Star Wars: Grievous Getaway (2005)

Hello there...

THQ bleef alles op alles zetten om de grootste scènes uit Revenge of the Sith naar het kleinste scherm te brengen; de ontsnapping van Grievous in Grievous Getaway was geen uitzondering. Gamen op je mobiele telefoon was sterk in opkomst en ondanks het gebrek aan kracht in deze apparaten, slaagde de ontwikkelaar er toch in om Star Wars keer op keer over te zetten.

We mogen niet vergeten dat toen Grievous Getaway verscheen de mobiele telefoons nog niet de apparaten waren zoals we vandaag de dag in onze broekzakken hebben. Waar we nu sterke computers gebruiken waar we ook mee kunnen bellen, was het in de beginjaren van deze eeuw vooral een telefoon waar je enkele andere dingen mee kon doen. Het was twee jaar voor de release van de eerste iPhone en zelfs drie jaar voordat Steve Jobs een App Store introduceerde. Het waren andere tijden, dus waren de verwachtingen ook minder hoog dan nu.

Grievous Getaway focust zich in zijn totaliteit op de achtervolging tussen Grievous en Obi-Wan op Utapau zoals we die kennen uit de film. Grievous probeert uit handen van de Jedi te blijven en racet met zijn Wheel Bike op hoge snelheden door de krochten van de stad, terwijl het gevaar hem niets lijkt te doen. Het doel is simpel, de Jedi mag hem niet te pakken krijgen. Echter, als speler bestuur je Obi-Wan op de rug van Boga, de gevederde Veractyl en is het zaak om de Wheel Bike te stoppen. Wanneer je Revenge of the Sith gezien hebt weet je hoe deze scene verloopt en hoeven we daar weinig uitleg over te geven. Obi-Wan zit achter Grievous aan, moet obstakels ontwijken en zijn lichtzwaard gebruiken om zijn tegenstander te stoppen. Een ideale scene om een complete game op te baseren.

Echter, in de game kun je eigenlijk Grievous nooit tegen houden, ook al weet je zijn damage level helemaal omlaag te krijgen. Het spel volgt de film, dus het is onmogelijk om Grievous in elk van de vijf levels staande te houden. Dat lukt Kenobi ook niet in Revenge of the Sith, dus ook niet hier. Wanneer het je lukt om de Wheel Bike bijna tot stoppen te krijgen (en de damage bar dus bijna leeg is), haal je het level waarna je doorgaat naar het volgende. Het is pas in het laatste level dat het je lukt om de Wheel Bike te vernietigen, Grievous te stoppen en hem, so uncivilized, neer te schieten. Dit zorgt er dus voor dat wanneer het je lukt om steeds in de buurt van Grievous te blijven, de levels zo gehaald zijn. Echter, weet hij te ver van Obi-Wan af te komen, dan resulteert het level in een gefaalde missie.

Uiteraard is het niet alleen een achtervolging waarbij je van A naar B moet zien te komen. Tijdens deze actiescène op hoge snelheid zijn er genoeg obstakels waar je rekening mee moet houden. Allen gebruikt om jou als speler tegen te houden, verder van Grievous af te komen en dus je ultieme doel niet te bereiken. Zo moet Boga springen over gaten in de grond (of te pletter storten nog voordat Cody een kogel af kan vuren tijdens Order 66), over rotsen en plassen water. Wanneer Bogo toch zo’n obstakel mist resulteert dit in vertraging en een Grievous die verder weg lijkt te komen. Daarnaast staan er ook MagnaGuards met hun elektrische staaf om hun wapens te gebruiken om jou te stoppen en andere droids die hun vuurwapens op je richten. Met een juiste move met het lichtzwaard zijn deze tegenstanders om te leggen en om te zetten in bonuspunten. Wanneer je deze aanval foutief weet te timen kom je wederom verder achter je hoofddoel te liggen en loopt Kenobi schade op.

Gelukkig zijn er health power-ups en point-spheres te vinden om je achtervolging net wat makkelijker te maken. Of, nouja, het is best wel een ding om deze te pakken. Soms liggen ze op afgelegen paden die duidelijk moeilijker zijn dan de normale gang van zaken, waardoor risico’s genomen moeten worden om ze te verkrijgen. Het brengt een zekere risk/reward-gameplay met zich mee.

Op het oog is het een zeer simpele game en in feite zijn de vijf te spelen levels ook constant hetzelfde. Een speler kan het spel binnen een kwartier van voor tot einde uitspelen, maar de drang om betere scores te krijgen kan ervoor zorgen dat er vaker dan eens teruggekeerd gaat worden. Ook omdat er meerdere moeilijkheidsgraden aanwezig zijn is het soms interessant om het spelletje toch nog eens aan te zetten. THQ heeft er slim aan gedaan om juist deze scène om te zetten tot een kleine videogame, maar voor de meeste spelers is een enkele voltooiing genoeg. Toch, in korte speelsessies op het toilet, was Grievous Getaway een vermakelijke titel.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!