zoeken kwijt. (Dit was een redelijk grote set van bijna 1000 onderdelen) Persoonlijk zou ik me niet willen wagen aan een megaset van een paar duizend onderdelen, helemaal niet als deze grotendeels dezelfde kleur hebben (zoals de grijze UCS Falcon). Daarnaast is er dus de kans dat je een onderdeel mist wat (als je niet direct vervanging hebt) ook voor irritatie kan zorgen.

De kwaliteit van de onderdelen viel me niet tegen, maar het is verre van Lego kwaliteit. Technic onderdelen die niet helemaal lekker passen, steentjes die niet volledig recht zijn, tussen sommige blokjes blijft net wat ruimte zitten…allemaal zaken waar je rekening mee dient te houden.

De figuren dan: deze voldoen gewoon prima. De Fifth Brother heeft men (hoewel deze mij het lastigst leek om na te maken) goed weten te ‘clonen’. Bij enkele andere figuren zie je dat de beentjes niet geheel waterpas zijn.

Het resultaat

lepin2
Captain Rex, Gregor en Wolffe in hun ‘mobile home’: de AT-TE met daaronder de Fifth Brother en een Stormtrooper

Conclusie

Zoals gezegd was dit mijn allereerste Lepin set…en vermoedelijk mijn laatste. Ik vond het zeker geen weggegooid geld (ik heb nu zelf ervaren wat Lepin is) , maar er zijn diverse redenen waarom ik er persoonlijk zo over denk:

  • Allereerst de verzamel-/restwaarde. Daar waar Lego behoorlijk waardevast is (soms worden sets zelfs meer waard in de jaren nadat ze niet meer in de winkel liggen) zullen echte verzamelaars nauwelijks interesse hebben in Lepin.
  • Moreel gezien is het verwerpelijk dat Lepin copyrights schendt.
  • De kwaliteit is gewoon minder en er kunnen onderdelen ontbreken.
  • De hele presentatie. In plaats van naar een Lego speciaalzaak of een officiële Lego store te gaan, in die unieke Lego sfeer te zijn, met personeel te praten over sets en met een fraaie set huiswaarts te keren krijg je nu alles in een vuilniszak met tape geleverd.
  • Als laatste: jaren geleden ben ik begonnen met het verzamelen van Star Wars Lego. Voor mij is Lepin e.d. iets heel anders. Een verzamelaar van Coca-Cola spullen zal geen River Cola (of 3S) spullen in de collectie willen; dit komt qua smaak wat in de buurt, maar het is niet the real deal. Een dag nadat ik deze set gebouwd had heb ik de nieuwe Lego Star Wars: Rogue One sets aangeschaft en had er een totaal ander gevoel qua beleving bij.

Aan de andere kant: Ja, de prijs is veel lager. Ja, dankzij Lepin zijn bepaalde sets (de UCS Millennium Falcon bijvoorbeeld) opeens betaalbaar. Vanuit dat perspectief snap ik dat Lepin zo populair is. Van sommige van deze sets is de Lepin versie echter nog steeds vrij prijzig. De UCS Falcon kost bijvoorbeeld +- $ 185. (De adviesprijs was destijds $ 500 en er wordt momenteel +-$ 2000 voor deze set op de 2e hands markt betaald) $ 185 is dan uiteraard veel minder, maar het is (hoe je het ook wendt of keert) niet echt én het is nog steeds een behoorlijk hoog bedrag! Daarnaast blijft het zoals gezegd een schending van copyright. Je kunt zeggen van Lego wat je wil (ja, ze vragen soms hoge bedragen) maar ze zijn enorm creatief, steken veel tijd in hun designs, brengen van steeds meer films en series sets uit en investeren daar ook veel in, terwijl Lepin alleen maar kopieert.

Ik ben in ieder geval zeer benieuwd wat de rechter gaat doen in de zaak Lego vs. Lepin. Hierop moeten we nog even wachten want naar verwachting duurt het een jaar voordat er een uitspraak is! In de tussentijd blijft de Lepin fabriek in China gewoon open…

Wil je meer over Lego vs Lepin lezen? Bekijk dan dit artikel waarin ik losse (LEGO en namaak) minifiguren vergelijk!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!