Een van de meest populaire Star Wars-games ten tijde van de release van The Phantom Menace was duidelijk Episode I: Racer. Met hoge snelheden, diverse tracks en een hoop verschillende Pod’s om te verzamelen, wist de game op meerdere platformen de gamer flink bezig te houden. Tijdens de release van Attack of the Clones was het tijd voor een vervolg.
Niet alleen op de Nintendo 64 en PC, maar ook in de Arcadehallen was Racer een hit. De keuze om een vervolg te ontwikkelen was dan ook niet een onwaarschijnlijke. Het was eerder een vraag van wanneer dan een vraag van waarom. Racer Revenge moest sneller, mooier en heftiger worden dan het origineel. Ook liet het de arcadehal compleet vallen. Om het beste uit de game te halen, was betere hardware nodig. Racer Revenge zou dan ook exclusief verschijnen op de PlayStation 2.
Ontwikkelaar Rainbow Studios had een heftige taak om op zich te nemen. Want hoe evenaar (en verbeter) je een game die zo succesvol werd? Door terug te gaan naar de basis van dat wat die eerdere titel zo goed wist te maken en daar verbeteringen op toe te passen. Daarnaast, waar het origineel redelijk ‘kaal’ was, heeft de ontwikkelaar meer ‘entertainment’ toe weten te voegen. Met negen beschikbare personages (uit te breiden naarmate je verder komt in het spel) zijn allen stuk voor stuk goed geanimeerd, lijken op hun versies uit de film en weten humor naar het spel te brengen. De funfactor begint buiten de races om.
Meer strategische diepgang in Racer Revenge
Voordat een race begint (want daar komen we uiteindelijk toch voor), toont de game even de track waar je binnenkort met intense snelheden overheen gaat razen. Waar zitten de moeilijke stukken? Welke bocht is zo scherp dat je beter gas terug kunt nemen? Is er een vernauwing waarbij je er zeker voor moet zorgen dat er geen Pod naast je hangt? De ‘verteller’ praat het geheel aan elkaar (met humor) terwijl het publiek uit zijn dak gaat. De Pod’s staan inmiddels klaar, de motoren staan te ronken. Vanaf het moment dat je voor het eerst gas geeft merk je dat deze titel een hogere framerate heeft dan de eerste Racer. Alles oogt vloeiender, strakker en sneller. De Pod’s laten zich goed en snel besturen en voelen alsof jij ze volledig onder controle hebt. Al snel merk je dat Racer Revenge niet een ‘mooiere versie van het origineel is’. Waar het eerste deel pure arcade fun was, brengt het vervolg meer tactiek met zich mee tijdens het racen. Meer dan ooit let je op de turbo levels van het krachtige apparaat onder je, en de meter die aangeeft hoeveel schade je hebt. Is het wel slim om nu te versnellen? Gaat je Pod dat aan kunnen? Is het mogelijk om die kortere route te nemen waar de bochten lastiger zijn met de schade die je al hebt? Verspeel je je winst doordat je je Pod verder laat gaan dan dat hij aankan?
Net als in de film race je uiteraard met absurde snelheden over een parcours. Het is dan ook logisch dat er schade bij komt kijken. Jij hebt vast niet de Jedi reflexen die Anakin wel had. Logisch. Gelukkig is er wel een mogelijkheid om de schade te beperken door middel van een reparatie uit te voeren. Echter, dit gaat je wel wat kosten. Het kost tijd om je Pod weer naar zijn honderd procent status te krijgen, een langere tijd zelfs wanneer de schade enorm is. Tijdens het repareren kun je niet snel gas blijven geven. Je remt af, de snelheid gaat omlaag. Andere Pod’s racen je voorbij. Kies dus het juiste moment om die reparatie uit te voeren. Het verkeerde moment kan je de koppositie kosten. Een positie waar je weer voor moet vechten om hem terug te krijgen.
Valsspelen loont!
Anders dan in het origineel, en haast ‘dichterbij de echte sport’ is het feit dat valsspelen beloond kan worden. Watto heeft onderdelen voor zijn winkel nodig, onderdelen die jij voor hem kunt krijgen (waar een financiële vergoeding voor staat, uiteraard), door tegenstanders niet in te halen, maar volledig uit te schakelen. Daarnaast verdien jij meer aan Watto wanneer je meerdere Pod’s uit weet te schakelen. Winnen kan dus op meerdere manieren. Het verdienen van geld is belangrijk, het wordt ingezet om jouw Pod te voorzien van upgrades of compleet nieuwe onderdelen. Een snellere acceleratie, meer controle tijdens het sturen, een betere cooling of een sterkere boost? Het is mogelijk, mits je voldoende ‘Truguts’ hebt om te betalen. Kies je tijdens het upgraden van je Pod juist voor een sneller voertuig, of ga je voor bescherming tegen schade? Win je door als eerste over de finish te gaan of is je doel juist om de rest niet te laten finishen? Het zijn strategische keuzes die jouw pad kunnen bepalen.
Standaard zijn er dertien races te beleven, waaronder uiteraard de Boonta Eve. Met in totaal achttien speelbare personages (na de nodige unlocks), diverse modi en uitdagingen is Racer Revenge een flink pakket te noemen. Met een galactische reis naar verschillende planeten is de omgeving keer op keer anders. Daarnaast is het heel anders spelen met een Anakin Skywalker dan met een Sebulba. Of wat te denken van Darth Vader of Darth Maul? Allen hebben hun eigen karakteristieke kenmerken en Pod, elk speelt anders dan een ander. Toch is de game volledig in balans. Tegenstanders beuken jou net zo hard van de weg als jij hen, de winst is niet makkelijk te krijgen. Welk personage je ook kiest.
Een aanrader
Met een sterke presentatie, geluid van hoog niveau en pure fun tijdens het spelen is Star Wars Racer Revenge zo’n titel die gespeeld moet worden. Of dat nu tien minuten op een verloren avond is, of tijdens een regenachtig weekend; de game verdient het om alsnog uit de schaduw van zijn voorganger te treden. Met een curve die van bijzonder makkelijk naar enorm moeilijk gaat ligt de uitdaging hoog, maar ook niet-Jedi kunnen de finishlijn met veel plezier bereiken.