Jar Jar
Jar Jar

Star Wars: Jar Jar’s Journey Adventure Book (2000)

Het lijkt haast alsof de ‘echte gamer’ een beetje vergeten werd, zo vlak na de release van The Phantom Menace. Van de eerste tien games die verschenen (in een kort tijdsbestek), bleken er maar vier gericht op deze doelgroep. De rest van de games moest het vooral doen bij de jongere spelers. Vooral de spelers die ook wat wilde leren. Jar Jar’s Journey Adventure Book was daar ook onderdeel van.

Wederom stond Lucas Learning aan de basis van dit educatieve avontuur. Met een gerichte gameplay op younglings van vier jaar en ouder wist het spel vooral Jar Jar Binks, alsook personages uit The Phantom Menace prominent aanwezig te laten zijn. Een feest van herkenning voor de jongere garde. Het spel geeft een interactief verhaal met veertien geanimeerde hoofdstukken. Jawel, kinderen lezen mee met Jar Jar, Amidala, Anakin en Qui-Gon terwijl ze op ontdekkingstochten gaan van de moerassen op Naboo tot de dorre woestijnen op Tatooine.

Hier blijft het echter niet bij. Nadat kinderen mee lezen en het avontuur zo langzaamaan aan zich voorbij zien trekken, zijn er ook liedjes aanwezig welke uiteraard meegezongen dienen te worden. Echter, de onderliggende gedachte tijdens het spelen is simpel. Terwijl kinderen zich amuseren met de verhalen op het scherm en de diverse personages, leren ze grammatica, spelling en het lezen zelf. Daarnaast zijn er ook kleine problemen die tijdens de avonturen opgelost moeten worden, waardoor ruimtelijk inzicht en het komen tot oplossingen een ding is waar kinderen op jonge leeftijd al mee leren omgaan.

Met zes interactieve kleine spellen, gebaseerd op oude concepten zoals het geheugenspel Memory, helpen kinderen de diverse personages om hun taken te volbrengen om zo het verhaal verder te laten gaan. Denk aan het oplossen van een doolhof of het repareren van een hyperdrive zodat een schip weer kan vliegen. Ook is het mogelijk om de favoriete scenes uit de film opnieuw in te kleuren. Deze kleurplaten zijn zelfs uit te printen zodat er aan de slag gegaan kan worden met echte potloden en stiften.

Het grootste voordeel van Jar Jar’s Journey is het feit dat deze minder ‘saai’ is voor volwassenen die met hun kinderen mee willen spelen. Dit omdat er genoeg referenties naar de originele film te vinden zijn en er goede humor in het spel verwerkt zit. Wanneer bijvoorbeeld meerdere keren op een personage geklikt wordt met de muis gaan andere gesproken teksten verschijnen, met hilarische zinnen tot gevolg. Jawel, zelfs een klopklop-grap.

Met een hoge entertainmentwaarde en een goed concept om kinderen te laten leren tijdens het spelen, werd Star Wars: Jar Jar’s Journey Adventure Book één van de beter ontvangen titels van Lucas Learning tijdens de release. En die echte gamers? De volgende titel was weer voor hen…

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!