X-Wing

Star Wars: X-Wing (1993)

X-Wing: All wings, report in. Het mocht even duren, maar in 1993 verscheen de eerste Star Wars-titel van LucasArts op de PC. Eindelijk werden de consoles en de arcade even gelaten voor wat ze waren en werden de mensen met een Personal Computer voorzien van hun ultieme Star Wars-fantasie. X-Wing was een game die voor velen belangrijk bleek te zijn en vandaag de dag nog steeds als standaard gezien blijft worden.

Star Wars was niet meer zo prominent aanwezig in de geest van de vele miljoenen fans rondom de wereld. De films lagen inmiddels ver achter ons, er zou niets nieuws meer komen. Het was een geweldige franchise die een beetje dood lag te bloeden. Echter, door de komst van de Thrawn Trilogy, de boekenreeks van Timothy Zahn, won de serie weer (nieuwe) zieltjes en bleek dat er nog flink wat potentie in de naam zat. Het was duidelijk dat Lucas misschien klaar was met Star Wars, maar de wereld niet. Er werd gesmeekt om meer en nieuwe content. Aangezien er succes was geboekt met enkele vliegtuigsimulatorgames situerende in de Tweede Wereldoorlog, leek het dan ook een slim idee om de kennis van die games te combineren met de Star Wars-licentie. Door in de cockpit van je favoriete Star Wars-schip plaats te nemen en het op te nemen tegen gigantische aantallen aan vijanden, bleek Star Wars: X-Wing een hele bijzondere titel te zijn. Een titel die liefdevol werd ontvangen door fans en nu, al die jaren later, nog steeds flink gespeeld blijft worden.

X-Wing: zijn tijd ver vooruit

Star Wars: X-Wing was een ‘space-combat flight simulator’ en is volgens velen nog steeds de beste Star Wars-game die ooit verschenen is. Als een piloot van de Rebels werk je je weg door menig missie ten tijde van de originele films met als doel om uiteindelijk de Death Star op te blazen. De missies waren allemaal aan elkaar verbonden door middel van een nieuw verhaal. Doordat het verhaal zo prominent aanwezig was en de speler echt het gevoel kreeg midden in Star Wars te zitten, toonde deze game volgens de pers van die tijd wat het medium videogames zou kunnen bereiken. Het was meer dan zomaar een spelletje spelen.

Op hun Star Destroyer staan Imperials te overleggen terwijl met een Turbo Laser een complete Rebellenvloot weggevaagd lijkt te worden. Ondertussen schreeuwt Admiral Ackbar zijn laatste orders waardoor verschillende X-Wings gelanceerd moeten worden. Het doel; de TIE-Fighters. Lasers vliegen om de oren, explosies vullen het scherm op het moment dat het befaamde Logo en de crawl hun intrede deden. X-Wing was een achtbaanrit die op het punt stond om te beginnen.

Grafisch op en top Star Wars en een nieuw verhaal

Op de Mon Calamari Star Cruiser Independence begon jouw avontuur. Eigenlijk was dit schip niet veel meer dan een grafische versie van een menu, waaruit je via diverse duren (een menu structuur) naar het flight deck kon gaan. Rustige muziek speelde in de achtergrond, droids deden hun ding en je kon horen waar de diverse piloten over spraken. Sfeervol is het juiste woord. Vanuit hier kon je de opstap maken naar de Training Grouds, de Flight School of, verborgen achter een andere deur, je campagne. Met een ware 3D engine onder de motorkap werd de PC van die tijd tot zijn maximale benut. Dit was een game die nergens anders mogelijk was. Dit was echt iets wonderbaarlijks. Zo was de game compleet afhankelijk van realistische physics, zodat alles zou bewegen en reageren op gebeurtenissen en omgevingen zoals in de echte wereld. Alle voertuigen waren in 3D gemodelleerd en alles reageerde in ‘real time’. De wrakstukken van een opgeblazen TIE Fighter konden door een botsing alsnog andere voertuigen opblazen. Niets was puur cosmetisch, alles had een functie.

De missies die je speelde waren aan elkaar gelinkt door middel van een nieuw Star Wars-verhaal, waarbij elk level andere mogelijkheden bracht. Zo waren er missies waarbij je anderen moest zien te redden, waarin je op patrouille moest, raids uit moest voeren als verrassingsaanval of gewoon alle tegenstanders uit de lucht knallen. Dit alles met de gedachte dat het originele verhaal in de achtergrond van de game voelbaar aanwezig was, gaf de spelers dan ook echt het gevoel onderdeel te zijn van het gigantische universum dat George Lucas jaren eerder creëerde.

Revolutionaire audio-engine voor X-Wing

Voor de game had LucasArts de iMUSE technologie gebruikt om geluid te genereren. Want muziek zoals je dat nu hoort in games was in die tijd nog best lastig te krijgen. Hierdoor wist de game dynamisch zijn muziek aan te passen op dat wat er op je scherm gebeurde. Tijdens een rustig moment was de muziek kalm terwijl deze intens kon worden wanneer een aanval gebeurde. Uiteraard was overal de bekende muziek van John Williams aanwezig. Wederom om de sfeer te verhogen. Het zorgde ervoor dat X-Wing meer was dan een game waarin je uit een cockpit op vijanden schoot met toffe muziek op de achtergrond. Je verliet even de kamer waar je in zat en waande je echt een onderdeel van de Rebellen. Jij was een belangrijke schakel in de oorlog tegen The Empire. Met drie complete ‘tours of duty’ (campagnes), welke met uitbreidingen met twee extra voorzien werden, werd jij een onderdeel van Star Wars. Het was geen makkelijke game, maar de euforie na een geslaagde missie was gigantisch aanwezig.

Sinds haar originele release is X-Wing nog een paar keer opnieuw uitgegeven. Waaronder op CD-Rom. Tot de dag van vandaag heeft de game een hele loyale groep fans die nog steeds te vinden is in het spel. X-Wing bracht niet alleen Star Wars terug, het nam Star Wars ook de toekomst in. De visie van de game was duidelijk en de technologie was er eindelijk om de franchise op een grote manier in videogame-vorm aan de man te brengen. X-Wing was het begin van heel veel goeds…

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!