Geheimen, de Star Wars-films (zelfs Revenge of the Sith) zijn er in doordrenkt. Want elke plottwist die voor de bioscooprelease uitlekt, is er eentje te veel. Het is daarom extra interessant dat Revenge of the Sith in gamevorm twee weken voor de release van de film verscheen.
Waar Revenge of the Sith op 19 mei 2005 in première ging, verscheen de game twee weken eerder. Op 4 mei van dat jaar konden gamers het complete verhaal van de film al naspelen. Iets wat tegenwoordig ondenkbaar is. Het spel werd ontwikkeld op het moment dat George Lucas de film aan het filmen was. Hierdoor konden de ontwikkelaars daadwerkelijk op de set komen om te kijken hoe de film er uit moest komen te zien, om op die manier zo natuurgetrouw bij de film in de buurt te komen. Ook werd Nick Gillard, de stunt coordinator van de film, betrokken bij de ontwikkeling van de game. Hij bedacht alle gevechten voor The Phantom Menace, Attack of the Clones en Revenge of the Sith, dus zijn kennis rondom lightsaber-gevechten was van hoog niveau. Als dank werd hij opgenomen in het spel als ‘Cin Drallig’, wat duidelijk een speling op zijn naam is. Ook Hayden Christensen hielp mee aan het spel om zo het karakter van Anakin perfect in beeld te krijgen.
Toffe vechtmechanieken
Tijdens het spelen speel je als Anakin, afgewisseld met Obi-Wan, en volg je het verhaal van de film. Met zeventien levels is het spel daarnaast aangevuld met 12 minuten uit de film zelf. Jawel, twee weken voordat de film verscheen kon je dus haast een kwartier van die film al zien. Het werk van Christensen en Gillard aan de game is duidelijk terug te zien wanneer je merkt dat de game puur draait om het vechten met het lichtzwaard. Met een snelle aanval doe je weinig schade, met een een sterke aanval meer, maar deze is trager. De kritieke aanvallen doen de meeste schade, maar kosten ook het meeste tijd om uit te voeren. Het is aan de speler om de beste mix tussen deze aanval te vinden, combo’s op te bouwen en bijzonder cinematische gevechten uit te voeren.
Door middel van te vergaren XP is het mogelijk om je personage steeds sterker te maken terwijl ze hun reis door het verhaal maken. Krachtiger worden in The Force, welke natuurlijk naast het lichtzwaard een groot onderdeel is van de combat van het spel. Mocht dit toch niet genoeg zijn, dan is het nog altijd mogelijk om een tegenstander gewoon tegen de grond aan te trappen. Leuker is dit wanneer de interactieve levels gebruikt worden in een gevecht. Jezelf afzetten tegen een muur om je knal extra kracht bij te zetten, bijvoorbeeld. Het maakt het allemaal net wat dynamischer.
Alternatieve eindes van Revenge of the Sith
Een interessant gegeven is dat het spel, waar het de film trouw volgt, twee verschillende eindes weet te bieden. Uiteraard is daar het einde waarin Ob-Wan Anakin, inmiddels Darth Vader, verslaat na het gevecht op Mustafar. Een tweede einde draait dit echter om. Vader wint, slaat zijn saber door het hart van Obi-Wan en duwt hem de lava in. Daarna vermoord hij ook nog eens The Emperor en claimt The Empire in zijn naam. Uiteraard is dit einde niet canon en puur toegevoegd als leuke twist, maar het is een interessant gegeven.
Wanneer je de game speelt op de Xbox of PlayStation 2 heb je de beschikking om met twee spelers te spelen. Echter, hier loop je niet door het verhaal, maar vecht je tegen elkaar in een heuse duel mode. Daarnaast zijn er wel vier coöperatieve missies beschikbaar waarin je samen met een vriend of de computer hordes vijanden mocht verslaan. Spelende als Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker, Count Dooku, General Grievous, Mace Windu, Cin Drallig of Jedi Padawan Serra Keto kunnen spelers hun lichtzwaarden inzetten om de tegenstander neer te slaan. Leuk hierbij is dat Darth Vader en Ben Kenobi (uit A New Hope) ook vrij te spelen zijn.
Het spel verscheen ook in draagbare vorm op de Nintendo DS en de Game Boy Advance. Hoewel de opzet grotendeels hetzelfde is als in de grotere versies, is de game hier 2D. Daarnaast wissel je niet steeds tussen personage, maar hebben Obi-Wan en Anakin hier beiden een eigen campagne. Ook is er op de DS een level aanwezig waarbij je plaats neemt in een ruimteschip om in de lucht te vechten, een missie die nergens anders terug te vinden is. Wel is het alternatieve einde compleet afwezig in deze versie, de game volgt puur het verhaal van de film. Spelers op de Game Boy Advance kunnen echter wel hun handhelds aan elkaar linken en zo exclusieve co-op missies spelen. Het spel verscheen ook voor de mobiele telefoon.
Interessant is dat Revenge of the Sith tijdens de release gemiddelde scores kreeg. Het was geen slechte game, maar ook geen uitblinker. Naarmate de tijd vorderde zijn gamers steeds vaker teruggegaan naar de titel om te merken dat het spel toch bijzonder leuk is om te spelen en de sfeer van de film goed weet te vangen. Doordat de game backwards compatible is gemaakt op Xbox, speelt het spel op de nieuwste generatie consoles beter dan ooit. Daar leeft het spel nog steeds voort.