Battle for Naboo

Star Wars: Episode I – Battle for Naboo (2000)

Rogue Squadron was een gigantische hit op de Nintendo 64. Het concept, waarin de speler een vliegend voertuig bestuurt en diverse Star Wars-missies kon beleven, bleek te werken. Daarnaast was het een concept wat makkelijk overgezet kon worden naar nieuwe games. Battle for Naboo is zo’n game.

De link met Rogue Squadron is dan ook snel gemaakt. Niet alleen lijkt Battle for Naboo in alles op deze game, ook komt het spel van dezelfde ontwikkelaar; Factor 5. In Battle for Naboo wordt echter een compleet andere tijdspanne aangedaan. Waar Rogue Squadron situeert tijdens de originele trilogie, brengt Battle for Naboo uiteraard het gevecht naar het tijdperk van Episode I: The Phantom Menace. Als Luitenant Sykes and Kapitein Kae ligt een compleet nieuw avontuur voor de speler klaar. Een interessante keuze, aangezien je in Rogue Squadron speelde met Luke Skywalker, een personage dat bekend is uit de films. Hier zijn compleet nieuwe personages verzonnen. En hoewel er een eigen verhaal te beleven is, loopt dit synchroon met de film. Hierdoor gaan er enkele gevechten heel bekend ogen.

Grafisch Rogue Squadron voorbijgevlogen

Tijdens de eerste speelsessie valt meteen op dat er grafisch een hele stap genomen is sinds Rogue Squadron. Terwijl je met je N1 Starfighter door de lucht vliegt, knallen de gekleurde lasers en omgevingen om je heen. Het spel laat je dan ook echt meteen plaatsnemen in bekende voertuigen om je middenin de actie te gooien. Er is geen saai moment tijdens het spelen, je bent constant bezig om in leven te blijven. Tijdens de vijftien levels (en daarnaast nog wat geheime missies) zijn er genoeg avonturen te beleven om je bezig te houden terwijl het verhaal middels filmpjes aan elkaar gelinkt blijft worden.

Grootste verandering met Rogue Squadron is echter dat niet elk gevecht in de lucht afspeelt. Nee, in Battle for Naboo wordt het gevecht ook naar beneden gehaald. Denk aan landvoertuigen die hun eigen missies spelen. Het brengt een fijne afwisseling in een gameplayloop die, als we eerlijk zijn, constant hetzelfde was in Rogue Squadron. Echter is het wel jammer dat de missiestructuur vaak lijkt op de vorige. Vaak verdedig of vernietig je een objective terwijl je menig tegenstander uitschakelt. Hoewel dit steeds hetzelfde lijkt te zijn, blijft het spel wel leuk tot het einde. De actie is snel, intens en overal.

Nieuwe omgevingen en controls in Battle for Naboo

De grootste lering die uit Rogue Squadron is getrokken is te voelen in de controls van de game. Waar de eerdere game prima bestuurde, voel je meteen dat Factor 5 hier op door is gaan ontwikkelen. Het voelt meer intuïtief aan en de voertuigen lijken hierdoor soepeler te besturen. Omdat de omgevingen niet vervelend zijn om doorheen te gaan (met extra fijne momenten tijdens de Liberation of Camp 4-missie) weet de game je precies dat te geven wat het moet doen; het gevoel dat jij een piloot bent in Star Wars en een gigantisch schip onder controle hebt. Ten tijde van de release was Battle for Naboo één van de mooiste games die op de Nintendo 64 verschenen was. De game was een lust voor het oog.

Ook op het auditieve vlak weet Battle for Naboo de standaard van Rogue Squadron te bereiken en ver te overtreffen. Geluiden klinken kristal helder, scherp en hard. Daarnaast was er de mogelijkheid om surround sound te krijgen, wanneer jij in het bezit was van de juiste speakers. Het brengt je meer en meer in het universum dat je kent van de film. Dat de soundtrack van John Williams op de juiste momenten ook door je huiskamer voegde enorm toe aan die ervaring.

Met heel wat geheime levels en dingen om vrij te spelen was Battle for Naboo een heerlijke game om te hebben op je Nintendo 64. Met strakke visuals, prima geluid en een leuk verhaal bood de game een toffe extra op dat wat de film al wist te geven. Rogue Squadron was een hele sterke game. Battle for Naboo ging er met gemak overheen.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!