The New Droid Army

Star Wars: The New Droid Army (2002)

Leuk, draagbaar vermaak.

Waar eerder de officiële videogame rondom Attack of the Clones alleen naar het kleinste scherm kwam, werd The New Droid Army ook exclusief uitgegeven op de Game Boy Advance. Situerende net na de gebeurtenissen uit Episode II bracht ontwikkelaar Helixe in samenwerking met THQ een nieuwe blik op dat wat zou gaan gebeuren.

De Clone Wars begonnen uiteraard pas op het einde van Attack of the Clones, de animatieserie bestond nog niet en Episode III was een zekerheid. Het gat tussen de twee films kon daarom makkelijk opgevuld worden met nieuwe avonturen waarin de Jedi hele legers aan mochten sturen om de opkomende dreiging tegen te gaan. In The New Droid Army wordt Anakin er op uitgestuurd om te kijken of de geruchten rondom een nieuw type droid waar zijn. Deze droid zou niet alleen veel krachtiger zijn dan de gemiddelde Battle Droid, maar ook nog eens helemaal opgewassen tegen de krachten van een lichtzwaard.

Al snel reist Anakin naar Tatooine maar blijkt daar opgejaagd te worden door Aurra Sing. Ze weet hem te vangen en over te leveren aan niemand minder dan Jabba the Hutt. Wanneer je als speler weet te ontsnappen is het al snel zaak om terug te keren naar Coruscant om daar een ‘Dark Jedi’ genaamd Trenox op te sporen en ten val te brengen. Hieruit leert de speler dat Count Dooku een plan heeft om de Jedi Archives te vernietigen, waardoor Anakin naar Metalorn gaat om daar de Cortosis Droid Factory te vernietigen en Wat Tambor te vangen, de leider van de Techno Union. Interessant is dat Anakin hier oog in oog komt te staan met Dooku om hem daar te verslaan.

Kleine game, ‘groot’ verhaal in The New Droid Army

Je merkt het; voor een kleine game poogt The New Droid Army een groot verhaal te vertellen op meerdere planeten in het universum. Daarnaast doet het er alles aan om eigenlijk al een beetje ‘Episode III’ te zijn, door de confrontatie met Dooku al te voltooien. Hoewel het verhaal behoorlijk ‘all over the place’ is, geeft het de speler een krachtig gevoel. Jij bent Anakin, jij doet alles wat je kan om hen om wie je geeft te beschermen.

The New Droid Army is te spelen vanuit een isometrisch standpunt. Hierdoor krijg je unieke 3D-beelden op het scherm van de Gameboy Advance te zien. Dit brengt de vele lichtzwaard-gevechten dan ook sterk in beeld. Omdat er best een flink scala is aan verschillende tegenstanders zijn er uitzonderlijk veel mogelijkheden om naar je favoriete wapen te grijpen. Nadat een zone voltooid is krijgt Anakin nieuwe Force-krachten tot zijn beschikking welke hem in de volgende levels weer kunnen helpen om het leven net wat makkelijker te maken. Denk aan een Force Dash, een hogere sprong, het terugbrengen van je levenskracht, een Force Push of zelfs om tijdelijk onzichtbaar te worden.

Deze Force krachten kunnen niet continue gebruikt worden. Tijdens het gebruik van de Force loopt er een balkje leeg. De enige manier om deze weer vol te krijgen is door stil te gaan staan (en niet aangevallen te worden uiteraard) of wanneer de kracht van meditatie geleerd is, deze in te zetten. Je gaat het nodig hebben, want de game is niet de makkelijkste. Gelukkig krijg je in sommige levels versterking. Denk aan Clone Troopers die aan je zijde vechten op Coruscant.

Goed idee, matige uitwerking

Hoewel het idee achter de game prima is, blijkt de uitwerking minder te zijn. Het spel zou op momenten zelfs saai genoemd kunnen worden. Na een gevecht met enkele vijanden is het een bijzondere anti-climax om zo’n dertig seconde stil te gaan staan om je levens en Force-balk opnieuw vol te laten lopen. Daarnaast lijken veel levels op elkaar en zijn de doolhoven waar je doorheen moet spelen niet altijd even goed om door te lopen. De puike grafische overtuigingskracht en de toevoeging van de soundtrack van Attack of the Clones zorgen er echter wel voor dat de game niet snel weggelegd wordt.

Hoewel de game duidelijk wat steken laat liggen, is The New Droid Army een prima spel om doorheen te lopen. Het doet nergens iets bijzonders of enorm vernieuwends, maar voor een draagbaar spelletje voor onderweg bracht het op momenten genoeg vermaak. Het is geen game die ik iedereen zomaar aan zou willen raden, maar voor velen zal er toch wat leuks te vinden zijn.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!