Rebel Assault

Star Wars: Rebel Assault (1993)

In de jongere jaren van de schrijver van dit stuk was Rebel Assault een geweldige game die menig fantasie waar wist te maken. Het nam elementen van A New Hope en The Empire Strikes Back, wist dat samen te gooien en liet jou in de schoenen staan van Rookie One. En eigenlijk was dat in mijn achterhoofd gewoon een extra Luke Skywalker die niet met The Force zijn ding kon doen.

Je avontuur mocht starten op de bekende zandplaneet Tatooine en ging via Hoth richting de slag rondom de Death Star. Chronologisch werden de films dus niet helemaal gevolgd, maar dat mocht niet afdoen aan de ervaring. Dat de game af durfde te wijken van de films was dan ook duidelijk op het moment dat jij als Rookie One de Death Star op wist te blazen in plaats van Luke Skywalker. Daarnaast waren andere bekende personages zoals Han Solo en Chewbacca niet aanwezig, maar wist Darth Vader wel zijn intrede te doen als het ultieme kwaad. Gelukkig is het verhaal niet de reden waarom deze game nu nog steeds zo prominent in mijn gedachten aanwezig is, dat is de gameplay.

Stay on target!

Eigenlijk bestuurde je stiekem de gehele game door een klein puntje op je scherm. Je target. Dat daar een bekend voertuig uit de Star Wars Saga achter hing was fantastisch om te zien, maar wanneer je doorhad dat je niet het schip maar de target bestuurde, manoeuvreerde je je veel beter door de levels heen. De schepen hingen er niet alleen achter, ook was veel van de game te beleven vanuit de cockpit van menig bekend ruimtevoertuig. Het veranderen in aanzien bepaalde hoe je de game speelde. Vanuit de cockpit gaf altijd net wat beter dat Star Wars-gevoel, al was het sturen van een schip waar de camera achter hing vele malen makkelijker. Het doel was elke keer even simpel als duidelijk; het ontwijken van obstakels op je pad (een pad waar je niet van af kon wijken) terwijl je diverse TIE-Fighters kapot schoot. Het is even simpel als doeltreffend.

Toch weet de game soms even haar gameplay overhoop te gooien en de speler te verrassen. Zo gebruik je in de missie in de basis op Hoth geen voertuig, maar ga je al lopende op avontuur. Geen X-Wing, geen Snowspeeder, nee, gewoon je voeten als bewegend mechanisme. Maar eigenlijk blijft de game hetzelfde, je blijft een target richten op de vijanden terwijl je op een automatisch pad loopt. In plaats van TIE-Fighters schiet je Stormtroopers. Het is een welkome afwisseling, die in haar basis eigenlijk niets anders doet. Maar dat is ons geheim.

Rebel Assault en de tand des tijds

Is Rebel Assault vandaag de dag nog het aanraden waard? Nee. Deze game is aan alle kanten ingehaald door de tijd en techniek en dat merk je tijdens het spelen. Waar veel oudere games vandaag de dag nog interessant zijn om te herspelen, zal Rebel Assault je meer frustraties geven dan plezier. Het spel is bedoeld voor jongere spelers die nog geen of niet veel ervaring met het spelen van games hebben. Ja, de game brengt gigantische nostalgie met zich mee, maar meer dan dat is het niet meer…

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!