Tijdens de ontwikkeling van Republic Commando was een vervolg al in de planning. Imperial Commando, zoals de game zou gaan heten, mocht helaas het daglicht nooit zien. Het vervolg kwam nooit verder dan wat plannen en concept art. Toch verscheen er in 2005 alsnog een vervolg op de Xbox-hit. Echter, niet zoals spelers gehoopt hadden.
Waar het eerste deel een duistere, volwassen first-person shooter was waarbij harde actie afgewisseld werd met het geven van opdrachten in gevaarlijke omgevingen, probeert ‘het vervolg’ te zijn wat zijn grote broer deed. Echter, waar de eerste Republic Commando de volledige kracht van de originele Xbox kon benutten om grafisch zeer indrukwekkend over te komen, verscheen Order 66 niet op Microsoft’s console. Sterker nog, de game verscheen op geen één console. Republic Commando – Order 66 verscheen exclusief op de mobiele telefoon.
Het vervolg op Republic Commando verscheen op de telefoon
In het spel speel je wederom met een squad commando’s. Echter, waar het eerste deel zich tijdens de Clone Wars speelde en je menig missie moest volbrengen waarbij de tegenstand heftig kon zijn, heeft Order 66 zwaardere tegenstand voor je in petto. Zoals de titel van de game al weggeeft; ten tijde van dit spel geeft Palpatine zijn speech die de melkweg voor altijd zou veranderen. Waar je voorheen vooral schiet op menig Battle Droid draait het conflict compleet om wanneer je het ineens op moet gaan nemen tegen Jedi. Toch, onder de simpele graphics (een telefoon kon in 2005 nog niet heel veel aan, de apparaten waren nog daadwerkelijk om te bellen) is een sterke strategische shooter te vinden. De graphics en de matige user interface doen vermoeden dat dit een makkelijk opgezet spel is, maar wanneer je eenmaal aan de slag gaat merk je al snel dat dit een sterk staaltje game design met zich mee brengt.
Bepaal je eigen squad
Jij bestuurt drie units tegelijkertijd. Wanneer je een level start bepaal je zelf welke Clones je onder de knoppen meeneemt. Met behaalde levels groeit je roster (en kun je zelfs Force-users zoals Anakin en Darth Vader vrijspelen), waardoor de levels steeds net wat anders kunnen zijn. Elke soldaat schiet in een bepaald stramien, met een eigen power level. Het is aan jou om precies de juiste troepen bij elkaar te vinden voor de missie die voor je ligt, om de juiste combinatie van vuurkracht en normale kracht bij elkaar te rapen om jouw doel te behalen. De ene Clone kan een schild activeren, de andere kan weer healen terwijl de derde flink wat kracht aan boord heeft. Heb je meer vuurkracht nodig en durf je het aan om minder medics op het scherm te hebben? Of speel je safe? De strategische keuze ligt bij jou.
Wanneer je dit eenmaal door begint te krijgen ontdek je al snel de diepere laag tijdens het spelen. Elke vijand heeft een andere manier om te lijf te gaan. Tactieken moeten ‘on the fly’ aangepast worden. Je kunt misschien in het begin van je missie ‘guns blazing’ naar binnen rennen, terwijl dit later juist een hele domme actie zou kunnen zijn. Het vechten tegen de Jedi brengt duidelijk de game naar een hoger plan. Hoewel het standaard eindbazen zijn, waarbij je op moet letten wat hun routine is en wanneer je daar gebruik van kan maken, zijn deze gevechten behoorlijk intens. En dat allemaal op een scherm van een paar centimeter groot.
Makkelijk te missen
Het is dan ook bijzonder jammer dat dit vervolg maar op een paar telefoons te spelen was, waardoor vandaag de dag veel mensen het spel compleet gemist hebben. Het is niet het waardige vervolg op de originele Republic Commando waar we op gehoopt hadden, maar toch weet het het juiste gevoel over te brengen. Met de juiste geluiden op de juiste plekken is Order 66 en verdomd verslavend spelletje. Het is jammer dat de grafische pracht zo achterwege gelaten moet worden door de afwezigheid van de kracht in de telefoons uit de tijd van release.