Duel on Mandalore

Star Wars LEGO review: Duel on Mandalore (75310)

Hoi, ik ben Sherwin en voor Star Wars Awakens mag ik de aankomende tijd de nieuwe LEGO Star Wars sets voorzien van een review – te beginnen met Duel on Mandalore! Wellicht (her)kennen jullie mij van de keer dat ik als gast mocht aanschuiven bij de Star Wars Podcast om te praten over de Star Wars en LEGO – beluister deze hieronder anders even terug!

Om de reviews zo objectief mogelijk te schrijven zijn er vijf categorieën waarop ik de sets beoordeel. Allereerst speelbaarheid / displayability (de mate waarin de set makkelijk en goed ten toon te stellen valt), LEGO blijft speelgoed waarmee gespeeld kan worden, echter veel van deze sets komen ook in de kast te staan. Daarnaast zijn de minifiguren een belangrijk element waardoor een set net de juiste wauw-factor kan krijgen. Verder wordt ook de prijs beoordeeld, als leidraad wordt hiervoor het aantal eurocent per blokje gehanteerd. Daarnaast, hoe zit het met de originaliteit? Is het vernieuwend genoeg of weer juist weer hetzelfde kunstje? En tot slot, wat vind ik van het design? Komt de set voldoende overeen met het origineel?

Voor elk onderdeel valt er 1 punt te verdienen wat de maximale score 5 punten maakt. Genoeg uitleg over de beoordelingscriteria, het wordt tijd voor de review!

Duel on Mandalore (75310)

De kleinste set van deze wave, waar ik me persoonlijk erg op heb verheugd. De scène speelt zich af op (hoe kan het ook anders) Mandalore. Het was hier waar Ahsoka en Maul hun eerste gevecht uitvochten en waar de toekomst van Mandalore op het spel stond. We kennen de scène uit het laatste seizoen van The Clone Wars.

Speelbaarheid / displayability

Deze set is onwijs leuk voor de jonge Star Wars fans met bekende personages als Darth Maul en Ahsoka Tano. De set is tevens erg simpel in elkaar te zetten met verschillende leuke speelfuncties. De verticale kist waarin Darth Maul is opgesloten en de troon van Mandalore horen er ook bij. Qua displayability is de set net iets te klein en te simpel. Deze zou verdwijnen naast bv. een Yoda’s Hut of een Duel on Mustafar.

Voor de speelbaarheid zeker een heel punt. Maar voor displayability geen punten. In totaal dus een half punt.

Minifiguren

Voor dit duel zijn twee figuren nodig en deze zitten er uiteraard bij. LEGO heeft gekozen om de oude Clone Wars figuren hier niet te benutten en de meer realistische gezichten gebruiken. Een trend die vorig jaar is ingezet en nu weer doorloopt, persoonlijk vind ik daterg positief. De prints op de benen bij beide figuren ziet er erg gelikt uit. Voor deze set klopt het qua figuren volledig dus een dik verdiend punt hiervoor!

De minifiguren van Ahsoka en Maul zoals deze te zien waren in The Clone Wars.

Originaliteit

LEGO gebruikt vaker kleine sets om dit soort scènes te creëren. Dat zij nu iets hebben gekozen vanuit The Clone Wars lag in de lijn der verwachting. Ik geloof erin dat het een ‘eens maar nooit meer’-set is, wat de originaliteit zeker ten goede komt. De troon zelf had ook gecombineerd kunnen worden met een met een Satine en Obi-Wan. Ik ben van mening dat die niet zo goed verkocht zou zijn als deze set. Een volle punt voor originaliteit!

Prijs

Prijstechnisch is dit lastig te beoordelen. Alle elementen zitten erin voor uren speelplezier, maar als ik kritisch kijk is het geen €19,99 waard. 147 stukjes is erg weinig in vergelijking met voorgaande jaren. Een snelle berekening laat zien dat het ruim 11 cent per blokje kost om deze te bouwen. Gemiddeld ligt de prijs hiervoor rond de 10 cent of lager. Ik zou dus wachten tot er een goede aanbieding komt. Ik verwacht dat deze in het loop van het jaar rond de €15,00 te koop gaat zijn. Een halve punt voor de prijs puur voor de figuren die erbij zitten.

Design

Het design is van een afstandje herkenbaar. De troon en de coffin (de verticale kist waarin Maul gevangen werd gehouden) herken je erin. Als er beter gekeken wordt naar de afwerking is hier veel op aan te merken. Boven het glas zit een gat, dit had makkelijk opgevuld kunnen worden met de oranje stukken die er al bij zitten. De bovenkant van de muur is saai en leeg plastic, dit zelfde geldt ook voor de coffin.

Als laatste punt de vele stickers die erbij zitten: hier had beter gekozen kunnen worden voor geprinte stenen dan stickers. Het design is duidelijk maar de afwerking verschrikkelijk. Een mager half punt hiervoor.

Samenvatting

Al met al is Duel on Mandalore een leuke set met interessante speelelementen. De figuren hier zijn echt top en ik zou het zeker alle The Clone Wars fans aanraden. Echter qua design en prijs scoort deze erg laag. De afwerking is snel gedaan voor een erg hoge prijs. Rustig afwachten tot deze in de aanbieding is en met wat kleine aanpassingen, is het een zeer gave toevoeging voor de collectie.

Totale score is: 3½ / 5

Oprichter & Hoofdredacteur
Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!