The Sith Lords

Star Wars: Knights of the Old Republic II – The Sith Lords (2004)

Hoe verbeter je het beste?

Hoe maak je de beste Star Wars-game beter? Het is een vraag die lastig te beantwoorden is. Nadat BioWare met de eerste Knights of the Old Republic vriend en vijand wist te verrassen, was het aan ontwikkelaar Obsidian om in een vrij korte tijd een vervolg te creëren in de vorm van The Sith Lords wat niet alleen het eerste deel moest evenaren, maar ook moest overtreffen.

De ontwikkeling van The Sith Lords was geen makkelijke. LucasArts gaf Obsidian zo’n zestien maanden om een vervolg op Knights of the Old Republic te creëren. Feedback van fans op het origineel was hierbij moeilijk te gebruiken tijdens het ontwikkelproces omdat Obsidian al aan het vervolg begon voordat het origineel daadwerkelijk beschikbaar kwam. Hierdoor lijkt The Sith Lords op veel vlakken enorm veel op het origineel. Grafisch zijn de games haast niet te onderscheiden van elkaar en de gameplay is grotendeels ook hetzelfde. Het voelt daarom soms heel veilig, zonder dat dat ooit het idee was. Obsidian kon gewoonweg niet anders. Maar waar dit negatief klinkt is dit alles behalve het geval. Soms is meer van hetzelfde precies dat wat je nodig hebt.

Vijf jaar na het verhaal uit het originele spel speel je wederom als een personage dat wakker wordt met weinig kennis van voorgaande zaken. Het is dan ook belangrijk om je verleden in kaart te brengen om je toekomst te kunnen bepalen. Jij bent ‘The Exile, een Jedi Knight verstoten door de Jedi Order. Tenminste, wat er over is van de Jedi Order aangezien deze veel verliezen hebben geleden door de dreiging van The Sith. Het verhaal ontvouwt zich wederom als een gigantische space opera waarbij de ontdekking van het plot de grootste aantrekkingskracht van het spel vormt.

The Sith Lords: een waardig vervolg op Knights of the Old Republic

Wanneer het origineel niet gespeeld is, is het verhaal van The Sith Lords goed te volgen, echter zullen enkele personages en gebeurtenissen uit deel één aangestipt worden. Het eerste deel kan compleet genegeerd worden om het verhaal van het tweede te kunnen volgen, maar wanneer de kennis wel aanwezig is uit het origineel, krijgt het verhaal meer gewicht bij de speler. ‘KotOR II’ start bijzonder langzaam maar weet na de opening snelheid te krijgen en de speler het verhaal in te trekken. Het duurt dan ook even voordat je voor het eerst met een lichtzwaard aan de slag mag gaan. Maar wanneer dit gebeurt is de ervaring extra speciaal.

De opzet van de gehele game lijkt een kopie te zijn van de eerste Knights of the Old Republic. Verzamel een groep om je heen waar het avontuur mee aangegaan moet worden. Maak keuzes tussen goed en kwaad om jouw personage aan een bepaalde kant van The Force te krijgen en zo het lot van het universum te bepalen en spreek met bijzonder veel personages om informatie, verhaal en meer te verzamelen. Ondertussen reis je tussen planeten (waarvan er een hoop nieuwe zijn en enkele uit het origineel terug keren). Doordat je steeds bezig bent met kleine dingen, die stuk voor stuk bijdragen aan het grote geheel, heb je constant het gevoel verder te komen in het spel. Je maakt constant progressie op een manier die je zelf kiest. Hierdoor krijg je wel af en toe het gevoel dat de game enorm groot is en je een beetje verdwaalt in alle te beleven content om je heen. Gelukkig is er altijd een manier om te zien waar je moet zijn om het verhaal verder te laten gaan.

Keuzes maken de game

Het maken van keuzes is wederom van enorm belang. Niet alleen om empathie te tonen of juist volledig kwaadaardig te zijn en zo je verbinding met The Force te versteken, maar ook omdat je team hier op reageert. Het is mogelijk dat ze zich in je keuzes aansluiten of zich volledig van je vervreemden. En ja, het is zelfs mogelijk om personages in je eigen party zo ver te krijgen om de Dark Side te gaan voelen. De Rule of Two kun jij hier zelf toe gaan passen. Mocht je dat willen. Keuzes hebben daarnaast een flinke invloed op het spel. Vroeg gemaakte keuzes kunnen later een interessante uitkomst bieden, of juist jouw plan geheel door de war gooien. Hierdoor krijgen deze momenten waarop de keuzes gemaakt moeten worden veel meer gewicht met zich mee. Een fout kun je je niet veroorloven.

KotOR II introduceert ‘lightsaber forms’. Verschillende manieren op je lichtzwaard te hanteren, vergelijkbaar met verschillende vormen van mariale arts. Elke sport is om jezelf te verdedigen, maar de bewegingen en effecten van acties kunnen andere uitkomsten hebben. Sommige stijlen zijn slimmer wanneer je een personage speelt dat vooral veel Melee-gevechten heeft, terwijl andere stijlen slimmer zijn om te meesteren wanneer je liever defensief speelt. Het brengt een extra laag strategie met zich mee, plus het geeft je als speler nog meer vrijheid rondom het personage dat je creëert.

Race tegen de tijd bracht de game weinig goeds

Knights of the Old Republic II: The Sith Lords doet heel veel goed. Maar er is helaas ook een hoop waar het de plank mis slaat. Zo is het duidelijk voelbaar dat de ontwikkelaar veel te weinig tijd heeft gehad om de game te realiseren. Tijdens de originele launch was het spel gewoonweg niet af en werd er heel veel content geschrapt. En dat is voelbaar. Het lijkt in veel aspecten veel te veel op het origineel waardoor je soms vergeet een vervolg te spelen. En toch weet de game in dat wat het wel is zo goed te zijn dat het te vergeven is.

Er zijn weinig games in het RPG-genre die zo geliefd zijn als de originele Knights of the Old Republic. Het vervolg heeft wat problemen, maar weet op momenten toch dat origineel te overstijgen. Door de juiste invloed uit te voeren op je party, krijg je meer en meer het idee dat jij het personage kan spelen wat je wilt, zonder dat een ontwikkelaar je aan de hand vast blijft houden. Recentelijk is de game op de Nintendo Switch uitgebracht waarbij ontwikkelaar Aspyr de origineel verwijderde content alsnog terugbrengt naar het spel. De PC-versie kreeg al jaren geleden een mod die fans hadden gemaakt met niet gebruikte assets in het spel: The Sith Lords Restored Contents Modification. Na al die jaren is de complete KotOR II ervaring nu dus ook via een officiële weg te spelen. En zelfs na al die tijd blijft de game torenhoog staan op elk ‘beste Star Wars-games’-lijstje.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!