Star Wars games

Star Wars Games: tijd voor een rematch!

De toekomst voor Star Wars games ziet er sinds kort een stuk beter uit. Waar voorheen Electronic Arts het alleenrecht had om spellen te ontwikkelen met de licentie, is sinds de wederopstanding van Lucasfilm Games alles weer mogelijk. Elke studio kan nu in feite een Star Wars-titel in ontwikkeling nemen wanneer Lucasfilm er achter staat. De mogelijkheden zijn dus weer eindeloos. Laten we de game ontwikkelaars even op weg helpen.

Electronic Arts heeft ons in de afgelopen jaren toffe games gegeven. Twee Battlefront-edities, het fantastische Jedi: Fallen Order, Squadrons en op de mobiele telefoon de enorme hit Galaxy of Heroes. En natuurlijk mogen we de Star Wars uitstap naar Batuu niet vergeten in The Sims 4. En hoewel deze games voor vele uren aan plezier hebben kunnen brengen, was er meer mogelijk geweest. Het zijn vooral enorme EA-games. De harde, snelle shooter van de makers van Battlefield was natuurlijk te verwachten. Nu letterlijk elke studio een game en een idee kan pitchen bij Lucasfilm Games is alles weer mogelijk. Sinds de aankondiging hiervan gaan mijn gedachten alle kanten op. Welke studio zou perfect zijn voor een bepaalde game?

Playground Games – Star Wars Podracer

De Forza-serie is ongetwijfeld de beste en meest stabiele raceserie van de laatste jaren. Met elk deel beter dan het vorige weet de franchise keer op keer te verbazen. Met Forza Motorsport worden door Turn 10 bijzonder realistische racers neergezet, maar Playground Games brengt met de Forza Horizon-serie heerlijk arcade race geweld. Met de meest exotische wagens scheur je door prachtige omgevingen. Op hoge snelheden schiet het landschap aan je voorbij. Met intense races, over the top momenten en een tof festival als leidraad om verder te gaan, weten vooral de laatste twee delen uit te stijgen boven de rest.

Het lijkt daarom de perfecte studio om zich te wagen aan een nieuwe Podracer. Het is al jaren geleden dat het eerste deel verscheen (Nintendo 64!) en het tweede (PlayStation 2) was geen hele goede opvolger. Laten we daarom terug naar de tekentafel gaan. Met de techniek van tegenwoordig kan Podracing als nooit tevoren op je scherm getoverd worden. Playground heeft de middelen voor de snelheid, de omgevingen, de grafische pracht en de kennis om goede racers in elkaar te zetten. Waar kan ik mijn pre-order plaatsen?

Ninja Theory – Star Wars: The Fall of Vader

Ninja Theory is een studio die niet door iedereen zo bekend in de oren zal klinken als een Ubisoft, Activision of Electronic Arts. Wel heeft deze studio een van de meest belangrijke games van de laatste jaren gecreëerd. Met Hellblade: Senua’s Sacrifice brachten ze niet alleen een hele sterke actie/puzzelgame met de meest ongekende graphics, ook was de game een studie richting psychoses en het leven met deze beperkingen. Je hoofdrolspeelster heeft psychoses waardoor stemmen constant te horen zijn in haar hoofd, vertellende dat ze er niet toe doet, foute informatie geven, haar gek weten te krijgen. De game is ontwikkeld met behulp van diverse instanties die psychoses bestrijden, alsook met mensen die hier aan lijden. Het brengt daardoor een ongekend realistisch beeld van hoe het is om zo door het leven te moeten. Wanneer je een goede headset op je hoofd hebt staan weet je niet wat je beleeft tijdens je avontuur. Een tweede deel is daarom ook in ontwikkeling.

Hoe tof zou het zijn als Ninja Theory dit een stap verder zet en er een Star Wars-saus overheen weet te gooien? Speel met Anakin op het moment van Order 66. Hoe slecht hij moet doen uit liefde. Hoe hij van binnen uit elkaar gescheurd lijkt te worden om Padme te redden. En wat zijn de consequenties voor Anakin’s ziel wanneer hij alle younglings weet te doden en een jacht op zijn eerdere vrienden te starten? Wat doet dit met hem intern? Hoe reageert zijn ziel – die steeds verder verdwijnt – op het slechte wat hij doet, wat hij doet om origineel goed te creëren? Het zou een intense, originele en frisse blik zijn op Star Wars. Iets wat uniek te noemen is.

MachineGames – Star Wars: Republic Commando

MachineGames kennen we als de studio achter de recente Wolfenstein-titels. First Person Shooters die zeer verhaal gedreven zijn en avonturen voorschotelen die je uren bezig weten te houden. Geen focus op het spelen met anderen online, maar compleet jou meenemen naar het oude Nazi-wereldje van vroeger (al is het in een what if-scenario) en elke omgeving en personage weten te verkopen. Bijna alsof het een studie is naar wat er daadwerkelijk kon gebeuren wanneer Hitler de oorlog won. Ik zie de studio graag aan de slag gaan met een deel in de Republic Commando-franchise. Waar je in het eerste deel speelde als 1138 en een exclusief groepje Clones met je mee nam, kan deze studio de lat nog hoger gaan leggen. Laat het deel afspelen tijdens Order 66. Waar tijdens een missie je ineens tegen de Jedi moet keren. De harde werkelijkheid van het afschieten van je oude kameraden, je oude strijdpartners.

De eerste Republic Commando was grauw, duister en een zeer volwassen kijk op dat wat Star Wars was. En dat is precies wat MachineGames doet; volwassen games maken zonder te vergeten dat een spel leuk moet zijn. Echter zie ik deze combinatie niet snel gebeuren. MachineGames is namelijk druk met een andere game voor Lucasfilms Games. Iets met een man met een zweep en een hoed. Welkom terug, Indiana Jones…

Double Fine – Star Wars Droids Adventures

Double Fine is een studio die gevuld is met ex-talent van LucasArts. En dan vooral de medewerkers die hebben gewerkt aan de point and click adventures van weleer. Denk aan Grim Fandango, Full Throttle, Monkey Island en Maniac Mansion. LucasArts stond bekend om de hoge kwaliteit titels in dit genre. Grappig is echter dat er nooit een Star Wars-game is verschenen in dit genre. Avontuur en humor combineren is iets wat de basis was van elke game, een basis die Double Fine nu nog steeds door weet te zetten. Dus waarom dit niet eens richting Star Wars brengen? Is natuurlijk ook wel eens leuk na al die serieuze games die beschikbaar zijn. En als ik denk aan humor en avontuur in de combinatie met deze franchise, dan denk ik meteen aan de droids! Misschien iets met C-3PO en R2-D2 die een missie krijgen waar natuurlijk alles mis dreigt te gaan. Met diverse puzzels, gesprekken met wezens en het reizen tussen vele planten kan dit een luchtig maar diepgaand spel zijn die te spelen is door iedereen!

NetherRealm – Star Wars: The Terås Kåsi Contingency

De studio achter Mortal Kombat lijkt een ‘one trick pony’ te zijn. Ze maken vechtgames. En met recht, want mogelijk is dit de beste studio op aarde momenteel in dit genre. Niet alleen met Mortal Kombat, maar ook door de Injustice-titels waarin personages van DC Comics regelmatig met elkaar op de vuist gaan. In de recentere titels van de studio zijn dit geen losstaande gevechten meer, maar zit er een heus verhaal achter wat de diverse beweegredenen van de personages grondig uit weet te leggen. Vooral in Injustice is dit verhaal best wel sterk en de manier waarop de filmpjes overgaan in de gevechten is lekker vloeiend. Naast losse gevechten brengt de studio de wereld van DC Comics op een goede manier tot leven. En dat alles wederom op een grauwe, harde en zeer volwassen manier.

Aangezien we met Masters of Terås Kåsi in 1997 de eerste en laatste fighting-game in het Star Wars-universum hebben gehad (gelukkig, die game was niet veel soeps…) is het hoog tijd om dit genre eens terug te brengen. Zet met het Lucasfilm Storygroup-team een tof verhaal op poten en zorg ervoor dat diverse personages elkaars wegen kruisen. Het feit dat in Mortal Kombat, alsook in Injustice, de personages wapens hanteren, zorgt ervoor dat NetherRealm ervaring heeft met deze vecht-ondersteuners zonder de balans te verliezen. En dat is exact waar Masters of Terås Kåsi de fout in ging. Tijd voor een rematch?

Er zijn veel meer combinaties van Star Wars games en studio’s te verzinnen. Ik licht hier nog maar het topje van de ijsberg toe. En in alle waarschijnlijkheid gaat geen van de hierboven genoemde games daadwerkelijk ooit gemaakt worden. Maar de mogelijkheden zijn er. En dat is al meer dan dat wat enkele weken geleden het geval was. De toekomst voor Star Wars gaming is mooier dan ooit…

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!