Tijdens het bekijken van The Phantom Menace werden mensen voor het eerst geïntroduceerd met een jongere versie van Obi-Wan Kenobi. Waar ‘old Ben’ in A New Hope een verpletterende indruk had gemaakt, was het vooral deze jeugdige kant van het personage dat bij velen tot de verbeelding sprak. Want zo’n jonge, vitale Jedi kan veel meer vergeleken met zijn witharige versie. Zoals zijn eigen videogame krijgen in Obi-Wan’s Adventures.
In 2000 kondigde twee grote partijen aan samen te gaan werken. LucasArts en THQ hadden een overeenkomst gesloten waardoor THQ de Star Wars licentie in handen kreeg om games te maken voor de Game Boy Color. Eerder werkte de studio al aan het overzetten van Yoda Stories naar de Game Boy, maar dit keer zou de game volledig uit hun hand komen (hoewel de ontwikkeling bij HotGen lag). Daarnaast moest het project gelinkt worden aan de aankomende Obi-Wan, die exclusief in ontwikkeling was voor een console die nog niet verschenen was. Star Wars: Episode I – Obi Wan’s Adventures was een feit.
The Phantom Menace vanuit het perspectief van Obi-Wan Kenobi
De game laat je als speler het verhaal van The Phantom Menace nogmaals beleven, alleen dit keer volledig vanuit het oogpunt van de jonge Jedi. Middenin een tijd waarin de Galactic Republic problemen heeft met de Trade Federation en de Sith terug lijken te komen, speel jij als Obi-Wan om de galaxy veilig te houden. Met een lichtzwaard, een blaster en the Force als wapens, brengt dit avontuur op de draagbare Nintendo de speler naar het ultieme doel; een gevecht tegen Darth Maul.
De game speelt als een isometrisch actie avontuur, waarbij je de actie dus van schuin boven op het scherm ziet. Nadat de Trade Federation een blokkade rondom Naboo plaatst is het aan Jedi Master Qui-Gon en de speler als zijn Padawan om het probleem op te lossen. Echter, zoals mensen die The Phantom Menace hebben gezien weten, loopt dit niet zoals gepland. Een invasie van de planeet is het resultaat en de start van een groot avontuur, waarin een klein Anakin Skywalker gevonden wordt op Tatooine, is een feit. Het plot van de film wordt nauw gevolgd, waarbij het verslaan van Maul (die meteen dienst doet als eindbaas) niet alleen resulteert in het winnen van de game, maar ook in het verkrijgen van de Jedi Knight-status.
Obi-Wan’s Adventures: een prettige game voor onderweg
In totaal zijn er negen levels te spelen die het complete verhaal aan je voorleggen. Met verschillende moeilijkheidsgraden vecht je je een weg door droids, bounty hunters en andere gevaarlijke wezens. Hoewel het gebruiken van een blaster net zo effectief is als een lichtzwaard, past het niet helemaal bij het personage. Uiteraard zijn schoten van tegenstanders met een lichtzwaard terug te slaan. Doordat Obi-Wan een blaster heeft, is er wel een mix tussen gevechten op afstand en gevechten naast elkaar te vinden, wat de gameplay interessanter maakt. Omdat Obi-Wan nog geen Jedi Knight is, is hij nog niet gigantisch krachtig in the Force, waardoor deze krachten niet altijd te gebruiken zijn. Jawel, the Force kan opraken en moet tijdens het spelen weer aangevuld worden. The Force moet niet alleen gebruikt worden als wapen, maar ook om tijdens levels bijvoorbeeld objecten aan de kant te schuiven zodat je door kunt lopen.
Hoewel de game een trouwe hervertelling was van het verhaal van de film (op die blaster na), was het qua gameplay niet altijd strak genoeg. De kritieken rondom de game lagen dan ook vooral rondom de manier van besturen en de grafische aspecten. Nu kun je dit aanrekenen op de Game Boy zelf, die door de hardware natuurlijk wat gelimiteerder was dan de consoles onder de tv. Waar iedereen het wel over eens was, was het creatieve leveldesign en het geluid. Bij elkaar maakte het van Obi-Wan’s Adventures een aangenaam spelletje voor onderweg.