Star Wars Galaxies: Trials of Obi-Wan (2005)

Een sterke uitbreiding.... voor sommigen.

Star Wars Galaxies had een mooi leven achter zich. Maar er zat nog genoeg potentie in de eerste Star Wars MMO. Na enkele uitbreidingen en met het oog op de release van Revenge of the Sith bracht Trials of Obi-Wan niet alleen een hoop nieuwe content, het bracht ook het begin van het einde…

Trials of Obi-Wan was een release zoals geen andere. Rond de tijd dat de uitbreiding voor Star Wars Galaxies verscheen, bracht Sony Online ook de ‘New Game Experience’ voor het spel uit. Een update die veel ideeën van het spel uit de basis veranderde en een compleet andere ervaring voor wilde schotelen. Echter, hier hebben we het over Trials of Obi-Wan, de uitbreiding die een een compleet nieuwe planeet met zich mee brengt, vol met nieuwe content. Duidelijk beïnvloed door de release van Revenge of the Sith, en daarmee de voltooiing van de Star Wars Saga, brengt deze uitbreiding spelers naar de lavaplaneet Mustafar, de plek waar in de film het epische gevecht tussen Obi-Wan en Anakin het lot van de melkweg voor altijd zou veranderen.

Interessant is dat Mustafar een planeet is voor de beste spelers. Op een laag level heb je hier gewoonweg niets te zoeken. Alles hier wil jou doden. Je moet van goede huizen komen om je hier staande te houden. Wanneer je denkt even te gaan kijken staan er zo verschillende wezens klaar om je healthbalk volledig leeg te halen. Sterker nog, zelfs spelers op level 65 zouden er slim aan doen om niet zomaar alleen de warme planeet aan te doen, maar altijd in een groep te reizen. Naast alle wezens die er zijn om jou om te leggen, brengt Mustafar ook schatzoekers, overleden mijners en mysterieuze ‘blackguards’. Nu is het niet zo dat je constant met getrokken wapen de planeet moet doorkruisen. Veel gevaren zijn te omzeilen, helemaal wanneer je een snelle mount hebt.

Je eigen verhaal op Mustafar

Gelukkig zijn er redenen genoeg om de trip naar Mustafar te maken. De nieuwe content brengt natuurlijk een sloot aan nieuwe queesten met zich mee. Denk aan het doden van een X-aantal vijanden, het terughalen van objecten en vooral het binnenharken van credits en XP. Wanneer het verhaal wat dieper gaat worden geheimen van de planeet blootgelegd en mysteries mogelijk opgelost. Sterk hierin is dat de ontwikkelaar duidelijk meer elementen per queeste wil combineren. Zo zijn er queesten aanwezig waarbij je na het vinden van objecten niet meteen terug moet lopen met de gevonden voorwerpen (wat normaliter wel zo is), maar misschien nog flink wat kont moet schoppen, machines moet zien te maken en puzzels op moet lossen. Het is een missiestructuur die vaker in MMO’s na Galaxies terug zijn gekomen. Kers op de taart is echter dat bij sommige missies zelf gekozen kan worden voor een einde. Je stuurt hier meer dan ooit je eigen verhaal.

Hoewel de meeste missies gestart worden in een vrij centrale hub, zijn er ook missiegevers die zich verbergen op de planeet (waaronder misschien zelfs de geest van een oude Jedi Master). In de hub verzamel je alles wat je nodig hebt, spreek je met anderen of kom samen met vrienden voordat je gevaarlijke queesten gaat ondernemen samen. Mustafar is meer open dan Kashyyyk uit Rage of the Wookiees, de vorige uitbreiding. Waar die planeet definieerbare muren had waar niet voorbij gekomen kon worden, is Mustafar meer open waardoor je geïmproviseerde routes kunt bedenken (over bergen heen bijvoorbeeld) om zo sneller bij je doel te komen. Hierbij komt de nieuwe mount, de ‘Lava Flea’ goed van pas.

Een groot gemis in Trials of Obi-Wan is wel dat het puur een ‘ground-content’ uitbreiding is. Er is geen nieuwe zone in de ruimte toegevoegd om ook daar nieuwe dingen te doen. Hierdoor is het niet mogelijk om met je eigen schip rond de lavaplaneet te vliegen, maar brengt een shuttle je naar het mijncomplex zonder dat je hier enige invloed op hebt. Hoewel er wel nieuwe schepen te krijgen zijn in deze add-on, waarbij zelfs ingespeeld gaat worden op oudere Star Wars-games, is het vreemd dat er geen nieuwe speelruimte toegevoegd is in deze uitbreiding. Ook is het vreemd dat de oorlog tussen de Rebellen en The Empire, waar de gehele game zo’n beetje om draait, totaal niet aanwezig is op Mustafar. Niets van de grotere oorlog is hier aanwezig. En hoewel het misschien verfrissend is om eens geen Stormtroopers tegen te komen, zorgt het er wel voor dat deze uitbreiding compleet losstaat van de originele game.

Wanneer je een hoog level speelt in Star Wars: Galaxies is Trials of Obi-Wan wel gewoon verplichte kost. Er is een hele hoop te beleven op de planeet die visueel spectaculair tot leven is gebracht. Met een interessant nieuw verhaal weet de uitbreiding vele uren speelplezier aan de originele titel toe te voegen. Maar, dat is het dan ook wel. Spelers die vooral met space-combat bezig zijn zullen de planeet compleet kunnen negeren.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!