Star Wars games

Star Wars games die nooit mochten zijn

Misschien hoorde je ons tijdens de Star Wars Podcast al praten over diverse games uit het Star Wars-universum die helaas nooit het daglicht mochten zien. In de geschiedenis zijn er diverse games geweest die in ontwikkeling waren, maar nooit zijn uitgebracht. Bij veel van hen zijn officiële trailers of zelfs speelbare segmenten verschenen. Daarom duiken we er nog iets dieper op in.

Zie dit dan ook als een aanvulling op de aflevering in de podcast. Want hoewel het leuk is om te discussiëren over videogames en de problemen die er achter zaten (of de domme redenen waarom ze niet mochten verschijnen), blijft het een extreem visueel medium. Een videogame zonder beelden is niet exact het plaatje wat je in je hoofd krijgt bij het horen van die term, niet waar? Hoewel misschien niet overal beelden van verschenen zijn, nemen we je toch even op een visueel avontuur door het landschap der vergeten games.

Star Wars: Return of the Jedi – Ewok Adventure
Videogames zijn vandaag de dag niet meer weg te denken, alsook het annuleren van projecten die niet mogen zijn. Maar Star Wars was hier al heel vroeg mee. Sterker nog, de eerste Star Wars-titel die niet uitgebracht werd, was er eentje uit 1983. Hoewel het spel volledig door Atari gemaakt werd en af was ook, besloot uitgever Parker Brothers dat de besturing van de titel zo lastig was, dat het gewoonweg te moeilijk was voor de gemiddelde speler. Pas na het maken van de game werd dus besloten het spel niet uit te brengen. In de game speelde jij als een Ewok en was je lid van de ‘Hang Glider Corp.’. Het was jouw missie om tijdens de Battle of Endor, vanuit je Hang Glider, vijanden als Stormtroopers en AT-ST’s om te leggen en de Shields Generator op te blazen. Fun fact; de originele titel van de game was Revenge of the Jedi Game 1. In 1997 verscheen de enige cartridge waar de game op staat.

Star Wars: Battlefront III
Ontwikkelaar Free Radical had al twee Battlefront’s achter de kiezen en begon al snel met het werken aan de derde in de trilogie. Omdat er een nieuwe generatie spelcomputers aan kwam (we gingen van de Xbox naar de Xbox 360, van de PlayStation 2 naar de PlayStation 3) waren er meer mogelijkheden dan ooit en was deze derde Battleront bijzonder ambitieus. Zo was het voor het eerst mogelijk om tijdens een landgevecht een X-Wing te pakken en op te stijgen, om in de lucht verder te gaan. Het spel zou in 2009 verschijnen maar werd in oktober 2008 geannuleerd. Dit vanwege problemen tussen de studio en LucasArts. Ook kregen ze de technologie niet helemaal werkend. Sindsdien zijn er flink wat beelden verschenen van de game, vaak op YouTube gezet door mensen die aan de game gewerkt hebben. Uit frustratie, omdat al hun werk voor niets was. Gelukkig zijn veel ontwikkelde dingen voor Battlefront III later wel gebruikt in Battlefront: Elite Squadron voor de PSP en Nintendo DS.

Star Wars: First Assault
De game die exclusief voor de Xbox 360 in ontwikkeling was, was een antwoord op het annuleren van Battlefront III. Het was een shooter die puur online te spelen was, met een hoop wapens en soorten soldaten om mee te spelen. De game was al ver in ontwikkeling. Het moest een volwassen blik op Star Wars tonen. De actie was harder, rauwer en vooral veel viezer dan dat wat we tot toen gewend waren van de franchise. Doordat LucasArts overgenomen werd door Disney zag deze game helaas het daglicht nooit. De game was zo ver in ontwikkeling dat ‘ie letterlijk bijna uitgebracht kon worden. Wel was er tijdelijk een bèta te spelen waarin één level speelbaar was.

Star Wars 1313
Misschien de meest pijnlijke die je op deze lijst gaat vinden. Star Wars 1313 was een game die getoond werd met een speelbare demo. Een onbekende premiejager (die later Boba Fett leek te zijn) reist af naar verdiepingslaag 1313 op Coruscant om aldaar een heftig avontuur te beleven. De game werd getoond op de E3 van 2012 en kon rekenen op veel fantastische kritieken. Iedereen die de game zag werd weggeblazen. De grafische stijl was ongekend strak. Dit moest wel een game voor een volgende generatie spelcomputers worden. Interessant is dat deze game enorm belangrijk was voor Lucas. Niet alleen omdat LucasArts, ILM, Lucasfilm Animation en Skywalker Sound aan de titel mochten werken, maar ook omdat het een tie-in moest worden met de eerste live-action Star Wars serie: Star Wars: Underworld. Nadat Disney Lucasfilm overnam werden deze beide projecten geannuleerd. Wel wordt er vaak nog door Lucasfilm gerefereerd naar 1313. De plannen zouden nog steeds ergens op een plank liggen.

Star Wars: Outpost
Dat niet alle Star Wars-games bijzonder gewelddadig hoeven te zijn, moest Outpost gaan bewijzen. Dit was de Star Wars-versie van Farmville. Een simpel spelletje dat je af en toe even op kon starten op je mobiele apparaat. Je kon resources verzamelen en zo je eigen gebiedje opbouwen. Echter, waar de game anders was dan Farmville, was het feit dat je online net wat meer kon doen. Zo kon je trouwe vrienden verraden om hun resources te stelen en was er een strategisch element aanwezig dat leek op de speelwijze van Catan. Dat het spel ver in ontwikkeling was, is geen geheim. Het spel was zelfs af. Tijdens de testen op het einde van de productie, om te zien of de game goed werkte en zonder fouten was, werd echter besloten dat het niet uitgebracht zou gaan worden.

Star Wars: Attack Squadrons
Disney en Area 52 werkte samen om deze browsergame te ontwikkelen. Op 17 december 2013 werd het spel dan ook aangekondigd met een trailer en in januari 2014 was er zelfs een speelbare beta. Je ging gewoon naar een website, logde in met je account en kon spelen. Het spel leek op een langzamere versie van Rogue Squadron, waarin je met verschillende voertuigen missies moest zien te volbrengen. Deze schepen kon je aanpassen met dingen die je vrij kon spelen wanneer je meer tijd in de game doorbracht. Met zestien spelers tegelijkertijd konden missies gedaan worden in drie verschillende modi. Qua maps kon je vliegen over de Death Star II en was Endor aanwezig. Nadat de beta vijf maanden lang gespeeld werd, besloot Disney de stekker er uit te trekken. Dit omdat het team achter de game aan andere Star Wars-projecten gingen werken.

Star Wars: Battle of the Sith Lords
Red Fly kreeg van LucasArts de nobele taak om een game rondom Darth Maul te ontwerpen. De game werd echter in 2011 geannuleerd. Voordat het zover was heeft het team samen met George Lucas gewerkt aan een verhaal voor deze Sith. Het team werd door Lucas verteld dat Darth Maul de val uit The Phantom Menace had overleefd (maar verzweeg zijn plannen voor het personage in The Clone Wars). In de game wilde Lucas dan ook dat Maul samen ging werken met Darth Talon. Echter, Talon leefde in de verhaallijn zo’n 170 jaar na Maul. Daarom werd besloten dat je als speler een nakomeling of kloon van Maul zou zijn. Het spel focuste zich op stealth gameplay, afgewisseld met toffe en vooral snelle lightsaber actie. Helaas mocht het nooit zover komen.

Star Wars: Knights of the Old Republic III
Een vreemde eend in de bijt in deze lijst. Want was de game nu wel of niet in ontwikkeling? Dat er een einde aan deze trilogie moest komen mocht duidelijk zijn, maar officieel is de game niet aangekondigd. Electronic Arts parkeerde de game dan ook volgens vele geruchten toen de ontwikkelaar het alleenrecht kreeg op de Star Wars-licentie en hiermee al hun games canon moesten zijn. Knights of the Old Republic was dat namelijk niet. Ook wilde EA vooral gaan focussen op multiplayer-games. Een strategie waar de eerste EA Battlefront (2015) uit is geboren. Aangezien ‘KOTOR’ alleen voor de eenzame speler was, paste het niet in de strategie van de studio. Geruchten gaan momenteel wel hard dat BioWare (de studio achter de eerste KOTOR) inmiddels iets rondom deze game aan het maken is. Of het een derde deel is, of een remake van de eerste is niet bekend. EA en Disney (en Lucasfilm Games!) hebben tot op heden niets bevestigd.

Star Wars: The Force Unleashed III
Dat The Force Unleashed een trilogie zou worden, was altijd duidelijk. In het derde deel zou je het als Starkiller samen met Vader op moeten nemen tegen een nieuwe dreiging die door The Emperor op je af werd gestuurd. Wie die dreiging was? Niemand minder dan Boba Fett. Het moest het einde van het verhaal van Starkiller zijn en de eerste The Force Unleashed op de nieuwe generatie spelconsoles (Xbox One en PlayStation 4). Daarnaast was het idee dat deze game met twee spelers tegelijk gespeeld moest kunnen worden. Speler één was Starkiller, speler twee Darth Vader. Door de overname van Disney is de game er nooit gekomen. Echter is de ontwikkeling nooit echt begonnen. Ontwikkelaars hebben gezegd dat het nooit verder gekomen is dan een idee. Een stukje concept art of een lijn code is nooit gecreëerd.

Project Ragtag
Visceral Games, een studio van EA (het team achter Dead Space) had een open-wereld piratengame in ontwikkeling onder de codenaam Jamaica. Echter, Ubisoft was druk bezig met Assassin’s Creed: Black Flag, een game die als concept erg op die van Visceral leek. Daarom werd besloten er een Star Wars-game van te maken en de piraterij in de ruimte af te laten spelen. Het spel moest een soort mix tussen Assassin’s Creed en Tomb Raider worden waarin je vanuit je ruimteschip andere schepen kon enteren, planeten aan kon doen en buit moest zien te vergaren. De studio was echter ook bezig met Battlefield Hardline en doordat die game meer prioriteit kreeg van EA, liep de ontwikkeling van de Star Wars-titel vertraging op. Daarom werd Amy Hennig, die bekend werd door de Uncharted-reeks erbij gehaald, alsook de schrijver van die titel. Hennig was niet blij met wat ze zag en gooide de complete game om. Het spel moest meer lineair worden zoals Uncharted en een groepje personages bevatten (waarvan de speler kon kiezen welke hij speelde). Tijdens je singleplayer avontuur kon je vijanden saboteren en verslaan op niet-gewelddadige manieren. Een klein team werkte aan de game, maar de plannen waren groot. Te groot. EA eiste dat de game op de Frostbite 3 engine liep (de motor achter de Battlefield-games), maar die leek niet lekker te werken voor een game als deze. Wederom waren er vertragingen en werd de ontwikkeling alsmaar lastiger. Tot EA in 2019 besloot het spel compleet te schrappen en de studio voorgoed te sluiten.

Helaas staan er best wel wat titels in deze lijst waar behoorlijk wat potentie in zat. Veel fans denken nog steeds met weemoed terug aan 1313, ‘Ragtag’ en Battlefront 3. Met de terugkeer van Lucasfilm Games en het feit dat EA niet meer de enige ontwikkelaar is die aan Star Wars werkt (Ubisoft werkt aan een grote open-wereld Star Wars-game!) ziet de toekomst er echter weer bijzonder interessant uit. We kunnen niet wachten tot de volgende games verschijnen!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!